Te dni smo spet samo doma, ker sta ta mlajša dva nekje pobrala neko virozo. Upam, da se bosta vsaj do šole ki se zanju začne 25.in 26. septembra pozdravila in nabrala toliko odpornosti, da ne bosta takoj spet bolna…

Samiji je hudo ker ne more hodit na plavanje, malemu je vse eno. On je zadovoljen samo, da ima računalnik. Jaz si sploh ne morem predstavljat kako lahko en tak tri letni pokovec, nekatere stvari na računalniku bolje zrihta od mene… sploh kar se igric tiče je on tisti, ki mi vse razloži.

Ne morem verjet včasih ko ga gledam, da ima res samo tri leta?!

To mi vse razloži, katere igrice so težke, ker so na čas. On reče:” Ta šteje in je težka!”

Sem ga kar tako mimogrede malce posnela…(pa boste slišali, kera je težka ker šteje pa katera ne…) :)

YouTube slika preogleda

Neverjetno kakšna razlika je med temi otroki in nami, ko smo bili mi majhni… Mi smo se igrali predvsem na prostem in kaj je to računalnik še pojma nismo imeli.Tv pa nas tudi ni še tako pritegnila… Danes pa se otrokom niti ne da igrati zunaj.

Sem ju poskusila naučiti tisto igrico, ki smo ji mi rekli Ristanc. To je tisto, ko imaš narisano s kredo polja in notri številke pa mečeš kamen in ga skakajoč po eni nogi pobereš… Skratka Ristanc ju ne zanima. Pa sem jima pokazala gumitvist… pa se jima tudi tam ne da skakat.

Edino kar jima je všeč so slepe miši in skrivalnice ampak še to samo za pol urce potem pa ju mine in Samia spet pred tv gledat risanke in Omar za računalnik.

Prav zaradi teh risank sem v teh dneh besna kot le kaj… na RTV Slovenija! Res me zanima katera budala je ukinila popolnoma pameten termin za otroški program??

Do pred kratkim je bil program za otroke v popoldanskih urah in sicer malce daljša risanka se je začela ob 15.45 in za tem je potem sledilo še kaj takega kot je Zajček Bine ali pa Pod klobukom in podobno… tista urca ali dve popoldan je bila super!

No sedaj pa si lahko otroci v tem času pogledajo Globus…in same strašno otroške oddaje! :roll:

Otroški program pa je po novem samo dopoldan od 10.10 pa tja do približno 12h. Pa kater otrok je takrat pred tv? Otroci po celem svetu so v tem terminu v šoli in v vrtcih!! Res mi ni jasno katera budala tega tam na RTV ne ve in ne upošteva?!

Res sem besna!

Mojim otrokom otroški program na RTV Slovenija ogromno koristnega doprinese. S tem utrjujeta Slovenski jezik in se naučita veliko novih besed in skratka ta program je KORISTEN za vse, ki živimo v tujini.

Jaz z otrokoma govorim Slovensko a to je veliko premalo. V šoli bosta slišala samo arabščino in angleščino, na ulici samo arabščino, z vsemi prijatelji in sorodniki samo arabščino, z očetom arabščino… Mame se tudi ne moremo vse skozi samo pogovarjat z otroki in tudi otroci si tega ne želijo. Zato je ena škatla kot je TV lahko zelo uporabna in v veselje ter korist otroka. Vsaj za moja dva…

Mah nisem samo besna prav žalostna sem… kako malo posluha imajo za ta male gledalce na RTV Slovenija. Svojo protestno pismo sem sicer napisala na nekaj naslovov ali bo kaj uspeha pa ne vem…?

Bedno res… :(

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Kalyani
  15/09/2011 ob 9:10 AM

  Sama sicer nisem za to, da se otroke tako hitro navaja na računalnik in mi to niti malo ni všeč.. Jaz imam enga predšolskega in enga šolskega otroka (1. triada) in lahko rečem, da v življenju sta preigrala kakšno uro dve igrc. Preprosto zato, ker jima ne pustim, da sedita za računalnikom, ker ju raje steram ven, da se vozita s kolesi in igrata s sosedi kot da bi sedela za računalnikom in igrala igrce. Sicer je tu pa tam kej protesta, ampak potem popustita in hitro pozabita na igrce in risanke. Tako da računalnik zanju res ni nujno potreben, oz. ga sploh nebi potrebovali.

  Glede RTV pa nisem vedla da so to prestavili, ker niti nisem vedela da je okol 4 kakšna oddaja za otroke. Pri nas otroc gledajo tv samo ob sobotah in nedeljah zjutraj, takrat jima pa pustim. In zvečer, če je čas dobita kakšno risanko, drugače veliko raje vidim, da beremo knjige, se igramo kakšne igrice (imamo ogromno škatl z igrami) ali se preprosto zunaj žogamo, in tudi sama dva se zelo lepo zaigrata s avtomobilčki in punčkami.

  Menim, da je čist odvisno od staršev ali bodo otroci viseli samo za računalnikom in risankami ali ne. Je pa res, da so z vseh strani bombardirani s tem. Včeraj sem se na roditeljskem sestanku čist zgorozila, nad predlogom, ki je bil podan s strani strokovnjakov, da bi se otroci v vrtcu že učili kaj se dela in kako se dela z računalnikom. Mislim tu mač je to.

 2. 2
  batabata
  15/09/2011 ob 5:53 PM

  Tvoje razmišljanje je zelo zdravo, če živiš v okolju kot ga imate v Sloveniji ;)

  Tu pri nas žal nimamo enakih možnosti tako, da sta tv in računalnik kar veliko v igri.In zato še predobro vem kdaj so otroške oddaje. :)

  Sicer imamo arabske programe kjer so cel dan risanke.Toda jaz rabim Slovenske, da otroka od gledanja tv tudi kaj odneseta…(gradita svoj besednjak)

  Se mi pa ne zdi nič narobe s tem predlogom nad katerim si se ti zgrozila.Zakaj je narobe če bi otroci v vrtcu imeli tudi malce računalništva?

 3. 3
  BB
  15/09/2011 ob 6:01 PM

  Kalyani,

  računalnik je danes tako kot včasih papir. Da so otroci pismeni je zelo pomembno, da danes uporabljajo tudi računalnik. V Sloveniji so sedaj na osnovnih šolah pričeli z uvajanjem za učenje z računalniki in to močno podpiram! To je ravno tako kot so se pred leti zgražali, če je imel kakšen izmed otrok mobitel ali pa da so vsi igrali igrice na računalnikih. Danes vidim posledice, ko nekateri, ki kot manjši niso uporabljali računalnikov ali pa manj, da so računalniško polovico manj pismeni kot ostali. Danes se pač tri četrt stvari opravi preko računalnika, tako je ceneje in hitreje.

  Seveda pa mora biti mera pri vsem :) Da pa se pričnejo učiti uporabe računalnika že vrtcu pa se mi zdi super, enako za jezike. Kasneje pričneš, bolj te je strah kaj kliknit hihi :)

  Pa še tole glede risank … Bati je veliko bolj pomemben otroški program na RTV kot pa nam v Sloveniji, razlog je navedla že sama.

  Bata, lušten je Omar, pravi cuker :)

 4. 4
  Kat.
  15/09/2011 ob 6:16 PM

  Sama se najbolj spovnem ko sem bila stara 6 ali 7 let in si je moj sestrič kupil računalnik(to je zdaj cca 11-12 let nazaj) in sva z bratom samo gledla kaj je ta škatla. Zdaj pa moja mala sestrična pri treh letih bolj obvlada računalnik, več vrst mobitelov in pa tv, kot pa naprimer moja mami in ati. In ko razmišljam, kakšno leto otroštvo sva imela naprimer midva z bratom, ko sva se kar naprej vozila s kolesom, igrala na pesku, potem zemljo krast.. se mi vsi otroci kr fejst zasmilijo, ker ne vejo kaj zamujajo. Se mi pa tudi zdi močno brezpredmetno, da za “prikrajšano otroštvo” nekateri obsojajo starše, ki niso krivi tega, otroci se pač radi in hitro učijo novih stvari in tehnologija jih močno privlači, se pa tudi ob tem sprašujem, ali jim bo to na dolgi rok škodijo(sevanje, bolezni, slab vid,..) ali pa koristilo(ogromno znanja, poznavanje jezika,..) Moram pa nujno dodati, da imate čudovite otroke in ni lepše slišat tako popolne slovenščine(brez narečja), kot pa jo slišat iz ust triletnika ki živi v Egiptu. :D

  In držim pesti za Jako, da si čimprej opomore. :)

  Vse dobro.

 5. 5
  Boško
  15/09/2011 ob 6:21 PM

  Izgleda, da danes nisi še dobila zadostnega števila komentarjev, verjetno zato tako uspešno generiraš komentarje in njihove objave nastaviš za uro 2 naprej… V glavnem všeč mi je ta način ;)

 6. 6
  batabata
  15/09/2011 ob 6:26 PM

  Boško,

  hehehe, kaj se vse ne spomniš…

  Jaz nisem kriva če moj računalnik dela na egipčanski čas in če je moj računalnik tako zabit, da ne ve da letos v Egiptu nismo ure prestavili na poletni čas ampak imamo še zmeraj zimskega. :lol:

  Bom pa jaz sedaj na roke prestavila. Hvala za opozorilo glede ure…

  Komentarjev pa ne zbiram imam druge hobije :)

 7. 7
  batabata
  15/09/2011 ob 6:32 PM

  Hm ne gre… problem je v Siolovih splošnih nastavitvah, ki so avtomatične (naj bi bili uro pred vami, ampak letos kot sem zgoraj omenila niso prestavili ure). Ta program, ki ga uporablja Blogos tega pač ne ve… Takole piše :

  Cairo, 6.30 PM

  Izbrani časovni pas je trenutno v zimskem/poletnem časovnem preračunavanju. Običajno časovno preračunavanje se prične: 29/09/2011 11:00 PM.

  Tako, da kaj češ bom še naprej eno uro ped tabo… :)

 8. 8
  Darja
  15/09/2011 ob 7:02 PM

  Pozdravljena, te od “januarske revolucije” kar redno prebiram in mi je zelo všeč tvoj blog, se pa že dolgo nisem oglasila s komentarjem. Mi imamo dva nadebudneža (3 in 1 leto bosta čez 2 tedna) in tudi mi ne gledamo tv, ampak po youtube najdemo risanke. Tale kanal je krasen, ne vem, kdo se je tako potrudil, ampak gor so skoraj vse najboljše risanke, ki smo jih mi gledali kot majhni, pa tudi moderne, ampak kvalitetne, oziroma si jih lahko izbereš in si narediš svoj otroški tv program, omejiš čas gledanja, če je treba itd – in vse so sinhronizirane v lepo slovenščino ;)

  http://www.youtube.com/user/EnejaBaby

  pod vsako slikico (cel kup jih je), ko klikneš notri najdeš cel kup epizod, in tudi ena za drugo se predvajajo – fenomenalno.

  Lp, Darja

 9. 9
  tamara
  15/09/2011 ob 10:33 PM

  bata, držim pestke, da bodo protestna pisma zalegla:) in te občudavam, ker vztrajaš pri slovenskem jeziku!!!

 10. 10
  Kalyani
  16/09/2011 ob 9:58 AM

  Ja vse lepo in prav batha in v taki situaciji je stik s slovenskim jezikom res fajn, če imaš televizijo in računalnik, to je popolnoma drugo, kot o čemer govorim jaz.

  Jaz govorim za otroke v sloveniji, ali kateri koli drugi matični državi, kjer imajo materinski jezik na dosegu roke. Govorim o otrocih, ki cele dneve prečepijo pri računalniku, ki ne vedo kaj je to laufanje zunaj, ki ne vedo, kaj so to skrivalnice, kaj je to lovljenje in kaj je to preganjanje s kolesi. IN konc koncev so taki otroci, ki samo sedijo doma za računalnikom veliko bolj asocialni. Poznam par takih tudi v naši vasi, enostavno se ne znajo vključit v družbo, se družit z ljudmi.

  In računalnik v vrtcu, ja kaj pa še, imajo igrače, da se igrajo, imajo papir da ustvarjajo in razvijajo domišljijo imajo 101 igro, ki se jo lahko gredo veliko je takih stvari, ki se jih morajo otroc naučiti slej ko prej in so nujno potrebne (zavezovanje vezalk, samostojno brisanje riti in podobno) kot eno znanje računalništva, marsikater otrok, zna na računalnki še pa još, ampak vezalk si pa ne zna zavezat… S računalnikom se konc koncev srečujejo celo drugo triado šole in srednje šole, tako da nič ni zamujeno, če jim le tega ne dajo starši že v zibko. In dvomim, da kak otrok pri 12 letih, ki prvič sedi za računalnikom se boji kliknt na računalnik. Probem je pri starejših, govorim o 50-60 letnih ljudeh, tle je problem, ampak to nima veze z otroci, ki zdaj rastejo gor. Moji otroci pač imajo tako otroštvo, ki je najbolj zdravo in računalnika pri tem ne vidim. In sem prepričana, da zarad tega, ker pri 7 letih še ne znata poiskat vse igrc na internetu in 10 prstno tipkat ne bosta za nič prikrajšana. VSe to še pride na vrsto slej ko prej. Pa še komentar vodje na naši podružnični šoli. Otroci do 5 razreda ne rabijo računalnika, zato ni nič narobe, če ga nimajo in ga ni treba zaradi šole kupit. Veliko raje vidimo, da se plakati in razne naloge naredijo na roke napisano, kot sprintano na računalnik.

 11. 11
  rega rega
  16/09/2011 ob 5:17 PM

  Cukr mali! :) Se strinjam, Bata…RTV ga je pošteno posračkala s tem, kakšen je namen otroškega programa dopoldan ob delovnikih, ko pa so otroci v vrtcu in šoli se tudi jaz sprašujem. Pravilno da si poslala protestna pisma, upam da bo kaj zaleglo, če je na RTV še kakšen trezen. ;) Navdušena, da ti je gromozansko do tega, da otroci enakopravno govorijo tudi maternji jezik. Tudi moja dva sta “mešanca” in sem od malega pazila, da enakopravno govorita slovensko in hrvaško, tavelik je recimo od tistega kar sem rekla naj pove očetu, od kuhinje do dnevne sobe/garaže/vrta prevedel v glavici in to očetu povedal po hrvaško, očetov odgovor pa serviral v slovenščini. Znanje dveh jezikov (ali več) v zgodnjem otroštvu je več kot odlična popotnica za življenje. Če pa bi tile naši tepci na RTV SLO vsaj malo mislili na otroke ki živijo v tujini…eh, škoda besed. Računalniki v vrtcih…ne vem, se mi res zdi da je malce zgodaj, tu se kar strinjam s Kalayani, je do 5. leta treba res veliko delat z otroci, tako doma kot v vrtcih. Saj računalnik je zdaj že v vsakem domu, mislim da ni prevelike potrebe da bi se ga uporabljalo v vrtcu. Morda se motim, no, ker nimam malčkov. Se spomnim sebe, ko se je začelo to malo bolj uporabljat, pa v firmah…sem se bala kompa kot hudič kadila, prisegala da se tega ne dotanem v lajfu, da nas bo to spremenilo v avtomate…a sem le premagala odpor (iz strahu) in začela…in se zasvojila. :D Pa tudi nisem dosti manj računalniško pismena od tele frišne mladine, kar dohitevam, čeprav nisem kašen tehničen tip. Kot oseba ki je veliko brala od otroštva, sem razočarana nad tem, da tile naši potomci vse redkeje ali skoraj nič ne berejo, še tistega ne, kar je obvezno. Vse kar je obveznega branja je je dandanašnji na netu, skrajšano, opisano, že obrazloženo bistvo in posledično seveda branje večini ni zanimivo. Nikakor ne razumem tega, da jih ne potegne knjiga in zgodba, da jo počasi bereš in vizualiziraš…vse mora bit prec in takoj in v easy. Zadnjič mi je nekdo navdušeno govoril o i-padu, e-knjigah…čez vonj papirja in šumenje pri obračanju strani ga ni. Klinc pa napredek. :D

  Kwa sem že hotla povedat? :p :D

 12. 12
  Techka
  18/09/2011 ob 10:00 AM

  Ta je pa težka… :-)

 13. 13
  Aralle
  18/09/2011 ob 8:17 PM

  Pozdravljeni, jaz priporočam še tale kanal, poln lepih (in sinhroniziranih) risank:

  http://www.youtube.com/user/Risanke87#g/u

 14. 14
  blackmagicwoman
  19/09/2011 ob 10:15 AM

  Bata-idi na you tube in vtipkaj naše risanke,sicer pa če imaš “pekač” si na partisu poišči slovenske risanke in ji zapeči-mi smo moji tamali sedaj,ko so aktualni Smrkci,zapekli vse dele iz naših časov.Saj jim le ena risanka v kinu ne zadostuje.Poskusi,pozdravček južnije

 15. 15
  mateja
  19/09/2011 ob 9:13 PM

  Moj starejši sin tudi do 6. leta ni vedel za računalnik. Potem so začeli v vrtcu z igricami in si je želel še doma. Mlajši ima pa itak to srečo, da je pač drugi in vse poskusi prej…. Mislim, da imajo tudi moji otroci lepo otroštvo, kot smo ga imeli mi – orjejo po peskovniku, zvečer so umazani od glave do peta, veliko se vozijo s kolesom in družijo s prijatelji. Doma gledajo veliko risank, rišejo, barvajo, beremo, igrajo igrice na računalnik. Presneto, le kako nam uspe vse to… aha, mogoče pa moji otroci igrajo igrice takrat, ko jih neka druga mama (ki zatrjuje, kako zdravo vzgaja svoje otroke) odvleče po nakupih ali na animirane zabave v trgovske centre. Mi živimo na podeželju, tako da moji otroci ne poznajo take zabave.

  Vsak sam zase ve, kako bo najbolje razporedil čas in vzgojil otroke. Večina jih to opravi čisto v redu. So pa seveda primeri, ko so otroci cele dneve doma zaprti za tv ali računalnikom in so drugi primeri, ko otrokom nič ne dovolijo. Ampak za vsako ceno braniti in prepovedati je včasih najslabša izbira in otrok bo to pokazal na takšen ali drugačen načn;)

  Kolikor berem batin blog, se mi ne zdi, da bi njenim otrokom manjkalo zabave in gibanja;)

 16. 16
  Kalyani
  20/09/2011 ob 10:46 AM

  Draga mateja, tudi mi živimo na podeželju, celo na tako odročnem kraju, kamor prideta samo 2 avtobusa na dan, zjutraj eden in ob 14.00 eden, tako da tvoj komentar (če si cilala name) ala ….” aha, mogoče pa moji otroci igrajo igrice takrat, ko jih neka druga mama (ki zatrjuje, kako zdravo vzgaja svoje otroke) odvleče po nakupih ali na animirane zabave v trgovske centre.” niti slučajno ni na mestu in tako kot tvoji otroci tudi moji ne poznajo animiranja v trgovskem centru. Kaj pa zdaj? A?. Tako da ne posplošuj in ne sodi ljudi, če jih ne poznaš. Tudi jaz nobenga ne sodim in valda dela vsak tako kot se njemu zdi prav. Jaz sem povedala svoj pogled na računalništvo v predšolskih letih, ki za moje pojme tja ne sodi. Še enkrat tako delam jaz, kako delajo drugi me ne briga. Tako da še enkrat ne obsojaj ljudi, ki jih ne poznaš, če se pa zaradi mojega komentarja počutiš ogrožena pa premisli zakaj se…., batha se očitno ne, ker ve da dela prav in da dela tako kot meni da je za otroke najboljše. In cenim to, da ni v luft skočila, tako kot ene par, ampak je sprejela mnenje kot mnenje.

 17. 17
  mateja
  21/09/2011 ob 2:06 AM

  Hej Kalyani,

  prav imaš, sporočilo sem napisala kot odgovor na TVOJE POSPLOŠEVANJE o slovenskih otrocih. In ker mi je batin sinko tako simpatičen in se mi ne zdi nič narobe, če se zamoti z računalnikom, ko je bolan. Neka druga mama pa nisi bila mišljena ti, ampak neka druga mama (saj vendar ne vem nič o tebi:o)

  Ne, jaz pa se res ne počutim ogroženo. Sploh ne razumem, zaradi česa naj bi se mogla, prosim za pojasnilo??? Moj predšolski otrok ne igra igric. Tašolski pa v bistvu tudi ne, ker raje išče načrte in ideje za lego kocke (pa ne, ker mu jaz nebi dovolila igric).

  Kaj pa zdaj? A?:D

  Ja, bata ni skočila v luft in je tvoje mnenje sprejela, si pa v luft skočila ti, ker očitno ne moreš sprejeti drugega mnenja (no, pravzaprav ne vem, kaj te bolj moti, drugo mnenje ali to, da si prepričana, da drugi pišemo o tebi – še enkrat, brez skrbi, ne pišem o tebi, ker te ne poznam;)).

  :D

 18. 18
  batabata
  25/09/2011 ob 1:45 AM

  Hvala vsem, ki ste si vzeli čas zame in mi celo ponudili koristne povezave.

  Od RTV- ja pa itak ni odgovora…

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank