boljši jutri! Jutri brez prepirov in mrtvih. Jutri ko bodo Egipčani spet imeli na obrazu nasmeh do ušes…Ko se ne bomo samo pretvarjali, da je vse v redu ampak dejansko tudi bo v redu…

Če se kdo sprašuje zakaj tako malo pišem…

Zato, ker nimam volje.

V meni je eno samo upanje in hrepenenje saj jutri bo pa bolje… jutri se bo pa prav gotovo zgodilo kaj lepega, kaj obetavnega za to državo in naša prihodnost bo zopet svetla.

Pa pride en jutri pa drug jutri in tretji in… nič. Pravzaprav zmeraj slabše. A jaz še kar verjamem in ne samo upam ampak resnično želim.

Čeprav ni videti konca…

Od napadov v Imbabi, ki jih obsojam, pa do tega momenta pred narodno televizijsko hišo kampirajo kristjani. Protestirajo… Pa čeprav je ta vmesna vlada bodimo odkriti naredila več kot bi jim bilo treba.

Ženska, po imenu Abeer Talaat Fakhry stara 26 let zaradi katere se je baje vse skupaj začelo je aretirana in v priporu.

Zakaj že?

Uradno zato, ker se je dvakrat poročila, kar je navaden bull shit. Saj je s tem, ko je prestopila v Islam avtomatično ločena od prvega moža, ki je bil Kopt in od katerega je zaradi nasilja prebegnila iz mesta Asjut v Kairo. In kot ločenka se lahko poroči z katerim koli muslimanom. Tak je zakon po šeriatskem pravu, ki velja tudi po Egipčanskih zakonih.

Sicer ni nič novega, da kar nekaj kristjanov prestopi v Islam samo zato, da se lahko ločijo, ker jim tega njihova Cerkev ne dovoli. Precej dobro je problem že leto nazaj opisala egipčanska blogerka na tem linku

Skratka uradno je v zaporu zaradi nečesa, kar sploh ni možno a neuradno nam je vsem jasno, da je to samo začasno, da bi se kristjani pomirili. Samo kaj nam to vsem skupaj pomaga, ko pa so muslimani jezni…

Poleg nje so aretirali še več kot 20 salafistov (muslimanov), ki jim grozi smrtna kazen… med tem ko so gospoda lastnika kavarne v Imbabi, ki je izstrelil prvi strel in je kristjan samo zaslišali?!

Mene pa vse eno zanima, ali ima ta gospod dovoljenje za to orožje in zakaj on ni med tistimi, ki se jim sodi?

Zame so namreč vsi enaki! Nasilnež je nasilnež pa naj bo črn ali bel, bogat ali reven, kristjan ali pa musliman…Za dejanja narejena proti dobrobiti družbe v kateri živimo naj bodo sankcionirani vsi in to po enakih merilih!

Nasilje v Imbabi je prineslo na koncu 15 mrtvih (10 muslimanov in 5 kristjanov) ter več kot dvesto ranjenih!!

Kaj je še ta vmesna vlada naredila za kristjane?

Poleg aretacij je tudi sprejet odlok, da bo vsako nadaljnjo podpihovanje medverskega sovraštva smatrano kot terorizem za kar je zagrožena smrtna kazen.

Cerkvi, ki sta bili požgani bosta obnovljeni z državnim denarjem, kar je seveda edino prav…

Nadalje umaknili so prepoved, ki je veljala za gradnjo novih Cerkva.

V Imbabi je povečana vojaška prisotnost in policija.

Toda vse to ni dovolj?!

Pa kaj več bi še v teh kriznih časih, ki so težki za vse nas? A ne bi bilo bolj pametno si podati roke in se skupaj potruditi za boljšo prihodnost, ki jo bomo tako ali tako gradili skupaj?

Očitno ne! Verjetno sem samo jaz en tak velik sanjač, ki hitro oprostim…

In tako se je danes po dnevih in nočeh, ko so kristjani “kampirali” pred našo narodno televizijsko hišo in zahtevali še več ukrepov, ki pa enostavno niso nič drugega kot povrnitev Mubarakovega režima. Vprašani med njimi so namreč povedali, da ne bodo šli domov dokler ne bodo aretirani še vsi muslimanski Šehi (verski učenjaki), ki imajo bolj skrajna prepričanja in pa tudi vsi ljudje z brado naj bi bili v napoto?!

Mislim kakorkoli je ta situacija resna in zaradi napadov na njih sočustvujem z njimi se mi tole pa zdi že prav ne resno… in skoraj da ne moreš verjeti, da bi kdo resno lahko take zahteve izrazil na glas.

Možje z brado so sumljivi, dajmo jih vse nadzorovati ali pa kar v zapor = Mubarakov režim. Šehi z skrajnimi prepričanji v zapor ali izgnanstvo = Mubarakov režim.

Prijatelj  mojega tasta Šeh Keška je bil več po zaporih kot doma. Šeh Šeh Karadavi, ki je sodeloval na Tahrirju se je iz pregnanstva vrnil ko je padel Mubarakov režim…V napoto je trenutno predvsem Šeh Mohamed Hassan. (o katerem žal ne vem kaj dosti)

Skratka Kopti z drugimi besedami želijo Mubarakov režim!? V katerem se je počelo točno to, kar bi sedaj radi in v katerem so bili veliko bolj varni.

In potem? Kaj naj si mislim? Je bil Mubarakov režim res samo slab? Očitno, da ne…

No pa da se vrnem na danes. Danes(prevzemam besede novinarja, ki je bil na prizorišču) je bilo ljudem, ki stanujejo v okolici televizijske hiše in pa predvsem ljudem, ki služijo denar z ladjicami na Nilu tega, da kristjani pač tam kjer naj bi, če bi Bog dal slučajno prišel mimo kak turist in bi oni končno kaj zaslužili, protestirajo in protestirajo… imeli vsega poln kufer in so se zadeve lotili po Egipčansko, kar pomeni pretep, po novem pa še strelno orožje in molotovke… se pravi udarci, naboji in ogenj…

Rezultat po sedaj znanih podatkih, ker se je to pripetilo par ur nazaj 2 mrtva, katerih veroizpoved še ni potrjena. Ta dodatek o veroizpovedi, ki ga kar naprej vsi mediji dodajajo in se zdi tako pomemben vsem ljudem, da sem začela še jaz tako pisati… čeprav mi osebno ta podatek ni pomemben! Ampak očitno je ljudem na splošno tudi to pomembno… Kot, da je to važno? Človek, ki je sin, brat ali oče in mož je mrtev in nič ga ne more obuditi…

Ampak sedaj pa tisto kar mi je pri vsej tej žalostni situaciji prav bizarno… Ko sem v živo spremljala po tv in so na kraj pretepa prišli policisti in vojska…ki jih kristjani ne vem zakaj niso želeli spustiti naprej in so naredili živi zid… je novinar v vsej tisti zmedi še spraševal kaj se je pravzaprav sploh zgodilo, da je prišlo do nasilja in pretepa, kdo jih je sploh napadel se je odgovor glasil: “Mubarakovi ljudje. Mubarak je poslal ljudi nad nas.”

Mubarak, ki je med odpisanimi in je priprt ter samo zaradi okoliščin po domače povedano silom prilike, kajti izdalo ga je srce leži namesto v zaporu v bolnici??

Res ne vem kaj naj si mislim razen to, da če nas jutri strese potres bo tudi prav gotovo to Mubarakovo maslo…

Skratka upanje na boljši jutri pa še kar gojim… in sanjam. Dokler bom dihala bom sanjala in to z odprtimi očmi… Saj sanjam pa še lahko. Sanj mi pa res ne more nihče vzeti! Jutri….

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  kayx
  15/05/2011 ob 6:40 PM

  [i]Nasilnež je nasilnež pa naj bo črn ali bel, bogat ali reven, kristjan ali pa musliman…Za dejanja narejena proti dobrobiti družbe v kateri živimo naj bodo sankcionirani vsi in to po enakih merilih![/i]

  se popolnoma strinjam s tabo!

 2. 2
  Celt
  16/05/2011 ob 2:03 PM

  Slišim, da je bila v Kairu veselica ob obletnici ustanovitve Izraela.

 3. 3
  batabata
  16/05/2011 ob 4:44 PM

  Celt,

  ja res je! Vsak dan se najde en razlog da se zgodi pretep. Včeraj baje čez 300 ranjenih, o mrtvih ne poročajo!

  Marš do meje na sever so jim pa tudi preprečili. Potem bi šele bilo… :(

  Skratka potem pa pejt kam po mestu? Mah, sem kar raje bolj doma in pa na “varnih” lokacijah… Ali pa kako si lahko v takih razmerah vesel in zadovoljen? Še dobro, da sem res bolj optimistične sorte in res trdno verjamem, da bo kmalu bolje, Inshallah.

 4. 4
  Masreya
  17/05/2011 ob 4:01 AM

  ves, kaj? jaz pa se sprasujem, kako hudica so eni ljudje popolnoma zdravi in fit za zapravljanje drzavnega denarja in za tiranijo nad milijoni ljudi, ko jim pa reces, da niso vec na oblasti, njihova sibka srceca tega ne prenesejo….. bogi revcki Mubaraki in njihova kasta… mogoce bi bilo dobro vsakega potencialnega predsednika pred sprejemom kandidature enostavno podvreci sok terapiji tipa “nisi vec na oblasti, stari, zdaj te bomo zaprli”. ce prezivi, lahko kandidira, ce dozivi infarkt, ni naredil sprejemnega izpita :D :D :D kar zadeva medverske spore v Egiptu… jaz imam obcutek, da folk ne dojema, da smo v 21. stoletju (v Egiptu ne se cisto, ane?) in da je po svetu nekaj normalnega, da ljudje prestopajo iz ene vere v drugo. pac jim druga opcija bolj ustreza. da se je zaradi tega treba jeziti ali celo klati med seboj, je mojemu intelektu popolnoma nesprejemljivo. a je z mano kaj narobe, da ne dojamem?

 5. 5
  Dario
  17/05/2011 ob 8:50 PM

  A ni bolj preprosto da se pač že enkrat dojame, da nekega “BOGA” in ostalih duhecov ni pa se konča že to versko sranje enkrat za vselej?

 6. 6
  Masreya
  20/05/2011 ob 2:49 AM

  Ne mores ljudem vzeti necesa, v kar verjamejo. Osebno nimam nic proti, naj verjamejo. Samo odlocno sem pa proti, da tisti, ki verjamejo, ne dovolijo drugim, da verjamejo v nekaj drugega… ali tretjega… ali pa le sami vase :( Odlocno sem proti, da koga sploh briga, v kaj verjamem jaz ali kdo drug. To naj bi bila cisto intimna izbira vsakega posameznika, ne pa da je clovek zavoljo svoje vere ozigosan, sikaniran, razvrednoten, razclovecen ali pa priviligiran.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank