Burkini

Egipt miks 28/09/2010

Velikokrat me preseneti, da veliko tujcev in med njimi seveda tudi slovencev goji zmotno prepričanje, da se muslimanke ne kopamo in ne plavamo na javnih bazenih in javnih plažah.

Zasledila sem celo( na slovenskih forumih) mišljenje, v smislu, da so muslimanke zaprte v svojih domovih in gredo ven le če se jih njihov mož usmili in jih pelje na sprehod kot kužka… in seveda, če jo pelje na morje potem ona vsa zavita uboga revca tam sedi kot kup nesreče med tem ko se on in otroci kopajo… :lol:  (ko to preberem se pač nasmejim)

Toda v resnici je življenje nas muslimank precej drugačno od zgornjega opisa in tudi kopamo se in plavamo na javnih kopališčih.

Res je, da se v Egiptu naprimer marsi kje vidi ženske, ki se v morju kopajo kar v oblekah. Sama sem po vseh teh letih med egipčankami dojela zakaj je temu tako… Največ med njimi si enega normalnega burkinija niti ne morejo privoščit, spet druge zaplavajo parkrat na leto in se jim tudi ne zdi, da bi si za to priložnost kupovale neko posebno oblačilo.

No vse ostale muslimanke, ki redno hodimo plavat pa si kupimo burkini.

Burkini je oblačilo, ki pokrije vse naše telo. Narejeno je iz materiala kot kopalke, torej primerno za kopanje. Ponavadi je iz treh kosov, lahko pa tudi iz petih.

Moja dva burkinija sta oba sestavljena iz treh kosov. Spodnji del, ki je kot kombinizon in ima zadrgo in pa čez tunika brez rokavov, ter pokrivalo za lase.

Kot tale:

Da se kopam tako je moja svobodna izbira, kot vse ostalo kar se tiče oblačenja in res ne razumem zakaj bi bilo to za kogarkoli moteče, če zame ni?

Pa vem, da je za nekatere moteče in priznam, da se v Sloveniji še nisem kopala in če bo kdaj naneslo, da bi se… Potem lahko odkrito povem, da se bojim, da bi se mi zgodilo kaj podobnega, kot njej.

Je pa zanimivo, da v zadnjih letih tudi veliko profesionalnih plavalcev nosi kopalke, ki več pokrivajo, kot odkrivajo. Vem, razlog zakaj jih nosijo je popolnoma drugačen, od mojega, toda ne morem si kaj, da se ne vprašam zakaj se njihova oblačila tako na videz nikomur ne zdijo sporna?

Bistvo tega zapisa je povedati, da kot muslimanka nisem obsojena zaradi oblačil na neaktivnost in da jo ni stvari, ki jo ne bi mogla početi in to tako, da je prav zame in za Boga…problem je le v tem, da ni vedno prav tudi ljudem v okolici.

Grem… bazen me čaka :)

lp, bata

…………………

Fotografije niso avtorske. Vzete so iz neta.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Simon
  28/09/2010 ob 7:31 PM

  Sem bil tudi sam eden tistih, ki je mislil, da drugi odstavek tvojega zapisa drži kot pribito… priznam svojo zmoto, a kaj, ko ima človek vedno svoje ideje in razmišljanja o nepoznanem, pa verjetno na vse skupaj vpliva tudi sama družba, ki nas potegne v vrtinec svojega (našega) neznanja.

 2. 2
  Ana
  28/09/2010 ob 9:00 PM

  en hudomušen komentar (ki seveda nima veze z bistvom objave): jst bi potrebovala takšne kopalke! to bi bila moja rešitev! :) :)

  burkini na fotografiji je čudovit!

 3. 3
  Lovro
  28/09/2010 ob 9:07 PM

  Pozdravljena bata,

  že dolgo si želim vprašti žensko, ki nosi burko, ali bi se ji zdelo žaljivo, če bi burko nosil moški, ki ni musliman? Miselni tok ob tej ideji mi gre v dve smeri: Prvič, če je burka res samo oblačilo, potem nebi smelo biti problemov na strani muslimanskih vernikov/ic. Drugič, to bi dalo misliti nasprotnikom burke, da bi se zamislili nad omejevanjem nošnje takega oblačila(človek se omejuje le sam, v tem prmeru bi se “omejeval” pač moški, ki ni musliman). Resnično me zanima tvoj vidik.

  Hvala za obrazložitev in lep pozdrav!

  Lovro

 4. 4
  Forestina
  28/09/2010 ob 9:08 PM

  Zgornji del burkinija z bikinkami se nosi že sedaj, zaščita pred soncem. Noge so pa itak v vodi :)

 5. 5
  pullgapullga
  28/09/2010 ob 9:10 PM

  Oh, zdej mi je jasno zakaj “naše” francoske muslimanke, na javni plaži nimajo burkinija – ker si ga ne morejo privoščiti. Viš to mi pa ni padlo na pamet (čeprav dejansko živijo ob morju in je za nas slovence to morje pimerno za kopanje 4-5 mesecev, za njih pa 14 dni :) )

 6. 6
  Mr
  28/09/2010 ob 10:19 PM

  Mene ne moti drugačnost… moti me pa nenehno povdarjanje drugačnosti… zelo dobro poznam arabski svet (tam je bolj “ortodoksno” dokler si tam!. Tvoj zapis bi lahko opredelil kot izjemno liberalnega saj v arabiji ne bi zdržal (obezen je burkin oz kar celotno pokrivalo!). Mislim, da je bistvena razlika biti muslimanka tam ali tule. Drugače pa uživaj v kopanju z ali brez burkina… no nudisti prisegajo na naravo in so na plaži in v vodi brez vsega… Plavati v vodi popolnoma gol je daleč najbolj čudovita zadeva… poiskusi pa boš videla…

 7. 7
  batabata
  28/09/2010 ob 10:36 PM

  Simon,

  ma ne no… tega pa skoraj ne morem verjet. :lol: Morda samo to, da nisi vedel, da se normalno kopamo in plavamo.. ne pa kar cel drugi odstavek.

  No sedaj si prišel in videl, da vse, kar se piše in govori predvsem v medijih tud ni res. Kajti osebno mislim, da k zmotnim predstavam največ pripomorejo kar mediji…

  Če posebaj, ker tako zelo brskajo samo za slabimi stvarmi in potem posplošujejo in dodajajo… Saj v tistem linku, ki sem ga dala od tiste američanke se je tudi to zgodilo… :(

  Nikogar ni zanimala njena zgodba in kaj je sploh bilo v resnici…

  Tako to je.

  lp, bata

 8. 8
  batabata
  28/09/2010 ob 10:44 PM

  Ana,

  ma te čist razumem… Mi je že marsi katera prijateljica podala podobno izjavo… ;)

 9. 9
  batabata
  28/09/2010 ob 11:03 PM

  Lovro,

  jaz ne nosim burke, ampak samo ruto. Se pravi jaz si ne zakrivam obraza ampak samo lase poleg seveda ostalega telesa.

  Na tvoje vprašanje pa ti bom odgovorila kot muslimanka.

  Ne vem zakaj bi nek moški nosil burko? In ne vem zakaj bi bilo to naprimer za nekoga narobe?

  Nam muslimanom res burka pomeni samo eno vrsto oblačila in nimamo niti najmanjšega problema, če se cel svet tako oblači :)

  Tako, da če si imel v mislih, da bi se za pusta tako napravil, ti kar… nihče od muslimanov ne bismel imeti razloga, da bi se jezil nate. ;)

  Drugače pa glede oblačil je res zanimivo, da vsem padejo v oči predvsem ženske. Moški arabci, ki imajo popolnoma enako oblačilo le bele barve in imajo prav tako na glavi rute, pa se nikomur ne smilijo, kako so bogi :lol:

  Si že, kdaj pomislil na to?

  Poglej tole je tipičen arabski par.

  Zakaj se zahodnjakom ženska tako oblečena smili in je boga revca vsa zavita, moški pa ki je popolnoma enako oblečen pa ne?

  Zanimivo kajne ;)

 10. 10
  batabata
  28/09/2010 ob 11:12 PM

  Forestina,

  ja tudi zaščita pred soncem je… imaš prav! Dobro da si omenila. :)

 11. 11
  batabata
  28/09/2010 ob 11:19 PM

  Pullga, v mojem zapisu piše

  Sama sem po vseh teh letih med egipčankami dojela zakaj je temu tako… Največ med njimi si enega normalnega burkinija niti ne morejo privoščit…

  Jaz ne vem kake dohodke imajo francozinje ali njihovi možje?! Vem pa kako je z dohodki v Egiptu…In prav gotovo si z najbolj povprečno plačo, ki je tam od 800 LE naprej, ženska ne bo omislila kopalk kot je burkini, ki so narejene res iz dobrih kopalnih materialov in zato stanejo od 350LE naprej…

  Čisto logično, je da se bodo take egipčanke, kopale v navadnih oblačilih…

  Vsak se pač znajde po svoje in po svojih zmožnostih.To je bil moj point.

  lp bata

 12. 12
  batabata
  28/09/2010 ob 11:29 PM

  Mr.

  moj zapis bo kar zdržal v arabiji, saj ne živim v Sloveniji. :)

  Kako je biti nudist pa tudi vem iz svojih mladih norih let, ki sem jih preživela na hrvaški obali… Takrat mi je bilo qul, danes pač ne. :)

  Rada imam burkini in v njem se dobro počutim… Je pa res, da kot sem v zapisu napisala ga prakticiram samo v arabaskem svetu, ker bi se v Sloveniji ali na Hrvaškem malce bala reakcij okolice…

  lp bata

 13. 13
  sisi
  29/09/2010 ob 12:05 AM

  Kaj se pravi v tem se kopaš samo na javnih mestih (ok izven Slovenije). Kaj pa če bi mela privat bazen doma da te noben ne vid a tam bi se tut matrala s temi cunjami al bi tam blo svobodno?

 14. 14
  Mr
  29/09/2010 ob 12:13 AM

  Bata, verjetno nisi bila v Saudski arabiji ali Iranu pa morda v Jemnu… no ko boš živela tam malo dlje boš pač spoznala navade in običaje tamkajšnjih ljudi.. veš tudi arabija ni samo Dubai ali Egipt…. ampak mnogo več… pa ne pravim da ženske zatirajo daleč od tega!!! samo so navade in običaji tako drugačni, da jih pač nekateri ne sprejemajo najbolje in to je vse… Če se počutiš v svoji koži odlično je to najbolje… ne glede na raso ali veroizpoved in običaje, ki sledijo temu… jaz pač stvari dojemam tako kot sem jih videl in zaznal… lepo se imej in naj ti bo seveda življenje v veselje kjerkoli že boš ali si…

 15. 15
  janez
  29/09/2010 ob 12:23 AM

  bolano

 16. 16
  batabata
  29/09/2010 ob 12:33 AM

  Mr,

  Irana res ne poznam, saj niti arabci niso :) Pa tudi po veri smo si kar precej različni oni šeiti mi suniti..

  Jemen poznam samo iz pripovedovanja moje tašče, ki je bila kar nekaj let tam…

  Med tem ko mi je Savdova Arabija tako poznana kot Egipt. :)

  In res je prav imaš navade in običaje imajo precej drugačne. Burkini pri njih nikakor ne pride v poštev saj večina žensk zakriva tudi obraz… Se pa zato kopajo v bazenih, ki so namenjeni samo ženskam in to tudi samo v bikinkah :)

  Res je za lastno mnenje precej odvisno s kom v arabskem svetu imaš izkušnje…moje so zato verjetno popolnoma drugačne od tvojih… predvsem s tem mislim, da so mi bližje ženske zadeve kot moške ;)

  Hvala, ker si se oglasil in za lepe želje.

  En lep pozdrav,

  bata

 17. 17
  batabata
  29/09/2010 ob 12:51 AM

  Janez,

  škoda, da se ti je dalo izpolniti vsa okenca predno si oddal komentar, potem pa napišeš eno celo besedo.

  Jah nič, kaj naj ti rečem. Hvala za tvoj izčrpen komentar. :lol:

 18. 18
  batabata
  29/09/2010 ob 12:18 AM

  Sisi,

  muslimanke se pokrivamo samo v javnosti in pred tujimi moškimi.

  Na bazenih, ki so namenjeni samo ženskam se prav tako kopam v kopalkah le da je tunika z kratkimi rokavi in pa capri hlače so poleg, pa tam ne nosim rute seveda… Saj smo samo ženske.

  Doma pa se oblačim, kot mi paše. Doma želim biti sexsy za svojega moža, doma sem karkoli mi srce poželi…;)

  Če bi imela doma bazen in me res nihče od tujcev ne bi mogel videti bi se najverjetneje kopala v “normalnih” kopalkah. :)

  “Normalnih po mnenju večine slovencev.”

 19. 19
  Lovro
  29/09/2010 ob 9:11 AM

  Bata hvala za odgovor. Nek moški bi nosil burko, zato, ker bi se pač tako odločil, in ne za pusta. Brez želje, da bi koga užalil.

  lp Lovro

 20. 20
  batabata
  29/09/2010 ob 9:15 AM

  Lovro,

  potem naj jo pa nosi:)

 21. 21
  Techka
  29/09/2010 ob 10:04 AM

  Ej, res so prav lepi teli burkiniji. :-)

  Čez par let bodo vse ne-muslimanke tako oblečene. No, mogoče ne bodo pokrivale las, ampak bodo pa definitivno skrivale svoje kilograme pod takimi lepimi kopalkami. :-)

  Veliko ljudi ne ve, da se Islam deli na dve veji, ter da je v javnosti (filmi, knjige) ponavadi predstavljena žal le tista stran, zaradi katere potem ljudje resno mislijo, da drugi odstavek drži. :-(

 22. 22
  milan
  29/09/2010 ob 11:43 AM

  Če je tako važno, kaj in kako se moraš obleči in zakriti, kako to, da si se rodila naga? V Kairu leta 1974 nisem videl zakrite ženske, zdaj pa je kakor je. Imam že dolgo občutek, da se vera obrača po modi. Pa ne samo islam.Ljudje v življenju delamo razne pizdarije, potem pa nekateri spoznate vero, se obrnete po vetru in mislite, da ste pa zdaj kar naenkrat v redu. Sorry, zame ste samo dvolični. In če bog obstaja, kakor zdaj naenkrat verjamete, vam bo najprej izdal račun za to. Velja za vse religije tega sveta.

 23. 23
  milan
  29/09/2010 ob 12:04 PM

  Če je tako važno kako si oblečena in zakrita zakaj si se potem rodila naga. V Kairu leta 1974 nisem videl zakrite ženske, zdaj pa je, kakor je. Imam občutek , da se vera ravna po modi. Ljudje v življenju delamo razne pizdarije, potem pa nekateri spoznate vero in mislite da bo vse v redu.Če bog obstaja, kakor verjamete , vam bo najprej izdal račun za to. Velja za vse religije.

 24. 24
  Nena
  29/09/2010 ob 3:37 PM

  Zaradi pravljic in izmišljotin smo omejeni. Hočejo nas omejene!

 25. 25
  smoger
  29/09/2010 ob 4:04 PM

  A imate tudi Baywatch serijo v teh opravah?

 26. 26
  batabata
  29/09/2010 ob 4:45 PM

  Milan,

  vidim, da si si resno močno zaželel, da te slišimo in svoj komentar povedal, kar dvakrat. :)

  Milan mislim, da si se tudi ti rodil nag pa težko verjamem, da tudi danes hodiš okrog gol. Torej tudi ti izbiraš obleko po svojem okusu.

  Po čem se ravna vera nimam pojma, kajti Islam je način življenja (ne samo vera) in pravila oblačenja so vse skozi enaka… Že skoraj 1500 let. Na ulicah Kaira vidiš danes prav enako oblečene ženske, kot so naslikane iz časa Jezusa naj bo mir nad njim, na freskah in slikah v cerkvah… Torej na tem prostoru našega planeta že 2000 let ena in ista moda :)

  Je pa res, da je bil Egipt dolga leta pod okupacijo in so angleži tu pustili velik vpliv tudi na mestnih gospeh. Vsi egipčanski črnobeli filmi so točno taki kot slovenski film Vesna… ;)

  Ampak to je bilo mesto… med tem ko je na vaseh vedno bilo tako, kot je danes.

  In kaj ti misliš, da je egipčanke, kdo silil, da se nazaj oblečejo po islamskih pravilih? Pa nismo mi imeli islamske revolucije…

  V Kairu je še danes ogromno nepokritih žensk.Mene ne motijo in tudi jaz njih ne, predvidevam :)

  O “pi***rijah” pa! Ne vem od kje ti ideja, da me poznaš in, da karkoli sploh veš o meni…da mi pripisuješ, kot se mi zdi neko “slabo” preteklost, ali kaj jaz vem…??

  Mislim tudi, da (ker govoriš v množici ljudi in med nimi tudi meni ) je tako posploševanje primitivno in pa predvsem ignorantsko…predvsem, pa dokazuje popolnoma nepoznavanje, se mi zdi, da kar katerekoli vere. Saj mislim, da vse med njimi poznajo odpuščanje, kesanje in podobno…( vsaj za krščanstvo in islam vem da poznajo te zadeve)

  In naprej, kaj misliš, da se sedaj, ko sem muslimanka nimam česa pokesati? Da ni ničesar zaradi česar bi prosila Boga za milost in se trudila biti boljša…

  O, joj…

  Milan, popolnih ljudi brez napak ni!

  Kako in kaj bo na sodni dan pa… bomo videli, kajneda…Vsi bomo tam tudi ti… in vsi bomo dobili, tako kot praviš ti temu “račun”.

  lp, bata

 27. 27
  Matej
  29/09/2010 ob 5:25 PM

  …vse lepo in prav.

  ampak ne morem razumet, da je še zmeraj toliko vernikov, ki goreče zagovarjajo svojo religijo. Enostavno ne razumem tega….verjamete v vse mogoče bogove in mi ni jasno kako še zmeraj? Vse vere temeljijo na dogmah (če razumete kaj je to) in dogme so neumnost. Ne moreš verjet v nekaj samo zato, ker je nekdo to rekel da je tako oz, je napisano v nekakšni knjigi, brez kakrnegakoli argumenta, ki je seveda razumen in dokazljiv. Zakaj potem ko odrastemo ne verjamemo več v Rdečo Kapico, Palčka Smuka, bav bav-a, dedka mraza ali pa Božička itn…. Vera je sama po sebi nestrpna, ker ne trpi drugačnosti. Vsaka vera se je v zgodovini širila z nasiljem in vojnami, ki so jo vodile inštitucije katerim je interes da verjamete v njihove pravljice. Samo poglejte s čim se ukvarjate….skrivanje obraza, las oziroma pokrivanje celotnega telesa in obraza razen oči. A v štartu se rodimo goli. Krščanstvo ima popolnoma enake vzgibe pri bolanih omejevanjih. In kako ste sploh postali verni, a se je kateri izmed vas vernikov sploh vprašu zakaj, kako, in kdaj sem postal veren? Pri krščanstvu začnejo pri 6-7 letnih otrocih (starši že od rojstva)…pri muslimanih je enako, pri židih tudi, pri pravoslavcih tudi. In sedaj vprašanje. Zakaj ne pustite otroke odrasti in šele ko postanejo zrele odrasle osebe, ki znajo same razsodno razmišljat in naj se potem odločijo ali je vera za njih ali ne. verjemite če bi vere delovale na takšen način bi bilo vernikov manj ali pa skoraj nič. Tako pa jih vzgojijo v svoje vojake (zagovornike) že v rosni mladosti in jim ni puščeno da si mnenje ustvarijo sami. Vere pa obstajajo samo zato da imajo ljudi postavljene v vrsti in da ovčke že od malega sledijo idejam, ki nimajo smisla za življenje odraslega človeka. Pa ne mi rečt da se otroka ne da vzorno vzgojit v normalnega prijaznega človeka, ki ima čut do sočloveka, ki ne krade (čeprav hmmmm) kradejo tud najbolj verni oziroma inštitucije ki širijo in vzdžujejo vero kradejo svoje vernike in državo v kateri delujejo. (ne rečt da ni res) Nasploh vas pa omejujo v znanju in sprejemanju le tega… upam da me ni kdo razumel kot nestrpnega, ker me ne moti da so ljudje verni (njihova privatnost) moti me edino ko posiljujejo okolico s svojimi prepričanji, še najbolj pa je to, da ne razumem verovanja v dogme, ki jih je vsaka vera napisala po svoje.

  P.S. in ženske ste zatirane v muslimanstvu tako kot so zatirane v krščanstvu in ostalih religijah. !!!!! spreglejte !!!!!

 28. 28
  batabata
  29/09/2010 ob 5:40 PM

  Nena, ne vem kako se ti počutiš, ampak jaz se počutim zelo svobodno. :)

 29. 29
  batabata
  29/09/2010 ob 5:43 PM

  smoger,

  Nimam pojma, ampak eno sem pa našla na netu, tako da izgleda, da tudi ja. ;)

  evo poglej

 30. 30
  batabata
  29/09/2010 ob 5:53 PM

  Matej,

  samo, da je vse lepo in prav. :)

  Vse ostalo pa brez zamere se mi sploh ne da…ko boš vedel kaj o ženski in njenem položaju v islamu ali o islamu sploh, potem se lahko pogovarjava…ko boš vsaj poskusil razumeti, tiste ki verujejo…in ko boš kako svojo trditev podkrepil še s kakim argumentom…

  no takrat… mogoče :)

  Sedaj pa le hvala za komentar in lp,

  bata

 31. 31
  milan
  29/09/2010 ob 6:46 PM

  Komentar je bil dvojni, ker ga v prvo ni prilepilo. Očitno neverniki ne vemo nič in nismo ničesar prebrali. Pa saj se ne splača prepričevat prepričanih. Če še na vprašanje o svojem nagem rojstvu ne znaš nič povedati je vse ostalo brez smisla. Zame je vera dogma in vsako dogmo z lahkoto podrem z argumenti. LJUDJE NE VERJAMETE V BOGA, KER BI RADI PRIŠLI V NEBESA, TEMVEČ SE BOJITE PEKLA. Če je bog dober me bo tako ali tako sprejel in podučil. Če je slab, so vsi umrli končali v peklu. Če ga ni je pa tako ali tako vseeno.

 32. 32
  milan
  29/09/2010 ob 6:53 PM

  Aja, glede na tvoj odgovor, verjetno misliš, da imam kaj proti muslimanom. Nekaj mojih res dobrih prijateljev je muslimanov, oni vedo kaj si jaz mislim o religijah, jaz jih pustim pri miru, in to je to. Tebi pa sem napisal komentar samo zato, ker mi je marsikaj kar pišeš zanimivo. Vedno pa je med vrsticami čutiti, kot , da je samo to pravo in ne daš možnosti izbire, sploh sebi.

 33. 33
  nena
  29/09/2010 ob 7:20 PM

  Statistke pravio, da je 84% Švedov brezbožcev. Mislim, da jim gre kar lepo, brezbožnim Švedom. Mogoče bi ostalim šlo tudi tako dobro, če nebi za pomoč in uteho, ki ni nikoli uslišana, prosili imaginarnih prijateljev. Petkrat na dan se posvečate muslimani prisanjanemu bogu, pomisli kaj se vse da postoriti v tem času. Tudi katoličani in hindujci niso nič boljši. Brala sem koran. Iz neta. Vsak verz je bil napisan v treh različicah. Kar nekaj verzov bi spremenilo svet na bolje, če bi se jih ljudje držali. Brez podpore duhov, jasno. Katera različica je torej prava?

  Pred kratkim sem na netu našla zapovedi starih egipčanov, tistih za časa ”Mojzesa”: http://www.aerobiologicalengineering.com/wxk116/Maat/ Podobnosti so presenetljive, kajne?

  Ali sta dva Alaha, en šiitski in en sunitski?

  Na žalost moram priznati, da ”MAŠKARE” – verski fanatiki sveh barv omejujejo mojo svobodo.

  Mir s teboj in s tvojo družino.

 34. 34
  batabata
  29/09/2010 ob 8:00 PM

  Milan,

  če se imaš za vedeža in imaš znanje zakaj, ga ne deliš z nami? Ne vem zakaj se držiš potem nazaj…

  Vse moje argumente si ignorantsko preskočil, tudi o obleki, sem ti lepo odgovorila in ne vem kaj bi še rad… kajti risat pač ne znam :)

  Zakaj me ne prosvetliš o “dogmi” Islama? Kajti jaz poznam samo krščansko dogmo…

  And guess what v Boga verjamem zato, ker zame ni dvoma o tem, da On obstaja, ni dvoma o te da nam je poslal Poslance (Abraham, Noe, Mojzes, Jezus, Mohamed… sa za vse njih) in knjige ( Tora, Evangelij, Koran )… nimam dvomov o Islamu niti malo… Zato SEM vernik, ne pa zaradi nekega strahu ali obljubljene nagrade…

  In Bog te ne bo o ničemer podučil (kaj in kako, vse nam je dal vedeti)…vse znanje imaš na dosegu (knjige, internet,verske učenjake) in imaš svobodno voljo…

  Na tebi je kaj boš naredil iz svojega življenja. Bog od nas muslimanov zahteva, da se učimo in izobražujemo…

  Toliko na kratko odgovor na tvoj prvi komentar…potem naprej na drugi komentar pa.

  Milan, redko grem koga preverjat, ampak priznam, da tebe sem in šele ko sem videla po IP naslovu, da si moj večkratni obiskovalec in, da si na mojem blogu prebil že več kot eno uro… sem sprostila tvoje komentarje in si vzela še čas za odgovor.

  Mislim, da si to zaslužiš, če me že bereš in si celo vzameš, čas za kak komentar.

  Moj odgovor pa je bil verjetno res malce bolj “naelektren”, ker si ne morem pomagat, ampak kadar gre za islam, je moja vera res tako močna in mislim, da imam nekaj znanja in mi potem taki posti, kot je bil tvoj, malo dvignejo pritisk…

  Skratka vsakič ko me kdo prepričuje, da ve o meni več kot jaz sama mi to ni ravno všeč. In prav gotovo se strinjaš, da jaz pač bolje vem kako mi je kot muslimanki in kako muslimanke živimo, če sem ena izmed njih in je islam moje življenje, kot nekdo, ki ni musliman.

  Prav tako se upam trditi, da me ne poznaš in je tisti stavek o nekih “piz****jah” precej neumesen.

  Bata je celo življenje pridna punčka ;) Ampak to itak ni point. Point je bil, da tudi, če se pokesajo kake barabe, pijanci in kaj jaz vem kdo še vse in gredo po Božji poti nimava ne jaz ne ti pravice jih soditi. Zame je tak človek vernik in moj brat ali sestra po veri… sodil pa bo Bog.

  In če si opazil ponavadi takim, ki mi napišejo komentar, kot si ga napisal ti, niti ne odgovarjam….Taki ljudje in res upam, da nisi eden izmed njih, ne iščejo odgovorov ampak samo prepir in “prepucavanje”… V Islamu pa temu rečemo Jidal. In Jidal je slaba stvar.

  Torej če se strinjaš, bi tudi midva lahko naprej vozila v isto smer tako, kot voziš z svojimi prijatelji, ki jih omenjaš, saj sem tudi jaz tiste vrste človek, ko nikogar ne obsojam in se brigam, res bolj zase, kot za druge in me prav nič ne briga v kaj ti verjameš ali ne… Enostavno je toliko drugih tem o katerih pišem in nimajo veze z islamom, kjer se bova morda našla, kot prijetna sogovornika.

  In verjemi sama sem izbrala Islam in to, kot odrasla oseba, torej menim, da sem si le dala možnost izbire! Vsi ostali, pa naj izberejo zase. Seveda pa jim drugačna izbira ne daje dovoljenja, da napadejo moj izbor.

  A veš tudi jaz ne maram marsi česa in marsi koga, pa ne bruham po njih :)

  Še enkrat lep pozdrav, bata

 35. 35
  batabata
  29/09/2010 ob 8:37 PM

  Nena, O švedih nimam pojma…

  Tisto o molitvi bom preskočila imam blog na to temo in si ga lahko prebereš…

  O Koranu kateri je pravi? Kako kateri?

  Saj je samo EDEN IN EDINI in to v izvorniku v arabskem jeziku!

  Razumeš?! Eden in edini!

  Prevajalcev pa je malo morje, kako ga kdo prevaja, pa je stvar prevajalca. Verjetno tudi ti in jaz če bi dobili en tekst v prevod ne bi naredili identičnega prevoda…

  Poleg tega je po mojem mnenju precej neumno, če se nekdo loti Islama tako, da gre brat prevode Korana. Veliko bolj pametno je da najprej prebere kaj islamske zgodovine, hadise, življenjepise in zgodbe Mohameda sa in njegovih prijateljev… Potem pa, če se že loti Korana naj bo to vsaj preverjen in potrjen prevod in pa seveda poleg obvezno za vsako vrstico še tafsir…

  Potem pa verjamem, da se s takim človekom na temo islama, že da o marsi čem pogovarjat.

  Link… ne vem kaj bi rada slišala?

  Tisto o sunitskem in šeitskem Allahu je bedarija na kubik mislim, da niti moja 4 letnica ne bi bila sposobna sproducirati take neumnosti. Ampak res in brez zamere.

  Allah je arabska beseda za Boga enega in edinega. Uporabljajo jo vsi verniki, ki govorijo arabsko, pa naj bojo suniti, šiiti in ja pazi to tudi KRISTJANI… :lol:

  Glede nato, da jaz “maškara” omejujem tvojo svobodo te lepo naprošam, da odpeketaš z mojega bloga.

  Vsi tvoji nadaljni žaljivi komentarji mene osebno bodo brisani!

 36. 36
  milan
  29/09/2010 ob 10:09 PM

  Dvom je osnova, da lahko kdo napreduje izve kaj novega. Rekel bi, da preberi še enkrat, kar si napisala v odgovor. Sami od sebe se ti lahko ponudijo odgovori, ki jih zahtevaš od mene. Problem vernikov je vera, in to vera brez dvoma.Zemlja je stara 4 miljarde let, verovanja , kot jih poznamo danes pa 10000 let. In kaj je bilo vmes.Kako da stari egipčani niso poznali ne krščanskega ne židovskega ne muslimanskega boga, pa stari grki, pa maji. Kaj so bili ti bogovi na dopustu, pa so pozabili kakega mojzesa poslati še tja. Sori, če misliš, da sem kakorkoli nastrojen. Sem samo žalosten, ker so vere najboljši dokaz, da človeška neumnost nima meja.

  VERO SO SI IZMISLILI MOČNI IN BOGATI, DA LAHKO VLADAJO VSEM OSTALIM.

  Lepo bodi, pa da zaključiva tale dialog, ker piševa drug mimo drugega, bral te bom pa še, ker je vedno lepo izvedeti kaj zanimivega.

 37. 37
  Pika
  29/09/2010 ob 11:14 PM

  Bata, dober večer!

  Večkrat me je pot že zanesla na tvoj blog. Ja, z veseljem preberem. In mislim, da si fajn ženska. Sama sem prepričana katoličanka, ampak vsekakor cenim, ko vidim, da nekdo živi, kar veruje. In to iskreno. Res fino! Lep pozdrav iz slovenske kure :) Pika

 38. 38
  Biba
  30/09/2010 ob 4:25 PM

  Zdravo, rada zahajam na tvoj blog. Super pišeš in le še tako naprej. Na razne komentarje se pa ne oziraj, ker vedno se najde nekdo, ki misli da vse ve in vse zna ;) , ter ima pravico drugim pamet solit. Jaz mislim, da si vsak sam svojo pamet kupi tako ali drugače. Sem pa ponosna nate, ker si vse “tvoje” pripravljena deliti tudi z nami.

  Fajn bod

 39. 39
  batabata
  30/09/2010 ob 10:03 PM

  Milan,

  imamo zelo slabo vreme (precej hud peščen vihar)in mi internet zelo nagaja… Zato danes nisem, bila kaj dosti na blogu in posledično nisem takoj odgovorila.

  Me veseli, da sva zgladila nesporazum in ugotovila, da se lahko pogovarjava tudi o čem drugem, kot o vernikih in islamu, kjer kot praviš res govoriva en mimo drugega, vsak od naju prepričan v svoj prav.

  Vseeno pa si bom dovolila ti še odgovoriti na tvoje zadnje besede.

  In kaj je bilo vmes.Kako da stari egipčani niso poznali ne krščanskega ne židovskega ne muslimanskega boga, pa stari grki, pa maji. Kaj so bili ti bogovi na dopustu, pa so pozabili kakega mojzesa poslati še tja.

  Verniki verjamemo, da se je človeštvo na zemlji začelo z Adamom in Evo. Adam pa ni bil samo prvi človek ampak tudi prvi Božji poslanec.

  Mojzes je živel v času faraona Ramzesa Drugega. Telo Ramzesa Drugega je ohranjeno, kot je to napovedal Bog v Koranu. Hranijo ga v Kairskem muzeju. Telo je ohranjeno pa vendar ni mumificirano.Ohranjeno tako dobro, da so lahko znanstveniki celo ugotovili, da je umrl od utopitve.

  Ramzes II na tem linku imaš nekaj o tem. Tudi ime znanstvenika ( francoza po imenu Maurice Bucaille ), ki ga je prav od Ramzesa II naprej v raziskovanje Korana pripeljalo do spoznanja, da ni dvoma. :)

  Tudi ti bodi lepo in še enkrat, hvala ker si sprejel ponujeno roko in sva debato speljala na kulturni nivo, kot se spodobi.

  lp, bata

 40. 40
  batabata
  30/09/2010 ob 10:10 PM

  Pika,

  hvala, da si se oglasila in vesela sem, da si moja gostja. Sama namreč ne vidim nobenega razloga zato, da se verniki med sabo ne bi mogli razumeti. Tudi moja mama je katoličanka in zame so nebesa pod njenimi nogami, če razumeš kaj hočem povedati :)

  Pozdrav v Mat Kurjo in oglasi se še kdaj.

  lp, bata

 41. 41
  batabata
  30/09/2010 ob 10:21 PM

  Biba,

  tudi tebi hvala,za pozitivno misel.

  Pravzaprav sem pričakovala na ta zapis veliko več negativizma, pa moram priznat, da mi ni bilo potrebno niti enega komentarja zbrisati.

  Osebno sicer nimam nič proti, če se ljudje ne strinjamo, samo sem pa občutljiva na kak način je to nestrinjanje izraženo.

  Mislim, da je velika razlika med tem, če ti eden reče, da si maškara in da mu taki ljudje z svojim oblačenjem omejujejo svobodo, kot pa če ti napiše, da mu tak način oblačenja ni všeč in da mu je ob takih ljudej nelagodno…

  Skratka, čist me je zaneslo…

  Kar sem hotela povedat je samo, hvala ti za tvoj komentar in za pozitivne besede in v veselje mi je da lahko svoje zapise delim s tabo in vsem ostalimi, prijaznimi ljudmi tam v Sloveniji. :)

  tudi ti bodi fajn ;)

  bata

 42. 42
  Pika
  30/09/2010 ob 10:11 PM

  Bata, ja, kadar je vera ptica, ki leti z obema kriloma: srcem in razumom, sem prepričana, da ni nobenih ovir, da se ne bi razumeli. Poučujem otroke in trudim se, da bi spoštovali islam in razumeli, da je Bog nad nami eden in edini … pa naj bo to Alah, Bog, Energija. Ko človek odkrije, da je to predvsem Bog ljubezni in odnosa, mislim, da mu niti na misel ne bi prišlo, da ne bi spoštoval tistega, ki doživlja življenje drugače. Ko razlagaš o islamu, te tako zelo razumem. Tudi v Sloveniji bi bilo mnogo manj nastrojenosti proti Cerkvi, če bi ljudje vsaj malo poznali, kaj krščanstvo uči in veruje. Pa sem daleč od tistih, ki ne bi videli napak v njej …

  Gotovo bom še spremljala tvoj blog in morda se še kdaj oglasim.

  Dobro pišeš :) lp, pika

 43. 43
  Kalyani
  05/10/2010 ob 3:24 PM

  Mene pa zanima bata, ko prideš iz vode a se preoblečeš, ker uf, verjetno ni fajn da se vsa ta oprema suši na tebi. Jaz že navadne dvodelne kopalke preoblečem in če jih slučajno nimam zraven sem kr mal živčna in me ta mokrota grozno moti.

 44. 44
  batabata
  05/10/2010 ob 9:47 PM

  Odvisno od vremena. Poleti predno zbrišem in zrihtam otroka sem že tudi jaz suha :) Pozimi pa se preoblačim.

  Mi imamo povsod na voljo garderobe in je to tik tak opravljeno :)

  Se pa moj burkini hitreje posuši kot kopalke od Lisce, ki jih nosi moja mama… Verjetno gre za različne materiale?!

 45. 45
  Issi
  07/10/2010 ob 10:52 AM

  Si mogoče pripravljena malo razložiti tole: “Ponavadi je iz treh kosov, lahko pa tudi iz petih.” Ok, tri naštejem (kombinezon, tunika in pokrivalo za glavo), pet mi jih dela pa grozne težave ;) Recimo majica, hlače, tunika, pokrivalo za glavo – to so štirje. Kaj neki bi bil peti del? :)

 46. 46
  Kalyani
  07/10/2010 ob 1:49 PM

  Po moje je tole iz neoprena, če se tako hitro posuši, podobno kot imajo potapljači :) Ja no če te ne moti zakaj pa ne, mene vem da bi zelo, sem najraje brez vsega :)

 47. 47
  batabata
  10/10/2010 ob 11:09 PM

  Sem šla prav prebrat dekleracijo na enem piše poliamid in elastain, na drugem pa Lycra.

  Na dotik je pa popolnoma enako kot kopalke od hčerkice, ki so čisto običajne kopalke.

 48. 48
  batabata
  13/10/2010 ob 11:56 AM

  Issi,

  oprosti ob pomanjkanju časa za blog sem spregledala tudi tvoj komentar.

  Ja ponavadi so iz treh kosov in oba moja sta iz treh kosov. Tudi v naših športnih centrih se prodajajo iz treh kosov.

  Lahko, da prodajajo tudi iz petih pa jaz nisem imela za mar, ker mi je moj model čisto všeč in mi odgovarja…

  Drugače pa vem da se v tujini prodaja največ pet delni komplet in enega sem ti poiskala na netu.

  … of 5 pieces, jacket with front zippers, pants, 2 pieces head cover & bra.

  tale je izpetih kosov

  lp, bata

 49. 49
  stroke
  25/10/2010 ob 4:29 PM

  hojla po dolgem času času sem malo pogledal tvojo stran. In kaj sem opazil? Isti problemi kot prej ko sva še midva polemizirala. Ljudje se ne morejo sprijazniti da nadnaravnih bitij ni. Obstaja samo narava z svojimi zakonitostmi in pravili. In mi smo del tega. Kar se tiče različnih kopalnih kostimov: točno vemo, za kaj gre pri tem v islamskem svetu. Sprenevedanja so nesmiselna. Bil pa sem pozoren na izjavo neke udeleženke te debata (verjetno je muslimanka), ki je rekla da se v primeru, ko je sama v privatnam bazenu obleče v normalne kopalke. No, vsaj to smo ugotovili, kaj so normalne kopalke (tudi za muslimanski svet, kar je zavidljiv napredek). Neoprenska obleka, ne glede na znamko proizvajalca ali strokovni naziv materiala je sila nehigienična. Uporabljajo jo samo potapljači ali surferji in koliko jih poznam komaj čakajo da se goli okopajo v morju ali vsaj stuširajo.

  lp iz ljubljane

 50. 50
  stroke
  26/10/2010 ob 11:22 AM

  hojla še enkrat moram se opravičiti, ker sem spregledal tvojo informacijo glede materiala. Praviš da gre za isti material kot pri običajnih kopalkah in da se hitro suši. Kalyani nima čisto prav. Neopren potrebuje kar nekaj časa da se posuši. Predvsem, ke rje pogosto podložen. Sam izgled kopalk je mogoče tisti ki nas nekatere malo zmoti. Gre namreč (verjetno) spet za tradicionalno pokrivanje kože. Zanima me, ali se je kdaj na takšni plaži pojavila kakšna ženska v “običajnih” kopalkah, oziroma kakšen bi bil odziv prisotnih. lp

 51. 51
  batabata
  08/11/2010 ob 8:28 PM

  Stroke,

  ja vedno eno in isto in tako je bilo in tako bo do konca sveta, ko bomo končno vsi enaki…

  Trenutno sem v obdobju, ko se mi zdi vsaka polemika odveč in sem raje tiho in si mislim svoje.

  Te dni se namreč postim in sicer do praznika, ki prihaja. Skupaj 10 dni.

  Skratka želim povedati, da bo moj odgovor verjetno precej krajši in ohlapnejši.

  Kaj so normalne kopalke je stvar vsakega človeka, sem pa glede na tvoje opozorilo dopisala, da sem imela v mislih tisto, kar je normalno za večino prebivalcev Slovenije. Še enkrat hvala za opozorilo.

  Sedaj pa k tvojemu vprašanju.

  Še tiste tujke, ki so poročene z egipčani in v Sharmu ali Hurghadi ali pa v Sloveniji nosijo bikini se v Egiptu na plažah kjer je večina domačinov kopajo oblečene.

  Vprašaj njih zakaj?

  Zakaj se ne kopajo v bikinkah, če je pa tako prav in se v njih res tako dobro počutijo?

  Jaz nimam pojma, kaj bi lahko dobil v odgovor. Res ne vem.

  Vem pa kakšna bi bila reakcija prisotnih… imeli bi jo za lahko žensko ter “prodajalko ljubezni” in jo tako tudi tretirali…

  Če želim prodati svoj avto, ga dam na ogled. Če želim prodati svojo hišo, jo dam na ogled. Kar se prodaja se daja na ogled… to je način kako arabci razmišljajo tako je za njih edini možni razlog zakaj bi neka ženska dala na ogled nekaj tako osebnega kot je njeno telo, da se prodaja.

  Sicer pa pravila oblačenja ne veljajo samo za ženske ampak tudi za moške…

  lp, bata

 52. 52
  radovedna
  13/09/2014 ob 4:49 PM

  Huh tale polemika je že stara, pa bi bila vseeno vesela, če bi dobila odgovor, ker me to strašansko zanima. Moj namen ni biti žaljiv, izključno sem le radovedna,….

  Letos sem imela priliko opazovati Egipčanke na obali,….Sam burkini se mi je zdel izredno seksi, če smo že pri tem, tudi jaz bi ga kdaj dala nase, ker marsikaj neprijetnega pokrije, strije, celulit, malo trebuščka, ti naredi lepo obliko.,,,,Ženske v “normalnih” kopalkah smo pri tem v slabši poziciji.Vsaj kar se tiče naštetega, o ostalem ne govorim,…

  Noša kjer je z ruto oblečen tudi moški , kot je bilo prikazano in ob njem ženska je meni čisto in popolnoma sprejemljiva, pač drugačnost in to je to. Spoštujem to, definitivno.Vendar to nima nobene veze s tem, ko je ženska pokrita,tudi če so to samo lasje, oblečena v dolgih rokavih, medtem ko moški paradira kot normalni zahodnjak,mi pa žal “ne gre dol”, da so ženske sredi najhujše vročine hodile in se kopale v oblekah, popolnoma pokrite,moški ob sebi imeli tudi po dve ženi, medtem ko so sami hodili naokoli s kratkimi rokavi v svetlih oblačilih in poželjivo gledali turistke v “normalnih ” kopalkah.hmmmm,….

  Če želim prodati svoj avto, ga dam na ogled. Če želim prodati svojo hišo, jo dam na ogled. Kar se prodaja se daja na ogled… to je način kako arabci razmišljajo tako je za njih edini možni razlog zakaj bi neka ženska dala na ogled nekaj tako osebnega kot je njeno telo, da se prodaja.

  Tole sem kar kopirala, da ne bi kaj narobe razumela. Torej so arabci , ki so oblečeni v normalnih kopalkah na ogled in se torej prodajajo? Tu ne vidim enakopravnosti, žal,… Res me zanima tvoje mnenje.

  In pa še o tujkah, ki se tam kjer so domačini večino kopajo v burkinih, sicer pa ne. Mislim da predvsem zato,ker se globoko v sebi bojijo neodobravanja moža,zakaj bi izzivale,…ali pa tudi samo zato, ker se pač prilagodijo okolju v katerem pač živijo, kar je seveda tudi sprejemljivo. To je pač moje mnenje, ki ni nujno pravilno in nočem biti proti nikomer nastrojena, sem resnično le radovedna,….V Sharmu sem videla marsikaj, tako ženske kot moške,poročene, in ne, ki bi šli takoj z mano na sex varianto,…In če bi želela, bi tudi lahko šli in prav nič se jim ne bi zgodilo,…Kaj pa ženska? Sploh nima te možnosti, če pa bi se ji že ponudila, me res zanima kako bi ta njen skok čez plot sprejel njen mož, medtem ko je za moške to popolnoma sprejemljivo, oz, tudi če ni, se vsaj jaz tako mislim nič ne zgodi,..Se motim? Tako gledam jaz na enakopravnost. Kar velja zame, velja tudi zate in kar ti zahtevaš od mene zahtevam tudi jaz od tebe. Fifti-fifti.Sem za zvestobo,….pripadnost,….odprtost in poštenost,…

  Sicer sem po vzgoji krščanka, po lastnem mišljenju ateistka, verujem v naravo, ljudi, …mislim da načelna, poštena,iskrena,,,in sem prepričana da dobri in slabi ljudje so lahko muslimani, katoličani, in tudi “brezbožniki”, vera je čisto nekaj drugega,….in verovati ni nujno v boga, oz, je od vsakega posameznika odvisno v kaj veruje,…No malo sem zašla,…

  Posebno muslimani so mi zanimivi, čeprav jaz mislim da ne bi zdržala z arabcem, to ni zame,….Mnogoženstvo. Hm zakaj ženske ne bi mogle imeti več mož? Če smo enakopravni bi to moralo obstajati v obe smeri ,a ne? Ne pa da mislim, da imam neke pravice, če lahko podpišem aneks, da želim biti edina žena. Halo? Jaz brez vsakršnega aneksa želim biti NUMBER 1 in tudi obratno seveda. To je zame enakopravnost.

  In da se oblečem privlačno, ne vulgarno in razkazovalno je moja svobodna volja, ki jo želim uveljaviti, ni pa zaradi tega prav nič okrnjen moj ugled, oz, se ne sekiram, če kdo misli drugače. Če “mojega moža” lahko vidijo druge ženske, ne vidim razloga,zakaj tudi mene ne bi drugi moški.Zvestoba in vse ostalo kar spada sem, po mojem skromnem mišljenju tu ne igra prav nobene vloge. Bolj kot obleka je pomembno razmišljanje, obnašanje, ….

  Sicer os pa bata tvoji zapisi enkratni, že od včeraj odkar sem jih odkrila, jih prebiram z največjim veseljem in zanimanjem in upam da nisem tebe ali kogarkoli drugega prizadela s tem, ko sem povedala kaj si mislim.

  Skratka Arabci, muslimani me strašno zanimajo, živela pa z njimi ne bi, vsaj mislim da ne, če bi morala sprejeti njhove zakone,…Hm, še nikoli nisem

 53. 53
  radovedna
  13/09/2014 ob 4:54 PM

  Nekaj je napak, ker mi je komentar prehitro, preden sem ga popravila “ušel.”

  V zadnji stavek pa sploh ne vem kaj sem mislila napisati ,se opravičujem. Upam da nisem preveč zamorila ,ampak predvsem glede muslimanov se mi poraja še ogromno vprašanj in prav vesela sem, če mi bo malo bolj razširilo obzorja,….

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank