To da nas poskušajo naučit nekaj reda na cesti sem že opisovala, nazadnje tukaj. Po pravici povedano po 4 mesecih od uvedbe semaforjev še ni popolnoma nič drugače.

Če pri semaforju ne stoji policist, ki fizično zaustavi promet se pri rdeči luči, kljub kameram, ki naj bi beležile kršitelje, nihče ne ustavi.

Tako sem bila včeraj zjutraj priča eni manjši prometni nesreči, ki bi jo rada opisala. Imeli smo rdečo in avtomobilom na naši desni se je prižgala zelena, pred seboj so imeli še en ležeč policaj za prevozit in že bi zapeljali v križišče. Večina se nas je ustavila, saj je policist nakazal z roko, da se moramo ustaviti, le eden “pameten” z črnim Pasatom je malo, pa po malo rinil naprej, kajti policist je obrnil hrbet in on bi seveda šel v rdečo in izsilil vse ostale avtomobile na desni, ki so ravno do takrat že počasi pripeljali v križišče.

No pa je počilo.

Voznik  rdečega maksusa (manjše tovorno vozilo) ga je nasadil spredaj desno. Pri tem je voznik Pasata skočil iz avta kot bi trenil in se začel razburjati, ko je ven stopil še voznik rdečega maksusa, ga je voznik Pasata začel tepsti!

Takrat mi je pa zavrelo, saj sem bila v prvi vrsti in vse se je dogajalo točno meni pred očmi in takoj sem zapeljala, kar v rdečo, saj je na desni tako ali tako zaradi nesreče vse stalo, malce naprej do hišice v kateri sedi malce višji policist “po činu” in mu hitro povedala, kaj se dogaja le deset metrov stran.

Do takrat, ko sem končala razlago sta tudi voznik maksusa in voznik Pasata in še eden, ki je bil sopotnik v maksusu, ter manjši  policist prikorakali do tja. Voznik Pasata je bil še vedno glasen in je zmerjal voznika maksusa z vsemi možnimi psovkami, med tem ko je ta  samo nemočno stal tam.

Policist tudi ta velik pa nič!!

Pa sem se jaz zadrla na voznika Pasata, naj bo kar lepo tiho, ker je on navaden osel in neotesano teslo, saj je imel rdečo in je na vsak način hotel izsiliti vse ostale na desni, da bi ga spustili in mu pač ni uspelo.

Bebasto me je gledal: ” A jaz sem imel rdečo?” Potem pa le povesil nos in utihnil.

Nato sem še enkrat povedala policistu kaj in kako je bilo, pa me je tepec ( ne morem mu drugače reči) od tistega policista samo na pol poslušal. Nakar je le prisluhnil, ko je slišal, da je bil ta revež v maksusu nič kriv še tepen na koncu.

Obrnil se je k njemu in ga vprašal:” A tepel te je?”

Mislim, mene je vse minilo no! Pa vsaj petnajst minut mu tam razlagam kaj in kako je bilo on pa kot bi padel z lune. Potem mi je kapnilo, da menda sploh ne ve kaj naj naredi…

Mah, sem imela vsega polen kufer in sem mu rekla: ” Meni se mudi in grem, ampak tale voznik maksusa ni bil kriv imel je zeleno!”

Voznik maksusa je bil vse skozi tiho in čisto prestrašen in samo iz oči sem mu prebrala, hvaležnost.

Seveda tisti model s Pasatom je premožen in si misli, da si lahko vse dovoli in da bomo vsi tiho. A se je malo zafrknil, ker jaz pa, če tudi sem ženska in bi se od mene pričakovalo, da se ne vmešavam v moška posla, pač nisem tiho, če posebaj ne, ker se je spravil na revnega voznika maksusa in to popolnoma po krivici.

Že velikokrat sem imela priliko videti, da policisti tudi tisti malce višji v bistvu sploh nimajo pojma, kaj naj bi naredili v takih situacijah. Najbolj zadovoljni so, če se udeleženci nesreče sami zmenijo in čim prej speljejo njim izpred oči.

Velikokrat sem že bila priča prometnim nesrečam z materialno škodo pa niti enkrat še ni bilo nobenega zapisnika! :roll:

Sicer pa kako bi le kdo upošteval karšna koli pravila, če jih niti ne poznajo. Saj ne vedo, ma kaj ne vedo, niti sanja se jim ne kaj je CPP. Kaj je potem za pričakovati?

Simon se mi je ob našem druženju v Kairu tako zelo vtisnil v spomin z   nekaj besedami.

Smo govorili o prometu pa pravi: ” Še dobro, da se nisem odločil, da bi tukaj vozil. Kajti, če bi tukaj vozil potem, ko bi se vrnil v Slovenijo ne bi tam več znal voziti.”

In potem malo pomolči in doda:” Če bi seveda, tukaj preživel.”  :lol:

Od srca sem se mu nasmejala…

Dodajam fotko policista, zavijamo levo on pa brez smernika in pa seveda itak da brez čelade…pravzaprav je čelado na motoristu pa naj bo policist ali pa civil v Kairu precej težko videti.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  suum
  20/10/2010 ob 3:25 PM

  Ja saj po moje si že sama čisto dobro identificirala problem nespoštovanja semaforjev. To je očitno (ne)delovanje, oziroma popolna pasivnost policije, ne le na kraju, ampak potem, izgleda, niti izsledkov kamer (če te sploh delujejo) ne uporabljajo.

  V tistih 3 arabskih državah, ki sem jih doslej obiskal je vseeno nekaj več reda v prometu. Pustimo ZAE, ki je svet zase, ampak v Egiptu (po tvojih opisih) primerljivima Siriji in Tuniziji se je vsaj pri delujočih semaforjih normalno dalo iti čez prehod za pešce, le v Aleppu se spomnim, kako je zeleni možicelj na semaforju pred koncem te faze pričel teči (na začetku je bila figura mirujoča), kar je bilo tudi zame očitno znamenje, da jo moram čimpreje podurhati na drugo stran.

  Nasploh sem v arabskih državah videl zunaj več policajev, kot v Sloveniji in nekje očitno tudi kaj delajo, medtem ko bi ti vaši, izgleda morali na dodatno usposabljanje. Najbrž pa tudi ne bi bilo pretirane škode, če bi jih množično odpustili, oziroma zamenjali.

 2. 2
  suum
  20/10/2010 ob 3:40 PM

  Oziroma, bolj za šalo, kot zares, morda bi morali namestiti še kamere, ki bi snemale policaje.

 3. 3
  Techka
  21/10/2010 ob 8:27 AM

  He he, si imela hitro vse pod nadzorom. :-) Ampak da policaj ni nič naredil… KRIZA!

 4. 4
  batabata
  22/10/2010 ob 11:55 AM

  Suum,

  ti policisti, ki jih videvaš na cesti nimajo izobrazbe kaj več kot 6 ali morda 9 razredov osnovne šole. Tisti med njimi, ki so malce bolj brihtni in gredo potem še na kak tečaj, med tem ko so že zaposleni pri “prometni” policiji šolajo, lahko napredujejo v malce višje policiste in potem vodijo te najnižje…

  Pravi policisti, ki so končali poicijsko šolo pa se redko zadržujejo na cestah, ampak tudi se jih da videti sem in tja, na kakih bolj pomembnih delih mesta ali pa se pripeljejo samo v izvidnico. Te policiste, ki imajo res končano šolo, lahko v Egiptu prepoznaš tako, da jim pogledaš na rame in vidiš dve zvezdici ali več. Vsi tisti z rdečim ploščicam ali ničemer pa šole nimajo. Je pa res, da ti lahko na cesti “teži” in dela probleme že tudi tisti z dvema rdečima ploščicama ali več… ;)

  Point vsega pa je, da za tako plačo, kot delajo te “prometni” policisti so v Egiptu lahko še srečni, da sploh kaj delajo.

  Tisti reveži, ki urejajo promet nimajo niti za kruh in vodo.Zaslužijo tudi manj kot 40 eurov…

  Malce višji od njih, kot tisti h kateremu sem pristopila ima res malce večjo plačo, ampak znanja pa nima, saj nima niti policijske šole…

  Mah, skratka z eno besedo tudi plače in izobrazba teh “prometnih” policistov, ki jih je srečati na cesti je razlog za kaos, ki ga imamo.

  Hvala za tvoj komentar in oglasi se še. :)

  lp, bata

 5. 5
  batabata
  22/10/2010 ob 11:59 AM

  Techka,

  ma ja res kriza,ker imam še vedno “slovenski” vzorec, kak bi moral biti postopek v glavi. :)

  lp, bata

 6. 6
  suum
  22/10/2010 ob 5:18 PM

  Ah, v zgodnjih 80., ko smo bili še mulci, so policisti imeli čine v obliki takšnih strešic > <. Za tistega, ki je imel po dve strešici smo rekli, da ima glavo v narekovajih.

  Lep vikend.

 7. 7
  suum
  22/10/2010 ob 5:23 PM

  Pozabil sem omeniti današnje stanje. Sedaj imajo tudi tu vsi zvezdice.

  Saj zato pa blestijo.

 8. 8
  batabata
  08/11/2010 ob 8:01 PM

  Suum,

  hvala za tole dozo smeha. :lol:

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank