Jaz sem še vedno na morju… ampak enostavno moram tole deliti…

Kaj je  s tem Rdečim morjem?!

Dobro to da je eno najtoplejših na svetu in tudi najbolj slanih vem…Vem da je raj za potapljanje tudi sama sem poskusila, čeprav sedaj odkar imam majhne otroke bolj snorkamo. Skratka prečudoviti koralni grebeni z množico rib vseh barv in oblik… nekatere med njimi sicer niso tako nedolžne zato jih nikdar nisem poskušala prijemati ali karkoli drugega kot samo gledati…. Ampak tukaj je še nekaj o Rdečem morju česar nisem vedela in ko sem sama zadnjih par dni na internetu iskala kaj na to temo nisem našla prav veliko in tako še vedno tavam v temi…in je prav moteče, da vsi domačini vedo TO in da naj bi bilo to splošno znana modrost mi daje občutek, da sem res totalen idiot!

Takole je bilo. Moj ta velik sin je igral nogomet bos na vročem pesku. Ne vem no… a on misli, da je kamela ali kaj??Ker, če se prav spomnim sem nekje zasledila, da ima prav kamela posebno oblikovano stopalo in lahko hodi po vročem pesku… menda z lahkoto prenese tudi 70 stopinj Celzija.

Ni bilo prvič, da je igral bos na vročem pesku, ampak vse eno upam, da je bilo to vsaj zadnjič. In tako si je na obeh nogah pridelal nekaj podobnega otiščancem ali recimo hematom ker je bilo barve kot, da je spodaj kri… Ni ga pretirano bolelo in vsemu skupaj nismo posvečali pozornosti… in potem se je eden od teh otiščancev na podplatu pretrgal ampak spodaj je že bila nova koža tako, da sicer ni bila rana … ampak ga je bolelo in seveda kot velja slovenska modrost, da morje vse pozdravi sem mu pač svetovala naj nogo čim več namaka v morju in se bo pozdravilo.

In je minil prvi dan pa ni bilo nič bolje in sem mu rekla: „ Ne namakaš dovolj, bodi več v vodi pa manj na ležalniku.“

In je minil drugi dan ko je vsaj par ur preživel v vodi in spet ni bilo bolje morda celo slabše in sem mu spet rekla, da ne namaka dovolj.

In sva odšla kupit velik napihljiv obroč. Tak obroč, da lahko sediš na njemu in je tretji dan sedel cel dan vse skupaj več kot 8 ur v vodi in namakal noge. Oblekel si je majico, da ga ne zažge in kapa pa sončna očala …. Se z trakcem privezal na boje od tiste vrvice v morju, ki označuje do kje je varno plavati in tako je sedel tam notri in mi večkrat ko smo plavali do njega rekel, da če sedaj ne bo bolje potem pa…

In…. ne ni bilo bolje. Bilo je veliko slabše. Po celem dnevu namakanja v morsko vodo je komaj še lahko hodil in tako sem ga prepričala, da sedaj pa nimam več „pametnih“ idej in da je čas, da greva k zdravniku.

In sva šla…

Zdravniku pokaže podplate in pove, da je vse skupaj pridelal z bosimi nogami na vročem pesku in da se stvar pač slabša. Zdravnik mu je predpisal dve antibiotični kremi in mu dejal, da lahko dela kar želi in da, če zmore lahko tudi hodi in se lahko celo kopa v bazenu ampak NIKAR in da mu strogo odsvetuje pa s takimi nogami kopanje v morju!

Patrick je rekel: „ KAJ??!!!“

Seveda on je ta kaj zavpil iz popolnoma drugih razlogov, kot jih je zdravnik razumel. Zdravnik ga je začel tolažiti, da saj razume, da je prišel sem na morje ampak, da Rdeče morje take stvari ne zdravi ampak jih slabša… in si bo z kopanjem v morju škodil in ne koristil.

Seveda sem takoj za tem na sebi začutila pogled, ki je bil vse prej kot ljubeč in začelo se je potihem preklinjanje in potem tam nekje vmes: „ Ja, ja sinko…. morje vse pozdravi! Ti sam namakaj… Ne namakaš dovolj…“ Pa spet kletvice … :)

Skratka bil je jezen, ma kaj jezen besen kot ris…

Danes se vsi smejimo temu kako se je prav privezala v morje za cel dan da se bo pozdravil, ker pač morje vse pozdravi pa ni hudič, da ne bo enega žulja… nato pa mu zdravnik reče, da naj dela kar hoče samo v morje naj ne hodi…  :)

Ampak v tistem momentu pa je bilo kar šokantno.

Da se vrnem nazaj k zdravniku… ko je rekel, da v morje ne…

Meni pa ni bilo nič jasno in sem seveda hotela vedeti od zdravnika zakaj se modrost da „morje vse pozdravi“ v Rdečem morju ne obnese… Na hitro mi je razložil, če sem prav razumela, da korale ali kaj jaz vem kaj proizvaja neke bakterije, ki so zelo strupene za rane. In da, če imaš odprto rano ali poškodbo Bog ne daj se kopati v Rdečem morju…

A kdo ve kaj več o temu? Katere so te bakterije? O čem točno je ta zdravnik govoril?

No potem kasneje sem ugotovila, da to da je Rdeče morje strup za rane in ranice vedo vsi tukaj zaposleni ali živeči Egipčani a nobeden od nas turistov. Rada bi vedela več o tem a na žalost ne najdem na internetu nič koristnega…

Skratka Patrick je potem dobil te kreme in smo mazali in se ni niti kopal niti kaj preveč hodil naokrog… A po dveh dneh se je zadeva še poslabšala oteklina se je razširila še na prste in veliko naokrog.Hodit sploh ni mogel več in tako sem za pomoč prosila prijateljico, ki živi tu v Šarmu in na mojo prošnjo sta se z možem takoj odzvala in skupaj smo Patricka odpeljali v bolnico na urgenco, kjer ga je pregledal zdravnik in mu predpisal nova zdravila in močnejše antibiotike, ter ne samo v obliki kreme ampak tudi v obliki tablet. Pa še nekaj za bolečine in za to da bi se oteklina zmanjšala… Svetoval nam je tudi ponovno, da se mora izogibati Rdečemu morju ampak, da bi bilo najbolje, da sploh ne hodi in da poskuša imeti noge vse skozi suhe…

In tukaj se pokaže kako je super to, ko leta in leta hodiš v isti hotel in te vsi poznajo… Osebje ga tako zelo razvaja, da ne vem, če bo sploh hotel iti domov :)

Hrano in pijačo mu nosijo v sobo. Pa celo glavni kuhar ga vsak dan vpraša kaj točno naj mu pripravi… Tako, da res mu nič ne manjka.

Noge so sedaj po dveh dneh antibiotika malce bolje. Tiste hude otekline okoli abscesa so sicer izginile. A absces je še vedno tu in verjetno bo treba iti na operacijo…če v naslednjih treh dneh ne bo napredka.

Nimam fotke kako je to prej izgledalo dva dni nazaj, ampak danes, ko je bolje je ena izmed nog, kajti na obeh nogah ima absces, videti takole.

absces

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  DajanaDajana
  07/09/2012 ob 1:23 PM

  ???!!!??? Evo, vsak dan se česa na novo naučim. Tudi jaz sem bila naučena, da morje vse pozdravi. :shock:

  Sem pa zvedela za enega “spiritualnega” zdravnika – Grigorija Grabovoi-a iz Rusije, pa ti dam link, zdravi s številkami. Mogoče pa komu pride prav! :)

  http://www.neologicaltech.com/SearchResults.asp?Cat=62

  Pa krasne počitnice še naprej! :) )))))))))

 2. 2
  Alenka M.
  07/09/2012 ob 10:42 PM

  Ojoj, res grozno izgleda! Glavno, da gre na bolje. Še vedno stiskam pesti!

 3. 3
  tamara
  07/09/2012 ob 10:50 PM

  ojoj, grozn! tudi mene je babika (priseljena primorka)naučila, da morje vse pozdravi… upam, da jo odnesete samo z antibiotiki in žavbami.pošiljamo pikepoke. mali naj se pa kar pusti razvajat:)

 4. 4
  boba
  08/09/2012 ob 1:17 AM

  Živio, Bata! Kako lepo, da si se oglasila!

  Tole pa ni prav nič fajn! No, saj bo boljše, vendar počasi, da te je pa sin napi.., ga pa čisto razumem (držim z njim, he, he).Ampak, od kod vam to, kontinentalci, da morje vse pozdravi ?!?! Mi, ki smo z morja, točno vemo, da ni prav vedno tako, zdravi samo jod. Moj kuža, npr., ki je zlati prinašalec in naj bi bil vodni pes, sploh ne sme v morje. Ko je bil še mali, smo ga pustili plavati v morju, pa smo zelo kmalu opazili, da po kopanju dobi izpuščaje, pravzaprav bele mehurčke, ki če jih ne zelo hitro opaziš in začneš zdraviti, se stvar tako razmahne, da je potem pa res hudo. No, pri psu je še problem njegova dolga dlaka. Ne vem pravzaprav, kaj je ta povzročitelj, vendar za zdravljenje je najbolj važno, da je koža suha, pobrisana, absolutno škodi vlaga. Temu mi rečemo “rape”. Ja, tudi pri konjih se nam je to dogajalo. Moja kobila tudi ni smela v morje, takoj je dobila na bicljih te “rape” . Na, jaz govorim o živalih, ampak se sedaj te moment res ne spomnim, da bi dobili kdaj te rape tudi moji otroci, pa so bili v morju vsak dan. No, kolikor se spomnim, drugi so, jaz pa sem vedno pazila na to, da jih fajn obrišem, do suhega, brez vlage.

  No, jaz govorim za Jadransko morje, ne Rdeče morje.

 5. 5
  Rubina
  08/09/2012 ob 8:31 PM

  Rana in sol, to tudi meni ne gre skupaj. In da morje vse pozdravi, tudi prvič slišim, še dobro, hihihi.

  Sicer pa še vedno zelo grdo zgleda, upam da se Patriku čimprej zaceli. Kljub temu da mu vsi strežejo od spredaj in odzadaj, pomoje glih ni to neki sanjski dopust – za njega.

 6. 6
  suum
  10/09/2012 ob 8:54 AM

  Ja vidiš, ta tvoja ideja o zdravilnem morju je zelo podobna tisti od tvoje tašče glede limonade, ki pomaga pri zdravljenju vseh želodčnih tegob.

  Kdo ve, kakšni zvarki bodo ustvarjeni, ko bosta vedve vračinji staknili glave skupaj. :D

  No, malce šale ne škoduje zdaj, ko se verjetno situacija izboljšuje.

 7. 7
  sneska14
  10/09/2012 ob 10:11 AM

  hhmmmmm ce sedaj povezem vse skupaj tudi nama se je nekaj podobnega zgodilo v istem kraju samo da ni bilo v taki hudi obliki in nismo obiskali zdravnika ampak nas je resil Sumamed(antibiotik).Patriku hitro okrevanje ostalim veliko joda :)

 8. 8
  batabata
  11/09/2012 ob 12:21 AM

  Hvala vsem, ki ste se oglasili jutri zjutraj gre Pingo h kirurgu…pa bomo videli kaj in kako bo šlo naprej.

 9. 9
  mmisaa
  11/09/2012 ob 9:05 AM

  Tako kot jaz, tudi ti verjemi, da bo vse dobro. Ne more biti drugače. :) Drži se! Pozdrav…

 10. 10
  kat
  11/09/2012 ob 10:22 AM

  Ojoj to je pahudo, ubogi Patrik. Vas bom imela v mislih, držim pesti, da se dobro izteče! Vse dobro in nasvidenje iz Ljubljane

 11. 11
  ajda
  13/09/2012 ob 8:07 PM

  Bata pozdravljena.Nedavno sem odkrila tvoj blog in zdaj berem tudi stare zapise od začetka.Tvoj blog je več kot zanimiv.Mene ne zanima politika , temveč kako živijo ljudje v neki deželi , kaj jedo , kako se oblačijo , kako se družijo in poročajo…Točno o tem ti pišeš , zato so tvoji zapisi neprecenljivi za nas , ki smo v Evropi in nismo bili nikoli na afriški celini (in morda nikoli ne bomo).Zato , prosim,piši še naprej.Predvsem pa čestitke za pogum , da si se odpravila živet v popolnoma drugačno okolje , še posebno kot ženska.Želim ti vse dobro in čakam na nov zapis.

 12. 12
  sneska14
  18/09/2012 ob 7:14 PM

  Bata upam da ste imeli lep dopust in da je s Ptrikom vse ok.

  lp.

 13. 13
  batabata
  21/09/2012 ob 10:56 PM

  Pingo je dobil totalno anestazijo in so mu operirali obe nogi…To je bilo vec kot deset dni nazaj in sedaj ze malo hodi… :)

 14. 14
  mina
  30/09/2012 ob 10:07 PM

  Se pravi, da je že vse za njim in da je verjetno tudi zdaj vse o.k. Napiši prosim, ker me to pa zdaj muči. Lepo vas pozdravljam iz Slovenije.

 15. 15
  Rubina
  20/10/2012 ob 12:02 PM

  A ti si še vedno na morju? Bi bil že čas, da prideš nazaj ;)

 16. 16
  sneska14
  01/11/2012 ob 2:53 PM

  Sprasujem se ce je vse ok Bata ???

 17. 17
  boba
  02/11/2012 ob 6:33 PM

  Pogrešamo te Bata :’C :’C

 18. 18
  Metka
  05/11/2012 ob 12:19 AM

  Bata…. kaj se dogaja? Reci, da ste OK!?

 19. 19
  Evica
  23/09/2015 ob 10:03 PM

  Seveda morje vse pozdarvi! Razen Rdeče. nevem zakaj se zdaj nebi z ranami kopali v morju???…

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank