Danes mi je prijateljica poslala Dnevnikov link . Ker nisem prijavljena in se mi za en članek niti ne da delati prijave ga sama ne morem prebrati a baje tam piše takole.

Bata blog Bata je po egiptovsko račka, ki je odletela na jug. V bistvu pa gre Slovenko, ki živi v Egiptu, nekakšno neuradno blogovsko dopisnico iz tujine, ki domuje na bata.blog.siol.net. Če gre verjeti poznavalcem, se je Bati popularnost hudo dvignila v času nemirov v Egiptu, ko je v svojih zapisih (zapakiranih v 33 kategorijah) začela o revoluciji pisati zelo osebno, tako rekoč iz svoje kuhinje. Bata se kritično odziva tudi na prispevke televizijske novinarke Karmen W. Švegl, nazadnje 28. decembra, ko jo je kritizirala zaradi površnega pisanja o napadu na našega veleposlanika v Egiptu.
Seveda bi lagala, če ne bi rekla, da me je razveselilo, da sem med desetimi najbolj iskanimi blogi v slovenskem jeziku, pa čeprav na devetem mestu.Seveda me veseli. 

A vse eno imam nekaj za pripomnit na tekst, kako so me opisali.

Bata je res da po Egipčansko račka… no jaz sem to poslovenila, ker pravilno bi bilo battah, ampak sliši se bata in ne vem zakaj bi se človek mučil, če ni treba. H je itak neslišni in dva ali pa en t to res ni nobena velika razlika :)

No šalo na stran… nekako pa se vse eno bere tisto kar so zapisali pri Dnevniku, kot da bata pomeni raco, ki je odletela na jug. A temu seveda ni tako. Bata je samo raca in nič drugega. In jaz sem sebe poimenovala raca, ker race pač letijo na jug in tudi jaz sem odletela na jug. Tako sem pač bata, čeprav verjamem, da ga ni človeka, ki me redno bere, da ne bi vedel da mi je ime Sabina.

No naprej… zelo me zmoti stavek, da sem „neuradna blogovska dopisnica“, ker to nisem in niti ne želim biti. Pišem za dušo in moj blog je moje življenje. Politiko in vse aktualne dogodke o kateri naj bi pisali dopisniki pustim čim bolj pri miru, razen kadar res ne morem mimo česa, no potem se tudi oglasim.

Poleg tega sem osebna! Ja, moji zapisi sem jaz. Dopisnik pa mora biti ne pristranski in jaz to v Egiptu ne morem in nočem biti. Sem kar sem, povem pravzaprav napišem, kar čutim in kar mislim. Skratka tista opomba o „dopisnici“ me je tudi pripravila do tega, da tole sploh pišem, ker me je res zmotilo, če me kdo tako dojema.

Poleg tega bo vsak, ki bo sedaj zaradi tega kliknil na moj blog razočaran, ker bo tam našel zapise ene slovenske ženske, ki je predvsem žena in mamica in pa muslimanka, ter jo je življenje pripeljalo v Egipt. Ne bo pa našel prav veliko aktuanega političnega dogajanja.

Nadalje obisk na mojem blogu se ni dvignil samo z “revolucijo” ampak zato, ker se očitno Siolu in pa Drugemu svetu (slovenski blogerski časopis) moji zapisi večkrat zdijo dovolj zanimivi, da jih izpostavijo in tako so me našli tudi tisti, ki me drugače morda ne bi.

Toda kot sem napisala že zgoraj to ali me kdo bere ali ne me nikakor ne žene, da pišem. Pišem res zase, na svoj blog gledam tudi kot na neke vrste dnevnik, ki če nihče drug ga bodo morda, ko bodo veliki prebirali moji otroci.

Poleg tega pa tako preko bloga in svojih zapisov nekako ohranjam vez z svojo domovino in Slovenci…

“33 kategorij”

Jup, to pa je moj problem.Nisem jih sicer štela a hudo velika številka je tole. ;)

Nikakor jih ne znam urediti in zmanjšati na neko še „normalno“ število. Pa tudi velikokrat, ko končam zapis nimam pojma kam bi ga utaknila in potem ga morda celo v dve ali tri kategorije, ker povsod paše… No tudi te zapis, če pomislim nimam pojma pod katero kategorijo bo šel.

“tako rekoč iz svoje kuhinje”

Zakaj se mi to sliši tako zoprno? Zato, ker ne maram kuhati ali zato, ker pišem ponavadi pač tam kjer je lap top in v kuhinji pa res ne no :)

Glede Karmen W. Švegelj pa imajo prav. Res jo težko poslušam in zdi se mi totalno ne sposobna za delo, ki ga opravlja. Pristranska in… Ma kaj bi se trudila sedaj in trošila besede na osebo ko pa je ena od mojih komentatork napisala veliko bolje, kot bi jaz kadar koli lahko in sicer citiram:“ ti praviš, da so bila njena poročanja pristranska — meni so se zdela kratko malo neinteligentna. Njen problem ni to, da poroča o tem, kar vidi, ampak v tem, da ne razume, kaj gleda. „

In točno tako to je… Je pa zanimivo, da pritisk dviguje samo ljudem, ki Egipt poznajo, obiskujejo ali pa tu živijo. Vsem ostalim, pred vsem tistim, ki so njena poročanja prav za prav namenjena, pa je itak vse eno. Le zakaj meni ne more biti vse eno…

Skratka kakor koli že zaključek je, da sem vesela, da sem med najbolj iskanimi ampak kako so me opisali je pa polom!

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Andreja
  31/12/2011 ob 10:32 PM

  Živjo, dopoldne sem ti že hotela poslat link iz najdi.si, ki ima objavljeno lestvico, in gor je bata.blog na devetem mestu. Ko sem kliknila, se mi je pa odprl tale blog: http://chef.blog.siol.net/

  Povezave do tvojega pa nikjer……

  Sicer pa bodi še naprej osebna, tako te rada berem. Vse dobro drugo leto!!! lp andreja

 2. 2
  Andreja
  31/12/2011 ob 10:34 PM
 3. 3
  batabata
  01/01/2012 ob 12:26 AM

  Hehehe pa res. :) Torej sem bata chef…

 4. 4
  lili
  01/01/2012 ob 8:04 PM

  Vse lepo želim tebi in tvoji družini v letu 2012.

  Zelo rada te berem in želim, da bi še naprej pisala take fajne bloge. Marsikaj zvem o Egiptu oz. o ljudeh, ker me zelo zanima življenje drugod, navade, mišljenja.Ker se mi zdi, da smo Slovenci zelo ozki v razmišljanju o drugih verstvih,o načinu življenja drugih.Mogoče so mlajše generacije bolj odprte za različne kulture, ker bolj potujejo po svetu in niso tako ozki v razmišljenju.Upam vsaj.

  Glede Karmen Švegel pa ti dam prav, njen način komentiranja ne prebavljam.

 5. 5
  batabata
  02/01/2012 ob 1:34 AM

  lili,

  hvala za tvoj komentar in vračam lepe želje za leto,ki prihaja in še na mnoga za njim.

 6. 6
  Vesna
  02/01/2012 ob 11:27 PM

  Pozdravljena Bata, tudi jaz želim tebi in tvojim najdražjim Vse naj in srečno v letu 2012! Jaz sem tudi ena tistih, ki kar “požira” vse kar ti napišeš na tem blogu..in ti res zelo dobro pišeš..Mene že od nekdaj zanimajo različne kulture, dežele in ljudje..zelo sem uživala, ko sem nekaj časa živela v Londonu, ravno zaradi njegove pestre multikulture in vseh čudovitih in spoštljivih muslimanskih ljudi, ki sem jih tam spoznala..(med njimi je tudi Yusuf Islam – nekdanji Cat Stevens..)Lani jeseni sem pa šla na eno lepo duhovno potovanje po Egyptu..in se mi je tako dotaknil srca,da se seveda že to pomlad vračam nazaj.:-)Na jugu, v Aswanu sem se počutila tako zelo domače, da se tega kar ne da opisat..In tja se želim vrniti za nekaj časa..nevem pa še za koliko..:-) InshAllah!

 7. 7
  Merjem
  03/01/2012 ob 5:00 PM

  Selam, Bata…super te je brat, vsak dan prečekiram, če je kaj novega. Fajn, da si tako iskana…oziroma tvoji zapisi – se ti ne zdi? Za ostala posploševanja (pisanje iz kuhinje itd.) pa se ne sekiraj preveč…nekaj pač morajo napisati.

  Lepo in spešno leto ti želim…hej, morda te pa rtvslo povabi za uradno dopisnico? (hec hec)

  Selam v Kairo, Maja

 8. 8
  Barbina Blondina
  03/01/2012 ob 8:32 PM

  Vau, med 10-imi najbolj iskanimi si, to je pa dosežek! In to ob hudi konkurenci, ker nekateri izmed njih so “slavni”. Sej vem, da mi pišemo na prvem mestu zase, pa vendar je lepo vedeti, da nas še kdo bere in da se lahko koga na tak način dotaknemo. Se mi zdi, da lahko sama samo sanjam o takih iskalnih cifrah in ogledih bloga, kot jih imaš ti :)

 9. 9
  kog
  04/01/2012 ob 3:39 PM

  Vprašanje je zakaj sploh “poroča” Karmen W. Švegl?? Objektivnost ji ni ravno močna stran, morda pa rada potuje. Drugače pa tule ena teta za novo leto: http://www.youtube.com/watch?v=r7OYRknGgEc&feature=related

  pa še en stric: http://www.youtube.com/watch?v=cHq25tnZoFs

  Pa ne bit jezna …

 10. 10
  čebelica
  04/01/2012 ob 6:48 PM

  Pozdravljena Bata!

  kakšne so dejansko razmere pri vas. Nameravam namreč rezervirati že poletni dopust v Hurgadi. Bilo pred dvema letoma čudovito,se je treba vrniti…ves ta čas pa tvoje zapise požiram….

  Tebi in tvojim vse lepo v letu ki prihaja!

 11. 11
  Diana
  05/01/2012 ob 3:10 PM

  TOREJ, ČE SEM PRAV RAZUMELA EDEN TVOJ STAVEK, KOPTI NE PRAZNUJEJO BOŽIČA IN NOVEGA LETA NA ISTE DNEVE KOT MI?

 12. 12
  batabata
  05/01/2012 ob 3:22 PM

  Spet sem kar malce pozabila na blog…

  Vsem se zahvaljujem za lepe besede in želje ter vam tudi jaz seveda želim vse naj, predvsem pa zdravja in sreče pa ne samo v tem letu ampak še na mnoga leta :)

  Čebelica,

  res ne vem kaj in kako je v Hurghadi. Moraš vedeti, da je to 500km stran od nas. Po poročilih pa ne slišimo nič posebnega za tisti konec Egipta.Tako da če nimaš namena potovati naokrog je verjetno tam vse po starem le z veliko manj turisti in posledično še bolj “nadležnimi” prodajalci, ki pač nekako morajo preživeti.

  Diana,(bom kar kopirala od tam kjer sem enkrat to že razložila) :)

  V dva tisoč letih se je krščanstvo razcepilo na tri večje veje: katolištvo, pravoslavje in protestantizem.

  Vsaka od teh treh vej se deli na manjše skupnosti, ki jih imenujemo Cerkve.Cerkev v širšem pomenu besede pa zajema vse kristjane na svetu.

  Torej najprej so kristjani nato so pravoslavni kristjani, ki se seveda spet delijo na Cerkve in kopti pripadajo potem po nadaljni delitvi Orientalski pravoslavni Cerkvi ali z drugim imenom Stari pravoslavni Cerkvi, ki pa se seveda spet deli na več skupnosti.

  In tako potem tu v tej delitvi kopti pripadajo Aleksandrijski pravoslavni Cerkvi in verjela ali ne ta se spet deli na več skupnosti ampak vse člane teh skupnosti imenujemo kopti.

  Kopti zato božič in novo leto praznujejo kot pravoslavni kristjani. :)

  In če tisti “mi” v tvojem zapisu pomeni RKC potem je odgovor. Ne, ne praznujejo na iste dni kot vi :)
 13. 13
  batabata
  05/01/2012 ob 3:29 PM

  Kog,

  Nič nisem huda…”ima ludih i posle rata” pravijo. Priznam, da nobenga od obeh linkov nisem poslušala do konca, škoda časa… :)

 14. 14
  batabata
  05/01/2012 ob 3:33 PM

  Barbina Blondina,

  hm, sploh nimam občutka, da je to dosežek. Ampak sedaj, ko si mi tako to napisala sem razmislila in verjetno imaš prav. Hvala ti, sem kar malce zrasla sedaj :)

  To pa zato, ker pišem sicer rada… a imam tisto slovensko miselnost v sebi, ko se enostavno moram skoz v “nič” dajati.In enostavno nimam občutka, da bi moje pisanje koga zanimalo.

 15. 15
  batabata
  05/01/2012 ob 3:40 PM

  Merjem (Maja) in Vesna:

  hvala! :) Vračam želje…

  Dopisnica pa: ” Ne hvala!”.Nimam take želje in je nikdar nisem imela. Bi pa takoj pisala kako kolumno za kako bolj”babjo” ali družinsko revijo v stilu “dnevnik Bridget Jones”. E to pa bi PREC! :)

 16. 16
  Diana
  06/01/2012 ob 2:01 PM

  Hvala, dobro si mi razložila. Nisem vedela, da je to tako razdeljeno.

 17. 17
  DajanaDajana
  07/01/2012 ob 12:30 PM

  Go Bata, go! <3

 18. 18
  saskiasaskia
  19/02/2012 ob 10:11 PM

  Bata, če mene zanima kaj se dogaja v Egiptu enostavno kliknem na tvoj blog. KWŠ mi je pa na TVS tako zoprna, da je ne maram niti gledat niti poslušat.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank