Se spomnite ko sem pisala o fantu po imenu Khaled Said? No o njemu sem pisala tu. Je pač samo eden izmed mnogih, ki so v Egiptu končali na ta način… Toda očitno njegova smrt le ni bila zaman, saj kot je videti danes je bil prav ta dogodek začetek prebujenja mladih v Egiptu…

Kako je v Egiptu danes na tretji “dan jeze” kot so protestniki sami poimenovali te proteste?

Naši mediji poročajo, da so se protesti umirili in da se nikjer več nič ne dogaja.

Čeprav se baje ravno v tem trenutku, ko jaz to pišem policija spopada z protestniki v Ismailiji in prav tako na ulicah Aleksandrije besno vpije, kar nekaj tisoč protestnikov. Vse te podatke dobim izključno po forumih in od mladine, ki jo imam v sorodstvu, ki visi na FB ju in podobnih zadevah. Tako, da za 100% točnost ne morem jamčiti. Toda prav gotovo so ti podatki bolj verodostojni od tistega, kar nam govori naša Egipčanska RTV!

Tudi včeraj so tako poročali, kot da se res popolnoma nič ne dogaja in to ob istem času in tudi malce kasneje, ko je v Suezu zgorelo vladno poslopje s policijsko postajo vred in je Suez v eni uri doživel popolen mrk in policijsko uro.

Ob istem času, ko naša egipčanska tv poroča, da živimo na cvetličnih poljih… ceste polnijo jezni ljudje, ki jim je vsega dovolj.

Očitno nam želijo povedati, da če mi vohamo vonj zažgane gume je to zgolj fatomorgana… :roll: Da je med zgradbo državne tv in Tahrirjem, kjer se dogajajo največji protesti v Kairu le 5 minut peš je spet druga zgodba, ker stvar ni v tem, da ne vedo kaj se dogaja ampak morajo poročati, kar jim je naročeno.

Sedaj je tudi potrjeno, da so v vojski vsi dopusti odpovedani in je vsa vojska v pripravljenosti. Predvidevam, da bomo kako pripravljeni so iskusili in videli v petek.

Policija še naprej pretepa protestnike in aretacije se vrstijo kot po spisku. Včeraj so sicer že izpustili okoli 250 ljudi, ki so jih pridržali v torek…

Izpoved angleškega novinarja, kako je sam občutil nežno roko egipčanske policije si lahko ogledate na kliku.

Klik

Internet nam sicer dela ampak res zelo, zelo počasi. Baje, da tudi twitter in FB zopet delujeta, sama nisem uporabnik ne enega ali drugega ampak tako mi je povedala mladina…

Kaj sem sama videla na ulicah mojega mesta danes je, da je na ulicah poleg normalnega vrveža še več policije kot včeraj… protestov tu pri nas danes ni.

Bomo videli, kaj bo prinesel dan in večer…

Vsi se sprašujemo zakaj Mubarak molči? In predvsem ali bo na ulice poslal vojsko?

Zame osebno pa je najbolj moteče, ker ne maram kaosa!

Ti protestniki na ulicah vsi vedo česa ne marajo. Ne marajo Mubaraka in sistema v katerem živijo. Toda večina med njimi nima pojma, kaj bi radi?!

Koga namesto Mubaraka?

Zato res iz srca upam, da se v Egipt vrne Dr. El Baradei…ali pa, da Mubarak že končno naredi red.

Če se bo Egipčanom res uspelo rešiti Mubaraka in bodo izvolili moderno demokratično vlado, pa je nam “tujcem”, ki tu živimo kristalno jasno, da je pot do demokracije ter urejene države zelo dolga, kajti na tej poti imajo še eno veliko luknjo, ki jo bo treba zakrpati in ta lukjna s oni sami… Želim povedati, da bodo morali delati tudi na ljudeh. Za večino med njimi je korupcija tako samoumevna kot zrak, ki ga dihajo…

*Tujcem sem dala v narekovaje, ker se sama kot mati otrokom, ki so poleg tega, da so slovenci tudi egipčani počutim deloma tudi egipčanka…

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Marko
  28/01/2011 ob 12:29 PM

  Zanima me, kakšna je situacija danes. Vse skupaj me namreč že začenja skrbeti. Zakaj? Domnevam, da veš.

 2. 2
  Kalyani
  28/01/2011 ob 3:10 PM

  bata, pa tebe ni nič strah v takem kaosu, pa kaj se lahko še zgodi. Sem ravno zdajle poslušala o izgredih v Egiptu ma grozno je to, grozno.

 3. 3
  NordStar
  28/01/2011 ob 3:21 PM

  Baje vam Mubarak hoče odklopit internet. Živela svoboda, kajne.

 4. 4
  suum
  28/01/2011 ob 4:47 PM

  Zelo žalostno je gledati, kako se nasilje pri vas še razrašča. Pri nas vrtijo posnetek, baje od včeraj, ko so policisti nekje na Sinaju od daleč, ne da bi jih ta kaj ogrožal, ustrelili 17 letnega fanta. Čisto hladnokrvni umor. Bojim se, da če Mubarak in klika okoli njega ne bodo dojeli, da je treba poiskati kompromis (sedaj vsaj imajo nekoga, s katerim bi se lahko pogajali – el Baradeja), lahko situacija popolnoma uide izpod kotrole.

  Seveda se problemi, ki so se leta kopičili (revščina, brezposelnost mladih) tudi ob zamenjavi vodstva ne morejo kar tako rešiti, vendar, če ne bo pripravljenosti na dialog, lahko sicer pride do krvavega zatrtja upora, a bo potem situacija le še bolj ekplozivna.

  Ne me napak razumeti, nočem te dodatno moriti, ko je jasno, da si zaskrbljena, hočem ti le zaželeti vse dobro, zate in tvoje bližnje.Upajmo, da bo razum prevladal. Pozdrav iz Ljubljane

 5. 5
  freedom?
  28/01/2011 ob 5:24 PM

  Ali televizija pri vas kaze posnetke umora 17-letnika, ki ga je med metanjem kamnov snel policijski ostrostrelec? Ko se bo posnetek razširil med ljudmi, bo jeze se mnogo vec.

 6. 6
  tamara
  28/01/2011 ob 9:37 PM

  piiiiiiip (balkanske kletvice), naj se čimprej umirijo te p….. sem mislila, da naši mediji napihujejo, pa očitno ne:( čuvajte se!

 7. 7
  milanko
  28/01/2011 ob 10:34 PM

  Bojimo se najhujšega,ker nekje se začelo kje se bo končalo samo bog ve,upamo da nebo hujših izgredov in da ne prestopi meje.Evropa je tudi v nevarnosti…..nič ne kaže dobro. Želim vam vse najboljše..

 8. 8
  Miha
  29/01/2011 ob 12:00 AM

  Danes pa po vsej verjetnosti nisi imela dostopa do interneta. Vsaj po poročanju naših medijev. Upam, da se čim prej vrne.

  LP

 9. 9
  ummLina
  29/01/2011 ob 1:29 AM

  Bata spremljam kar se dogaja trenutno v Egiptu in upam, da ste ok. Upam,da to mine čim bolj mirno in brez prelivanja krvi. Bodi dobro v mislih in v du’a si mi.

  ms

 10. 10
  biloxi
  29/01/2011 ob 1:22 PM

  Ej spremljam tole kaj se dogaja. Želim vam vse najboljše, upam, da je pri vas mir in, da ne bo še kakšnega večjega sranja.

 11. 11
  stroke
  29/01/2011 ob 9:44 PM

  Hoj upam, da ste vsi v redu.Tudi pri nas je kar precej informacij o nasilju v vašem koncu. V bistvu ne vem kaj bi si mislil. Po eni strani se spomnim na najine “žolčne” debate o obstoju nadnaravnih bitjih (beri Alah), pa me malo jezik srbi, da bi kaj napisal na to temo. Mislim pa, da je sedaj bolj pomembno, da se zadeva počasi umiri, in da lahko spet normalno zaživite. Na žalost naša psiha deluje tako, da ko smo v stiski, se zatekamo k bogu in če se zadeva ugodno reši, se mu zahvaljujemo. Če pa je zadeva obratna, pa kar ne vemo, kaj bi si mislili. Vsekakor mislim na vas in upam, da bo vse ok. Lp iz Ljubljane

 12. 12
  Moiisa
  30/01/2011 ob 4:11 PM

  Bata, upam da si ti in tvoja družina dobro. Te imamo na misli tvoji bralci.. Pošiljam en koš pozitivnih misli in molitev v vašo smer. Moiisa

 13. 13
  kornilov
  30/01/2011 ob 6:21 PM

  Želim ti vse dobro, tebi in tvoji družini. Upam, da nisi ogrožena. Internetne povezave so verjetno sedaj pri vas izključene, svet ve kaj se dogaja in Egipčani tudi… Lp

 14. 14
  Ideja
  31/01/2011 ob 8:06 AM

  Zivjo,

  No, El Baradei se je vrnil. Kar pa mene zanima in verjetno še koga pa je naslednje: kako organizirana sila je, po tvojem, Muslimansko bratstvo? Kolikor razumem sam, bi na morebitnih demokraticnih volitvah dobilo vecino. V casu, odkar so se oblikovali (zgodnja petdeseta leta, pod vodstvom Sayda Q’utba – se opravicujem, ce sem narobe napisal) so bili z vidika oblasti teroristicna organizacija. Potem so se preoblikovali v stranko in zdaj delujejo v parlamentu, ce se ne motim. Kaksni so njihovi cilji? Od tega bo zelo veliko odvisno, tudi kar se tice odnosov z Izraelom. Sicer pa imam idejo zate. Predlagam, da kontaktiras katerega izmed slovenskih medijev in ponudis svoje znanje in dar opazovanja, morda celo kak honorar dobis. Obcasno berem tvoje bloge in mislim, da bi tvoja razmisljanja brali z zanimanjem.

 15. 15
  slavko
  31/01/2011 ob 11:47 PM

  Bata drži se. Vse dobro želim vsem Egipčanom !!!

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank