Včasih se resno sprašujem ali je prav, da živim tu kjer živim, ko pa obstaja tudi druga možnost? Oziroma, da bom bolj natančna, vse kar prosim Boga je, da bi bili vsi moji zdravi…

Moj sorodnik ( mož od moževe starejše sestre ) je precej bolan. Res resno in zelo bolan. Podrobnosti verjetno niso pomembne, a jih morda napišem kdaj kasneje.

Skratka gospod je nujno moral na operacijo. Odstranili so mu vranico in kakor je po operaciji rekel kirurg, še malo počistili na okoli.

Zapletlo se je že na začetku, kje si sorodnik sploh lahko privošči tako operacijo. On si jo sploh ne more, ampak v Egiptu je že tako, da ob takih situacijah skupaj stopi vsa družina. A seveda imamo tudi kot družina omejene zmožnosti. Če ni pač ni :(

V bolnici ki je podobna vašim Slovenskim in je tu v bližini bi ta operacija stala najmanj 130.000EGP ( se pravi 16.000 evrov pa navzgor). Le kdo ima ta denar v Egiptu? O ja, veliko ljudi ima ta denar in pomeni jim ravno toliko kot nam 1 evro, kar dokazuje tudi, da je v tej bolnici vedno gneča… A kakorkoli že mi in večina Egipčanov nimamo tega denarja. Ma niti v sanjah. Saj bo tudi po operaciji potrebno še plačevati drago zdravljenje…

In so vsi v družini iskali naprej, kje in kako bi se to dalo izvesti po neki razumni ceni. Bolnica srednjega ranga cena sicer pol manj, a za to družino še vedno predrago in tako so na koncu našli bolnico, ki seveda še ne spada med res totalno najslabše po Egipčanskih merilih ( samo ne me spraševati za moje mnenje, ker itak veste kaj bom napisala ) in so s kombinirali… Pazi to :idea:

Res ne vem ali se kaj takega dogaja tudi pri vas, a v to poceni bolnico so pripeljali zdravnika iz druge dražje bolnice.Izbranega zdravnika, pač nekoga, ki mu zaupajo, a vse eno ni predrag in mu plačali njegovo ceno, ki jo je določil (cc 2.000 evrov, direkt v žep). Bolnica sama pa je izdala račun za cc 150 evrov, za Egipčana še vedno visok znesek a v tem primeru, po tistih prvih informacijah koliko bi ta operacija in vse skupaj utegnilo stati je ta znesek za to družino, kot zadetek na loteriji.

A seveda, če bi bila to vsa zgodba še ne bi bilo vredno pisati. A to je samo začetek zgodbe.

Torej pride sorodnik ob dogovorjenem času v to bolnico in ga pripravijo na operacijo, takrat pa zdravnik pride ven na hodnik in pravi:” Potreboval bom še dve vrečki krvi.”

Seveda ne razumem zakaj to govori sorodnikom na hodniku? Kmalu mi je postalo jasno zakaj. Kri je bilo treba it kupit.

Ker ima najbolj redko možno varianto krvne skupine na tem svetu AB- je niso imeli v nobeni banki krvi v katero so klicali in niti v dveh bolnicah v bližini. In že je nastajala panika, kaj sedaj saj se je operacija že začela in v eni uri naj bi bila kri tam. A krvi nikjer ni.

Oh in potem rešilna bilka, en drug sorodnik, ki je tudi zdravnik je malce poklical na okoli in so našli kri. Moj mož je odšel po tiste dve vrečki krvi in ker se v Egiptu itak vse vrti okoli denarja in če koga zanima koliko to stane. Ena vrečka je cc 25 evrov.

In ja še pravočasno jo je prinesel…

Če mislite, da je to vse, kar imam za povedat. Ne ni, prihaja še zame najhujši del…

Po operaciji so ven prinesli črno vrečko ( tako za smeti ) v njej je bila vranica in sami smo jo mogli odnesti v laboratorij na histološko preiskavo… Laboratorij pa seveda ni v tej bolnici ampak v drugem delu mesta…

Mislim dajo ti kos človeka v roke kot, da gre za par kil krompirja… 8O

Če slučajno kdo, ki tole bere misli, da so to zgodbe iz bolnice Franje ali iz pred 100 let. Ne to je vsakdanja praksa v Egiptu. Prav nihče od vpletenih ali bolje rečeno prisotnih v tej zgodbi, razen mene ob vsem skupaj ni bil niti malo presenečen ali pretresen.

Tako sem se tudi jaz res komaj zadržala, a sem se za voljo drugih, da nisem kaj pokomentirala, ker če ljudje ne vedo, da obstaja tudi kaj drugega, jim pač tudi ni treba vedet. Ker bi se samo slabo počutili…

A jaz vem, da si želim res samo zdravja. Za vse moje, samo zdravi naj bomo…inšallah, ker tole je bilo pa tudi zame že skoraj to muč.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Slovenija
  28/06/2011 ob 11:31 AM

  Ti, tvoj blog in mi tvorimo enakostraničen trikotnik, da ujameš veselje življenja. Imela si par dobrih komentatorjev, pa jih je tvoja samovšečnost in ujetost v lastno prepričanje pregnala. Ker te imajo verska pravila v krempljih ne moreva za isto mizo spiti kofeta ali pokramljati. Kar je, je.

  No, šele po egiptovski pomladi si se začela spogledovati s kruto realnostjo. Kar ni, ni.

  Pozdrav iz Slovenske zemlje in iz srca želim, da ostanete zdravi.

 2. 2
  batabata
  28/06/2011 ob 12:31 PM

  Nobenega komentatorja nisem pregnala razen tistih, ki so žaljivi in takih odkrito povedano niti ne rabim.

  Mislim, da sem dovolj odprta oseba in lahko razumem “marsi kaj” a to še ne pomeni da moram sprejeti “marsi kaj”…

  Glede moje vere menim, da nikdar nikomur ne utrujam z njo in jo držim zase kot nekaj osebnega, kar tudi je. Če že kdaj kaj napišem na to temo pa je to ponavadi samo kot informacija in ne kot nekaj kar bi morali vsi na tem planetu prakticirati…

  To da midva sama ne bova skupaj pila kave za isto mizo se meni osebno ne zdi nobena huda izguba?! Kaj takega pa bi mi imel za povedati, kar ne bi mogli slišati še drugi :) Kajti prav z lahkoto pa bi nas za to isto mizo sedelo več in bi lahko kramljali…

  V tem primeru se tudi sploh ne gre za pravila, ki mi jih narekuje moje versko prepričanje ampak za nekaj v kar osebno verjamem in zato tudi prakticiram.

  Kakšna je kruta realnost pa vem že precej dolgo, pravzaprav od momenta ko sem v Egiptu prenehala biti samo turist. Nekajkart sem o tem tudi pisala že v starih zapisih…a največkrat res ne pišem o tem, ker sem pač tak človek, ki ima raje veselje kot žalost in če se v kili soli najde samo ena majhna kepica sladkorja se bom skoncentrirala na tisto kepico sladkorja. V Egiptu so se in se dogajajo grozne stvari! A hkrati v Egiptu obstajajo tudi dobre stvari.

  In kakšen je tisti človek, ki ni sposoben videti dobrega in kar naprej govori in misli samo na slabo?

  Saj to, če jaz ne pišem kar naprej samo o slabem ne pomeni da tega ni… Sem pač enostavno človek, ki vedno išče dobro pa magari v kupu gnoja…

  Hvala za lepe pozdrave jih vračam iz zemlje kjer nas sonce greje 365 dni v letu :)

  In upam, da vsi mi in ti (ter vsi tvoji) ostanemo zdravi, če bo le taka Božja volja.

 3. 3
  kat
  28/06/2011 ob 12:38 PM

  Ja, to pa je kar šok za nekoga, ki je navajen na malo drugačen zdravstveni sistem, sicer pa je tudi pri nas tako, da imajo tisti pri koritu tudi v javnem zdravstvenem sistemu prioritete; razne izbire specialistov mimo vrste, drugačno obravnavo itd. Tudi jaz tebi in meni želim predvsem zdravja. Kako pa se sedaj drži sorodnik po operaciji, je v redu? Lp

 4. 4
  batabata
  28/06/2011 ob 12:55 PM

  Kat,

  uredu je, hvala Bogu.

  Samo do sedaj so se šli razne igrice, kaj mu sploh je a hoteli ali ne hoteli bliža se trenutek, ko bo človek končno moral vedeti kaj mu je… in sam odločati kako bo potekalo njegovo zdravljenje.

  A to je verjetno že tema za kak nov zapis, ker me res zanima kaj ljudje mislite o tem ali je prav da človek ve svojo diagnozo ali ne?

  Je res “dovoljeno”, da nekdo drug ali cela družina odloča o tem, kaj je dobro zame da vem in kaj je bolje da ne vem?

 5. 5
  Masreya
  28/06/2011 ob 2:46 PM

  Slovenija, z Bato sva prijateljici ne le preko interneta, temvec tudi v zivo. Razen tega, da jo pred seboj vidim obleceno, kot se za muslimanko spodobi, ne vidim med njo in ne-muslimani nobene razlike. O tezenju z vero ni ne duha ne sluha. Nikoli. Prosim, ne predalckaj ljudi, ki jih ne poznas.

  Zdaj pa se komentar na tvoje sokantno dozivetje… Urejam si zdravstveno zavarovanje v SLO. Pa se razmisljam, da bi naredila kot ena znanka iz Hurgade, da si vzamem Coris. Res bo nekaj stalo, ampak ce se karkoli zgodi, me vsaj v SLO pripeljejo in me operirajo v cloveku dostojnih pogojih.

 6. 6
  Techka
  28/06/2011 ob 4:57 PM

  Egipt pa res zna presenetit.

 7. 7
  MMT
  28/06/2011 ob 9:45 PM

  Ko sem prebral do konca sem kar pozelenel … Zelo kruto. Tebi in tvoji družini želim res veliko zdravja!

 8. 8
  tamara
  28/06/2011 ob 10:52 PM

  900 kosmatih, kaj to res obstaja?!

 9. 9
  PromeProme
  28/06/2011 ob 11:18 PM

  Tale zapis se bere kot scenarij novodobne ameriške grozljivke :O . Upam, da se je na koncu vse srečno izteklo.

 10. 10
  ana kos
  29/06/2011 ob 8:10 AM

  Jaz pa želim v Sloveniji pa si tudi želim predvsem zdravja, vsem svojim!

  Prav tako želim zdravja tebi in tvopji družini.

  Poznam nekoga, ki je bil službeno v Afriki, ne vem, v kateri državi, nekje v centralnem koncu, po poškodbi je bil v bolnišnici – ker ni mogel vstat, je dobil za urinirat -prazno konzervo! :D Ob tem se pa še vedno režim, čeprav je morda kruto!

  Vse dobro!

 11. 11
  medina
  29/06/2011 ob 10:57 AM

  Če mi ne bi bilo všeč tvoje pisanje, te ne bi obiskovala, čeprav se oglasim le kdaj pa kdaj.Da si drugačne vere, me sploh ne zanima,ker ima vsak pravico do svoje in jo vsaj dosedaj nisi nikomur vsiljevala. V tebi vidim najprej žensko z odprtimi očmi in ušesi, nato ženo in skrbno mamo.Veliko poguma in ljubezni do družine moraš imeti, da si lahko sprejela toliko drugačno domovino, kot je ta, ki je tudi še vedno tvoja – Slovenija. Kdor ne vidi čez planke, pa naj bo vsaj strpen, kajti tudi jaz in še kdo vidimo v Egiptu veliko lepega, dobrega in privlačnega. In iz vseh tvojih zapisih, ki jih kar požiram, se vidi tvoja nepristranskost in razumevanje za vse. Hvala, ker nam opisuješ vsakodnevno življenje. Tebi in vsej tvoji družini želim veliko vsega dobrega. Letos ne bom odšla v vaše sončne kraje, upam pa, da v bližnji prihodnosti. Lep pozdrav, Medina.

 12. 12
  eop
  29/06/2011 ob 12:14 PM

  Kar dostikrat te “obiscem” (berem) in kljub temu, da sem ateist (baje to se vedno pomeni biti vernik..)in sem skoraj zagotovo preprican, da je vera kriva za nesteto slabih stvari na tem svetu in v nasi zgodovini (kaj vse so poceli v imenu vere in boga..), ne morem reci, da jo vsiljujes ali pises o njej, kar mi je vsec. kaksen inshallah ni problematicen :) Bi si upal trditi, da si dobra oseba. Upam, da imam prav.

  Ja, v Evropi (oz EU) je zdravstvo malenkost bolje urejeno, a kljub temu lahko problematicno. Vsekakor pa bolje od afriskih in azijskih razmer. pa tudi ZDA se do pred kratkim niso mogle pohvaliti s svojim sistemom. Mogoce pa bi bilo celo ceneje priti na operacijo v SLO? Verjamem, da je transport drag, varianta bi bila s charter prevoznikom, ce bi prodali samo vozovnico!

  Srecno oz zdravo!

  Edino pravo potovanje ni obisk tuje dežele, ampak pogled z drugimi očmi. (Marcel Proust)

 13. 13
  štulič
  30/06/2011 ob 1:53 PM

  Ni novica, da je zdravstvo v Egiptu, kastno razdeljeno kot ni novica tudi to, da je sociala prepuščena, po islamskem pravu, torej, da rodnina ali pleme, v dobru in v zlu, stopijo družno skupaj! :)

  Ali je zahodni sistem naprednejši v tem smislu, je globalno vprašanje individuma, ki pa je na koncu za se ogovoren in seveda, za svoje bližnje.

  In Shalah! ;)

 14. 14
  dv58
  30/06/2011 ob 2:25 PM

  Hvala, da ste me opozorili na Vašo novo objavo. Zelo rad berem Vaš blog. Zdi se mi zelo topel in človeški. Vaša izkušnja z Egipčanskim zdravstvom me seveda ne preseneča jo pa seveda obžalujem. Na svetu je žal veliko držav kjer zdravstvene storitve niso enako dostopne. Upam, da se bo z Vašim sorodnikom dobro izšlo. Splenectomia mi namreč odpira številne ne preveč ugodne diferencialno diagnostične možnosti. Osebno sem zelo srečen, da lahko delam v sistemu, kjer so vsi bolniki enaki, kjer vsakem bolniku lahko zagotovim tisto kar potrebuje, tako kot kjerkoli v zahodni Evropi (včasih tudi kaj več). Ne bom rekel, da v Sloveniji ni problemov, vendar takšnih zagotovo ni. Zato se mi zdijo smešni in neokusni komentarji, ki tarnajo nad slovenskim zdravstvom. Opis iskanja krvi me je spomnil, na ne tako davno preteklost, ko sem še živel v Črni Gori (30 let nazaj) ko so kri potrebno za operacijo zbirali kar z odvzemom pri bližnjih sorodnikih. Kupiti se je ni dalo. V Sloveniji krvi ne prodajamo in ne kupujemo, jo pa podarimo. Upam, da bomo to tradicijo uspeli obdržati tudi v bodoče. Prepričan sem, da je poleg takšnih razočaranj, tudi veliko lepih stvari pa čeprav niste več turistka. Veliko zdravja Vam želim.

  Dušan Vlahović

 15. 15
  sončendansončendan
  01/07/2011 ob 11:19 AM

  Mislm … grozno … kaj a nimate zavarovalnc? plačuješ tkole – neki namesc, pol pa oni plačajo take OP?

 16. 16
  Kalyani
  01/07/2011 ob 12:48 PM

  Resnično nepredstavljivo, ampak tako je tam a ne. So pa ljudje bogi, ko je vse tako na dnar mahneno.

  Pa še to glede diagnoze a jo vedeti ali ne. Imam sorodnika, ki je zbolel za zelo hudo boleznijo, ko je bila diagnoza dokončna je njegova žena izvedela za diagnozo, ker je šla k zdravniku, njemu pa tega niso povedali. Imajo prakso, da povedo, le če bolnik vpraša in seveda je po 10 dneh v bolnici pacient končno vprašal in šele takrat izvedel za diagnozo. Pa so vsi svojici že prej vedeli. Baje se lahko zgodi da pacient par let ne ve za diagnozo, ali hočejo svojci, da se to zadrži ali, pa preprosto…. ne vpraša…

  Mnjenja kaj bi bilo bolj prav nimam. Je pa res, da ko veš za svojo bolezen si veliko bolj obremenjen z njo, kot če ne veš zanjo. Jaz menim da je to odvisno od človeka do človeka kako stabiln je in kako se spopada v življenju z netakolepimilepimi.

 17. 17
  batabata
  01/07/2011 ob 5:34 PM

  Masreya,

  jaz si vse skozi plačujem oba zavarovanja v Sloveniji.Prostovoljno in dodatno. In to sploh ni majhen denar in večina ljudi si misli, da je to stran vržen denar, toda jaz vem, da če pride do česa resnega glede zdravja se takoj vrnem v Slovenijo, kajti slovensko zdravstvo karšno koli že je je miljonkrat boljše od tega tukaj. Tukaj bogati tako ali tako hodijo v tujino…

  Zato, ker pač nismo bogati lepo plačujem zdravstveno zavarovanje pa čeprav ne koristim nobene usluge v Sloveniji… Ampak pač tako se počutim bolj varno.

  To glede Corisa mi boš pa povedala sedaj ta teden ko se vidiva. Komaj čakam. :)

  Techka in MMT,

  ja tudi mene Egipt preseneti, še po vseh teh letih in tudi jaz sem bila na koncu res mal “zelena” v obraz.

  Tamara in Prome,

  Takih zgodb sem že precej slišala a ta je bila prva, ki sem jo osebno doživela in ni samo iz tujih ust, zato sem jo tudi napisala in res se bere kot kak scenarij za film a to je kruta realnost tretjega sveta. Znanje imajo opreme in denarja pa ne… Predvsem denar je povsod problem.

 18. 18
  Jure
  01/07/2011 ob 5:57 PM

  Ja tretji svet z izjemo Libije, ki je imela vrhunsko zdravstveno oskrbo državljanov, dokler se ni NATO-banda odločila, da še to razbijejo, da Libija ne bo izstopala iz povprečja.

  Veš, vse bolj blizu mi je misel, da bo sčasoma ostal le tretji svet … z 99% revnimi, umirajočimi.

 19. 19
  batabata
  01/07/2011 ob 6:07 PM

  Ana Kos,

  pri nas jim dajo kar PVC nakupovalne vrečke za urinirat. :)

  Medina in Eop,

  hvala za mnenje. Res sem vesela, če me kdo dojame tudi kot človeka in to kar jaz sem in ne pomisli najprej na moje versko prepričanje. :)

  Sicer je takih ljudi veliko, hvala Bogu. Ali bolje rečeno veliko več kot onih ostalih ;)

  EOP, glede prevoza v tujino pa žal zopet ne pride v poštev, ker to preveč stane. Ne prevoz sam ampak vse skupaj…

  Štulič,

  ja tako nekako imamo tukaj. Dober opis situacije. :lol:

  DV58,

  tudi moj namen tega zapisa je bil kot ste sami namignili, malce tudi, da bi Slovenci vedeli, da že imajo dobro zdravstvo. Kakor koli obrneš Slovensko zdravstvo ni prfektno ampak je pa prav gotovo dobro.

  Glede diagnoze, zaenkrat je potrjeno, da gre za NH limfom. Naprej bomo pa še videli…

  Sončen dan,

  večina Egipčanov in tudi Egipt sam ne pozna zdravstvenega zavorovanja, kot ga imate v Sloveniji.

  Kalyani,

  hvala za tvoje mnenje glede tega kar sem zgoraj vprašala. Sama se sicer nagibam k temu, da bi mogel vsak, ki lahko in je sposoben dojeti povedano ( se pravi razen v primeru ko je v vprašanju psiha ) vedeti svojo diagnozo in sam odločati o svojem zdravljenju.

 20. 20
  dv58
  01/07/2011 ob 11:13 PM

  Žal mi je zaradi diagnoze. Vem, da je prognoza zelo odvisna od tipa limfoma. Kar se tiče sporočanja diagnoz bolnikom pa sem mnenja, da bolnik ima pravico vedeti za kakšno boleznijo je zbolel. Ali bolniki želijo za diagnozo izvedeti ali ne je seveda drugo vprašanje. Kljub temu je zdravnik dolžan bolnika obvestiti o njegovem stanju. S svojo boleznijo se mora vsak sam soočiti in se naučiti živeti z njo. Edino na ta način se lahko z boleznijo spoprimemo. Tudi v primeru terminalnega stanja je po mojem mnenju bolniku potrebno povedati in mu ponuditi pomoč pri premagovanju številnih težav ob koncu življenja. Ob tem je potrebno reči, da v Sloveniji nekolko zaostajamo na tem področju.

 21. 21
  boba
  03/07/2011 ob 11:42 PM

  grozna tema …

 22. 22
  batabata
  05/07/2011 ob 1:21 AM

  dv58,

  se popolnoma strinjam z zapisom v komentarju.Bolnik bi namreč po mojem mnenju moral vedeti kako in kaj in o sebi odločati sam. Razen v posebnih primerih, ko gre na primer za možganske zadeve in je tudi sposobnost dojemanja informacij omejena.

  boba,

  ja grozna tema in še bolj “grozna” oziroma težka situacija. V petek sem sorodnika obiskala in… ma kaj bi govorila, razen tega, da še danes veliko mislim na to kako slabo izgleda in kaj mu bo sploh prinesla prihodnost.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank