On

Kr neki 19/10/2011

Tole spada med tekste, ki bodo morda kdaj, če se opogumim zagledali luč sveta v kaki knjigi…

Poskusila je prebiti tisti oklep in malce po žensko potarnati, kaj ji manjka in jo žalosti. Govorila je vsaj pol ure, on pa je poslušal.

A v odgovor dobila le tišino.

Nobenih praznih obljub ali nakladanja kako bo to in ono…

Tišina!

Ko ga je vprašala, zakaj je tiho? Kar ji sicer sploh res ne bi bilo treba spraševati, ker je itak že vedela odgovor, a pač je vprašala.

Njegov odgovor pa tisti pričakovani :“Nimam odgovora. Saj veš, da če nimam odgovora sem tiho.“

On namreč ni tiste vrste človek, ki misli, da mora na vsa vprašanja odgovoriti ali na vsa vprašanja poznati odgovor. Če pač nima kaj za povedat v odgovor je tiho… pa če spraševalec še tako vrta vanj z vprašanji.

Z drugim besedami z njim imaš lahko precejkrat, samo samogovor.

Dolgčas…

Pa tako se je trudila razložiti, kakšne želje ima in kaj bi jo osrečilo.

Naslonila se je v svojem fotelju in tokrat prvič resnično poskusila razumeti, kaj se pravzaprav dogaja.

Misli so švigale kot strele v poletni nevihti. Tudi ozračje na terasi kavarne je bilo naelektreno. Med prsti je vrtela kozarec in pogled je bil prazen. Misli pa tako polne, zmedene.

On je prižgal cigareto in se zagledal v LCD zaslon na steni, ona pa je razmišljala.

Zakaj me že dva dni močno boli v prsih, tam kjer je srce? Sem pretiravala s športom, gre za kak prehlad? Morda pa je to tisto čemur pravijo tesnoba?

Redko je bila v taki situaciji, da bi morala intenzivno razmišljati o sebi, o drugih, o odnosih. Vedno je živela za en dan v času. Tako sproti, dan za dnem, brezskrbno, brez nekih velikih ciljev…

Sedaj pa. Sedaj kar naprej nekaj premleva in analizira…

Sedaj je tu on, ki je drugačen, ki jo ne samo osrečuje ampak tudi žalosti. On nikdar ne bo poskušal ugajati, da bi bil všečen. Ne bo lagal, da bi jo osrečil. Sedaj je spoznala, da sploh ne misli biti čisto nič drugega kot to kar je. Nikoli ne bo drugačen! Sicer jo ljubi a spreminjal se ne bo, ne zanjo ne za nikogar drugega, ker on meni, da je popoln. Oziroma, če že ne popoln vsaj približek popolnosti in vsaka sprememba bi bila lahko samo na slabše. Tega pa nihče ne bo naredil zavestno.

To pa je za njo novo. Vedno je imela okoli sebe ljudi, ki so radi ugajali, čeprav so zato tlačili svoje želje. Ljudi, ki so se ti v obraz nasmejali a za hrbtom bi te pojedli. Ljudi, ki so priznali svoje napake.Ljudi, ki so z lahkoto kazali čustva in o njih razpravljali. Ljudje, ki so jokali, se smejali…

Skratka ljudi take in drugačne…  in nikdar ni imela opravka s človek, ki ima tak ego kot on. Človek, ki je tako zelo samo všečen in popolnoma prepričan v svojo skoraj, da popolnost, ki lastnih napak ne vidi ali pa vsaj ne priznava.Ki za vsako stvar, dejanje najde krivdo nekje drugje in to stvar ali dejanje tudi vedno uspešno opraviči…Skratka z njim samim ni nikoli nič narobe.

A te svoje lastnosti na zunaj niti najmanj ne pokaže z obnašanjem. Kajti vedno je vljuden in spoštljiv. Vedno rad podari nasmeh…In je absolutno najbolj “easy going person”, kar jih je kdaj v življenju spoznala. Je skromen in poskuša biti vsem pa tudi njej, čim manj v napoto…

In prav zaradi tega ona bolj in bolj vidi svoje napake!

Ta peklenska privlačnost, ki jo vleče k njemu ne pojenja. Še več, vedno bolj jo privlači.

Tudi, ko je huda nanj in žalostna zaradi njega je rada z njim?!

Na momente celo deli njegovo mnenje in je prepričana, da je on najboljši moški na tem svetu. Ali pa vsaj eden od najboljših. Niti na pamet ji nikdar ne pade, da bi lahko kje obstajal še kdo boljši… in morda bi ravno zaradi tega rada, da bi se malce spremenil, vsaj za kak dan in postal še vse tisto, kar mu očita, da jo žalosti.

Tako je včasih neizmerno srečna in so dnevi, ko je žalostna. Nima nobenega posebnega velikega razloga zakaj bi bila žalostna, a veliko majhnih pa se vedno najde.

Pravzaprav bi lahko bila zelo srečna in teoretično ji je vse kristalno jasno, kaj dela narobe in kako bi bilo prav. A praksa… praksa je nekaj drugega. Tam vedno znova pogori, ker je ona prav tako sama svoja, ki se za nikogar ne spreminja…

In prav nič fajn ni ko je edini, ki se mu je pripravljena zaupati tisti,odsev v ogledalu.

Prijateljicam takih stvari ne razlaga. Izkušnje so jo naučile, da to ni pametno, ker se slej ko prej obrne proti tebi. Poleg tega ti itak nihče ne more rešiti tvojega problema. Lahko vedno samo poslušajo a problem ostane tebi.

Seveda tu je vedno on, a z njim se o teh stvareh ponavadi ne pogovarja več.

Ker on ne razume.

Kot ni razumel danes.

On je na žalost praksa na dveh nogah. Pri njemu sploh ni teorije.

Zanj morajo vsi pogovori imeti smisel. Če je problem se ga reši…ali poskuša rešiti. Nobenega odvečnega razpravljanja in… pri njemu so samo dejanja, dejanja.

Čustva? Čustvom ni preveč pametno podlegat, pamet je tista na katero se je treba zanašati.

Zanjo pa je to nepredstavljivo! Čustva! Čustva so tako zelo pomembna in o tem bi bilo treba razpravljati…

No vse kakor je to kako on gleda na svet dobro za posel in taki ljudje so ponavadi uspešni v poslu. Tako je tudi on precej uspešen in denarja jima vsaj največkrat ne primanjkuje.

Še več posel in delo sta njegova strast…

Ko je sedaj premlevala, že ne vem katerič, tole in valjala misel o čustvih in na drugi strani dejanjih po možganih, ji je na misel prišlo, da to sploh ni tako slabo, kajti on je človek z malo besedami in veliko dejanji.

Obratno bi jo verjetno šele ubilo. Kaj bi z nekom, ki bi ji risal oblake in sadil rožice, a nikdar nič konkretnega naredil. Ja, ja seveda to sta dve skrajnosti. Vmesna pot bi bila idealna. Ampak ideala baje ni… Ženske pa so pač ženske, vedno jim nekaj manjka. In tako bi tudi njej včasih, sedlo tudi veliko besed…

A on je sedel v tišini zazrt v ekran in niti na pamet mu ni padlo kaj se dogaja v njej. Zanj je vse v redu. Višek sreče, da lahko pije svojo kavico, v svoji priljubljeni kavarni, kadi svojo cigareto in ima poleg sebe žensko, ki jo ljubi. Kaj bi si sploh še človek lahko želel…

„Ali me ljubiš?“: ga je vprašala.

„Seveda! In preden vprašaš koliko, ti povem, da najbolj.“ : ji je z nasmehom odgovoril in jo prijel za dlan ter močno stisnil.

Ja res verjetno ima on prav, kaj več bi si človek sploh še lahko želel?

Oba sta gledala v ekran in čez minutko ali dve, ga je povprašala o poslih. Če je želela, poslušati njegov glas, je vedela, da je to tisto, kar mu bo razvezalo jezik…

In res se je razgovoril in ko ga je tako gledala, njegov obraz in njegovo roko, ki je počivala na njeni je tudi tista bolečina v prsih izginila.

Vedela je, da je dober človek in čutila je da jo ljubi…

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Janja
  19/10/2011 ob 10:11 AM

  Bata, to pišeš o sebi, kajne? Si to ti? Zelo se najdem v tem pisanju. Tako, da, če si, nisi edina v tem. Ja, različni smo… Ampak ljubezen šteje, ne pa besede, kajne?

 2. 2
  Barbara C.
  19/10/2011 ob 10:23 AM

  Wow, wow , wow, tale pa je za jutranje prebujanje in wow, kakšno razmišljanje, besede, ki jih oči kar srkajo, so in napisala si jih kot kot puter na kruh pa še kaj…in napisala si, kar razmišlja verjetno kar še nekaj glav :) …People say ‘Everything happens for a reason.’ These people are usually women. And these women are usually sorting through. P.S. Stay patient!..enjoy silence, it says more that u can imagine, but some of us (also me) must learn it how to listen to that silence, it s tresure, and touching hand is holding dimond…and feel what u have. Enjoy moments. I’m going through super busy time right now many changes. I’m praying for November! …najlepše želje!

 3. 3
  Kalyani
  19/10/2011 ob 12:08 PM

  Čeprav je to samo za v knjigo, ali mogoče ni moj komentar: Človeka ne moreš spremeniti, lahko spremeniš le svoj pogled na zadevo, tako da človeka sprejmeš takega kot je in se temu prilagodiš. Če tega nisi sposoben oz. več izgubiš kot pridobiš, potem je boljše, da gresta vsak svojo pot…

 4. 4
  DajanaDajana
  19/10/2011 ob 12:42 PM

  bata… Pa zakaj potrebuješ to, da ti mora “v rit lezt”? :roll: To je tako… slovensko. To je tako… ne najdem druge besede: hlapčevsko. :roll:

  Otresi se tega. Pač ni tak človek, da bi besede trosil kar tako (btw… kaj je po horoskopu? kozorogi so taki molčeči, pa še kakšen znak je tak…).

  In osredotočaj se na to, kar ljubiš na njem. To je stisto, kar te tako hipnotično privlači.

  Skoraj sem malo fouš, ampak sem to pregnala, saj vem, da tudi jaz lahko “privlečem” partnerja, ki mi bo rekel, da me ljubi. ;)

  Vsak človek lahko ima takega partnerja in vsak človek si zasluži ob sebi takega človeka. ;)

  Vse dobro. <3

 5. 5
  batabata
  19/10/2011 ob 12:58 PM

  Ojla vsem,

  hehehe…. tekst je star nekaj let in ja v njem sem ona, jaz.

  Takih tekstov imam kar nekaj. Ko sem še čisto preveč razmišljala o tem kaj je narobe z njim namesto o tem ali je to kar jaz vidim, da je narobe sploh narobe?! In pa predvsem kaj je narobe z mano…

  Skratka od takrat je minilo nekaj let in kaj je danes drugače je to, da sem ga sprejela točno takega kot je in pa predvsem, da mi je danes poznano zakaj je deloholik.

  Dajana nikoli ni bil problem v tem da ni izgovoril besed…še več kot si razbrala v zapisu ne maram ljudi, ki ti rišejo oblake in sadijo rožice…

  Problem je bil v tem, da sem imela jaz veliko časa on pa ne. Problem je bil, da je on deloholik meni pa je bilo doma dolgčas, ker sem bila v Sloveniji navajena na goro obveznosti in na službo in tako naprej.Tu pa sem kar na enkrat imela ves čas tega sveta… Problem je bil, da besed ni bilo ne zato, ker jih on ne bi izrekel z namenom, ampak ker je bil odsoten in pa ker na stvari pač gleda po moško…

  In točno tako kot je rekla Kalyani, spremenila sem svoj pogled na zadevo in ne sebe in ne njega. Midva sva ista samo sobivati in osrečevati sva se naučila. :)

 6. 6
  batabata
  19/10/2011 ob 1:11 PM

  Janja,

  točno tako, ko dojameš da besede manj veljajo, kot dejanja in ko dojameš, da tisto, kar bi ženske rade ni isto kar so moški sploh sposobni dati… da je pogled na svet z moškimi očmi drugačen, kot z ženskimi… no takrat, ko vse to dojameš ali vsaj poskusaš dojeti zaživiš veliko bolje.

  In ja vem, da nas je veliko žensk takih… Enostavno moške je težko razumeti ;)

  Barbara C,

  ja sej vem…veliko ženskih glav :) PS… stay patient… PS res reši vse in pa poleg tega še poskusiti razumeti, kar bi lahko bilo z drugimi besedami tudi poslušati tišino…

  Skratka srečen November ti želim pa še december in januar in… dokler pač ne bomo znale poslušat tišino :)

 7. 7
  Masreya
  19/10/2011 ob 2:06 PM

  hehe, jaz sem takoj vedela, kdo je on in kdo je ona :)

  zelo lepo pises in se izrazas, tako custveno nabit je tvoj zapis (ne samo, ko pises o custvih). sicer pa je tisina vcasih prav pomirjujoca, ko odseva notranji mir. zenske smo blablabla blablabla, kot neunicljivi stroji za blebetanje o tem, kaj nam sviga po nasih zakompliciranih mislih. za moske je to vcasih (pogosto) pretezko breme, ker ne razumejo, kje v teh nasih monologih z miljavzent problemi (ko se zenske pravzaprav le izkasljujemo in olajsujemo) je rep in kje glava in katerega od nasih nebroj problemov naj zacnejo resevati najprej.

  sicer pa sem neizmerno srecna, ker te poznam in vem, da imas ob sebi pravega moskega, ne pozerja, ne bleferja, ne nakladaca.

 8. 8
  Lidija
  19/10/2011 ob 2:26 PM

  Wow,kar iz stola me je vrglo.Tako lepo si napisala in toliko čustev je v tem zapisu, da sem se kar zjokala. Mislim da nas je kar nekaj takih, ki se vidimo v tem zapisu. Tudi jaz rada razvpravljam o svojih čustvih, pa velikokrat naletim na tišino. Sem pa tudi jaz vesela, da imaš ob sebi pravega moškega. Ko boš pa zbrala pogum za knjigo, sem prva v vrsti za nakup:)

 9. 9
  Jasmina
  19/10/2011 ob 7:02 PM

  Opogumi se in napiši knjigo! Čudovit zapis.

 10. 10
  Jasmina
  19/10/2011 ob 7:08 PM

  Čudovit zapis. Upam, da bo knjiga kdaj zagleda luč sveta. Z užitkom bi jo prebrala. Vse dobro :)

 11. 11
  boba
  19/10/2011 ob 8:13 PM

  Ženske, dajmo se vendar enkrat soočit z dejstvom, da smo ženske in ne moški in da so oni moški in ne ženske. Dva popolnoma nasprotna pola! In tako je prav! Važne so samo relacije med obema poloma in to je umetnost vzpostaviti in jaz rečem še eno: Te prave relacije med dvema poloma smo sposobne vzpostaviti veliko bolje me ženske, kot pa moški.

 12. 12
  Kalyani
  20/10/2011 ob 3:25 PM

  Bravo Bata, da si spoznala to kar sem napisala, ker to je v bistvu blazno težko in marsikdo tega ne vidi oz. da se pravilno izrazim noče videt in se dneve, tedne leta vrti skoz v začaranem krogu. In v bistvu se z vsako vezo tole ponavlja, ker popolnega človeka ni in nikoli ne bo nekdo točno tak kot ga imamo v mislih nikoli, so le približki :) Tudi jaz imam najboljši približek popolnosti doma in tako ponosna sem nanjga.

 13. 13
  Techka
  20/10/2011 ob 6:53 PM

  Lep zapis. Takoj sem vaju imela pred očmi. Z vsemi podrobnostni (kava, cigareta, TV na steni, njegova roka na tvoji,…), samo kavarne si nikakor nisem znala “narisat”. A je ARMADA? :-) Lep pozdrav iz zasnežene Slovenije!

 14. 14
  mina
  20/10/2011 ob 7:32 PM

  Bata, kaj je ON po horoskopu in kaj si TI?

  Drugače pa, “kapo dol” za napisano. Super. Povem pa, da preden si odprem tvoj blog, si skuham kavo, prižgem cigareto in uživam ob tem krasnem blogu.

  Hvala….

 15. 15
  batabata
  21/10/2011 ob 5:31 PM

  Knjiga bo morda enkrat inšallah…pač te stvari nosijo veliko lastnih stroškov…

  Hvala vsem, ki ste se oglasili :)

  Mina, na horoskop ne dam kaj dosti… sva pa oba rojena v znamenju device.

 16. 16
  mina
  22/10/2011 ob 11:00 AM

  Bata, tudi jaz na horoskop (dnevni, letni) ne dam nič, ampak drugače glede lastnosti znamenj pa veliko. Povem ti, ker sta oba v znamenju device sta ustvarjena drug za drugega. Oba sta zemeljski znamenji, trdno na tleh, brez dlake na jeziku, imata rada živali, imata čut za sočloveka, ne marata krivice, varčna(mogoče preveč), glede dela pa: nikoli ne bosta bankrotirala, pa čeprav bi morala delat 24 ur na dan. To pišem iz poznavanja ljudi, ki so po horoskopu device. Tak horoskop si jaz ustvarjam že 20 let, pa redko se zmotim. Moja hči je isto znamenje, pa je eno veliko sonce v hiši. Študira v velikem mestu, pa ko pride ob vikendu domov nas napolni z energijo za celi teden. Je pa kot ji pravim jaz “leteča”, saj ne zdrži eno uro doma. Vedno se ji mora nekaj dogajati. Pravi angel je, ampak, ko se razjezi POZOR, takrat pa je zelo hudo.

  Sem kaj uganila?

  Ti in on – imejta se rada. Vem, da se imata. lep pozdrav

 17. 17
  Gea
  22/10/2011 ob 12:30 PM

  Tudi jaz naju najdem v tem zapisu…

 18. 18
  batabata
  22/10/2011 ob 3:59 PM

  Mina,skoraj vse si uganila :)

  Ampak takih, ki ustrezajo temu opisu je verjetno veliko…

  lp, bata

 19. 19
  boba
  22/10/2011 ob 4:46 PM

  Sem lahko malo zlobna in vam povem eno mojo zgodbo?

  Še pred leti sem delala v enem čisto ženskem kolektivu. No in za novoletno zabavo (imele smo jo kar v moji pisarni) je ena od punc prinesla knjižico celoletnega horoskopa. Da malo razbijem monotonijo, samo izključno zaradi heca, sem jaz začela glasno brati po znamenjih tele letne horoskope: “Katera je DEVICA?” Oglasilo se jih je par in jaz sem glasno prebirala horoskop, vendar (nobena ni namreč videla v moje branje) jaz sem brala tekst za recimo DVOJČKA. Zelo so bile poslušne. Nato sem pozvala drugi znak, zopet se jih je javilo nekaj, jaz pa zopet glasno prebiram čisto drugi znak. No in tako smo se zabavale, jaz pa sem prebrala (seveda narobe!) čisto vse znake (ljubezen, posle, počutje, zdravja itd). No in na koncu smeha in zabave, sem obelodanila, kaj sem pravzaprav počela. Vam povem, jaz sem resnično mislila samo, da se zabavamo, one so pa potem, ko so se prepričale, da sem dejansko prebirala narobe znake, popolnoma utihnile, postalo je prav moreče, družba se je totalka razsula, bile so vse več kot besne in čisto rdeče. Dokončno sem nehote pokvarila zabavo, še dobro (bila sem jim šefica), da me niso preteple. Toliko. No, pa še nekaj: jaz sem dvojček in sem istočasno resnično dvojček s svojim bratom, pa sva si totalno različnih karakterjev.

 20. 20
  rega rega
  24/10/2011 ob 2:35 AM

  Se nisem dolgo oglasila s komentarjem, sem pa prebrala vse a nazaj…tale zapis se me nekako najbolj dotakne, čeprav tudi vsi ostali tvoji. Ne bom razlagala zakaj, a sem vesela da sem pred odhodom k počitku prebrala nekaj lepega in nekaj s čimer se lahko poistovetim. Ti pa le piši knjigo, ti jo bom zlektorirala. For free… ;) :D

  Objem!

 21. 21
  batabata
  26/10/2011 ob 3:24 PM

  Boba,

  nekateri ljudje v te stvari resno verjamejo in zglda, da so bile tudi tvoje zaposlene med njimi,zato jim seveda ni bilo všeč, da si jih potegnila za nos ;)

  Rega rega,

  joj to pa je ponudba!!! :) Tvoja ponudba me je zelo, zelo razveselila… Hvala!

  Objem nazaj… tak ful močan objem :)

 22. 22
  Rubina
  27/10/2011 ob 3:15 PM

  Bata kakšen je pa bil letos ramandan, nisem nič zasledila?

 23. 23
  mina
  02/11/2011 ob 8:56 PM

  Bata, kje se potepaš? Zdaj pa te že pogrešamo.

 24. 24
  tamara
  02/11/2011 ob 10:26 PM

  vav!

 25. 25
  batabata
  03/11/2011 ob 12:50 AM

  Rubina,

  ramadan je šel letos res precej neopazno mimo, čeprav sem tudi imela nekaj Ramadanskih zapisov. Spomnim se sedaj tako iz glave sicer samo tistega o napitku po imenu Khošaf.Toda, če boš poklikala za nazaj se bo verjetno še kaj našlo. Je pa sedaj pred nami naslednji teden, še en muslimanski praznik…

  Mina,

  pridejo taka obdobja, ko imamo en kup obveznosti pa problemov in težav in se mi potem sploh nekako ne, da pisati. Trenutno sem v takem obdobju :(

  Tamara,

  hvala. :)

 26. 26
  kornilov
  21/11/2011 ob 11:26 PM

  Kak lepo. ;)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank