Danes bom napisala eno zgodbo, ki jo je sicer nemogoče 100% dokazati, saj se vedno najdejo kaki proti argumenti, ki pa se jih zopet ne da niti dokazati niti ovreči. Skratka kot pri vsaki taki zadevi vsak išče kako bi napeljal vodo na svoj mlin…

Gre se za enega faraona… In kdo od nas lahko 100% pove kaj se je dogajalo 3300 let nazaj? Kdo si upa trditi, da znamo razbrati vse iz preteklosti in prav razumeti?

Skratka vzemite napisano kot eno od možnosti nikakor pa vas ne prepričujem, da je to tako in pika. Skratka če bi me vprašali. Ali jaz verjamem v to zgodbo? Bi vam odgovorila, da verjamem, da je možno a zagotovo prav gotovo tega ne morem trditi.

Ko sem bila prvič v Egipčanskem narodnem muzeju sem si šla pogledat tudi sobo z mumijam. In ko sva s sinom delala krog po sobi, sva se pri vsaki mumiji malo ustavila, a pri stekleni posodi v kateri, kot piše naj bi bil Ramzes II. sva malce postala, saj smo si nekaj dni nazaj ogledali njegovo fantastično grobnico v Dolini kraljev in mi je bil pač malce bolj zanimiv, kot druge mumije.

Tam je stal tudi mlad moški (Francoz), ki je bil turist kot midva, a ni bil z nami (v naši skupini). Ko smo si tako ogledovali mumijo v stekleni posodi je pripomnil nekaj, kar se mi je takrat zdelo zelo zanimivo in tega res prej še nikdar nisem slišala ali prebrala. Rekel je namreč:”To je pa tisti faraon, ki je omenjen v Bibliji v zgodbi z Mojzesom… sej so naši (Francoski) znanstvenik to dokazali.” Takrat sem se sicer samo nasmehnila in vljudno rekla:” Aha, hvala zelo zanimivo…” (ker je res bila zanimiva pripomba) a pogovor smo potem usmerili še v druge mummije…

Toda, ker sem prebrala, kar nekaj tekstov o Ramzesu II, tisti njegovi pripombi nisem posvečala niti kmalu po tem dogodku nobene pretirane pozornosti. Predvsem mi ni jasno kako pade v čas Mojzesa bitka pri Kadešu v kateri naj bi bil, kot poglavar udeležen Ramzes II…? Toda, kot sem zgoraj že zapisala, kdo pa lahko do potankosti pove kaj in kako točno je bilo pred toliko leti?

Skratka njegova pripomba pa se mi je vse eno zdela toliko zanimiva, da sem sicer veliko kasneje to, da mi je nekdo namignil, da naj bi bil ta Ramzes II. Faraon iz časov Mojzesa navrgla tudi v pogovoru z Egipčanskimi prijatelji.

In kaj sem dobila v odgovor?

Namesto pričakovanega, zanikanja in obrazložitve, da Biblija ni zanesljiva in da so to pač samo neke zgodbice, ti oni odgovorijo:” Ja seveda je! A ne veš ali kaj?”

Kot, da je to neko splošno znano dejstvo in sem jaz sedaj največji nevednež, ker tega pač ne vem ;)

Potem me je seveda zanimalo zakaj tako mislijo in povedano mi je bilo, da Ramses II. kot prvo sploh ni mumija, kot vse ostale ampak je truplo, saj naj bi menda na njemu ne bila opravljena (standardna mumifikacija) kot na ostalih najdenih mumijah, ko so iz trupla odstranili vse notranje organe… Nadalje naj bi francoski znanstveniki dokazali, ne samo da je bil rdečelas in svetlopolt ampak tudi, da je umrl zaradi utopitve.. V pljučih so menda našli sledi morske soli…

Kasneje, ko sem to malce brala sem zasledila, da naj bi spet drugi znanstveniki to sol in stanje pljuč pripisali neke vrste mumifikaciji…in da naj bi kot razlog smrti navedli starost ali infekcijo, ki naj bi zajela telo z izvorom v ustni votlini (zobje).

Toda večina muslimanov pravi, da to truplo (mumija) je tisti faraon, ki je bil omenjen v Mojzesovi zgodbi, ker tudi v Koranu piše ( Sura Yunus, odstavek 90-93) :

In popeljali smo sinove Izraelove čez morje. Za petami so jim bili faraon in njegova vojska, preganjali so nič krive in nedolžne. A ko  se je faraon začel utapljati, je zaklical: “Verjamem, da ni drugega boga razen Tistega, v katerega verujejo sinovi Izraelovi. Predajam mu se!” (kar pomeni da je faron postal eden od vernikov) ( A Bog  mu odgovori:) “Šele zdaj?! Prej pa si bil ignorantski in si sejal razdor!” Danes bomo rešili samo tvoje truplo, da bo opozarjalo tiste, ki bodo prišli za teboj.  Kljub temu so mnogi ljudje resnično ravnodušni do naših znamenj!

V oklepaju prevoda so moje opombe. Odebeljeni tekst pa je tisto kjer je govora o truplu faraona, ki bo vsem na ogled in bo ostalo ohranjeno. 

In res je to truplo na ogled in to celemu svetu. Množice ljudi se dnevno zgrinjajo v ta muzej. In res je prav čudežno dobro ohranjeno.

Ko sem te zadeve takrat začela malce bolj raziskovati sem ugotovila, da je do potrditve tega odkritja prišel celo ne musliman. Francoski znanstvenik po imenu Maurice Bucaille, ki naj bi ga to odkrije tako prevzelo, da se je potem začel učiti arabsko, samo zato, da je lahko prebiral in razumel Koran in … no na koncu je sprejel Islam postal musliman… Vsem nam pa zapustil nekaj knjižnih del v katerih povezuje znanost in Koran. Najbolj znano njegovo delo nosi naslov Biblija, Koran in znanost .

Torej ponavljam nikogar v nič ne prepričujem, Tole zgodbo sem vam napisala samo v vednost, kako nekatere stvari vidimo muslimani…

Če se vam, da tej temi posvetiti še malo časa, sem  ko sem iskala kak lep posnetek Ramzesa II. na you tube našla prav na to temo posnet video, ki je celo preveden v Slovenščino. V njem eden od meni najljubših verskih učenjakov (je namreč človek, ki se vedno šali) Jusuf Estes tole zgoraj povedano malce bolj podrobno obrazloži.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Kalyani
  25/08/2011 ob 2:35 PM

  hahaha, kaka faca je tale gospod. KO bi le več bilo takih. Zanimivo drugače. :)

 2. 2
  Merjem
  25/08/2011 ob 3:10 PM

  Selam, Estesa kar veliko poslušamo, in se mu tudi iskreno nasmejimo. Super je njegova zgodba o sprejetju islama. Prej je bil namreč protestantski pridigar (!)…

  Zgodbo o Ramzesu sem že tudi slišala, in se mi zdi zelo zanimiva.

 3. 3
  gea
  25/08/2011 ob 6:21 PM

  Zanimivo! Sploh zato, ker me že od nekdaj zanima zgodovina, še posebej egipčanska…

 4. 4
  Kalyani
  26/08/2011 ob 9:58 AM

  Merjem, kakšna pa je njegova zgodba o sprejemu islama?

 5. 5
  Merjem
  26/08/2011 ob 7:04 PM

  Kalyani, lepim en link:

  http://www.youtube.com/watch?v=eNaXdrTHdu8&feature=related

  Pripoved je v petih delih.

  selam

 6. 6
  batabata
  26/08/2011 ob 7:52 PM

  Se opravičujem, ker nimam časa za odgovore na komentarje ampak samo tole :

  Zgodba tega človeka,si lahko pogledate tukaj v enem kosu in z Slovenskimi podnapisi.

 7. 7
  DajanaDajana
  26/08/2011 ob 10:00 PM

  Vaum Jusuf Estes govori o filmu Nazaj v Prihodnost, kjer igra Michael J. Fox… film, ki me je popolnoma pretresel. :shock:

  Jaz sem na Dunaju delala z žensko, ki je študirala Egiptologijo. Vedno sem se spraševala… madona, kako lahko nekaj takega študira. :roll: Zdaj kapiram. ;)

 8. 8
  DajanaDajana
  26/08/2011 ob 10:04 PM

  Bata… jaz sem se pogovarjala z eno žensko, ki se spozna na islam… in mi je rekla, da… “vse piše v Koranu”. ;)

  Všeč mi je ta Jusuf. ;)

 9. 9
  Merjem
  31/08/2011 ob 5:01 PM

  Esselam alejkum, Bata!

  Tekabbelallahu mina we minkum!

  Upam da lepo praznuješ s svojo veliko družino n da je vse OK…

  Selam!

 10. 10
  boba
  02/09/2011 ob 12:45 PM

  Živio Bata! Ja, ta egiptologija je blazno zanimiva, vse bolj in bolj me privlači. Živel in vladal je v času Mojzesa (vendar, glede na leta, ki jih je imel v času smrti bi bilo malo verjetno, da je to tisti faraon, ki se je utopil v Rdečem morju). Res je, Ramzesa II povezujejo v Bibliji in na osnovi tega tudi v Koranu. Njegovo mumijo sem že pred leti videla v muzeju v Kairu, toda takrat še nisem bila tako pozorna. Moram kmalu še enkrat tja, da si ga ogledam bolj podrobno (čeprav ne morem videti, ali ima notranje organe ali ne, he, he). Zanimivo je pri tem faraonu, da je bil rdečelas, bele polti, zelo visok (170 cm) v primerjavi s takratnimi prebivalci Egipta in predvsem, živel je preko 90 let, kar je prav tako zelo nenavadno za tiste čase, saj so Egipčani takrat umirali pri 30 do 40 letih. Sem pa letos bila prvič v njegovem najpomembnejšem templu v Abu Simbel daleč gor od Aswana. Doživetje, da ni para! Pa še ena stvar: ta dva njegova templa v Abu Simel so v 60tih letih prejšnjega stoletja premaknili za 60 metrov v umeten hrib, da so ju zavarovali pred vodo iz jeza oz. jezera El Nasr. Koliko stvari še moram videti v Egiptu! Imam dela do konca življenja!!! Lep pozdrav, kaj si zdaj bolj na FB, da se bolj malo oglašaš na blogu? Mene FB nič kaj ne prevzame,čeprav sem že kar nekaj časa prijavljena, imam par svojih osebnih prijateljev in sorodnikov in to je tudi vse. Meni ni kaj preveč všeč, uporabljam bolj e mail ali pa skype, ni mi do kakih silnih novih prijateljstev.

 11. 11
  batabata
  02/09/2011 ob 5:13 PM

  Boba, ne nisem na FB… imam poškodovano koleno in sem kar več ali manj samo pred tv, pa če grem kaj ven v trgovino… in to je to. :(

  Pa še vroče je tok :(

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank