ura v meki

Če si kralj in imaš toliko denarja, da ne vidiš konca ničel potem se lotiš tudi gradnje takih objektov… 

Projekt, ki ga bom na hitro opisala spodaj je projekt skupine Bin Laden, ki je ne samo eno največjih gradbenih podjetij na svetu, ampak tudi predvsem gradbeno podjetje Savdskege kraljeve družine. 

Savdski kralj se odloči kaj bi želel, da se zgradi in sam določi čas gradnje oni pa seveda zgradijo. Cena ni pomembna. 

Zadnji večji projekt, ki je res sapo jemajoč je, Ura v Meki. 

Koliko je ura boste lahko videli tudi, če boste 16km oddaljeni, saj ima ta ura mere 40m x 40m. Skupna teža samo ure je 36 .000 ton. 

To bo najvišja in največja ura na svetu, stolp sam pa bo po velikosti drugi najvišji na svetu (601m). Prvi namreč še vedno ostaja Dubaiski Burj Al Khalifa. 

Nad uro je na vse štiri strani napis Allah, črka alef (A) meri v višino 23m. 

Nekateri deli te ure so pozlačeni. 

Koliko v Savdovi Arabiji pomeni denar? 

Za dokončanje pozlačenega dela je namreč zmanjkalo samo četrt kilograma zlatega prahu. Naročili so ga v Dubaiu, kjer je na to pošiljko, kar tri dni čakalo posebaj za to najeto letalo… Stroški? Malenkost samo 1 miljon dolarjev… 

Ja, prav ste prebrali ni se šlo za pet kil zlatega prahu niti za en kilogram, ampak samu za četrt kilograma.

Vrh te ure bo osvetljen z 21.000 lučmi svetlo bele in zelene barve. Da je napočil čas molitve bo razvidno iz več kot 30 kilometrov oddaljenosti. Saj bo v času molitve v nebo zasvetilo 16 laserskih snopov, ki naj bi segali tudi do 10km visoko. Vse te luči naj bi se napajala iz elektrike pridobljene z sončno energijo. 

Ura v Meki bo stala v sklopu velikega hotelskega kompleksa. Strategija Kraljevine Saudove Arabije je namreč zagotoviti do leta 2015, da bi lahko  v Meki hkrati bivalo do deset milijonov ljudi. 

Celotna stavba naj bi za enkrat stala 5 miljard dolarjev. 

Hm, koliko že država Slovenija porabi v enem letu? 

Prilagam dve računalniško izdelani fotografiji, kako naj bi to izgledalo, ko bo zgrajeno.

ko bo projekt končan naj bi izgledal takole

 

v času molitve reflektorji v nebo

Osebno imam nek lahko bi ga imenovali tudi strah pred ogromnimi objekti in tole mi že vse skupaj meji na znanstveno fantastiko…Na prvi fotografiji, ki jo je posnel moj mož tam na gradbišču, mi tisti žerjavi delujejo kot pajkove noge in ko pomislim kako veliki so žerjavi me kar zmrazi kako ogromno mora potem biti to vse skupaj. 

Tale zadnja z reflektorji pa me spominja na film Batman, sam ne me vprašat zakaj.. Kar tko :)  

Sicer pa če Bog da bom itak kmalu videla na lastne oči ;)  

Pa bom potem povedala, kaj več… 

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Lea
  01/09/2010 ob 12:11 AM

  jao, jao…vedno, ko se gradijo take zadeve me kar malo stisne. pomislim na to, koliko denarja bo spet porabljenega za eno stvar, ki ni potrebna. verjetno je in bo tudi za okolje kakšna posledica…

 2. 2
  gladiolagladiola
  01/09/2010 ob 9:24 AM

  Če pustimo vse drugo ob strani, je zadeva veličastna za videti. Ok, BO za videti. In kot praviš, za savdsko kraljevo družino je to drobiž, torej si to uro lahko privoščijo. Zakaj potem ne bi zgradili?! Jaz tu ne vidim nobenega problema. Pa še nekaj……..to uro s hotelskim kompleksom kot razumem gradijo za ljudi, za muslimane, za vernike – ne pa nekaj privat zase. Torej je to u bistvu na nek način darilo vam. ;) Ma kaj pa vem, meni se zdijo fotke kako naj bi to na koncu zgledalo prav luštne. Lp

 3. 3
  Špelca
  01/09/2010 ob 11:05 AM

  Hm, če bodo laserski žarki tako močni, bodo še vesoljci vedeli, kdaj je čas molitve ;)

  Pa dam šalo na stran …

  Zgleda veličastno. IN ja, mene je zadnja slika tudi asociirala na film Batman oziroma na mesto iz filma (tema in svetloba)

 4. 4
  NordStar
  01/09/2010 ob 11:42 AM

  5 minut sem premišljeval, kaj naj napišem. Potem sem se odločil, da je najbolje, da ne napišem nič. Pa še tu sem prelomil obljubo :)

 5. 5
  Techka
  01/09/2010 ob 1:42 PM

  Bata, kdaj greš v Meko? ;-)

 6. 6
  tink
  02/09/2010 ob 12:50 AM

  Ojoj, kakšno bedasto svetlobno onesnaženje.

 7. 7
  batabata
  02/09/2010 ob 5:58 AM

  Lea, ne vem kake posledice bi lahko imelo za okolje, ker v bistvu gre za puščavo? Toda saj pravim ne vem…

  Gladiola, moji občutki so mešani… ne vem točno kaj naj si mislim o vsem skupaj. Zagotovo pa vem, da bi se dalo to isto zgraditi v daljšem času z pol manj denarja.

  Špelca, jah res ne vem čemu so potrebni tisti laserji, razen še en dodatek k že tako svetlobno preonesnaženem svetu.

  NordStar, verjemi jaz sem 14 dni razmišljala ali naj sploh kaj napišem, pa mi ni dalo miru in sem napisala. Že tako sem napisala skopo in čim bolj nepristransko…

  Techka, hehe, verjetno kmalu. Bom šla morda v inšpekcijo ali bi jaz lahko tam živela. No v bistvu jaz lahko živim kjer koli, ampak bolj se gre za otroke in pa mojo mami, to moram malce pretipat teren.

  Tink, ja s tem se pa 100% strinjam.Vse te svetlobe je čisto preveč…

 8. 8
  Kalyani
  06/09/2010 ob 3:59 PM

  se totalno strinjam s tink in sem to tudi hotela napisat, mah brez veze totalno tole, no men so itak taki projekti sam za ven metat se in nič drugega, mar bi ta denar namenili v kakšne bolj človeške projekte ala: nahranimo ljudi mogoče :S

 9. 9
  Et Tarik
  05/02/2011 ob 10:57 PM

  Es selamu alejkum.

  Božji poslanec Muhammed s.a.w.s. je v enem od njegovih govorov ki mu rečemo hadis povedal takole :

  Prišel bo čas ko bodo goli in bosi pastirji tekmovali med seboj v izgradnji čim višjih objektov.

  Res je da so ”goli in bosi” arabski faraoni, sicer ne bi zapravljali milijarde dolarjev v nevredne objekte.

  To je tudi sprožilo val revolucije v arabskih deželah.

  Koliko tovarn bi lahko zgradili savdijci s tem ura-objektom in emir iz Dubaija z Burj Halifo? Če bi bila ta dva omenjena objekta edina.

  V stotih letih od prodaje nafte arabci niso zgradili niti eno samo tovarno, potem nekdo reče zakaj protesti v Egiptu, Tuniziji, Jordaniji……………? Protesti in revolucije ki bi se morale zgoditi sto let nazaj.

  Selam.

 10. 10
  DajanaDajana
  06/02/2011 ob 12:12 AM

  To je tudi sprožilo val revolucije v arabskih deželah.

  Se strinjam, Et Tarik.

 11. 11
  Et Tarik
  06/02/2011 ob 1:45 AM

  Lep pozdrav vsem.

  Čeprav ne maram pisati po blogih in forumih, ker tovrstno pisanje nima nobeneg vpliva, ne morem da ne napišem kaj, povezano z dogodki v Egiptu in vsem ostalim kar se pričakuje v arabskih deželah.

  Polovica arabskega prebivalstva od cca 300 milionov arabcev je brezposelnih, živijo v veliki revščini, arabski faraoni zapravljajo milijarde na ničvredne objekte in projekte. Koliko lačnih arabcev bi s tem denarjem nahranili, za koliko časa?

  Zaradi vojne v Iraku je domove zapustilo 6 -7 milijonov iračanov, v Emiratih glavni butelj-emir iz faraonske dinastije za kamelji festival zapravlja 100 milijonov dolarjev vsako leto. Iračanke begunke v tujini, Jordan, Sirija, Katar, Bahrain, Emirati….so primorane da svojim družinam zagotovijo preživetje s prostitucijo, butelj – emir zapravlja 100 milijonov dolarjev za kamelji festival, kjer se izbira najlepša kamela, miss med kamelami, ne da bi ta denar dal iračankam da se ne bodo ukvarjale z prostitucijo. Da bo zgodba bolj popolna ostali premožni arabski butelji na omenjenem kameljem festivalu zapravljajo za nakup kamel po 3 -4 milijonov dolarjev za eno kamelo.

  V Gazi Palestincem primanjkuje hrane, elektrike, zdravil, vode, vodo ki jo pijejo je samo 10 % neoporečna, en faraonski princ iz emiratov pa je sebi kupil igračo zamo zase, najdražje potniško letalo na svetu, za un največji airbus je dal cca 300 milionov eur, želi ga imeti pač v domači garaži, tako kot ma ferarije.

  V Džedi in Rijadu, vsak petek popoldan, najkasneje zvečer pridejo letala iz Evrope in pripeljejo mlade in lepe ženske. Te iste ženske se z istimi letali vrnejo nazaj v Evropo v nedeljo zvečer, najkasneje ponedeljek zjutraj, vendar tokrat v žepih imajo po 30, 40, 50 in več tisoč evrov, odvisno od lepote, v Gazi pa otrokom primanjkuje hrane, vode, zdravil………

  Ovo je samo malo našteto od veliko tega kar se ne bi smelo dogajati v arabskih državah. Zakaj? Preprosto in enostavno zato ker so si faraoni prilastili celotne države.

  Pa ves čas tisti faraoni govorijo arabcem da so muslimani, da varujejo Islam in muslimane.

  Treba jih čim prej odstraniti z oblasti in soditi jim, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi dejstva da so arabce pustili brez industrije.

 12. 12
  Et Tarik
  06/02/2011 ob 2:04 AM

  Kot dodatek prejšnjemu postu.

  V Dubaiju se ”umetni Palmini otočki” pogrzajo v morje, koliko denarja bo morje odneslo faraonu?

  Haram došlo – haram pošlo. :)

 13. 13
  Et Tarik
  21/02/2011 ob 3:47 PM

  Kaj se bo zgodilo s tem ura-objektom in ostalimi ničvrednimi objektu v Arabiji, ko bo panarabska revolucija zapihala tudi v rojstnem mestu Božjega Poslanca Muhammeda s.a.w.s.?

 14. 14
  Zuka
  17/02/2012 ob 4:33 AM

  Tarik pa kakvi faraoni covjece. To su paše :)

  Ljepo je sve napravito al nedaj boze da se to srusi na Kaabu.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank