Danes sem uvedla tabele pa srčke, zvezdice in črne pike in to za vse tri otroke. Najstnik ali pa tri letnik vsi mi enako kravžljajo živce in vsi jih očitno potrebujejo, ker drugače se ne da nič več zmenit z njimi.

Vsaka tabla ima 4 tedne in seveda vsak teden 7 dni. Ker nisem zelo tečna bom štela za uspešno opravljen teden že tistega z 4 (od 7) zvezdicami ali srčki in uspešno opravljen mesec z tremi od 4 tednov, ki so bili uspešno opravljeni.

Za tistega, ki bo priden bom dnevno na tablo nalepila zvezdico ali srček..Oba lika imam zato, ker se ta mala dva kregata kaj naj bi dobil ta priden. Samia bi srčke Omar pa bi zvezdice, tako imamo oboje. No tisti, ki bo zmerno poreden bo ostal s praznim prostorom in zelo poreden bo dobil črno piko. Črna pika pa izbriše enega srčka ali zvezdico. Kdor bo uspešen bo dobil na koncu meseca darilo, ki je seveda že v naprej določeno.

Skratka zelo enostavno. In predvsem danes, še na začetku zelo učinkovito.

Se začneta ta mala dva ravsati in samo omenim srčke, zvezdice in je takoj mir. Da o tem sploh ne govorim, da je ta velik danes menda prvič pospravil posodo iz lijaka v pomivalni stroj, počesal mačka in celo pospravil mačje stranišče. Samia in Omar pa sta KONČNO brez prevelikega ugovarjanja pospravila svoje igrače. Skratka meni je prav žal, da sem se mogla sedaj poslužiti tega ukrepa s tablami ampak enostavno ne zmorem se več pregovarjati.

Da mi že tri letni smrkolin ugovarja, da ne more pobrat kock, ker ga boli križ in najstnik itak ne sliši nič, če mu ne rečeš vsaj desetkrat pa še takrat bi me prej komet zadel kot pa bi jaz slišala od njega:“ Ja mami, ali pa bom mami…“ Vedno samo izgovori pa izgovori…  :roll:

O Samii (hčerki) raje sploh ne bi, ker ravno zaradi nje sem se lotila tega projekta, ker enostavno vse prevečkrat prekriža roke in reče:“Ne bom!“

Enostavno se mi ne da več za vsako stvar pregovarjat in pojasnjevati in debatirati. Kdor hoče naj bo vsaj sprejemljivo priden in se nauči, da smo družina skupnost v kateri ima vsak svoje obveznosti in dolžnosti. Pa če je zato treba imet tablo pa naj tako bo.

Ta mala dva sta zadevo sprejela z navdušenjem med tem ko je ta velik spet ugovarjal in imel sto in eno pripombo…kakor hoče, tabela bo tu in pika. Za enkrat sem še vedno jaz šef v tej hiši pa imel on sedemnajst let ali pa ne. Najbolj zanimivo je, da ko je treba kaj narediti, kar mu ni po volji ti reče „Pa kaj bi rada jaz sem še otrok.“ A po drugi strani bi rad bil zvečer zunaj pa avto vozil in ne vem kaj še vse… o ja, takrat ti pa reče :“ Sej nisem več otrok…“

Sedaj se bomo pač šli nabiranje srčkov in zvezdic, da bo kaka nagrada padla. Brez truda ne bo nič več samo od sebe padlo, tako na lepe oči in na prstek v ustih pa :” Mamica, prosim. Prosim, prosim…”  Tega se ne grem več. Tabele in pika ;)

Kako se obnese bomo pa videli…čez kak mesec ali dva.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  rega rega
  13/02/2012 ob 11:43 PM

  Ideja dobra, pozdravljam. Za mojega 25 letnika je že prepozno take metode vpeljevat. Sem pa zato vpeljala cenik za pospravljanje. Tavelik služi na polno, doma se obnaša kot da je v hotelu, če prosim da mi kaj naredi zavija z očmi in nikoli nima časa, ker mora nazaj v službo, ker gre ven in se mu mudi… Zato tudi nima časa pospravit postelje, pobrat cunj s tal, papirčke od kdove česa tudi ne v koš… Pospravljanje sobe na hitro je 5 evrov, na dolgo pa 10 evrov. In lepo plačuje, ker sobar’co je treba plačat. Tamlajši pa ima navado nosit kozarce in krožnike v sobo…zadnjič sem našla krožnik v predalu pisalne mize!!! O štumfih pod posteljo, trenirkah na tleh, etc da ne govorim. Za vsako pospravljanje pri njem, mora peljati oba psa ven za pol ure, brez pardona. Želim ti čimveč srčkov in zvezdic. :)

 2. 2
  Tamara Zara
  14/02/2012 ob 12:47 AM

  Ooooo super nanny. Ma imajo precej dobre metode, sem si zadnjič naročila še knjigo po tej “seriji” in je v njej res točno ob primerih opisana ideja kako postopati. Če imaš možnost dobiti – priporočam. Meni že pri 1,5letniku pomaga s kakšnimi triki, je pa res ogromno primerov predvsem za malce večje.

 3. 3
  bubašvabebubašvabe
  14/02/2012 ob 11:32 AM

  Jaz sem malo skeptičen, ampak ti želim, da metoda deluje. Bojo pa take ideje pri nas prišle že kar kmalu prav, čez kako leto, dve… :)

 4. 4
  bisa
  14/02/2012 ob 3:08 PM

  Pri nas je delovalo točno en mesec. Do prvega izplačila nagrade. :)

 5. 5
  Techka
  14/02/2012 ob 10:33 PM

  Upam, da vam uspe. :-) In kakšne so nagrade ta mesec?

 6. 6
  ummLina
  15/02/2012 ob 10:16 AM

  ooo mi se nismo zaceli. smo pa tik pred uvedbo te metode. Grr poznam vse nasteto.

  najbolj zanimivo pa mi je, ko prosim hcerko( ali obratno), da odstopi kaj svojemu bratu, ta pa potem prevlece ven neke dogodke in stvari izpred dveh let nazaj, ko je ona boga reva morala njemu odstopiti kaj. :) in kako kristalno jasno se spominjajo cisto vseh stvari.

  no sporoci koliko casa bo metoda drzala in kako se terminsko odraza.

 7. 7
  Danilo K.
  16/02/2012 ob 8:36 AM

  Mi, zaenkrat, pri naši dvoletnici še uspevamo z metodo “kazenskega sedenja” za dve minuti. Z ženo upava, da bo še nekaj časa delovalo, se pa že pojavljajo določeni dvomi o uspešnosti, ker naša Zoja odsedi dve minuti, potem pa ali dojame zakaj je “sedela” ali pa enostavno odsedi in nadaljuje s svojimi traparijami. Odvisno od volje.

  Konec koncev, vsako otroštvo je rahlo težavno za starše. Samo spomnimo se, kakšni smo bili mi v svojem otroštvu za svoje starše in kakšne so bile njihove metode vzgoje. ;-)

  Bata, kar uspešno naprej, dokler gre! :-D

  LP Danilo

 8. 8
  kat
  17/02/2012 ob 1:50 PM

  Živjo

  Kako kaj pri vas? Je valentinova mrzlica dosegla tudi Egipt ali ni te navade v Egiptu? LP

 9. 9
  Kalyani
  17/02/2012 ob 3:53 PM

  Tudi mene zanima kakšne so obljubljene nagrade. Ker naš bi si verjetno zaželel taveliko avtocesto :) Drugače pa kaj pa ima tavečji za en znak, srčke ali zvezdice :) No držim pesti, da jim čim dlje ratuje. Mi smo imel iz dneva v dan več joka, tako da na konc so table romale v smeti, se pač niso obnesle…

 10. 10
  batabata
  18/02/2012 ob 4:46 PM

  Rega rega, dobro imaš to urejeno.Jaz bi za tistega, ki je že v službi uvedla še cenik za pranje in likanje ;) Ampak vse kakor je ta ideja s cenikom zelo dobra in si jo velja zapomnit, če bom slučajno kdaj v podobni situaciji, kot si jo opisala ti jo bom prav gotovo uporabila.

  Tamara Zara, hm ne vem kaj je to Super Nany, knjiga ali film ali kaj? Mi lahko prosim namigneš, ker bi tudi jaz z veseljem pogledala ali prebrala zakaj se gre.

  To idejo s tabelo mi je dala znanka, ki je po poklicu otroška psihiatrinja. Sem jo poklicala v povezavi s čisto enim drugim problemom, ker hčerka podzavestno veliko stvari zgrize pa sva potem po dolgem klepetu prišle tudi do pridnosti in uboganja in tako mi je povedala za to tabelo in nagrado..

  Buba švabe,

  ko ne veš več kaj bi se lotiš vsake ideje:) In ja, za enkrat deluje več kot DOBRO.

  Bisa,

  morda je bila nagrada premajhna? Znanka (otroška psihiatrinja), ki mi je dala to idejo mi je zabičala, da bo delovalo,le če bo nagrada v naprej določena in sicer nekaj kar si otroci zelo želijo in jim ne kupiš kar tako vsak dan… No skratka bomo videli ali bo delovalo tudi po prvi nagradi.

  Techka,

  ta mesec so eni “svinjsko”(60evrov) dragi čevlji, ki bi jih tamala rada imela in z nakupom kar odlašam in odlašam, ker se mi zdi kot, da si jih ne zasluži. No sedaj si jih bo pač zaslužila. Ta velik bo dobil denar v enaki vrednosti in si bo pač sam kupil kar želi. Čisto ta mali pa se še ni odločil kaj bi rad za nagrado in je priden kar tako, ker je pač rad pohvaljen ;)

  <p>UmmLina,

  a tako dober spomin ima? No tega pri nas za enkrat še ni. :) Bom pa seveda napisala kako bo zadeva potekala, tudi po enem mesecu in ali deluje. Za enkrat deluje naravnost super. :)

  Danilo K.

  jah vsi smo imeli svoje muhe ko smo bili majhni. :) Ampak se mi zdi, da smo vse eno premogli malce več spoštovanja do staršev. Sama sem sicer prepričana, da sta me starša, kar se tiče moje psihe zavozila.Sicer ne namerno ampak vse eno… Veliko sem se morala truditi in se še vsako dnevno borim sama seboj, da se postavim na pravi tir. Tega pač ne želim svojim otrokom. Verjamem namreč, da se samozavestnega in človeka z trdnim karakterjem, da vzgojiti… Če mi vsaj malo rata bo super. Kajti moja pet letnica je že začela kazati znake, da svojo samopodobo gradi na osnovi tega, kar si o njej mislijo drugi in to je totalno zgrešeno. Sedaj delam veliko na tem, da se to kako bo cenila sebe obrne na to kako ona sama dojema sebe. Naporno ampak je pač treba…

  Pri nas sedenje prav tako kot si opisal ti ni pomagalo prav nič. :) Bomo pa videli kako bo sedaj tole s tablami zaleglo.

  Kat,

  muslimani naj ne bi tega praznovali. Ampak sej veš prodajlaci pač poskušajo in poskušajo. In tako so seveda tudi pri nas okrašene trgovine z rdečo in srčki… Nekateri pač podležejo temu drugi spet ne.

  Jaz na ta praznik ne dam nič.Mož pa tako ali tako ne sedaj ne prej ne kadarkoli. Jaz imam raje presenečenja, ko dobim darilo kar tako brez razloga, ne pa da ga pričakujem točno na en dan :) Sva pa čisto slučajno šla z možem v kino in na večerjo ravno na valentinovo, pač greva enkrat na teden in je prišlo tako, da je imel čas ravno v torek.

  Kalyani,

  se pravi so te table neka splošna vzgojna metoda? No kaka je nagrada preberi zgoraj v odgovoru Techki, da se ne bom ponavljala. ;) Pri nas za enkrat table delujejo bolje od pričakovanj tudi pri ta velikemu. Imajo pa vsi ta teden srčke naslednji teden zvezdice in pa nihče še ni dobil črne pike ali izgubil srčka. Kadar začnejo kaj jezikati ali so poredni samo omenim tabele in se takoj umirijo. Razen ta velik, ta še vedno jezika in godernja ampak na koncu le naredi tisto malenkost za katero sem ga prosila…

 11. 11
  Tamara Zara
  18/02/2012 ob 4:58 PM

  Tole je sicer nanny 911, imaš še mislim da so little angels… http://www.youtube.com/watch?v=oaqFHT8oOBo imaš v več delih, tako da kar preglej. je pa drugače to serija po tv, imam pa knjigo avtorice, ki ima eno izmed teh serij. če si jo res želiš prebrati bom enkrat nahecala mojga, da jo skenira v službi pa ti jo pošljem, ampak ne morem obljubiti kdaj to bo. imam še eno dobro knjigo, mislim da je naslov: vsak otrok se lahko nauči pravil. je pa to od tistih čisto malih pa potem do najstnikov, je kar nekaj dobrih idej not.

 12. 12
  batabata
  18/02/2012 ob 4:59 PM

  Evo to bi rada imela Samia za nagrado. In moram priznat, da je zelo pridna in če bo šlo tako naprej jih bo tudi mogla dobiti.

 13. 13
  batabata
  18/02/2012 ob 5:02 PM

  Tamara Zara, če mi samo poveš naslove knjig v originalu in pa avtorje bi potem poiskala tukaj pri nas v knjigarnah. Hvala!

 14. 14
  Tamara Zara
  18/02/2012 ob 5:08 PM

  http://www.amazon.co.uk/Jedes-Kind-kann-Regeln-lernen/dp/3774274134/ref=nttatepdpt1/280-4589308-7933851 to je ena, sicer je original v nemščini ampak verjetno jo boš tudi v angleščini našla.

  tole je pa ta s temi tabelami, ipd: http://www.amazon.co.uk/Little-Angels-Essential-Transforming-Children/dp/056351941X/ref=sr11?ie=UTF8&qid=1329577704&sr=8-1

 15. 15
  Nadja
  24/02/2012 ob 2:00 PM

  Zanimive metode, posebej za tavelike, bo treba kaj sprobat čimprej. Knjiga Vsak otrok se lahko nauči pravil (to je prvi link Tamare Zare) se sicer dobi tudi v slovenščini: http://www.emka.si/vsak-otrok-se-lahko-nauci-pravil/PR/49292,13159

 16. 16
  Maj
  11/05/2012 ob 3:03 PM

  Tele tablice mi delujejo kot Pahorjev semafor ;)

  Zgleda, da so učinkovite le pri otrocih, pri odraslih pa ne.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank