Ne pišem…pridejo taka obdobja. Sem pa sedaj spet malo pospravljala po računalniku in objavljam dve fotografiji ulične mesnice.

Takih mesnic je precej ampak tale je na precej zanimivi lokaciji med Hiltonom in Masperom (tv hišo).Se pravi skoraj na obrežju Nila in na precej turistični lokaciji v centru mesta. Torej presenetilo me je, da je na tej lokaciji tole dovoljeno… ampak kdo ve kaj je danes tam, ker tole je bilo posneto že septembra.

Takole na ulici prodajajo od govedine, ovac pa do kamel… Meso visi na kavljih in je včasih zavito v belo platno, a največkrat pa kar tako prosto visi in na njem se pase na tisoče muh. Bljak :(

Jaz mesa nikdar ne kupujem na ulici. Že tako ali tako nisem mesojedec in rdečega mesa itak sploh ne maram.Po meni je pri nas doma tudi hči, ki je pravzaprav skoraj da vegeterjanka in to čisto po lastnem okusu in želji. Jaz pa seveda nimam nič proti. :)  

No ostali družinski člani pa kar radi pojedo tudi kaj rdečega mesa… A po resnici povem, da si ga vedno težje kupimo tudi mi. Kilogram govejega mesa je sedaj v normalnih in čistih mesnicah nad 80 EGP. Povprečna plača enega delavca pa je v Egiptu je od 800 do 1400 EGP (lahko pa je sedaj po revoluciji tudi veliko manj od navedenih zneskov). Tako, da je tudi kilogram govedine za marsi koga postal že nedosegljiv, zato gre seveda bolj v promet perutnina…

No kar pa je na teh dveh fotkah zanimivo je tudi to, da se na njih lepo vidi tisto, kar se mi po ta novem dogaja vsakič, ko želim kaj fotografirati in so poleg Egipčani. Takoj se začnejo dret ( fotografirani Egipčani):” Kaj slikaš!? Nehaj!”

Prej so se ti nasmehnili in pozirali in samo upali na kaj bakšiša, če si jim kaj dal je bilo v redu, če pa ne pa tudi… Sedaj se takoj razburjajo in se ne želijo fotografirati in pa seveda obvezno pričakujejo plačilo za to, ker so pač bili v tvojem objektivu…

Tako, da sedaj vedno manj fotografiram ali pa vedno bolj na skrivaj, da se pač izognem tem neprijetnim situacijam z vpitjem in žicanjem za denar…

Skratka tudi na fotografijah spodaj, ki sta posneti eni za drugo se že vidi kako se prodajalec mesnice razburja…

mesnica na ulici

mesnica (se že razburja stric)

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Techka
  03/11/2011 ob 9:47 AM

  O ja, to sva pa videla. V Luxorju. Pa še čisto mimo sva morla iti. Sem mislila, da mi bo želodec obrnilo – zaradi vseh možnih vonjav. Res je bljek.

  Pridejo taki dnevi, ja, ko se človeku ne da nič… Te povsem razumem. Sem pa res vsak dan kliknila, če imaš že kak nov zapis. :-)

  Lepo bodite!

  Pozdrav iz Slovenije

 2. 2
  Andreja
  03/11/2011 ob 11:34 AM

  Bila konec septembra tam, pri Hiltonu. Sama sem gledala stran, mož pa je rekel, da je klavnica na prostem. Ko je zmanjkalo mesa na kavlju, je tip enostavno zaklal drugo žival(da se tako dela, nam je povedal vodič). Res pa je da je imel mesnico v stavbi, ne takole na prostem. Tudi jaz sem imela občutek, da je prinesla revolucija s seboj spremenjeno obnašanje domačinov – egipčanov. Smo naleteli na kar nekaj neprijetnih situacij, ki jih lani nismo niti pričakovali. Pozdravljena iz Slovenije, Andreja

 3. 3
  bubašvabebubašvabe
  03/11/2011 ob 2:05 PM

  Naravnost grozno! :o

 4. 4
  Masreya
  05/11/2011 ob 1:10 AM

  A, to se pa spomnim, sva bile skupaj tam… Kaj vse se na ulicah v Egiptu ne da kupiti? Seznam bi bil verjetno krajsi :)

  Mogoce se tole… skoraj vsaka t.i. trgovinica/restavracija/kafic/kao poslovni prostor v Egiptu meri cca 4 kvadratne metre, nato pa svoj “biznis” razpotegnejo se nekaj metrov ven, cez vso sirino plocnika (ce le-ta obstaja), pa pogosto se celo cez, dol na ulico. Tako kar naenkrat ne mores z avtomobilom mimo, ker imajo kafici malodane sredi ulice postavljene tiste plasticne mize in stole, na katerih veselo sedijo Egipcani, modrujejo, igrajo domine ali tawlo ter kadijo siso. To, da se hrana v tovrstnih “restavracijah” pripravlja dobesedno na ulici, se tam streze in konzumira je pa itak cisto normalno. Higienski minimum, sanitarne inspekcije in se kaj iz te besedne druzine pa je njim nerazumljiv besednjak. Ne obstaja. Kot bi debilu z IQ 30 probal razloziti napredno kvantno fiziko.

 5. 5
  Simon
  05/11/2011 ob 6:54 PM

  Jah, nimaš kaj… vsak konec sveta ima nekaj kar se ti gabi – tam je pa to nekaj normalnega. Hm, če so pa ratal tolk zategnjeni glede fotkanja – bi pa sam verjetno hitro kakšno fasal, glede na to, da ponavadi ne “gledam” drugače kot skozi objektiv :)

  lp, Simon

 6. 6
  Igor
  07/11/2011 ob 9:50 AM

  Hm, in to meso lepo visi tam na vročini in izpostavljeno muham? Kako dolgo traja preden zasmrdi?

 7. 7
  batabata
  07/11/2011 ob 1:04 PM

  Ja Masreya, skupaj sva bili zato se verjetno spomniš kako je vpil , čeprav sva ga slikali iz razdalje da sploh ne vem kako naju je “vrag” opazil :)

  Vse ostalo pa, kaj naj ti rečem kot, POZNAM vse našteto in preživim tako, da glavo stran obrnem, če le lahko.

  Igor, ne vem kako dolgo traja da se zasmrdi, ker tam okoli takih mesnic vedno smrdi… Jaz tega mesa res NKDAR nisem kupila in sama sicer rdečega mesa ne jem ampak tudi vsakemu turistu svetujem naj ne je v uličnih restavracijah rdečega mesa, ker pač nikolu ne vem če ni prišlo iz teh kavljev…

  Andreja, to ni klavnica ampak samo mesnica. Kjer se tako dela, kot vam je povedal vodič, so poleg v kletkah tudi žive živali… Ampak krave in ovce so za marsi koga predrage tako, da takole na željo, ko kupiš “živo” meso in ga pred tabo zakoljejo so to ponavadi kokoši in golobi.

  Simon, ja sedaj bi jih lahko tudi po nosu dobil, ampak še bolj verjetno pa bi bil ob VELIKO bakšiša…

  ,

 8. 8
  Barbina Blondina
  14/11/2011 ob 9:37 PM

  Še v bolnici rada prebiram tvoje zapise, lastnih pa zaradi bolecin in okoliscin se nism sposobna pisati. Drugace pa mi je tale “mesnica na prostem” zelo znana, namrec take enake sem sama videla tudi v Ekvadorju (Latinska Amerika), tako da niste edini. se pa strinjam, da zgledajo zelo nagnusno. kdo ve,ce ljudje ne zbolijo po zauzitju takega dobesedno muhastega mesa …

 9. 9
  Kalyani
  15/11/2011 ob 2:05 PM

  Stric mojega moža, popotnik, bi rekel, sej se vse speče in skuha :) Drugače pa se strinjam, meni je tudi tole nagnusno in neprebavljivo za videt.

 10. 10
  Masreya
  15/11/2011 ob 2:11 PM

  ej, bejba, nic nisi povedala za puscavsko rozo. sem zanjo izvedela od prijateljice. javi, kje bos pisala naprej, da vem, kje slediti :)

 11. 11
  bubašvabebubašvabe
  15/11/2011 ob 2:30 PM

  No ja, v bistvu pa če dobro in dvakrat premisliš, je vprašanje, kaj je bolj nagnusno in neprebavljivo. Tole meso z ulice ali meso iz naših supermarketov?

  Ker v teh uličnih mesnicah meso definitivno ni staro, lahko bi človek rekel celo, da je sveže. Tisto, ki ga prodajajo pri nas, pa je staro vsaj nekaj dni (domače) ali celo več tednov (uvoženo) in prepojeno s konzervansi, da ohranja “zdravo” rožnato rdečo barvo. Pri tem pa je seveda jasno, da vsebuje še polno hormonov, antibiotikov in pomirjeval, s katerimi so krmili živali, da so hitreje zrastle, da niso zbolele in da niso bile agresivne.

  Poleg tega pa muhe, kolikor se že zdijo nagnusne, same po sebi niso čisto nič škodljive, če ravno ne prenašajo zraven še kakšne bakterije ali virusa. Pravzaprav se menda ličinke mesarskih muh v sili da uporabiti celo za razkuževanje hudih ran. :o

 12. 12
  bubašvabebubašvabe
  15/11/2011 ob 2:34 PM

  Aja, še eno vprašanje bi imel. Enkrat sem slišal anekdoto, kako je prišlo do tega, da muslimani ne jedo svinjine. Menda je pred eno pomembno bitko proti Perzijcem arabska vojska množično staknila nekakšno zastrupitev s hrano, ker so jedli staro svinjino, ki se je v puščavi pač pokvarila. Arabci so to bitko seveda gladko izgubili, muslimani pa menda od takrat naprej ne jedo svinjskega mesa. A to drži ali je samo zgodbica?

 13. 13
  suum
  17/11/2011 ob 2:42 PM

  Mislim, če me kaj moti v arabskem svetu, so pa to nedvomno mesnice. Če bi se vsak dan, ko sem bil npr.: v Siriji, sprehajal po mesnih tržnicah, bi celo sam postal vegetarijanec, pa kakorkoli se mi to sicer zdi nemogoče.

 14. 14
  Issi
  21/11/2011 ob 2:19 PM

  Bata javi se! Pogrešamo te!!!

 15. 15
  Igor
  21/11/2011 ob 2:19 PM

  Res mi je žal, ko spremljam to situacijo v Egiptu, očitno ne morete dočakati miru.

 16. 16
  kornilov
  21/11/2011 ob 11:30 PM

  Vzroki za vstajo žal niso odpravljeni. Upam, da bo prevladal razum. Lp

 17. 17
  batabata
  22/11/2011 ob 3:20 AM

  Barbina blondina,

  sicer ne vem ali je to res ampak men se zdi, da imajo Egipčani tako navajene organizem, da jim nič več ne pride do živega. Dokaz zato se mi pa zdi, da turisti v veliki večini obolevajo za drisko med tem ko domačini bolj redko…

  Kalyani,

  jaz vem, da mene žive ne pripraviš da bi tole kupila in ponudila svojim domačim…

  Masreya,

  zahrat al sahara je moje skladišče in back up. Enkrat se mi je na Siolu sesul blog in nisem imela nič nikjer shranjenega.

  Takole se je rodila Zahrat…

  Ampak raje beri tu, ker včasih kak blog tudi pozabim tja nalimat.

  Bubašvabe,

  zelo zanimiva razlaga. A ti si vedno tak pozitivec? :) Res fajn si tole napisal, hehehe…

  Zakaj pa muslimani ne jedo svnjine?

  Zato ker tako piše v Koranu. Sicer baje to piše tudi v Bibliji a se tega držijo le židje med tem, ko kristjani ne.

  Tista zgodba, ki si jo slišal pa ne drži.

  Suum,

  v arbskem svetu sicer ni prav veliko vegeterijancev ampak jaz se s tabo popolnoma strinjam, ko to vidiš ti sploh ni težko postati. ;)

  Issi,

  havla.

  Nekako mi ni do pisanja… sem v enem takem obdobju, ko mi gre vse še veliko bolj na živce kot ponavadi in sem kar brezvoljna.

  Igor,

  ne verjamem, da bo sploh kdaj v kratkem konec tega negotovega obdobja in nemirov. Tako, da po resnici povem, da se poigravam z mislijo, da čeprav smo si tu ustvarili dom, kmalu ne bo več možno tu živeti.

  Kornilov,

  eh, meni je to že dolgo jasno in mi ni bilo nikdar razumljivo zakaj se je folk na Tahrirju veselil vojske in so jih poljubljali in jih imeli za svoje… Mislim pa sej ni treba bit pameten, da sešteješ ena plus ena če so pa vsi predsedniki v Egiptu bili vojaki…z Mubarakom vred.

  Skratka zame itak nič novega za ene pa kr neki… prebujenje al kaj?

  Za vlado, ki je v odstopu pa itak nič hudega… sej sploh ne vem da smo jo imeli… Saj itak že od revolucije naprej vojaški svet o vsem odloča.

  Ma bom raje nehala, da se mi spet slaba volja ob misli na jutri ne vrne.

  …………………………

  Pa lp vsem, ki tole berete.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank