No in potem sva prileteli v Slovenijo.

Ker je sedaj letališče v dveh nadstropjih sem bila malce pozitivno presenečena  in nisva šli po stopnicah ven na zrak ampak po tisti cevi direkt v zgradbo… ampak letališče pa wauu dva nadstropja…  :lol:

Vsak, ki veliko potuje ve zakaj ta wauu… ;)

Poslovni partner mojega moža je prvič, ko je prispel v Sloveniji na Brnik dejal, da je manjše letališče videl samo še na Aljaski (ne spomnim se mesta, ki ga je omenil) ampak spomnim se da je dejal, da tam so za njimi, ko so pobrali svojo prtljago na letališču še luči pogasnili, ker imajo prihode in odhode pač na vsake par dni… No Brniško letališče je vse eno malce bolj prehodno ampak seveda majhno…mislim 2 miljona ljudi in pa država za katero moram vedno vsakemu Egipčanu, ki vpraša kje je Slovenija in da bo pogledal na zemljevidu reči, da naj ko odpre zemljevid poveča sliko pod Avstrijo ali na severu Italije pa na desno… pa bo našel Slovenijo, ker brez povečave jo je pač težko najti ;)

Ja…2 miljona?! A veste kaj mi Egipčani skoraj vedno rečejo na to… “Ma to ti je pri nas ena malce večja ulica” Pa še skoraj prav imajo…:lol:

Slovenija je res majhna in tega se zaveš res šele, ko dolgo živiš v kakem velemestu… ampak je pa Slovenija tako zelo lepa! Tega pa morda vi ne vidite, ker vam je vsak dan na očeh, ampak ko prideš iz države kot je Egipt pa to zelo dobro opaziš! Tako da ja je res majhna ampak saj veste vse dobre stvari so v majhnih pakiranjih ;)

Aja in samo, da vam povem tisti zgoraj omenjeni poslovni partner se je v Slovenijo zaljubil… in si je že za cilj postavil, da si v Sloveniji želi nekaj ustvariti…Pa ni to en Egipčan, ki bi prvič v življenju kam šel… zaradi svojega posla veliko potuje in je videl že kar precej sveta in Evropskih mest… aja in še to, njegova ljubezen se ni rodila ko je letos priletel na Brnik..ampak že lani jeseni, ko je bil poslovno v Udinah in je mojega moža povprašal kam naj gre za prost vikend, moj mož mu je svetoval Portorož… in dečko se je res odpravil v Portorož preživel tam vikend s svojo ženo na obali in to je to… sedaj si na vsak način želi nekaj ustvariti v Sloveniji in že zbira informacije ter tipa teren kako bi odprl podjetje ali pač nekaj v tej smeri…

Kot ponavadi spet sem čisto zašla…. sorry.

Torej avion je pristal in prvič v življenju sem šla skozi kontrolo brez kakih dodatnih vprašanj. Pač ruta na glavi ponavadi naredi svoje… ampak ne tokar! Prijazen policist nama je voščil dober dan, pregledal dokumente in nama celo rekel:” Dobrodošli doma.”

Mislim kaj lepšega si še lahko zaželiš za začetek…

Nasplošno vam povem, da cel čas svojega obiska v Sloveniji nisem slišala niti ene same diskriminatorne (upam da sem to prav napisala) opazke ali naju je kdorkoli kakorkoli užalil…Skratka prvič odkar nosim ruto se v Sloveniji nisem počutila kakor koli drugačno. Ljudje s katerimi sva imeli opravka so bili neverjetno prijazni in ustrežljivi…in res sem se počutila, da sem DOMA.

In potem sva iz letališča stopili ven in ker je rahlo deževalo,  sva z vsemi pljuči vdihnile svež in vlažen zrak.Rekla sem: “Evo tako pa diši Slovenija!” Samia me je vprašujoče pogledala in vedela sem kaj si želi, ter sem ji prikimala… Stopila je na dež in nastavila obraz… raztegnila rokice in s pogledom v nebo se je kar tam tik pred zapornico, ki je pred parkiriščem zavrtela…

Smešno kako lahko majhna stvar, kot je čist dež na obrazku naredi otroka srečnega… Ampak to ni vse… tam tik ob parkirišču je bil še en kupček starega snega in kako ga je žulila in mečkala po rokah … Če bila tam pol ure bi ga verjetno z rokicami vsega stopila…no ampak midve sva morale v avto, ki naju je čakal in odpeljali smo se domov na Vrhniko. No v stanovanje, ki je sicer moje, a kot veste ni moj dom… ampak jaz vse eno rečem domov, sicer pa saj bo morda enkrat tam, če bo Bog dal živel kateri od mojih otrok, če si bo tako želel in bo spet naš dom.

Stanovanje je na Vrhniki… pa je bila od Brnika do tja kar nekaj vožnje in Samia je z velikimi očki opazovala okolico.Bil je začetek novembra in niste imeli snega… travniki so bili še kar zeleni pa je rekla: ” Mami vse je zeleno. A nijer nimajo peska? Kako pa hiše sezidajo? “

To je zaradi tega, ker se jaz večkrat pohecam in ko kdo med vožnjo po Egiptu reče, da je kamorkoli pogledaš sam pesek…  mu odvrnem ,da je v Egiptu sicer res veliko peska ampak, da ga imamo vsaj za hiše zidat dovolj in ga ni treba kupovat. :)

Ko sva prispeli si je ogledala stanovanje in njen komentar:” Res je majhno, ampak je lepo mami.” 60 kvadratov je za njo majhno, kot za vsakega Egipčana …no za mene in verjamem, da večina Slovencev je to čisto normalna velikost stanovanja… No v glavnem, da ji je bilo všeč kljub temu, da je “majhno” ;)

Sva se na hitro razpakirali iz omar v kleti sem gor prinesla še posteljino in brisače ter preprala, da je bilo do večera nared za na posteljo… Potem sva odšli ven v najbližjo trgovino, ki je Merkator in si nakupile samo ” zdravo” hrano… Saj veste sladkarije, poli salama, hrenovke, kruha petih različnih vrst, krofe, čipse, smokije, frucverge, skute in jogurte vseh vrst in sokove take in drugačne pa vodo z okusom… jeeee… skratka vse stvari, ki jih pri nas v Egiptu ni :)

Prihranite mi pridige kako nezdravo je to… (vem, vem…)

Ko sva večino tega pustile doma, nekaj pa spakirale v nahrbtnik in vzele seboj na prvi sprehod. (Novembra, ko sva bili s Samio sami v Sloveniji sva vse povsod pešačili in večino časa nama je kar odgovarjalo… saj se v Egiptu vse preveč prevažamo naokrog in skoraj nič ne hodimo.)

Ni več deževalo pa…sva šli. Pogledat reko in gozd..kot sem obljubila.

Najprej sva se odpravile na pokopališče pogledat kje počiva dedek. Samia se je do sedaj že čisto privadila, da vsi govorijo Slovensko in tam na ploščadi pred mrliškimi vežicami sva srečali deklica staro nekje ne več kot 3 leta in njeno mamico. Deklica je šla proti Samii in vprašala mamico:” Mami kaj punčka je?” Samia je imela v rokah nek čips v obliki medvedkov rdeča vrečka..mislim, da je Pombear ali nekaj takega in je želela deklici ponuditi in ji je celo rekla:” Izvoli.” a je deklico mamica ustavila  in Samii rekla:” Ne, mi to ne jemo! To ni zdravo.”

Eh ja… mislite si kar si hočete ampak meni se je punčka, kar malo zasmilila… Sej res, da v Egiptu jemo/jejo… res zelo veliko ne zdravih stvari ampak jaz mislim, da je vsaka skrajnost slaba… Najboljša pot je zame vedno nekje vmes… Ali pa vsaj na vsake toliko si je treba dat malo veselja. No vsaj jaz tako mislim… saj zato pa imam kilogramčke…

Potem sem Samii razložila, to z zdravo in ne zdravo prehrano, itak pa ni bilo treba veliko govorit saj so se to učili že v šoli ko je bila še v vrtcu in so tej temi posvetili kar veliko ur a kaj, ko je v Egiptu vse samo v knjigah v praksi pa je nekaj čisto drugega.  :roll:

Iz njenega pogleda mi je bilo jasno, da vse razume ampak, da je malce presenečena, ker si ni mislila, da obstajajo na tem svetu ljudje, ki se dejansk tega držijo in res jedo samo to kar naj bi bilo zdravo… No v Egiptu je takih res malo, v Sloveniji pa ne vem… vi mi povejte, jeste res samo zdravo hrano?

Potem sva prispeli do groba, počistiti ga ni bilo treba ker je bil urejen sva pa prižgali eno svečko. Muslimani tega sicer ne počnemo a po drugi strani nas Islam uči, da se je treba v mejah, ki ne škodijo tvoji veri in tebi prilagoditi… Poleg tega je za nas mama zelo pomembna in to da prižgeva svečko mojo mamo razveseli, torej… jaz muslimanka prižgem v Sloveniji svečko na očetovem grobu … in mi prav dol visi kaj si ob tem mislijo kaki islamski fanatiki, ki jih tudi v Sloveniji kot so mi že mnogi povedali ne manjka!

Močilnik, narasla reka in jesenske barve...

Nato sva se odpravili v Močilnik, ki je v bližini in tam naredili en krog. Voda je bila zelo visoka saj ste imeli v tistih dneh kar nekaj padavin in to, da voda prihaja tam izpod skal Samio ni ne vem kako presenetilo ali nanjo naredilo kakega posebnega vtisa.

Niti tiste skalnate stene ne… je pa tam v bližini ena čisto majhna votlinica… ma ravno toliko, da se otrok notri spravi in ta luknja ji je bila nadvse všeč… pa sem se že takrat odločila, da mora enkrat v prihodnosti nujno videti Postonjsko jamo.

sakalnata stena z majhno votlinico

Potem sva se po gozdni poti odpravili še gor na Drčo. Njen komentar je bil, da je nadvse zanimivo, da imajo v Sloveniji še po gozdu boljše ceste, kot mi v Egiptu sredi mesta…in če to reče 6 letni otrok potem veste, da je res. Neverjetno zanimivo se ji je zdelo, da imajo v Sloveniji tudi ob gozdni poti koše za smeti in je vstrajala, da jo moram slikati, da bo to ona pokazala v šoli…

&

te storže in mah sva odnesli domov v Egipt
Nabirala je storže in pa zeleni mah, ki raste na deblih se ji je zdel naravnost fantastičen, še posebaj, ko sem ji razložila, da se po njemu lahko tudi orientiraš, če se izgubiš in pa da sem jaz morala ta mah vsak december nabirati, da je babica potem postavila novoletno jelko in pa jaslice… in seveda potem je bilo treba razložiti kaj so jaslice in sva imeli spet veliko za govorit… Novletnih jelk pa sta moja otroka navajena čeprav je mi ne postavljamo… ampak saj jih postavljajo tudi v Egiptu v trgovskih centrih…in še posebaj lepo novoletno jelko vsako leto postavi moja dobra prijateljica Mary, ki je v Egipt prišla iz Irske…

No na Drči je seveda morala splezati vse do spomenika in si ogledala mesto še z vrha. Potem sem ji malo razložila še ta del Slovenske zgodovine, se pravi čigava je ta grobnica, kdo je ta stric (kip)… vmes sem privlekla na dan, da je bil tudi dedek partizan in tako je potem zvečer babici v Egiptu po skypu med drugim rekla, da je videla dedkov kip… eh ja kaj češ toliko informacij pa otrok na koncu tudi kaj pomeša…  :lol:

Na Drči pogled na Vrhniko

Prišli sva domov in s naročili pizzo bila je res dobra, z eno besedo slastna. Zraven sva si privoščili Kokto, tako kot se spodobi, če si v Sloveniji… je treba piti ta pravo slovensko “kokakolo” :lol: Poklicali sva še v Egipt babico, Pinga ter ta malega Eldomya…

Samia je potem kar hitro zaspala, med tem ko sem jaz še pošiljala e maile vsem, ki so bli zainteresirani za stanovanje z obvestilom, da je stanovanje na voljo za ogled naslednja dva ali največ tri dni…

In tako je minil prvi dan.

Aja sem čisto pozabila napisat prvi vtis že na letališču je tudi bil…. kako čisto! ČISTO!

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  DajanaDajana
  20/05/2013 ob 9:17 AM

  (((((poznam ta občutek, ko prideš domov)))))

 2. 2
  bisa
  20/05/2013 ob 10:40 AM

  “Nasplošno vam povem, da cel čas svojega obiska v Sloveniji nisem slišala niti ene same diskriminatorne (upam da sem to prav napisala) opazke ali naju je kdorkoli kakorkoli užalil…Skratka prvič odkar nosim ruto se v Sloveniji nisem počutila kakor koli drugačno. Ljudje s katerimi sva imeli opravka so bili neverjetno prijazni in ustrežljivi…in res sem se počutila, da sem DOMA.” Tale stavek mi posebno ljub. :)

 3. 3
  kalyani
  20/05/2013 ob 11:59 AM

  Iiiii kako zanimivo, ko otroka fascinirajo stvari, ki so za naše otroke čist samoumevne in jih skoraj ne opazijo več :)

 4. 4
  Luka
  20/05/2013 ob 2:59 PM

  A veš kaj ti povem, ti Angela!? V Sloveniji imamo toliko “sranja” s korupcijo, pa nezaposlenostjo, pa z vsemi mahinacijami okrog države, pa bonitetnih ocen, pa nezmožnostjo dobit kredite, pa s praznimi bankami – da nam dobesedno dol maha, ali folk okrog hodi s križem, z rutami, z burkami, z budističnimi ali kar beneškimi maskami! Res! Zaradi mene lahko folk hodi z džezvo na glavi, pa ga tudi malo ne bom začudeno pogledal! Si me pa v solze spravla res, ko si napisala, da ti je rekel policist “dobrodošla doma”… Joj, en stavek, pa te dobesedno tako zaznamuje. Lepo! Mi je všeč, da si takole z malčico preharala svojo okolico! Super, vem da ji je bilo krasno! Kar se tiče čistoče – ja to se pa tudi meni zdi, da je res precej bolj čisto, kot recimo pred desetimi leti. Zdaj ne vem – ali smo toliko bolj osveščeni, ali pa je toliko manj potratne robe, da ljudje enostavno ne odlagamo več… Zdaj pomojem že vse spravimo, da bo za hude cajte :) Aja, še glede zdrave hrane. To je pa tako – mlade mamice se (večina njih) zmrdujejo, da morajo jesti samo naravno, zdravno, biološko in ne vem kako hrano še. Hja, to je že kul. Ampak pomisli – da bi si ti želela popit pravo slovensko kokto pa pomalcat tisto pico, potem bi si pa vse to odtrgala od ust in si rekla – to ni zdravo. Kaj bi s tem naredila? Želiš si, pa sama sebi trgaš?? Hja, stres bi si nakopala, žalostna bi bila… Kaj misliš da je večja nevarnost zdravju? Ena usrana kokta ali to da bi tri dni stresena okrog hodila?! No, a sem ti dal dobro primerjavo!? Skratka, jej vse, po zdravi pameti. Če pameti ni, ostane samo še zdravje, ki pa neumnemu nič ne koristi. To je to! Fajn bodi in vsi tvoji tudi!!! Ajd

 5. 5
  Techka
  20/05/2013 ob 9:03 PM

  Sneg, dež, vonj Slovenije… Končno je tudi Samia dočakala vse to! :-) B R A V O ! Škoda edino, da mi nista povedali, da prideta… bi ziher prišla do Vrhnike. Časa mam dost, pa mali se rad vozi v avtu… he he he!

  Dejmo, čakam nadaljevanje. ;-)

 6. 6
  Anita
  22/05/2013 ob 11:36 PM

  Sprašuješ, če res tako skrbimo kaj jemo. Lahko ti odgovorim za svojo familijo. Ja, skrbimo. Že 15 let nazaj, ko sta bila fanta še majhna, nisem kupovala sladkarij, saj me zanje tudi prosila nista, kupovati začnejo starši čisto brez potrebe. Pazila sem vedno, da sta dobila veliko sadja. Še zdaj ga vsak dan popoldne narežem na koščke (danes banane, jabolka, grenivko in kivi), dam v stekleno šalčko, vilčke, postavim na mizo, kjer se učita in izgine! Če bi vprašala, ne bi pa nobeden :) . Trudim se z zelenjavo, kuham joto, mineštre vsesorte, juhe iz čemaža, bučk, graha, kar najdem… Meso kupim pri mesarju, ki ga ima iz okolice. Nikoli mletega, če že, rečem zrezek in potem zmelje pred mano. Za kakšno lazanjo, golaž. Popečem pa kokošje, tudi domače klobase kdaj pozimi, ali kakšno suho šunko poleg repe ali zelja. V pečici spečem krompir, dam zraven spet zelenjavo, pa jogurt na koncu na krožnik, mlajsk. Kruh spečem sama, moko sem nazadnje kupila v Babičevem mlinu na Muri. 1 kg moke, žlico soli, 3/4 kvasa, malo sladkorja, malo olja ali žlico medu, zmešam z mlačno vodo, pokrijem s cunjo da haja 20 minut, preložim na pladenj, hajam še 20 minut in dam v pečico na 190 za 45 minut. Simpl. Noter dam kdaj tenstano čebulo, zmlete orehe… Izmišljam si in moji niso čisto nič sitni, vse pojejo. Od sladkarij vzamem čokolado s 70 in več % kakava, domače piškote. Pika. Na mizi imam lešnike, mandlje namočim prej čez noč, orehe, brazilske oreške… Pijemo navadno vodo, Donat in vsako leto stisnemo čez 300 litrov jabolčnika. Sladkanih pijač ne mara nobeden. Največ vreden je polžast sokovnik, kjer stiskam vse kar dobim, korenje, rdečo peso, vejico zelene, pa jabolko zraven, ribez… Pa svoj vrt imamo, kjer poskušam s solato, paradižniki, papriko, kumaricami, bučkami čez poletje. Čimveč surovega, da ima kaj v sebi. Me boš vprašala, zakaj vse to delam? Ker so v familiji zbolevali za rakom (mamica mi je umrla pri 67 letih, v 2 mesecih), ker je danes vedno več hrane, ko to ni in ker se mi zdi res logično, da to kar v sebe dajem iz tega sem. Oziroma, kot je rekel že Sokrat: Tvoje zdravilo naj bo hrana in tvoja hrana naj bo zdravilo. Če je zdravilo neka bela tabletka, ki mi jo da zdravnik, zakaj ne bi bilo potem tudi vse ostalo kar vnašam vase zame dobro ali slabo. Oprosti, če sem se malo razpisala, a sem v to prepričana. Dokler si zdrav, lahko tudi kršiš, ko pa zboliš, je dobro črtati sladkorje in meso, da se telo lažje zdravi. Ni pa to kakšen poseben trud, samo stil življenja, ki ti preide v navado. Psiho sem izpustila, ta je pa itak na prvem mestu in mora biti kul in na izi :) . Aja, telovadim pa ne, se mi ne lušta (raje berem), bi pa bilo dobro, če bi :) . Bodite fajn in skrbite zase!

 7. 7
  batabata
  28/05/2013 ob 3:55 AM

  Anita svaka čast!

  Jaz sicer kruh, da res pečem sama ampak to samo zato, da vem kaj je notri… Vrt in Kairo… no can go.

  Skrtaka to kar delaš je zame občudovanja in pohvale vredno!

  Techka,

  ma ni bilo meni za kogarkoli obremenjevati :) Že tako se je razvedelo na hitro, da sem v Sloveniji pa mi je morda marsi kdo zameril, ker enostavno nisem imela časa za obiske.. Toliko stvari sem obljubila da bova naredili in veliko sva uspeli vse pa tudi ne…

  Luka

  :lol:

  Bisa,

  ja super je bilo! Slovenci so me presenetili 100%…

  Kalyani,

  res je vašim otrokom samoumevno našim pa nekaj novega nekaj strašno zanimivega…

  Dajana,

  res je NIKJER ni kot doma. Samo problem je ko si dolgo nekje potem pa ko si tam pogrešaš Slovenijo in ko si spet v Sloveniji si želiš nazaj tja… Jaz itak ne vem več kam pašem? Sem in tja povsod sem doma!

 8. 8
  Anita
  01/06/2013 ob 12:55 PM

  Sabina, tole bi te rada vprašala, tvoje mnenje slišala, ker sem ravno pisala o zdravi prehrani. V Mercatorju dobiš Bio krompir, na embalaži piše: Produkt aus ökologischem Anbau. Sorta: Nicola in poreklo: EGIPT! Zdaj bi pa povej prosim, kje v Egiptu si misliš, da so nasadi krompirja in da upoštevajo ekološke standarde? Jih kontrolirajo tujci? Stran od mest? Sploh možno, glede na vse? Hvala ti za odgovor. Aja, še to, kupim našega, a ga je zmanjkalo, lanska letina je bila slaba in ga ne dobim več niti pri kmetih tu okrog. Lp!

 9. 9
  batabata
  09/06/2013 ob 3:16 AM

  Anita,

  pri nas so vsi večji nasadi stran od mest ampak koliko upoštevajo standarde pa ne vem povedat…

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank