En teden ko sem sama za vse doma in izven doma je minil, kot bi mignil.

V nedeljo sem bila na obisku pri prijateljici Maji v Kairu potem naslednje dni pa nisem šla nikamor za zabavo ampak vsak dan opravki, opravki.

Danes sem bila pri zdravniku kirurgu, ki me je operiral in končno sem dobila dovoljenje, da se lahko spet gibljem po mili volji in tudi plavam že lahko, če želim. Sploh ne morem verjeti, da sem bila zaradi ene napačno dane inekcije “invalid” več kot dva meseca…

Zame je to pomembno saj se sedaj lahko spet lotim športa z namenom izgubiti nekaj kilogramov. Časa sicer kot trenutno izgleda ni, ampak si ga bom že našla.

No danes zvečer pa sem bila pri na novo odkriti Veterinarki.

Ko sva se dogovarjali za uro obiska. Mi je včeraj rekla, da lahko ob 8h. Na moje vprašanje ali zjutraj ali zvečer pa se je kar malce nasmejala in odgovorila, da seveda zvečer.

Seveda en egipčan ne bi nikdar vprašal ali ob osmi uri zjutraj ali zvečer ko pa je 8 zjutraj tukaj skoraj tako kot v Sloveniji ob 4 zjutraj. :)

Večina jih takrat še sladko spi.

Kako sem jaz našla to veterinarko?

Že od vsega začetka mi z nasveti in odgovori na moja vprašanja preko e-maila pomaga veterinarka iz Slovenije, ki je super punca ali pa gospa, če je komu tako ljubše. Bistvo je da je res zelo prijazna in poskuša ustreči tudi takole na daljavo.

Ko sem jo nekaj dni nazaj spet prosila za nekaj nasvetov v povezavi z zdravjem našega mačkona, ki ima kot vemo sedaj ušesne garje, bogi revež… :(

Mi je prav ona med odgovori podala tudi link enega tujega bloga, kjer neka oseba hvali veterinarko Ranio s katero je imela opravka v Egiptu. Na tistem blogu je objavila sicer že dve leti nazaj tudi telefonsko številko, ki čudežno še vedno delujejo in kar je še večji čudež da ima ta veterinarka Rania, ordinacijo neverjetno blizu mene. Res blizu tudi za slovenske razmere in sicer le 5 minut z avtom.

Saj vete v Egiptu se drugače reče zelo blizu vse do cc 50 km oddaljenosti.

No danes sem Jakata prvič peljala k njej in sčistila mu je ušeska, mu notri dala zdravila in nam napisala ustrezno terapijo, ter pri njej smo dobili tudi zdravila, ki bodo odpravila te ušesne garje. Zdravila za živali seveda.

Povedala nam je tudi, da ima Jaka res samo slabe tri mesece. Mi smo ga če se ne motim kupili 5. Januarja in tam v trgovini so nam rekli, da je star 7 tednov, v resnici pa je bil kot je ugotovil po zobeh že prvi veterinar star samo mesec dni.

Sicer so nam v tisti trgovini lagali še o marsi čem ne samo njegovi starosti… Naprimer prikrili so nam da je Jaka gluh in pa zdrav kot dren naj bi bil. No pa je garje prinesel že od tam, kajti od takrat naprej še ni bil v stiku z nobeno živalijo.

Zanimivo se mi zdi tudi, da nam je prvi veterinar rekel, da ima samo umazana ušesa in naj jih očistim pa bo.

Drugi je po mojem enomesečnem teženju, da ima umazana ušesa le bolje pogledal in očistil ter povedal, da naj bi bile “gljivice” in nas napotil v lekarno po zdravila za gljivice za ljudi…

Res sem mu čistila ušesa in dajala dva dni kapljice nakar sem sama zbrskala na netu, da to sploh niso gljivice ampak ušesne garje. Toda sama nisem imela pojma kje naj dobim zdravila…

In tukaj mi je nasvet kam, prišel celo iz Slovenije. :)

In sedaj je Jaka končno na ustrezni terapiji. In čez kak mesec in pol bo res zdrav kot dren inšallah.

Glede nato, da ima “Vets In Practice “, kakor se veterinarska kilnika kjer dela dr. Rania imenuje, tudi pogoje, da nam uredi in pripravi mačkona za potovanje se pravi čipiranje in neki testi, ki morajo biti opravljeni v EU labolatorijih… bomo tudi to opravili pri njej.

Sicer vse to stane preveč denarja, da bi jaz lahko to sploh povedala možu… Tako, da te stroške bomo, kar krili iz naših žepnin in z lastnimi sredstvi. Funt na funt pa bo ;)

Poleg tega sem malece žalostna ker baje to vse skupaj, da maček pridobi vse ustrezne dokumente traja kar 4 mesece in pol in lahko samo upam, da bo do poletja vse na red.

Sicer po pravici povem, da če bi vse to vedela takrat ko so me otroci z solzami v očeh prosili za tega muca, bi se zlahka rekla: “Ne!”. Tako pa nisem imela najmanjšega pojma koliko stroškov je z enim mačkom, če hočeš zanj ustrezno skrbeti. Mene je skrbelo samo česanje in čiščenje wc-ja… Sedaj pa vidim, da je to dvoje prav neomembe vredno.

Ampak dobro sedaj je kar je in zanj moramo ustrezno poskrbeti. Pa tudi radi ga imamo, res zelo radi.

V Egiptu sicer kot sem predkratkim ugotovila, ko je prijateljica Maja posvojila mačko, obstaja tudi neka organizacija imenovana ESMA, ki pomaga zavrženim živalim in kar je najbolj zanimivo, da v posvojitev živali ne dajo egipčanom… Verjetno prav zaradi tega, ker se veliko egipčanov ne zaveda, da ko se odločiš za žival je to tvoja odgovornost in jo ne moreš kar na cesto postaviti, ko se je naveličaš.

Sicer mi je bilo nekaj dni potem, ko sem izvedela za njih hudo, da nisem vzela kakega mačkona od tam, toda ko danes pomislim, vem, da smo Jakatu najverjetneje rešili življenje.

Kajti kakor poznam egipčane… vsak ki bi ga kupil in ugotovil, da je gluh pa še garjav po vrhu bi ga takoj vrnil nazaj v trgovino in zahteval nazaj svoj denar.

Živali ki jih ne morejo prodati, pa … samo mislim si lahko kaj se zgodi z njimi…

Tako pa lahko mirno upam da nam bo Jaka – snežni muc delal družbo še dolga leta.

jaka - snežko

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  jozicah
  27/02/2011 ob 12:15 AM

  Lepo, da se je vse dobro izšlo, tako za Jakata, kot za vas vse. In tale ljubek mucek bo postal prav očarljiv mačkon. Direkt za reklamo kakega praška za snežno belo perilo… Mislim, da ne bi imel nič proti kupom svežih in mehkih brisač ;)

 2. 2
  Lea
  27/02/2011 ob 12:20 AM

  Kok je lep vaš Jakaaa! Takoj bi mela enega takega snežka :)

 3. 3
  blaz
  27/02/2011 ob 1:42 AM

  upaam da bo vse uredu… 100% bo vse uredu do poletja samo vrjeti morete v to. ko pa boš v sloveniji si pa vljudno vabljena na kavico

 4. 4
  nevenkanevenka
  27/02/2011 ob 6:27 AM

  Oprosti, ker samo kapljam tudi na tvoj blog. Pa nisem tako na tekočem z dogajanji. Toliko obveznosti sem si zadala, da komaj shajam. Tudi poezija nekako “počiva” in je daleč od mojih notranjih občutkov, je pa bolj miselna. Tudi to je zdravo včasih :-) Nisem vedela, da so te dohtarji kaj zašuštrali. Tudi sama sem se januarja odločila za bolj zdrav način življenja in sem izgubila nekaj kilogramov, ki sem jih pridobila zaradi zdravil. Njavečje težave sem imela pri odpovedovanju sladkarijam. No, nadomestila sem jiz z vadbo v fitness centru in proteinskimi napitki z okusom čokolade, vanilije itd. Meni so zelo nasitni, umirijo požrešnost in jih uživam ravno zvečer, ko me je ponavadi mučila tudi “čustvena” lakota. Nimajo veliko kalorij, uživam jiz zmiksanw skupaj z sojinim mlekom ali pa kravijim posnetim z 0,5 včasih tudi z 1,5% maščobe. Uživam zelo malo polnozrnatih kruhkov, za zajtrk eno čajno skodelico ovsenih kosmičev /brez sladkih dodatkov/ čez dan za kosilo kak zrezek in solata skoraj brez olja. Za dve malici po kos nesladkega sadja. Kakšno pomarančo, jabolko, hruško ali kivi. Nujno pa uživam prehranski dodatek z omega 3 maščobami, ki vplivajo na pravilno presnovo maščob in tudi sicer skrbijo za zdravo ožilje, srce in sklepe. Obstaja tudi zdravilo iz skandinavske školjke, ki je 400 krat močnejše od običajnih omega 3 kapsul imenuje se Lyprinol in ga še posebej svetujejo asmatikom in alergikom za stabiliziranje imuskega sistema itd. Morda ti kakšna moja izkušnja pride prav. Je pa res, da dvakrat na teden telovadim pod strokovnim vodstvom, da kar lije od mene. Pa še dodatno hodim na sprehode, če se da, celo malo v klanček.

  No, hvala bou, da si našla nekoga, ki je res veterinar. Ker veterinar, ki ne prepozna garij, pa res ni veterinar. Mucka si pa gotovo rešila slabe usode. Dobro delo človeku dobro dene, kljub skrbem, ki jih živalica prinese. V začetku jih je ponavadi malo več, potem pa ni več tako. Tudi človek sam se počasi na mucka bolje spozna in pravočasno ragira na njegove težavice.

  Lepo bodi. In kar pogumno. Poskrbi za svoje zdravje.

 5. 5
  tamara
  27/02/2011 ob 9:57 AM

  res fajn, da je vaš! drugače tudi v naših trgovinah z živalicami naletiš na marsikaj:( mi imamo morskega prašička in ko berem forum, mi gre kar na jok, kakšne pujsone kupujejo… niti spola ne poznajo… in v naši bližnji trgovini me imajo poln kufr, ker vedno modrujem. veselo športanje želim:-)

 6. 6
  Techka
  27/02/2011 ob 6:08 PM

  Jeeee, bata je na starih tirih: spet lahko telovadi in miga! Zdaj bodo pa kile kar padale od tebe, boš vidla. :-)

  Pa še za mucka ste poskrbeli. Super! In tudi dokumente boste dobili. Čaa je pa itak zadnje čase tako hiter, da se vam bodo tudi 4 meseci zdeli precej krajši. :-)

 7. 7
  zdenka
  27/02/2011 ob 8:45 PM

  Redno te berem, ker mi je Egipt zelo drag. Pa se še nisem oglasila na tvoj blog. Ampak tale mačkon pa me je potegnil. Tudi jaz mam belo mačko, staro šest let. In je najbolj pridna mačka, kar sem jih imela. Iste plave oči ima, kot tvoj. Bodi dobra z njim, ker ti bo vrnil vso ljubezen. Itak pa jih moraš imeti rad, ker prav prosijo pozornosti… :)

  Pa lep pozdrav tebi in Egiptu. Vem, da bo do poletja spet vse ok, in ga spet pridem…

 8. 8
  Pupa
  27/02/2011 ob 9:46 PM

  Ojla, tale mačkon ja res prava faca. Pa, očitno vam je bil namenjen. Ste se že začutili.

  Ko smo mi šli na oglede za psička, smo itak šli samo gledat (sem si domišljala samo jaz), otroka sta imela drugačne načrte. Bilo je pet mladičkov, en bolj srčkan od drugega. Pa je naš sinko kar hitro pogruntal, katera bo naša. Še dvakrat smo jih šli pogledat, preden smo jo rezervirali, z hčero sva imeli drugo favoritko, vendar brezuspešno. Ta naša scrtlanka je bila že v leglu malce posebna, držala se je bolj zase, ni se pretepala z ostalimi, tako, da je tudi vzrediteljica ptrdila sinovo izbiro, kajti to je naš prvi kuža, terier, ki bi lahko bil dosti zahteven za nevajenega in popustljivega lastnika. Ja, zadeli smo terno. Decembra je bila stara tri leta, revica je izgubila še tisti prirojeni terierski nagon, ki ga je imela ob rojstvu… Pa večkrat rečemo, da nam je bila že namenjena. In prejšnji teden smo zopet potrdili to trditev, hehe. Sem iz omare privlekla star multipraktik, ki ga nisem uporabljala že nekaj let (poročno darilo pred dobrimi 20 leti). Zmanjkalo mi je sladkorja v prahu, pa sem ga sesekljala skupaj z palico vanilije (ki jo imam še iz Kaira :) )in oko se mi prilepi na napis, na multiju Elin, blagovna znamka, to pa je tudi ime, ki ga je ob rojstvu dobila naša lumpa. Tako je to.

  Sicer pa, super da si zdrava, pri močeh….in pripravljena na nove športne dosežke. Pozdrave…

 9. 9
  Lidija
  05/03/2011 ob 4:22 PM

  Tale Jakec je res en navihan muc.Res ima srečo da je našel vašo družino.Jaz sem danes v našem mačjem kraljestvu in samo čoham in čoham.Lep pozdrav od Feliksa, Ota,Rudija in Štefi.

 10. 10
  batabata
  10/03/2011 ob 7:06 PM

  Hvala vsem za komentarj. Jaka je pa tudi že veliko bolj zdrav :)

 11. 11
  Alenka
  24/03/2011 ob 5:39 PM

  O sem vesela zate, da se tvoje zdravstveno stanje izbolšuje:-))) Pa Jakaa je že pravi pocrtek,lep za umret:-)))))))) Pozdrav Alenka

 12. 12
  batabata
  07/04/2011 ob 12:12 AM

  Živijo Alenka,

  ja zdravje me trenutno, kar dobro služi alhamdolillah. Mucek je pa res cukerček. Ga imamo tako radi, da se menda od vseh poljubčkov še umivat ne rabi ;)

  Pozdrav nazaj, Sabina

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank