Z dopusta smo se vrnili že v soboto pozno popoldan, toda do sedaj ni bilo ne volje ne časa za blog.

Kako je sedaj v Egiptu in kako smo se imeli na dopustu bom napisala kdaj drugič, danes bi enostavno rada spet malo po brundala. :)

Najprej je bilo treba pospraviti dom, to sicer ponavadi naredim pred dopustom, toda tokrat je bilo vse tako na hitro, pa še cela dva dni pred odhodom zopet ni bilo vode, tisto kar imamo v tanku pa smo seveda rabili za umivanje in kuhanje…

Potem pa še gore perila za oprat in zlikat.

V nedeljo so bile govorilne ure v šoli in učiteljica je bila, kar malce nejevoljna, da smo si vzeli počitnice sedaj in da kako ogromno naloge bo sedaj imela Samia… pa sva jo do danes, se pravi v treh dneh naredili vse. Sicer pa Samia hodi v KG1 in ne na fakulteto, tako, da verjetno zaradi enega tedna odsotnosti res ne bo katastrofe. Naslednje leto jo čaka še KG2 in šele potem pride prvi razred tako da….se mi je zdela zaskrbljenost učiteljice glede zamujenega res pretirana. ;)

No in če sem v zadnje zapisu pred dopustom pohvalila mojega malega lahko sedaj povem, da grem na govorilne ure za skoraj pet letno hči, kar bolj s težkimi nogami… in ja, tudi tokrat sem poslušala pritožbe nad njeno lenobo, ki se je zaradi celega tedna lenarjenja na morju še povečala.

Poleg tega, da ji ni do pisanja in risanja… pa tudi peti se ji menda ne da, še vedno ostaja tudi problem, da vse pade od nje, kjer pač je in baje, da če med poukom pogledaš pod njeno mizo te lahko zadane tudi srčna kap. No ja doma je precej identična situacija, le da podzavestno pospravljamo vsi za njo. Zvečer sem jo opazovala v kopalnici in ugotovila, da vse sleče in vrže na tla poleg koša za perilo in jaz perilo potem najdem v košu za perilo samo zato, ker ga za njo pospravi še ne triletni bratec. :(

No, pa sva imeli potem en majhen pogovor na to temo in mala se ne da, je trda kot orehova lupina. Ko sem ji rekla, da je pač ne bo nihče maral (kajti njej je najbolj pomembna stvar, da jo ljudje opazijo ), ker ni urejena oseba… je rekla, da jo bodo marali, ker je ona lepa. To o lepoti in samozavest do neba je dobila z egipčanskimi geni!

Kajti še najbolj ne lepa ( ne bom napisala grda, ker smo vsi ljudje po svoje lepi) Egipčanka o sebi misli, da je najlepša na tem planetu in je sama sebi zelo všeč. Nekatere se nosijo tako, kot se v Sloveniji niti miss-ice ne…Ta popolna zadovoljnost glede samopodobe je nekaj popolnoma drugega, kar srečujemo pri Slovenskih mladih dekletih. Egipčanke pa tudi, če s kako kilo ali desetimi preveč ali s kako drugo, za današnje modne trende telesno pomanjkljivostjo o sebi vedno mislijo najbolje ali z drugimi besedami:“Jaz sem naj… naj lepša!“

No v glavnem tudi ona, moja hči že pri še ne petih letih o sebi misli, da je najlepša in da je to dovolj, da jo bodo imeli ljudje radi.

Zato sem se zadeve lotila drugače in sem jo povprašala ali raje živi v lepem domu ali v umazanem? Seveda je rekla, da v lepem.

„No ampak lep, dom mora nekdo čistiti, da je lep!“sem ji rekla, ter nadaljevala.“In ko boš velika boš imela svoj dom in ga bo treba čistiti“

„Ja, ko bom velika si bom nabavila tako čistilo, kot ga imajo na TV, ker z njim samo obrišeš in se vse sveti…“

„Toda to sploh ni res tako, kot kažejo v reklamah.“

„Zakaj ne, a nimajo tukaj takega čistila? A tako čistilo imajo samo v Sloveniji?“

Razložila sem ji, da so to samo reklame in da v resnici pač ni tako… potem pa se je začel začaran krog, z vprašanji zakaj ti ljudje v reklamah lažejo, ko se pa lagati ne sme… Poskušala sem razložiti kaj je prikrojena resnica, pa marketing in vse kar paše zraven in na koncu je dejala: „Joj, mami ti si tako pametna…“ In da je od vseh teh pogovorov utrujena in gre gledat risanke. In…. še zmeraj smo tam, kjer smo bili glede pospravljanja in urejenosti okolice.

Čez par dni se jo bom spet lotila… s pogovorom seveda. Čeprav čez par let, ko bo morda več hodila po tujih hišah in videla, da imajo skoraj vsi služabnice, se mi zna zgoditi, da mi zabrusi nazaj, da bo tudi ona imela služabnico in da v njenih očeh njena mamica, ki želi vse narediti sama pač ni več tako pametna.

Saj ne, da si ne morem privoščiti služabnice… ampak enostavno moj dom, je moj dom in ne prenesem, da bi se nekdo tuj dotikal mojih stvari. Še posebej zato, ker so Egipčanke prav ne normalno firbčne ženske… Če se samo spomnim dnevov, ki sem jih preživela v njihovi družbi…to je tako, kot na policijski postaji :lol:

In če se vrnem na moj dom.

Jaz sem pač navajena, da se po tujih omarah in torbicah ne brska. No moja tašča na primer pa gre še veliko dalje od samo brskanja. Na začetku, ko sem še imel upanje, da bi lahko živeli skupaj in sem se res trudila v tej smeri…

Torej v tistih časih je bilo tako, da kadar sem prišla iz trgovine je morala vse vrečke obrniti in še več, vsa živila, ki ji niso bila poznana sem našla še isti dan toliko načeta, da se je dalo pogledati in poizkusiti vsebino. Se pravi vsaka konzerva je bila odprta in prav tako vsaka škatla ali vrečica…

Predstavljajte si, če si navajen kupovati živila za vsaj tri tedne, kako to potem izgleda, ko imaš hrano, ki naj bi bila za dva ali tri tedne vso načeto… :shock:

No sedaj, ko ne živimo več skupaj sem to početje zreducirala na največ dvakrat letno, ko gremo na dopust. Takrat si je potem dala duška in mi obrnila vse omare od spalnice, kopalnice pa do kuhinje.

Še lani ko sem prišla iz Šarma je bilo tako. No letos sem pa „ponesreči“ zaklenila vrata in sicer tudi z zgornjo proti vlomno ključavnico, katere ključ sem zopet „ponesreči“ imela, kar jaz seboj :)

Verjamem, da je bila hudo nejevoljna, ker se še danes nekam kislo drži. Hehe.. Ampak ej, bo že morala čez to. ;)

Mislim a si vi lahko predstavljate, da se je med drugim zgodilo tudi to, da je moja mami, ki živi z nami mene vprašala, kam sem spravila napihljivo posteljo in se nisem mogla spomnit, pa začnem iskat… Tašča pa za mojim hrbtom, ker je bila slučajno na obisku in vpraša kaj iščem? Ji povem, da napihljivo posteljo in ona mi takoj pove, da jo imam v škatlah za omaro. :shock:

Nadalje ko sem jo lani na primer vprašala, zakaj je odprla vse škatle v kuhinjskih omarah, vključno z Herbalife napitki in podobno, da če jo je zanimala vsebina bi me enostavno lahko vprašala in bi ji povedala, kajti tako se bo pač vsebina sedaj, ko je odprto kvarila. Je odgovorila, da je iskala sladkor in bila celo užaljena, da sem sploh vprašala. :roll: :lol:

Poleg tega mi je vedno dan pred vrnitvijo z pomočjo svoje prijateljice, ki je služabnica pri nekih sorodnikih pospravila stanovanje. Hm, ja seveda bi bila lahko hvaležna, če  ne bi jaz zapustila čisto stanovanje in če mi ne bi s tem pospravljanjem naredila več škode kot koristi. Lansko leto je bil spisek poškodovanih in uničenih stvari dolg, kot poletje v Egiptu, a ker sem človek, ki sicer rad pozabi se trenutno spomnim samo, da sta od takrat pokvarjena dva okna in pa spuljene zavese ter koš v kuhinji me je pričakal razstavljen na prafaktorje… in tak je še danes. :)

Tako, da če lahko zakaj si ne bi prihranil živce in tako se je tokrat zgodilo, da sem ponesreči zaklenila…

No prav to kako se Egipčanke lotijo čiščenja pa je tudi razlog, da raje, če se le da vse naredim sama. Sem poizkusila nekaj žensk in… ne gre.

Zakaj?

Jah, na primer. Najprej ti preobleče posteljo nato pa stepa preprogo v tej isti sobi, ko jo stepe jo vrže na svežo preoblečeno posteljo in potem se loti pomivanja tal… in to je to.

Tla in vse ostalo, kar je treba pomiti z vodo (okna, ploščice) se pomije tako, da vzame vedro vode ga pljuskne po tleh ali na omaro, okno, ploščice in potem po tleh pobere vodo. Poleg vsega tega pa, če jim ponudiš še kako čistilo, isto količino kot jo imam jaz za cel mesec porabi v enem dnevu. Tudi pri pranju perila ti notri vsujejo vsaj trojno dozo in potem seveda, če ne daš parkrat sprati ti vse perilo smrdi, kot vreča pralnega praška in seveda je vse lisasto…

Skratka s hišno pomočnico bi imela več dela kot koristi, poleg tega bi mi prav v kratkem času segnile vse omarice, ki so po evropsko narejene do tal. Egipčani imajo prav zaradi tega polivanja z vodo vse v zraku na nekih kovinskih nosilcih in to ne samo omarice ampak prav tako štedilnik in hladilnik. In še več za pralni stroj, ki se ponavadi nahaja v kopalnici, kjer se res poliva do onemoglosti imajo celo posebna plastična oblačila na zadrgo. Tako, da pralni stroj je dvignjen na koleščkih in še oblečen v plastiko… vse samo zato, da se lahko po egipčansko čisti in lahko vodo polivaš vsepovsod :)

Ne vem, koliko izmed vas … vas je bilo pri domačinih v Egiptu ampak prav gotovo ste opazili, da so kopalnice in wc-ji apriori vse skozi mokri…Egipčanom je to domače…in zato imajo pred kopalnico vedno plastične copate. In ne to ni zaradi obrednega umivanja , ker bila sem tudi pri precej vernih muslimanih v Sloveniji (priseljenci iz Bosne) in nikdar v nobenem od njihovih domov nisem naletela na poplave v kopalnicah. Tudi jaz se vsakič, ko grem v kopalnico obredno umijem pa nimam poplave… med tem, ko za mojim možem je poplava…Egipčan pač :) To polivanje jim je enostavno v krvi in brez tega očitno ne morejo.

Ja ni kaj res smo popolnoma iz drugega sveta z drugačnimi navadami in ker sem tak človek kot sem, v tem svetu kjer živim, se pravi Egipt, težko verjamem, da bom kdaj imela najboljšo prijateljico, ki bo Egipčanka. Enostavno smo si preveč različne pa tudi, če smo oboje ženske in muslimanke, še vse eno so tu navade in običaji ter privzgojeni vzorci, ki jih nosimo v sebi, ki nas preveč razdvajajo. Zato sem že večkrat povedala, da jih sprejemam in poskušam razumeti a vendar se raje distanciram in sem jim čim manj v napoto. :)

Moja Egipčanska družina in vsi, ki me poznajo so se itak že navadili, da sem „drugačna“ in so to popolnoma sprejeli za nekatere druge sem pač samo full čudna.

 O tem kake so moje navade in navade Slovencev v primerjavi z Egipčani zaradi katerih sem jaz njim full čudna pa kdaj drugič. ;)

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  buba švabebuba švabe
  06/04/2011 ob 1:17 PM

  He, bi si mislil, da bodo pa ravno oni bolj šparovni z vodo, ne pa da je ravno obratno. Zanimivo, kako smo si različni…

 2. 2
  Techka
  06/04/2011 ob 8:11 PM

  He he, zopet zanimiv zapis, katerega sem res težko pričakovala.

  Samia pa itak da je princeska… ;-) Upam, da bo naslednjič pogovor padel na bolj plodna tla. :-)

 3. 3
  Gea
  06/04/2011 ob 9:35 PM

  Z veseljem sem prebrala zapis! Komaj čakam, da razložiš, zakaj si ti full čudna ;)

 4. 4
  batabata
  07/04/2011 ob 4:17 AM

  buba švabe,

  res je! Različni smo si ko noč in dan. :)

  Techka,

  hvala. Imam slabo vest, ker te nič ne obiščem. Ampak en dan pa pričakuj, da ti spet blog obrnem :)

  Samia pa saj veš sama kako dete je to :) Tudi jaz upam, da se je bo kak pogovor kaj prijel inšallah.

  Gea,

  hvala. Zakaj sem za Egipčane “full čudna” pa sledi kmalu ;)

 5. 5
  helena
  07/04/2011 ob 7:53 PM

  Lepo je bilo brati, tudi mene zanima zakaj si za Egipčane full čudna, ha ha. Zanima me pa tudi kako je bilo na dopustu, je vse kot je bilo, ali kaj drugače. Ste se spočili, uživali ? Vsak dan pogledam, če je kaj novega. Res hvala za tvoje super pisanje.

 6. 6
  smoger
  07/04/2011 ob 8:15 PM

  Mala bo zihr odvetnica. :D

 7. 7
  jesisjesis
  08/04/2011 ob 11:29 AM

  Zanimivo – enkrat malo o osebnem življenju.

  Tule si kaj takega sploh ne upam napisati, ker se potem takoj najdejo zlobneži, ki zaradi kakih zadev zezajo ali zlorabljajo podatke na drugih mestih – celo na drugih portalih. Ne moreš verjeti kaj vse bolniki izpeljejo iz takega zapisa.

 8. 8
  Techka
  08/04/2011 ob 8:11 PM

  Oh, saj kaj drastičnega verjetno nisi zamudila. Zadnje čase se namreč težko spravim k pisanju… :-)

  Vseeno vabljena. :-)

 9. 9
  batabata
  10/04/2011 ob 11:10 AM

  Jesis,

  eh…tole je moj internetni prostor in ne vem zakaj bi imela selekcjo svojih misli in dogodkov… Tisti, ki me ne mara, me pač ne mara… njegov problem in če ima voljo analizirati mene in zraven delati lastne zgodbe pa jih naj! Ne bi bilo prvič…

  Mene zloba drugih ljudi sicer boli, ampak do sedaj mi je še vedno uspelo nekako opraviti s tem. Inšallah bo vedno tako,

  Drugače pa ja poznam, kar nekaj ljudi, ki so prenehali z bloganjem zaradi anonimnežev, ki so sejali zlobo… Nimaš kaj to je pač tako na internetu, kjer se vsak lahko skrije za nekim nikom in potem zdravi svoje “bolezni” s tem, ko se grdo obnaša do drugih ljudi.

 10. 10
  batabata
  10/04/2011 ob 11:21 AM

  Smoger,

  jah nikoli se ne ve… toda težka bo saj je za odvetnika tudi treba kar nekaj študija čez dati moja mala je pa precej lene sorte.

  Helena,

  hvala tebi za komentar. Na dopustu smo se imeli res super in smo se spočili. Nam mir zelo odgovarja. Imeli smo sicer malce smole z vremenom, ker je prve dni precej pihalo potem zadnja dva dni pa ko se je veter polegel je bilo res super. O meni “čudaku” pa tudi napišem kmalu inšallah… ;)

 11. 11
  jesisjesis
  10/04/2011 ob 11:48 AM

  Batka tako zdravo razmišljanje kot hga premoreš ti je pa res redkost.

  Lp

 12. 12
  batabata
  10/04/2011 ob 12:53 PM

  Jesis,

  ker te recimo temu malce bolje poznam in nisi samo en komentator tam… mi ta tvoj kompliment zelo poboža srce.

  Drugače pa lahko rečem samo hvala enako. :)

 13. 13
  jesisjesis
  10/04/2011 ob 2:00 PM

  :)

 14. 14
  jan42
  28/03/2012 ob 7:44 AM

  Dobili smo prijeno branje o tem, kako se vklopiti v družbo z drugačnimi navadami, normami in vrednotami. Vprašanje, ki me zanima, je v zvezi s ta-malo, ki vidi dogajanja v enem svetu (Egipt), nič ali premalo drug svet (Slovenijo). Ukrep: 2 mes na počitnice v Slo k družini z redom v stanovanju in okolici. Drugi ukrep pa: skupaj pospravljajta stanovanje in se veselita prijetne razlike med redom in neredom. Pripovedovanje o redu nič ne koristi otroku – ko bosta različna čistila uporabljala mama in otrok skupaj, bo jasno marsikaj (količina, cena, trajanje, kakovost, nevarnost…).Kar se tiče lepote, slikajte jo v neurejenem (je lepa), nato v istem urejenem prostoru (je še lepša, mnogo lepša – zlasti, če je pretežno sama uredila prostor). Take so moje izkušnje. Čakam na inventar razlik, ki vas delajo za čudno v pozitivnem in negativnem smislu.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank