Od Egipčanskih instrumentov so trije, ki me popolnoma prevzamejo in kar obsedim ter samo zaprem oči in poslušam… 

Ob tej glasbi lahko  meditiraš:

YouTube slika preogleda 

Ali pa zaplešeš:

YouTube slika preogleda

Prvi instrument, ki bi ga omenila  je Mizmar in prevladuje v glasbi južnega Egipta, katerega prebivalce v Egiptu kličejo Saidi  in se sliši takole (v videu so tudi fotografije kako izgleda ta instrument):

YouTube slika preogleda

Mizmar pa se prav zaradi  tega instrumenta imenuje tudi skupina glasbenikov, ki so ponavadi dva ali trije, ki igrajo na mizmar in pa še en ali dva, ki igrata bobne (tabla). Igrajo pa glasbo, ki je ena od najbolj tradicionalnih v Egiptu, se pravi čista folklora. :)

Seveda potem pašejo zraven še trebušne plesalke in takemu plesu se potem reče raks šarki… Sicer pa mizmar in bobni ne manjkajo na nobeni poroki ali veselici :)

Drugi instrument je nai, oziroma v tujini poznan pod imenom Egipčanska flauta. Kako se sliši v glasbi kjer je prisotnih več instrumentov si lahko poslušate zgoraj v drugem videu in pa tule :

YouTube slika preogleda

Samostojno pa zveni takole:

YouTube slika preogleda

No in tretji meni ljub instrument je tabla, Egipčanski bobni. Mislim, ko pa to slišiš ti pa vsaj noga začne udarjati ob tla… Ko slišiš v živo te kar vleče, da bi migal ;)

YouTube slika preogleda

Med tradicionalne instrumente v Egiptu se štejejo še: Rebaba, Segat in pa Tamburin, Oud ter tudi harmonika jim je domača.

Oud je oče od lutnje in dedek od kitare.

Takole je na oud igral petnajstletni Mohamed AbuZekri, ki je postal tudi najmlajši učitelj in profesionalni glasbenik ouda na svetu.

YouTube slika preogleda 

Za sanjarjenja pa lahko oud zveni takole :

YouTube slika preogleda

No, če je komu uspelo vse to poslušat pa tud moj poklon :)

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Tjasa
  21/08/2011 ob 8:31 AM

  Zarolala sem vse videe za okus. Muzika je lepa… ampak ravno zadnjič sva se z znancem pogovarjala, kako neke muzike pač ne razumemo, ker nismo vanjo socializirani. Moja hipoteza je, da je z različnimi harmonikami in ritmikami podobno kot z jeziki. Za te je dokazano, da se otrok rodi s predispozicijami za vse jezike sveta – skratka, matrica je univerzalna – potem pa v nekaj mesecih sposobnost slišati vse detajle vseh jezikov začne ugašati in ostane samo posluh za jezik, ki ga govorijo odrasli okrog dojenčka. Seveda se kasneje naučimo drugih jezikov, ampak za nas so to vedno TUJI jeziki. No, tako nekako sem razmišljala, da gre tudi pri glasbi. Meni ta arabska lestvica ne sede – v bistvu jo nemudoma prepoznam kot tujo in se ji ne morem prepustiti, verjetno mi je zato nelagodno.

  Si pa spet napisala super post. Ne vem, kako bi človek iz fotelja lahko bolje spoznaval Egipt kot takole :D , hvala.

 2. 2
  Techka
  21/08/2011 ob 9:34 AM

  Jaz sem skoraj vse preposlušala. ;) Zadnje bolj kot prve. Ker: Mizmar mi ni najbolj všeč, tabla in oud pa. :) Čeprav, tako kot se vsezdruži na drugem postneku, je tudi kar fino. Človeka res kar prime, da bi malo zaplesal.

  Tist petnajstletnik pa res obvlada.

 3. 3
  Gea
  21/08/2011 ob 3:19 PM

  Vse poslušala. In uživala.

 4. 4
  tamara
  22/08/2011 ob 9:12 AM

  mmmmm, super fajna muzika!!

 5. 5
  Alenka
  24/08/2011 ob 5:15 PM

  Všeč so mi vsi videi najbolj pa mi je od instrumentov v ušesu ostal nai :-)

 6. 6
  rega rega
  01/09/2011 ob 11:58 PM

  Nocoj prišla z dopusta, pregledujem tvoj blog in uživam v čudoviti glasbi, katere melos je pravzaprav tudi v mojih genih, malce drugačen…bolj balkanski, a vseeno. Pa še trebušni ples obožujem in tudi plešem…no, učim se že tretje leto. Ya habibi… :D

 7. 7
  Zuzzu
  07/09/2011 ob 11:47 PM

  Krasna glasba… zveni tako misticno. O Ras Sharkiju pa sem se ucila na trebusnih plesih… dooooolgo nazaj… Menda je to prav egipcanski, tradicionalni trebusni ples. Sem tudi v Ljubljani gledala nastop neke precej znane egipcanske plesalke, nekoc.. in mi je bil Ras Sharki precej bolj vsec kot tisto, cemur pravijo ‘trebusni ples’ (mix raznih stilov). Imam pa prijateljico, Brazilko, zdaj ziveco v Italiji.. Nekoc je bila balerina potem pa se je zaljubila prav v Ras Sharki in zdaj poucuje in potuje po svetu.

  Kje pa lahko dobim tole bolj meditativno glasbo?

 8. 8
  batabata
  10/09/2011 ob 2:25 PM

  Ja Zuzzu Ras Šarki in nasplošno trebušni ples je nastal v Egiptu.Sicer sem enkrat že dolgo nazaj pisala o trebušnih plesih in različnih stilih…

  Tudi jaz sem plesala pred davnimi leti ;)

  Kje bi dobila tako glasbo pa na žalost ne vem :(

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank