Politika me res ne zanima!

Toda, ker me prijatelji kar naprej sprašujejo kaj se dogaja bom napisala nekaj besed in moje mnenje…

Se nam obeta nova revolucija?

Čisto možno!

Ali pa kaj drugega…

Dejstvo je, da smo spet na začetku.

Eno leto in pol in spet smo na točki 0!

Parlamenta nimamo več, ker je bil “nezakonit”….

Parlament je bil v večini Islamistov, največ med njimi je bilo pripadnikov  MB (muslimanska bratovščina) in to da sedaj nimamo več parlamenta so si zakuhali sami.

Sami so sprejeli zakon, ki naj bi urejal, da nobena politična stranka v parlamentu ne sme imeti več kot 60% sedežev…oziroma, da mora biti ena tretjina parlementarcev neodvisnih kandidatov. Torej je parlament sedaj nezakonit zaradi zakona, ki so ga oni sami sprejeli.

Nekako se je kar prehitro pokazalo, da razni neodvisni kandidati v bistvu to sploh niso ampak lepo spadajo k MB.

Sprejeli so tudi zakon o “prepovedi protestov”  ( blokada prometa in stavke )in to je šele  ironično saj bodo sedaj oni tisti, ki bodo protestirali in bili zato aretirani.

Torej sami sebe so zafrknili in to zelo…

80 let skrivnega delovanja in preganjanja in kljub temu, da so dobro organizirani in če uporabim slovenski pregovor z vsemi žavbami namazani ni dovolj za pametne poteze in  jih je očitno pohlep po oblasti in zavračanje sodelovanja z vojsko pripeljal v situacijo v kateri smo sedaj.

Bodo v soboto volitve?

Tudi če bodo… veliko ljudi ne more sprejeti nobenega od teh dveh, ki sta se prebila v drugi krog zato pričakujem majhno udeležbo…

Ahmed Šafik, ki  ga nekateri enačijo z starim režimom…

Res da je bil šef civilne aviacije v Mubarakovih časih in da je bil njegov zadnji premier. Premier je bil res strašno dolgo in sicer en cel mesec in to v času po revoluciji. Je pa tudi človek, ki je Kairsko letališče , ki je bilo še v času mojega prvega obiska Egipta nevredno imena letališče, spremenil v letališče, ki gre v štric z vsemi najboljšimi letališči po svetu. Poleg tega je iz ene tretjerazredne letalske družbe po imenu Egyptair to isto letalsko dužbo pripeljal v skupino Staralliance, in danes letijo povsod po svetu. Skratka človek je sposoben in je nekaj dobrega za Egipt že naredil, ker je vojak bi ga prav zagotovo tudi vojska sprejela za predsednika. Všečno na njem  je tudi, da je precej pokončen in ponosen človek. Ne spreminja svojih besed kakor veter zapiha, ampak marsi kdaj na glas pove svoje mnenje (predvsem o Mubaraku) pa, če tudi zaradi njega pada v ne milost pri potencialnih volilcih…

Če pa je lopov kot pravijo njegovi nasprotniki, potem pa naj to že dokažejo. Pa naj ga spravijo tja kamor lopovi spadajo.

Skratka po tem ko sta iz igre za predsednika odpadla Amr Mussa (politik in diplomat) in Hamdim Sabahi (revolucionar), ki sta bila moja izbranca sedaj  v tej situaciji vem, da če bi imela volilno pravico bi volila Šafika.Osebno imam raje star režim kot MB na oblasti. Ampak to je samo moje mnenje in nič bat itak ne volim ;)

in drugi kandidat

Mohamed Morsi pripadnik MB…ki je v igro uletel, ko so MB umaknili njihovega prvotnega kandidata po imenu Mohamed Khairat el Šater, ki ni ustrezal zakonu v smislu, da predsednik Egipta ne sme biti bivši zapornik, ki še ni na prostosti več kot 6 let… skratka Mohamed Morsi je bil rezerva, ki pa ga danes forsirajo in propagirajo na vsakem koraku na ulici, da po mošejah sploh ne govorim kaj se dogaja, kot da je to od nekdaj eden in edini pravi človek in najmanj rešitelj človeštva. Bil je že parlamentarec v časih Mubarakovega predsedovanja… v parlament se je takrat uvrstil kot neodvisen kandidat in nikakor ne pripadnik MB… kaj češ ni ga čez resnicoljubnost . (ker me ne vidite vam povem, da sedaj zavijam z očmi)  :roll:

V bistvu bi napisala še kaj pa bom raje tiho…

Aja, no to pa moram napisati, da so Morsijeve fotke vse povsod, na vsakem koraku strmi vame… med tem ko se Ahmeda Šafika le redki upajo nalimati na avtomobil ali kam drugam. Demokracija po mnenju MB pripadnikov namreč izgleda tako, da takoj uničijo nasprotnikove plakate ali pa te, kot so mene z nožem v roki opozorili:” Umakni to (njegov plakat) tja kamor spada, v smeti.”

Seveda sem plakat brez besed res pospravila v prtljažnik. Tako ali tako nisem nek  hud privrženec Šafika, samo zanimalo me je kake bodo reakcije, če ga imam na avtu in firbec je bil poplačan…   Tudi na FB zid ga limam samo da malo jezim ženske, ki jih imam med prijatelji in točno vem, da so podpornice Muslimanske Bratovščine. ;)

Matr sem žleht… :lol:

Skratka sedaj smo brez parlamenta in z dvema kandidatoma za predsednika, ki  pa ju veliko Egipčanov vidi kot neprava človeka…

In na koncu kdo je kriv za vse skupaj?

Jah baje mi tujci… Vsi mi  tujci smo sedaj po novem menda možni vohuni! Zato se na nacionalni televiziji vrti spot, ki opozarja vse Egipčane naj bodo previdni v pogovoru s tujci in naj prijavijo vsako “čudno”zadevo…

In tako se je v tem kontekstu zgodilo tudi to…

Včeraj je prijateljica, ki se ravno v teh dneh seli bila v novem stanovanju morda eno uro, ko ji je na vrata pozvonila policija… :(

Vse mogoče sem preživela v tem zadnjem letu in pol ampak  nekako me je vedno navdajal občutek, da bo vse še v redu… No trenutno pa je šel ta občutek na dopust.

….

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  caz
  15/06/2012 ob 8:10 AM

  Ja počasi se bo treba zbudit ljudje. Ne samo v Egiptu, tudi drugje po svetu se želje in volja ljudstva ne upošteva več. Težki časi prihajajo tudi za vse ostale napredne države.

 2. 2
  boba
  16/06/2012 ob 3:18 PM

  Katere pa so “napredne” države? Včeraj se je moja kolegica vrnila z 10 dnevnega potovanja po Južni Koreji. Vprašala sem jo, kakšni so ljudje, če so kaj vedri ali so zamolkli. Odovorila mi je: Kaj ne bodo vedri, saj vedo, da bodo drugo leto živeli še boljše kot letos. Pa bodimo pametni … mi napredni

 3. 3
  boba
  25/06/2012 ob 2:28 PM

  Bata, saj te razumemo, da nimaš prav nič volje za oglašanje. Vendar, jaz mislim, da bo opzicija tako močna, da vkolikor ne bo Morsi izpolnjeval obljub, danih v predvolilni kampanji, ga boste na naslednjih volitvah zlahka premagali, saj ga bodo zapustili tudi njegovi sedanji podporniki, ki bodo razočarani. Bojazen je, da imajo večjo moč MB, kot jo ima on (pa tudi zaradi pristojnosti) in vprašanje je, kaj se bo še zgodilo do takrat, kako bo z ustavo, kako bo s parlamentom, kako bo z vojsko …Ja, to pa je cena “demokracije”, tolerirati je treba Egipčanom, da še ne vedo, kaj je demokracija in še dolgo ne bodo vedeli. Saj še pri nas po 21 letih ne vemo, kaj je demokracija, pa še, samo 2 milijona nas je, pa se ne znamo zmeniti, kar je še bolj tragično kot v Egiptu. No, pa se vseeno malo oglasi.

 4. 4
  batabata
  25/06/2012 ob 5:06 PM

  Joj,Boba… a ti mene prav čutiš?

  Nikdar se še nisva videli pa se mi zdi kot da me poznaš bolje kot tiste s katerimi kafetkam enkrat na teden…

  Hvala ti za te misli in ja prav imaš! :)

 5. 5
  boba
  25/06/2012 ob 6:48 PM

  …ha, ha, tiste, s katerimi kofetkaš niso s tvojega bloga in ne iz SLo, pa tudi Egy poznajo samo “od znotraj”

 6. 6
  kornilov
  27/06/2012 ob 12:06 AM

  Tudi meni ni všeč Mohamed Morsi, mi zgleda precej žleht. :) Kakor mi je znano, si je vojska utrdila oblast – diktaturo, pristojnosti novega predsednika so minimalne. Če so boste šli v prihodnosti v Egiptu pravo demokracijo, bodo v glavnem upoštevani interesi revnih in neukih ljudi. Drugače pa lepo, da še vztrajaš v Egiptu, sem prišel malo “pogledat” po dolgem času. ;) Lp

 7. 7
  Jože
  29/06/2012 ob 8:46 AM

  Morsi je nori mohamedanec, ki želi iztrebiti egiptovske kristjane.

  All have witnessed the event that had happen on the 24th June 2012 in Egypt where the race of president was being made, the Islamists party who have risen to take power has finally taken place where Mohammed Musri has won the election and has being made the new president of Egypt. What will now happen to the Christian who are living in Egypt today? Ahmed Shafiq said during the presidential race, that if the brotherhood comes in, Egypt will go in to a dark age. What is the future for Christians today in Egypt?

  Egypt’s population today of Christians is 10% of the country and as Pope Shenounda III has passed away in Egypt, Christians have become lost in where they are going. When the Arab spring began in Egypt people were crying out for justice in the country and that freedom will come to the country from the dictatorship of Mubarak where he was stealing country money. The rise of Islam began after coming rapidly coming in, Christians in Egypt have suffered for example with the bombing outside of a church in Alexandria because of a conspiracy of a priest keeping two women in a church because they converted to Islam, and also the incident that happened in Nag Hammadai with the gun shooting outside of a church on Christmas on the 7th January 2010. As Islam is growing in Egypt and fundamentalists taken over the country Christians are dying for their faith and being wiped out.

  In Egypt I have spoken with a man named Mohammed and he was a voter who chose Ahmed Shafiq to run for presidency told me that he wouldn’t want to wish for the Islamists to come into power because democracy which everyone talks about has become just a word and not a power that has been established, later he then told me that all humanity has the right to believe in what he feels is right for him as long it is moral.

  Mohammed Musri has decided for Christians to either convert to Islam or leave the country, this in itself isn’t democracy to read about what Mohammed Mursi click here. Egypt has its history with Christianity where St. Mark built a church their and Egypt became of the biggest country of Christianity in history.

  Egypt is going through a massive which can change of history for all people, pray for the nation of Egypt and support it today. Christians are dying where people do not know what the full story that is happening in Egypt today. A new leader will be elected as a new pope for Egypt and let him have the same boldness as pope Shenounda did when he was alive.

 8. 8
  mai
  02/07/2012 ob 12:41 PM

  Pozdravljena!

  O tvojem blogu sem slisala ze ogromno lepih stvari od zavzete mame, ki redno spremlja vse kar se tice egipta. Sem namrec porocena z egipcanom, ziviva pa v sloveniji. No koncno sem se lotila prebirat bata blog in sem zelo navdusena, saj dejansko vidim da opisujes zares realno sliko danasnjega egipta. V veliko pomoc mi je tudi tvoj zadnji blog, saj si zelo zelim selitve v egipt. Ga namrec zelo pogresam. tudi ti torej potrjujes besede mojega moza in tasce zal… Prosim ne prenehaj s pisanjem, saj mislim da nisem edina v taki situaciji, tvoje besede pa veliko pomenijo, vsaj meni. salaam alaykum, mai

 9. 9
  Tiansen
  02/07/2012 ob 2:17 PM

  Izgled da res nimamo sreče s predstavniki v Egiptu. 24 ur poroča o novem “škandalu”, tokrat v zvezi z slovensko veleposlanico v Egiptu.

 10. 10
  Tiansen
  02/07/2012 ob 3:48 PM

  Se opravičujem, bil sem prehiter in podal napačno informacijo: očitno gre za egiptovsko veleposlanico v Sloveniji.

 11. 11
  Mejrem
  29/07/2012 ob 8:12 PM

  Selam alejkum, bata, kje se skrivaš, pogrešamo te…pripravljaš iftar?

  m

 12. 12
  boba
  31/07/2012 ob 4:05 PM

  ramadan karim

 13. 13
  sneska14
  31/07/2012 ob 10:23 PM

  Bata Ramazan šerif mubarek olsun!Bata upam da ste ti in tvoja druzina Ok. Vem praznik je ampak vse eno te pogresamo …

 14. 14
  Irma
  03/08/2012 ob 11:18 PM

  Bata, kar škoda, ker si šla na FB:)))) Prav luštno je bilo brati tvoj blog, zdaj pa že dva meseca sameva in to kar manjka …….

 15. 15
  Techka
  08/08/2012 ob 4:35 PM

  bata, nov zapis? :-)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank