Najprej hvala vsem, ki se kljub moji odsotnosti oglasite na mojem blogu. Hvala, zlati ste.

Sedaj pa k tistemu, kar me je napeljalo, da napišem par besed.

Včeraj sem preživela prvo popolno anestazijo in operacijo v Egiptu. Razlog abscess, ki je nastal po IM  (intramuscular-ni) inekciji, ki si jo nisem dala sama  :)  (vsaj to mi je v tolažbo) in je zrastel do velikosti ene dlani, ter se je še, kar širil, tako v širino kot v globino… V bistvu pravi razlog, da se je to sploh zgodilo je moj oslabljeni imunski sistem, ki je posledica “moje bolezni” o kateri pa takole javno na veliko nisem pripravljena govoriti.

Zato imam v bistvu en sam razlog in sicer ne maram določenih reakcij ljudi… v stilu, da zaradi nevednosti že malone nabirajo denar za rože in sveče. Čeprav ne rož ne sveč muslimani tako ali tako ne prakticiramo. :)

Skratka imam eno okvaro kostnega mozga , ki je dobila oznako kronična pred skoraj 4 leti, strokovno temu rečejo MPD (myeloproliferative disorder ). Bolezen ni nalezljiva in tudi jaz jo večino časa bolj obvladam kot ona mene… pride pa sem in tja obdobje ko temu ni tako. Zdravljena pa za enkat ni.

Torej, da se vrnem jaz k tistemu zaradi česar sem se sploh oglasila.

Za sabo imam zelo dobro izkušnjo, kar se tiče operativnega posega, le denarnica je precej lažja…prav obupno lažja.

Žalosti pa me, da takega zdravljenja ne morejo biti deležni vsi ljudje, pa ne samo v Egiptu, ampak konec koncev tudi v Sloveniji.

Zakaj morajo biti zdravniki miljonarji? Hipokratova prisega, ja kaj je že to? Je sploh še smiselna…?

Zakaj je na mojem računu za ta en sam poseg, ki je stal malo več kot 3200LE , piše da več kot polovico tega denarja dobi zdravnik? Vse ostalo od storitve do zdravil najema operacijske dvorane, nege… pa je manj kot njegova cena?

Pa kako mora en zdravnik za malce več kot pol urni poseg, pokasirati eno solidno mesečno plačo normalnega državljana v Egiptu??

Ne želite si tega sistema v Sloveniji!

Ta sistem vas pripelje tako daleč, da bi v primeru, ko nimaš tega denarja, ki ga zdravnik in bolnica zahtevata moral iti k kakemu bolj srčnemu zdravniku, ki dejansko upošteva Hipokratovo prisego, toda, ker ga pri tem nihče ne sponzorira še najmanj pa država pač nima s čim delati. Kar pomeni, da bi se meni v tem primeru zgodilo, kot mojemu možu, ko je bil še deček in se mu je naredil prav tako, sicer manjši absces…

Mama ga je odpeljala k zdravniku, ki mu je v usta porinil brisačo v katero je moral zagrizti med tem ko je zdravnik zadevo na živo prerezal in sčistil.

Prav tako je vse šive, ki jih je pokasiral zaradi razno raznih mladostnih poškodb preživel na živo…

Vse te zgodbe me spominjajo na zgodbe iz Bolnice Franje, le da so tam imeli vsaj alkohol za omamo…

Si želite takega zdravstva?

Da kjer nekdo nima denarja mora biti dvojno kaznovan. Najprej že tako ali tako slabše živi in potem še, ko zboli ni deležen zdravniških uslug kot se za človeka spodobi!

Prav gotovo ne!

Sama sicer tu v Egiptu samo dokaj nemo opazujem vse skupaj in si pač pomagam kakor najbolje znam, da mi vse skupaj čim manj pride do srca.

Čeprav opažam, da sem zadnje čase, morda tudi zaradi bolezni precej na trnih.

Pred kakim tednom sva bila s sinom v avtu, ko mi je začel pripovedovati eno zgodbo, o policijskem terorju nad fantom, ki je bil dejansko še otrok in sem ga prekinila…

Pravzaprav sem doživela prav nek” klik”, da enostavno nisem sposobna več konzumirati vsega skupaj.

Rekla sem mu, da če mi ima za povedat kaj smešnega in zabavnega kot so ponavadi njegove nogometne zgodbe, bom z veseljem prisluhnila, med tem ko vsega tega na žalost realnega sranja enostavno nisem več sposobna gledat in poslušat.

Ni me razumel…

Pa sem mu rekla:” Poglej naokoli! Poglej!

Zakaj morajo vse te smeti ležati tu naokoli, zakaj te ljudje pred nama hodijo po cestišču med tem, ko imajo poleg na svoji desni popolnoma lep in prazen pločnik, zakaj je ta kontejner za smeti na sredi cestišča, da morajo ljudje ko nesejo smeti iti na sredo ceste, zakaj je ta ležeči policaj neoznačen, kaj dela ta trop psov tu na cesti, zakaj ta idiot pred nama z eno roko drži volan z drugo pa še ne eno leto starega otroka, med tem ko njegova žena sedi poleg njega…zakaj ima ta trgovina jajca na soncu, zakaj ta otrok sredi zime nima ničesar na nogicah…?? Zakaj? Zakaj? Toliko zakajev samo na 500m prevožene poti.”

Ko sem videla, da je počasi dojel kaj mu govorim sem nadeljevala:” Normalnemu človeku, ki je videl še kaj drugega kot samo Egipt enostavno morajo priti momenti, ko ima vsega dovolj!

Ti si videl tudi marsi kaj drugega in itak, da ga ni koščka tega sveta, kjer bi bilo vse super in prav in ti si mlad in si sposoben se nekako socializirati v to družbo… Seveda ne smeš nikdar pozabiti, kaj je prav! Ampak socilaizirati do te stopnje, da te pač vsaj vse skupaj ne moti…

Zame pa je dostikrat vse skupaj kar težko. Nenehno pričakujem, da se bodo ljudje spremenili, v bistvu pa je kot na dlani, da se moram spremeniti jaz in jih pač vzeti kakršni so…

Samo včasih je presneto težko!”

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  stane
  22/12/2010 ob 6:51 PM

  In spet je zasijalo sonce….

  Bata se je vrnila:)

 2. 2
  batabata
  22/12/2010 ob 7:19 PM

  Hvala Stane! Pravzaprav nisem čisto o.k. sem pa veliko bolje, vsaj kar se računalnika tiče… mi sedaj vsaj črke ne poplesavajo pred očmi.:)

  Poleg tega sem trenutno zelo slabo gibljiva in mi ostane res samo tv in pa računalnik…

  Hvala, ker misliš name.

  lp, bata

 3. 3
  .
  22/12/2010 ob 11:20 PM

  dobrodošla nazaj :)

 4. 4
  Techka
  23/12/2010 ob 9:19 AM

  Verjamem, da je včasih res težko. Ampak mislim tudi, da tebi super uspeva! :-)

  In zelo sem vesela, da si se spet oglasila!!! Kot razberem iz tvojega odgovora Stanetu, boš kmalu spet povsem OK. Držim pesti, da bo to čimprej! :-)

 5. 5
  tamara
  23/12/2010 ob 10:25 AM

  oooo, dobrodošla nazaj:)me veseli, da ste bolje! ja, res si ne želimo takega sistema!!! banda pokvarjena! imam kolegico, ki živi v švici, kjer je prav tako veliko stvari plačljivih, zato vedno, ko pride na obisk, obišče še take in onake zdravnike… sicer ima še vedno naše državljanstvo (ne vem, kako je z vami), pa tudi stroški poti so precej manjši (če sem prav zračunala, je vaša operacija stala malo manj kot 500e) lp

 6. 6
  Barbara
  28/12/2010 ob 12:34 PM

  Lep pozdrav iz Slovenije….sem med novejšimi bralkami bloga, in do njega pač tako kot pravijo “dobr glas seže v deveto vas” :) Pred kratkim sem se vrnila iz Caira, 28.11. Preživela, sem tam, čas med prazniki nekje od 15.11. in pripišem samo še to, nepozabno, polna impulzov, občutkov, lepega, dobrega, naposlušanega, doživetega,…in še in še..morda drugič več. No pred odhodom, sem prebirala tvoje (vaše strani)…in morda v taksiju nekje na poti sva si s prijateljico rekli “aha Bata je rekla” to in to. (haha). Morda pa kmalu enkrat na Fishawiju na metinem čaju..Velja? Pa lep dan še naprej… Barbara …aha pa še Lep in taprav vstop v Novo Leto!

  Barbara

 7. 7
  Kalyani
  03/01/2011 ob 2:32 PM

  Najprej lepo, da si prišla nazaj in upam da so te porihtali tako kot je treba. Zdaj pa blog. Zakaj misliš, da ne gledam več poročil, dnevnika, berem časopisov… ravno zato, ker sem si vse te stvari preveč jemala k srcu in nisem ni nisem mogla nehati misliti na njih. Ne zatiskam si oči in vem, da je v svetu veliko stvari nepravičnih, krutih, nerazumljivih in je vedno miljon zakajev ampak, jaz sem se naučila sprjeti stvari takšne kot so, namensko se distanciram z mislim od takih stvari in poskušam v vsaki stvari najti nekaj lepega, če tega ne najdem, na to sploh ne mislim več in občutki so fajn stvar, ti povedo kdaj si na pravi poti in kdaj ne.

  Lepo bodi, pa čim več lepih misli in razmišljanj ti želim. :)

 8. 8
  batabata
  04/01/2011 ob 12:14 PM

  Tudi tu se z zamudo vsem zahvaljujem za prijazne besede in pozitivno energijo.

  Res ste kull! :)

  lp, bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank