V Sloveniji in verjetno po vsem razvitem svetu velja pravilo, da se ženske nikdar ne sprašuje koliko je stara. No v Egiptu to vprašanje ni tak problem obstaja eno drugo vprašanje, ki ga nikdar ne smete postaviti še posebaj, če sumite da bo odgovor “ne”!

” Ali si poročena?”

Še posebaj, če je ženska stara nad 25 let in nima prstana.  Kajti z vprašanjem boste dregnili v najhujšo rano in ji povzročili malo da ne travme!

To je še ena zadeva, ki je stvar njihovih navad in kulture in mi dela kurjo kožo in o tem bom napisala danes nekaj besed.

Ženske smo različne in nekatere si res ne želimo kariere in nam je v veselje biti “samo” mama in žena. A  obstajajo tudi ženske, ki si morda ne želijo ne otrok in moža ter jih zanima samo njihovo delo in z veseljem delajo samo kariero in so spet take, ki zmorejo oboje skupaj. In kaj je s tem narobe? Čisto nič po mojem mnenju dokler je karkoli od naštetega njena lastna volja in želja… Sedaj kako je v Sloveniji vsi vemo.

V Egiptu pa je drugače…seveda govorim za večino, a seveda obstajajo izjeme…ampak jaz govorim sedaj o večini.

Dekleta se šolajo in lahko so celo zelo izobražena a poglejmo resnici v oči, družina ne bo nikdar dovolila, da odide na podiplomski študij ali delo v tujino(sama).V  mestih kot je Kairo in če družina le zmore finančno je skoraj, da nuja da ima tudi hčerka fakulteto.Med tem ko na vaseh je itak prej ,ko se poroči bolje je…večina jih nima niti osnovne šole kaj šele srednjo.Če so v šolo sploh hodile… Poročajo se ponavadi 16, 17 in 18 let stare…

V mestih je situacija drugačna. Punce se izobražujejo in večina jih dokonča fakulteto.

Od deklet se pričakuje, da se takoj po fakulteti poročijo. In ne samo, da se pričakuje to je tudi NJIHOV edini cilj(o tem bom malce več napisala kasneje).

Imam prijateljico, ki je doktor medicine, ker je bila med najboljšimi študenti vsa leta študija in specializacije je danes sama profesorica medicine… A s tako mizerno plačo, (ker je pač ženska) da me je sram napisati in še več dela in vzgaja dva otroka in v moževi družini ni vredna a ma nič in tudi njeni straši, ki so visoko izobraženi ne vidijo problema. Mož je medijska osebnost in danes znan in oh in sploh, ker pač domov prinese neprimerno več denarja. On je moški od njega se to pričakuje. Ona pa je “samo” ženska in ji stalno vsi celo prigovarjajo zakaj ne ostane raje doma in postane bolj “normalna”.  Še sedaj ko to pišem me prijemlje jeza ker čutim njeno ne moč…

To še ni vse…

Med drugim je kako leto nazaj dobila fantastično ponudbo za službo v Kanadi. Delo, stanovanje, šolanje otrok vse vključeno… In? ja nič mož je dvignil nos in vprašal kaj bo tam delal  on in da naj si ne misli, da bo on moški kdaj v senci žene in še več potem je sledila lekcija o tem, da naj že enkrat bo to kar  se od ženske pričakuje in sicer mama in žena in pika. Bil je velik problem in zgladil se je tako, da se Kanada nikdar in nikoli več ne omeni in niti kaj podobnega…

Verjetno se sprašujete zakaj se je sploh poročila ali pa vsaj  zakaj se ni vsaj poročila s kakim zdravnikom, ki bi jo verjetno bolje razumel morda celo spodbujal saj bi bila v istih vodah.

Zato, ker je dolgo študirala. Medicina se pač ne naredi v 4 letih kot večina fakultet ampak 6 let pa potem še niti slučajno ni konec… in potem se je v tem času njena veliko mlajša sestra že zaročila in kaj hujšega kot to, da se mlajša sestra poroči pred starejšo! In so bili pritiski v družini in je ravno takrat prišel ta danes njen mož prosit… in je rekla ja samo, da se je na hitro poročila in ugodila svojim staršem ter jim prihranila “sramoto”, da bi se mlajša hči prej poročila…ali celo, da bi ona ostala ne poročena. In tako je pokopala vse svoje želje in sanje!

Še več, ker absolutno nima nobene podpore in razumevanja s strani moževe ali svoje družine omahuje in razmišlja, da bi se popolnoma vdala in ostala doma. Noben ne ceni njene pameti, njenega znanja. Morda bi ji dali mir, če bi vsaj veliko zaslužila a  na žalost je v Egiptu, kjer so ženske veliko manj plačane kot moški in nima niti tega aduta v rokah.

Jaz jo imam res rada in upam, da se nikdar ne preda in jo seveda spodbujam… sam kaj ko mi odkrito pove, da sem edina oseba v njenem življenju, ki jo razume in podpira :(

Imam še dve prijateljici zdravnici a imata malce boljšo situacijo ena zato, ker ima svojo kliniko in pač dobro zasluši in v Egiptu, kjer je vse v denarju…. in je to itak najbolj pomebna stvar za Bogom… ji pač ne najedajo, ker tudi mož dokaj dobro zasluži čeprav ni zdravnik. Druga pa sta oba z možem zdravnika in sta oba skupaj delal v tujini in se skupaj vrnila sem… in sta pač od nekdaj tim.

Skratka niso vse zgodbe enake…

In sedaj malce več o temi nasplošno.

Torej one se šolajo naredijo fakulteto in potem celo morda zaposlijo ampak največ samo, do takrat, ko se poročijo. Takrat potem ostanejo doma. Tudi to, da se zaposlijo je vse del njihovega edinega cilja in sicer, če hodiš v službo si bolj na vidiku, več med ljudmi in imaš večje šanse, da te nekdo opazi in pride prosit za roko.

Danes sem sedela s tremi mamicami, med tem ko naši otroci trenirajo in vse tri so prenehale delati ko so se poročile. Dve zato, ker ni bilo več potrebe biti na vidiku in ena zato, ker je tako želel mož. Vse tri so fakultetno izobražene mlade ženske.

Kakorkoli obrneš v mestu ali na vasi njihv edini cilj je poroka. Ko so poročene so srečne saj so dosegle status in svoj edini cilj v življenju potem pa je treba ta svoj dosežek (imeti moža) še pribiti, zabetonirati  skratka, da tako ostane in pika. Zato se od prve poročne noči naprej trudijo na vse načine, da zanosijo in če po nekaj mesecih ni nič že sledijo obiski pri zdravniku in se jim že nabirajo temni oblaki nad glavo in ko končno zanosijo in rodijo. Bingo! Sedaj so popolne sedaj so srečne! Ampak dva otroka bosta še boljša garancija trije pa sploh in tako naprej… vsakič, ko kaj zaškripa in se Bog ne daj moški začne obračat naokrog ali dobivat ideje, da morda pa… Če tudi že takrat komaj preživijo pride nova nosečnost…in nima nobenega smisla, da jim poskušaš dopovedat, da še en otrok ne bo ničesar rešil, da je bolje stopiti korak nazaj in pogovor. Ne še en otrok je edina rešitev in potem se bo že nekako rešilo vse skupaj…

In potem imamo v Egiptu vzgojo otrok kakršna pač je … ni tema pa ne bi sedaj se še o tem razpisala.

Še enkrat povem s tem da si želiš biti žena in mama ni nič narobe še več to je lepo. Ampak, da je to tvoj edini cilj v življenju in da ti je ta status biti poročen najbolj pomemben in se zato odpoveš svojim sanjam ali jih celo nikdar nimaš, da si zato pripravljen požreti tono dreka pa še kaj kar jim morda servira mož. Niso vsi zakoni srečni…Toda biti nesrečen je nepomembna malenkost proti najbolj pomembni stvari imeti status poročena. In razne teorije, da v Egiptu zato, ker so večinoma muslimani in imajo lahko tako ali tako dve ali več žena ni varanja ali nasilja in podobnih stvari so res samo zgodbice. V Egiptu je tako kot povsod drugod na svetu…so taki in drugačni ljudje.

Ampak s to razliko, da v Egiptu je tako, če nisi videl potem se ne dogaja.  :roll:

In ja marsi katera žena ve, da mož skače čez plot, če le ima priliko ampak to je nepomembna malenkost dokler mu le ne pade na pamet, da bi se še z eno poročil. Torej vse je v redu dokler ni obveznosti in dokler ves denar ostane doma. Kajti še ena žena pomeni manj denarja za prvo in druga žena mu lahko rodi več otrok… Vse je v denarju. Poroka pomeni biti preskrbljena in se opravičujem, če sem danes zelo direktna in negativna ampak resnica je pač taka, da egipčankam denar pomeni veliko oziroma vse.V bistvu biti poročena je cilj ampak biti “dobro” poročena je še več kot cilj to je popln uspeh! Pri vsem skupaj pa je popolnoma nepomembno, če je poročena z nekom, ki ga sploh ne mara in ji sploh ni všeč…samo da je poročena.

Pa z besedo dobro poročena niti slušajno nimam v mislih , dobrega človeka.Minili so časi, ko se je prakticiral Islam in je bil najboljši mož tisti, ki te bo naredil še boljšo žensko in bosta skupaj bližje Bogu in vsemu dobremu pa čeprav bosta spala v kolibi in jedla vsak dan kumare in riž…

Danes je v Egiptu dober tisti, ki ima boljšo plačo, boljše stanovanje, če ima pa še avto je pa še bolje. Kako je srce in duša sploh ni nekega bistvenega pomena…

Skratka ni pomembno, če vara pomembno je, da denar ostane doma in pa da si slučajno ne pridelaš sramote in dobiš status ločena. Samospoštovanje in egipčanka? V enem stavku… redko!

Doli malce bolj na jugu od Kaira, ki je čisto mimogrede tudi inspiracija za cel ta zapis. Skratka vse te stvari o katerih pišem danes ti postanejo bolj jasne ko…prvič zgubiš roza očala in drugič ko greš malo ven iz Kaira…Skratka dol na jugu imam prijateljico iz Skandinavije, ki je pred kratkim ločena in me nekaj dni nazaj v telefonskem pogovoru spravila v smeh s svojimi besedami…  pravi, da sedaj ko je ločena, kar na enkrat nima več prijateljic med domačinkami, da jo pazijo in prežijo na njo kot orli…da ja ne bi slučajno ji padlo na pamet in jim speljala kakega, ki je že nekogaršnja “lastnina”… Punca je pač še mlada in lepa…

No in ko že govorimo o tem ne enkrat večkrat sem  tudi sama občutila, da me imajo za tatico.Ukradla sem enega potencialnega moža.Ali si celo domišljajo, da bi moj mož enostavno potreboval še eno ženo in sicer egipčanko…

O ja ko so enkrat ločene se pravi se ne morejo več poročiti kot nedotaknjeno blago (beri device) potem so za status poročena pripravljene takoj biti druge žene… Takrat ni več problem.

Nekaj stavkov za punce, ki vem, da me berejo, ker imajo v Egiptu potencialne zaročence… Nas tujk egipčanke ne marajo. O ja v obraz se vam bojo nasmihale in bile vse sladke pa še to bolj ta poročene, med tem ko vse, ki so na trgu in čakajo na enega vedite, da ste za njih smrtni sovražnik saj boste odpeljale enega potencailnega moža. In v deželi kjer je poroka edini cilj in najbolj pomebna stvar za mlade ženske je eden manj veliko. Še posebaj vas ne bodo marale, če je fant dobro situiran in označen kot “dober ulov”.

Še enkrat se opravičujem, če je današmji zapis res mal bolj na nož ampak ne morem skoz samo rožic sadit… poleg tega nekatere rože imajo tudi trnje.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Polona
  19/09/2013 ob 12:39 PM

  Zanimivo. Ne vem kaj bi pri vas naredili z mano, ki sem že 30 let “na koruzi”. Verjetno tega-glede na opisano- ne poznate.

 2. 2
  klotilda
  19/09/2013 ob 9:43 PM

  Kaj naj rečem? Dobro, da se nisem rodila v Egiptu. LP M.

 3. 3
  devote
  20/09/2013 ob 1:34 AM

  Ni res, da se vse meri skozi denar… denar je le sredstvo, zunanja manifestacija, orodje…vse, kar se dogaja, se zaradi seksa skozi tisoč in eno variacijo religij šeg, običajev, kultur,”moralnih in etičnih norm”… a to ne sex ,ki bi dvigal dvoje Duš kot Eno k -Njemu, ne, gre za mehaničen, brezkompromisen, egoističen akt namenjen samemu sebi, ki se je skrivoma infiltriral skozi vse pore človeškega eksistiranja. gre za entiteto, ki v celoti vodi in obvladuje človeka in ga vsaj v takšni obliki, kot se zdaj manifestira oddaljuje od Vira. gre za entiteto, ki parazitira na energetsem človeku človeka, ne da bi se ta tega sploh zavedal. energetsko telo človeka ima zajedalca ,ki se mu predstavlja kot simbiont,kar seveda še zdaleč ni. parazitiranje te entitete na energijskem telesu človeka dejansko preusmerja vso vitalno energijo k samo določenim meridianom, seveda na račun preostalih. posledica je omejeno,degenerirano, nepopolno in izkrivljeno manifestiranje človeškega bitja kot klonirane kopije Njega Samega.

 4. 4
  izabela
  20/09/2013 ob 7:01 AM

  Bata, ne glede na različnost, ki smo ji priča v Sloveniji, je zapis zanimiv in meni niti ne tako tuj, saj si o porokah že pisala in sem si sliko samske intelektualke približno že ustvarila. Ker sem prebrala večino tvojih postov, bi ti dala še kakšno temo za opisat. Namreč, nikjer nisem našla podatka, kako se pri vas upokojujete, ali imate sistem pokjnin,kot ga poznamo v Evropi, ali sploh kakšen sistem. Potem ob priliki se razpiši malo o zaposlovanju, imaš ti možnost kot tujka,da dobiš službo, naša izobraževanja tam kaj pomenijo? Saj ne,da bi me pot kdaj zanesla v tiste kraje, verjetno Egipta tudi turistično ne bom kdaj videla, saj vsi nismo tako bogati,da bi si privoščili počitnice v tujini, je pa zanimivo vsj brati o tem, kako se drugje živi. Lep pozdrav in kljub temu,da kdaj pojamraš, vem,da uživš, tam kjer si.

 5. 6
  petra
  20/09/2013 ob 1:11 PM

  Bata, tvoj blog sem našla po naključju, potem pa prebrala še večino starih vnosov, da sem potešila svojo radovednost in izvedela, kako si sploh pristala v Egiptu ;) Čeprav zadnja dva zapisa nista ravno rožnata pa moram najprej reči, da me veseli, da je s tvojo roko vse ok. Predvidevam namreč, da se tako dolgih zapisov ne bi lotila z levico! No, levica ali desnica, vsekakor si želim, da bi zapisali še veliko zanimivih blogov. Srečno tam doli vsem vam.

 6. 7
  Gumpec
  21/09/2013 ob 6:12 AM

  In potem, če imaš srečo, se kot Egipčan znajdeš z primarno ženo, katere življenski cilj si sam, pa z dvema pomožnima ženama, rabljenima, katere drugi rezervni življenski cilj si. Z vsemi tremi, bi bilo navsezadnje najbrž kar luštno, če jim skrbni starši že v mladosti ne bi porezali klitorisov, v znak enkopravnosti (obrezovanje za vse) in v preprečitev take čudne stvari kot je orgazem, saj ženska tega najbrž sploh ne bi preživela.

 7. 8
  Pika
  23/09/2013 ob 1:31 PM

  Draga Bata! Tudi jaz sem po naključju našla tvoj blog in brala, tudi za nazaj. Zelo so mi všeč tvoje prigode. Zdi se mi, da sva v razmišljanju precej blizu, čeprav sem starejša od tebe. Tudi sama sem prepričana vernica, katoličanka. Pa mislim, da nas različnost bogati. Želim ti lep dan!

 8. 9
  Petunija
  25/09/2013 ob 1:24 AM

  Bata, upam da je roka v redu. Pri nas doma smo te pogrešali – mož me je kar naprej spraševal: ‘Kako kaj tvoja Egipčanka?’. Skratka, ti si ‘moja Egipčanka’.

  Prvi del tvojega zapisa me je skoraj spravil v obup. V dno srca se mi je zasmilila tvoja prijateljica zdravnica. Človek bi jo kar stresel, kaj si je mislila, da se je šla tako nespametno poročili, ampak tradicija in pritisk okolja, vse to je močno, to si mi težko predstavljamo in jo razumem.

  Pravzaprav so se take stvari, še nedolgo nazaj, dogajale tudi v Evropi. Marie Sklodowska je imela srečo in pamet, da si je našla dobrega moža in ostalo je zgodovina. Neka druga Maria, Maria Montresori, pa se je žal zaljubila v napačnega moškega. Z njim je zanosila, ampak ne on in še manj njegova družina, jo niso smatrali za ‘dobro ženo’, ker je bila na strokovnem področju boljša od njega in to je bilo nezaslišano. On je potreboval ‘pravo ženo’, ki bo skrbela za dom in mu ne bo konkurenca na poklicnem področju. Danes so metode Marie Montresori znane po vsem svetu, kdo je bil pa on, pa nikogar ne zanima, še manj njegova ‘primerna žena’, katero je izbrala njegova mama.

  Tako obstaja upanje tudi za Egipt, žal pa tvoja prijateljica dela bolj za prihodnje rodove, zase pa samo toliko, da ohrani svojo samostojnost – morda se tudi zanjo kaj na boljše obrne. Upajmo.

  Drugi del zapisa se nanaša na ljubosumnost Egipčank, katerim Evropejke poberete ‘najboljše partije’. Tukaj se lahko pa samo režim. Tista tvoja zgodba o prstanu, katerega so ti ,žal, ukradli, pove vse. Mogoče tvoj mož danes deluje kot ‘ukradena dobra partija’, ampak ti si ga vzela brez zahtev, ki jih postavljajo Egipčanke in mu s tem dala osnovo, da je zgradil, kar je zgradil ter mu pri poslih tudi pomagala. Zato je po vsej pravici tvoj in lepo je vedeti, da se on tega zaveda in to ceni. Mislim da je vajin uspeh ‘teamsko delo’, one pa samo čakajo, da nek revež pridobi izobrazbo, kupi stanovanje, privarčuje denar za njeno zlato, ki ga hoče ob poroki, pa še dober posel zraven… ni čudno, da so ‘dobre partije’ redke. In po svoje se res ne gre čuditi, da so potem ljubosumne.

  Egipčanke enostavno ne razumejo, da je v prvi vrsti treba najti ‘dober potencial’ in potem pomagati graditi, tako imajo na koncu dosti več, kot pa da pograbijo nekoga, ki se je čisto izčrpal, da je pridobil vse potrebno za poroko ter ga potem gnjavijo do konca življenja.

  Lahko bi tem damam, ki čakajo na princa s skrinjo zlata, povedala da si ti vzela ‘dober potencial’, in ne snela ‘dobre partije’ (s tem mislim dobro partijo po njihovih kriterijih – po tvojih kriterijih je zate tvoj mož dobra partija v vseh obdobjih), ampak ne verjamem, da bi razumele. Tako da je še najbolje, če se samo nasmehneš, one naj pa obupavajo dalje.

 9. 10
  batabata
  02/11/2013 ob 10:38 PM

  Petunija,

  bolje se ne bi dalo povedat. Zadela si žebljico na glavico. :)

Trackbacki

 1. Želim živeti in občutiti vse, kar je možnega v življenju

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank