Ker je pač ramadan, bo morda malce več islama v mojih zapisih. Verjetno s tem ni prav nič narobe, ker je to pač del mojega življenja.

Danes bi rada predvsem predstavila en enostaven a zdrav napitek… da pa pridem do tja moram razložiti še nekaj zadev. :)

Muslimani se v življenju poskušamo ravnati po Koranu , za katerega verjamemo da je Božja beseda in po Hadisih, ki pa so priporočila in dejanja poslanca Mohameda, naj bo mir nad njim.

Tako nas v življenju spremljata dve vrsti dejanj in sicer prva, ki jo imenujemo fard in je obvezni del islama. Ta fard dejanja imajo osnovo v Koranu in so obvezna. Kot na primer 5 molitev dnevno ali pa postenje v času meseca ramadana in tako naprej…

In imamo druge vrste dejanj, ki se imenujejo sonna. Sonna dejanja pa so tista, ki niso obveza, ampak priporočila, saj imajo osnovo v tistem, kar je Mohamed (naj bo mir nad njim) rekel, ali naredil, ali priporočil…

To da kar precej muslimanov vzame tudi tisto, kar je sonna za obvezno ali pa, da se prepirajo o tem kaj je obvezno in kaj ni je spet druga zgodba, ki pa za tisto, kar bi jaz rada danes povedala ni pomembna.

Torej sonna je, da muslimani po končanem celodnevnem postu najprej popijejo malce vode in pojedo nekaj datljev in poleg izrečemo besede, Allah humma laka sumna, wa-ala riqika aftarna, kar pomeni – Zate sem se postil in sedaj prekinjam post s hrano, ki mi jo Ti daješ.

V Egiptu pa imajo običaj, ki ima korenine iz sonne in najprej po postu popijejo napitek, ki mu sicer rečejo khošaf, a v mesecu Ramadanu je le ta narejen samo iz datljev, ker drugače lahko khošaf vsebuje veliko različnega suhega sadja ali oreščkov.

Ta napitek iz datljev je zelo enostaven za pripravo.

Najprej izluščite datlje, jih daste v steklen kozarec ali posodo, čeznje nalijete vodo in dodate žlico sladkorja . Vse skupaj dobro premešate in postavite za nekaj ur v hladilnik. Nato pa tik pred zaužitjem dolijete mrzlo mleko in ponovno premešate.

Ramadanski khoshaf

Po celodnevnem postu potem najprej popijemo ta napitek in pojemo dateljne potem pa nekateri najprej molijo, drugi pa najprej jejo pripravljeno hrano, ki jo imenujemo iftar, kar pomeni zajtrk a hrana, ki se je, ni niti slučajno hrana, ki bi jo pričakovali na mizi za zajtrk ampak je hrana, ki se je za kosilo.

Hrana po postu naj bi bila po sonni lahka, a v Egiptu so navade čisto nekaj drugega od tistega, kar naj bi bilo prav :)

No pri nas doma je iftar enak kosilom, ki ga imajo otroci drugače sredi dneva, mi odrasli, ki se postimo, pa jemo enako hrano zvečer. Včeraj smo jedli kruhove cmoke in piščančje meso v zelenjavni omaki in pa za tiste pri nas doma, ki ne jedo hrane, ki diši po Slovenski kuhinji :roll: in imajo raje težke in mastne Egipčanske obroke, smo naredili ocvrt krompirček (ponfrid) in čevapčiče ter seveda paradižnikovo solato, da bo vsaj nekaj zdravega v trebuščku :)

Danes moj mož odhaja na iftar k svoji sestri, ker bo tam tudi brat z družino… Tako, da mi zanj ni treba skrbet kaj bo jedel mi pa bomo imeli na jedilniku kar špagete v omaki z piščančjo salamo, grahom in paradižnikom…

Skratka jaz nič ne kompliciram…Ramadan ali pa ne, hrana je pri nas vedno enaka :)

Sama se še odločam ali bom šla tja ali ne…?

Šla bi pogledat gospoda Abduja, kako je sedaj, ko je začel s kemoterapijo, a hkrati vem, da bi me, če grem tja spet do onemoglosti silili z njihovo hrano, ki jo jaz enostavno ne morem in pika. Ponavadi me itak že na vratih, ko vstopam k njim prelomi vonj po maslu in začimbah… :(

Kako meni smrdi hrana, ki jo kuhajo z maslom… to ni za povedat. Olje je zame zakon.

Poleg tega se tudi malce bojim, da bi spet kaj narobe rekla, če bi beseda nanesla na poroko ali pa kaj drugega, kjer pač ne delim njihovega mnenja. Morda bi pač bilo dobro, da si na dlani napišem: „ Ne govori!“

Ne bi bilo prvič ;)

Imam namreč eno strašno slabo lastnost in sicer prevečkrat povem točno tisto, kar mislim… Tu v arabskem svetu pa to ni zaželeno. Veliko bolj se obnese lažno nasmihanje in kadar poveš točno tisto, kar spraševalec želi slišati…

Tako da go or not to go… ?

No imam še dve uri časa, da se ubadam s tem vprašanjem…

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Techka
  02/08/2011 ob 7:31 PM

  Kakšen okus pa ima potem tole? Hm, mogoče bi morala celo poskusit tole sama naredit. ;-) Sicer pa tokrat nisi nič napisala, če je to tebi dobro, ali ne?!

  Moram te pa še pohvalit: tvoji filmčki so vedno boljši. Izbereš tako glasbo, ki res paše zraven fotk. :-) Le tako naprej!

 2. 2
  suum
  03/08/2011 ob 2:29 PM

  Uh, ampak v arabskem svetu se je očitno nemogoče izogniti sladkorju.

 3. 3
  barbara
  03/08/2011 ob 8:25 PM

  Ja, vesel ramadan in čim več miru :) .

 4. 4
  Masreya
  04/08/2011 ob 3:07 AM

  hehe, Suum, zadel(a) zebljico na glavico… brez prekomernih kolicin cukra (ki se tukaj imenuje sukkar) enostavno ni varijante :D Bata, lep pozdrav pa zelim ti cimvec notranjega miru ter samokontrole ;)

 5. 5
  batabata
  05/08/2011 ob 3:08 PM

  Techka,

  mi je bilo kar malce nerodno napisati, da tudi tega ne maram. Pač ne maram datljev…

  Tudi drugače ne bi mogla piti mleka z sladkorjem kot imajo tu v navadi. Še več jogurt ti sploh ni treba sladkati, lahko si že kupiš takega s cukrom :roll:

  Skratka ne tudi tega ne pijem. ;)

  Hvala za pohvalo filmčku…

  lp, bata

 6. 6
  batabata
  05/08/2011 ob 3:16 PM

  Suum,

  ja prav imaš, veliko sladkorja in medu in maščobe po možnosti masla in imaš Egipčansko kulinariko. :(

  Barbara,

  hvala.

  Masreya,

  hvala za lepe želje in tudi vama Ramadan Karim.

 7. 7
  rega rega
  05/08/2011 ob 3:19 PM

  Viš, viš…to pa je nekaj zame, datlje imam zelo rada, cukra se mi ni treba izogibat, bom za vikend poskusila. Te pa štekam da ti smrdi kuhanje na maslu…v osemdesetih letih smo tri leta živeli v Bosni, sem se v času praznikov še posebe v bloku tega navohala, ja. Čeprav jaz kakšne stvari ki po receptu morajo biti na maslu narejene delam, ampam vseeno malo pogoljufam z oljem. Jajčka na oko na putru, to pa imam rada. Veš kaj…pojdi, že zaradi bolnika. ;) Če pa prideš domov z ogrizenim jezikom, si pa mal žajblja skuhaj pa bo. :)

 8. 8
  rega rega
  05/08/2011 ob 3:20 PM

  P.s.: pa veselo praznovanje! :)

 9. 9
  batabata
  05/08/2011 ob 3:48 PM

  Tja nisem šla. :) Kar se je izkazalo za zelo pametno potezo, saj je ravno ta večer gospod izvedel, čisto slučajno za svojo diagnozo in vsi okoli so se morali oprati krivde, zakaj so mu tajili.

  Menda sem jaz edina, ki sem jim vse skozi govorila, da on MORA vedeti in da bo slej ko prej izvedel…

  Skratka čist uredu je, da sem zamudila to dramo v kateri bi mi itak kaj takega lahko prišlo z ust, ki bi zadevo za vse, ki so mu tajili še poslabšalo :)

  In tako sedaj gosod Abdu ve in ko se je pomiril je (kot sem jaz pričakovala in jim vse skozi govorila) rekel samo :” Alhamdolillah!” (Hvala Bogu)

  Sedaj bo vsaj sam lahko odločal o svojem zdravljenju!

  Sem se pa od srca nasmejla tistemu z žajbljem :lol: Res dobra ideja :)

  Glede masla pa … Ne vem sicer ampak menda obstaja več vrst masla in jaz tistega jedilnega že lahko konzumiram in ga tudi dodam tam kjer recept to zahteva, čeprav imam raje margarino…

  A kakor sem napisala obstaja več vrst tega masla in vonj tistega na katerem piše 100% kravje maslo, ki se pri nas dobi v takih velikih konzervah in izgleda ravno tako kotpri vas prašičja mast… a joj no vonj tistega v hrani me pa preseka na pol.

  Še enkrat hvala za smeh… žajblj je zakon :)

 10. 10
  rega rega
  05/08/2011 ob 4:16 PM

  Vem da so v Bosni imeli v trgovinah eno zadevo, ki je bila v takšnih večjih plastičnih kanglicah, na njej je pisalo “Biljni mrs”, to tudi služi v kuhi namesto masla. Sem šla prav pogooglat, obstaja še vedno. Pri nas tega nisem zasledila. Že res da poskušam zdravo jesti, uporabljam uglavnem kokosovo mast pri kuhi/peki, ampak ko so pa v igri sladice…tu pa (razen pri baklavi) bremze ne delujejo. :D Btw…a veš da sem kupila pravi žajbljev med. Božanski!

 11. 11
  batabata
  05/08/2011 ob 4:34 PM

  Pri nas še žajblja nisem našla…prinesejo nam ga iz Slovenije.

  Ampak evo sem na hitro na stricu googlu našla tisto reč s katero kuhajo pa meni tako smrdi.

  To je ta smrad…

 12. 12
  barbara
  05/08/2011 ob 7:00 PM

  U, to pa ni več maslo ampak ghee, je u bistvu še potem posebej obdelano maslo, da se izločijo še dodatne zadeve ven. To pa verjamem da smrdi, ker se mi zdi da gre pravzaprav za bolj koncentrirano zadevo. :)

 13. 13
  batabata
  08/08/2011 ob 12:59 AM

  Maslo ali olje ali ghee…naj mu rečejo kakor hočejo ampak res ZELO smrdi. :)

 14. 14
  barbara
  08/08/2011 ob 8:56 PM

  Ampak zanimivo no, dobro da si povedala, ker jaz sem pač malo manijak na različne potovalno kuharske zadeve in ko gledam te zadeve o Indiji in kako na veliko ghee not uporabljajo….hm, zdej se mi vse skupaj ne zdi več tako slastno, pa sm norc na kari :D .

 15. 15
  batabata
  08/08/2011 ob 10:40 PM

  Brez skrbi dokler si vezana na tuje kuhinje samo tako kot turist in ljubiteljsko je vse “dobro” in zanimivo. Ko pa si enkrat leta in leta izpostavljen nečemu, kar ti ni domače ti začne počasi vse smrdeti…

  Čeprav ta “maslo” v hrani meni smrdi že od prvega dne… Samo na mojo srečo tega ne uporabljajo vse Egipčanke. :)

 16. 16
  barbara
  09/08/2011 ob 10:07 AM

  Ampak dobro da vem no, bom malce oprezna ko prvič dobim pristno indijsko kuhinjo pred sebe. :)

 17. 17
  Diana
  08/11/2011 ob 10:22 AM

  Vidim, da zelo razčlenjuješ in se poglabljaš v zadeve, zato me zanima, če si prišla do dna, zakaj je v islami post nasploh, oziroma zakaj se nato, ko sonce zaide lahko je “normalno”. Zakaj se ne nadaljuje samo s kakšnimi sokovi, čaji in podobno.

 18. 18
  batabata
  08/11/2011 ob 1:33 PM

  Na vsa tvoja vprašanja je v mojih zapisih bilo že nekajkrat odgovorjeno in če boš brskala po starih zapisih o Ramadanu ti ne bo težko najti kako razmišljam… ;)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank