Ramadan

Egipt miks 10/08/2010

Vidim, da drži rek, starejši si hitrejše teče čas, kajti eno leto je na okoli kot bi tlesknil s prsti.

Ramadan je pred vrati.

Vsi ljudje se veselijo in na veliko čistijo svoja stanovanja, čeprav je verjetno bolj pomembno najprej očistiti naša srca. V trgovskih centrih je gneča, kot je v Sloveniji značilno za tako imenovani veseli december. Vsepovsod okrašene ulice, trgi. Zvečer vse povsod utripajo barvne lučke in povsod naokrog so razobešene ramadanske lanterne imenovane fanus , bližnja mošeja pa zopet vsaj mene spominja na »cirkus«. Saj razumem, ljudje pač želijo na vse možne načine pokazati svoje veselje in tudi to je menda eden od njih. ;)

http://www.vimeo.com/14041823

Prihaja torej mesec veselja in zadovoljstva. Mesec, ko z gotovostjo trdim, da ne bo lačnega egipčana.Mesec, ko se družine tudi tiste razkropljene, ponovno povežejo. Mesec preizkušnje naše vere in nas samih…

Zame se mesec ramadan to leto ne bo najbolje začel.Dragi je na službeni poti v Savdovi Arabiji in brez njega doma nekaj manjka. Sama pa sem današnjo noč preživela v bolnici… očino kamenje in pesek, ki me obdajata tu v Egiptu nista dovolj zato si je moja desna ledvica omislila svoj pesek in nekaj kamenčkov, da je vse bolj v stilu in skladno. ;)

O ramadanu  tako nasplošno pa sem nekaj pisala že lansko leto in ne bi se rada ponavljala. Tako, da tistim, ki praznujete želim:« Ramadan Karim!«,  vsem ostalim pa imejte se lepo :)

bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  nevenkanevenka
  10/08/2010 ob 7:50 PM

  Ta teden imam dopust in se imam bolje kot ponavadi. Počivam, čeprav imam dosti za postoriti. Tako, da se tole malce po naključju sovpada s tvojimi prazniki :-)

  Napad ledvičnih kamnov je boleča reč, menda? Imaš kakšno šanso, da se tega rešiš po naravni poti? Ja, saj res, pa še mož je službeno odsoten. No ja, ampak kolikor uspem prebrati tele tvoje zapise sodiš med zadovoljne ljudi, imaš dosti razlogov za lepo praznovanje, kljub tegobam. Poveseli si malo z otroci in mamo, če te ne boli kaj preveč?

  Če se prav spomnim, bo spet polno hrane na voljo, nočna postrežba kar na ulicah…

 2. 2
  kosoblejka
  10/08/2010 ob 8:58 PM

  Letos bom spustila ramadansko vzdušje v Maroku… priznam, da ga bom kar malce pogrešala, čeprav se sama nisem postila. Ampak že dejstvo, da sem obkrožena z ljudmi, ki v tisti vročini zdržijo brez kapljice vode (za hrano si nekako še predstavljam)… waw! Krščanski post ni nič v primerjavi s tem.

  Želim ti lep ramadan!

  Pa da bi se zdravstvene težave kar same pozdravile ;)

 3. 3
  gladiolagladiola
  10/08/2010 ob 9:51 PM

  Ramadan gor/dol….da mi tudi čez dan piješ predpisana zdravila !!!! Drugače pa ti želim veselo praznovanje v krogu najdražjih, možek se pa tudi kmalu vrne. ;)

 4. 4
  DjadjaEmAnkh
  10/08/2010 ob 10:40 PM

  Ramadan Karim za srce, dušo in telo in naj bo mir z vami

  lp Djadja

 5. 5
  Khadija
  10/08/2010 ob 11:36 PM

  Ramadan Kareem! Blagoslovljen ramadan ti želim draga Bata! Preživi ga v krogu najdražjih! Naj se možek čim prej vrne! Pesek in kamni pa naj čimprej splavajo v Nil!:)

 6. 6
  Spela
  11/08/2010 ob 12:23 AM

  Ramadan karim!

  Moj spomin na Ramadan je pač, da so takrat vsi tako zelo prijazni. Kar želiš si da bi bilo vedno tako. No … dokler ni kako uro pred sončnim zahodom in vsi živčni čakajo kdaj bo že zašlo, kdaj bojo že lahko pokadili taprvi cigraret, spili čaj in se dobro najedli :)

  V primerjavi z našim veselim decembrom je Ramadan čista zmaga. Pri nas je obdarovanje precej sebično, kljub temu da dajemo, dajemo samo v ozkem krogu, za revne v družbi pa nas takrat se mi zdi da še najmanj briga. Poleg tega se mi zdi, da obilice hrane pri nas v decembru ne cenimo, ker jo itak ves čas imamo, decembra pač v večjih količinah :) Za njo pa ne rabimo nič storit, ne rabimo se posebej potrudit, kaj šele postit.

  No uživaj in lepo praznujte. Moj Ramadan v Siwi je še vedno eden najlepših dogodkov zame.

 7. 7
  Moiisa
  11/08/2010 ob 12:00 PM

  Ramadan mubarak

 8. 8
  Špelca
  11/08/2010 ob 4:37 PM

  Prav lepe praznike ti želim, tegobe bodo prešle, veselje ostalo :)

  Sama sem bila danes zjutraj na nekem večjem gradbišču, kjer sem naletela tudi na muslimane. Prav lepo in na dolgo, pa malce duhovito smo se lotili ‘besedovanja’ o ramadanu, njihovem težkem delu čez dan, ko ravno ne morejo biti brez hrane in pijače, o več ženah pri enem možu, o ženskah brez možev in še kaj – sredi luknje v zemlji smo bili vsi različni, pa enotni v tem, da se lahko razumemo, če se le hočemo :)

 9. 9
  batabata
  12/08/2010 ob 4:39 AM

  Nevenka,

  res je precej boli, ampak jamranje ne bo nič pomagalo ;) Zaradi ramadana sem dobila datum pri specialistu šele čez par dni, on bo namreč povedal kako in kaj… Najbolje je na to ne misliti in kot si rekla se zamotiti, pa čas mine.

  Prav se spomniš, res se da ponoči jesti na ulicah, ki jih prav v ta namen, kar zaprejo in postavijo restavracijo. Da se pa tudi brezplačno jesti skoraj vsaki mošeji in to me zelo veseli… ta mesec naj ne bi bil res noben lačen.

  Uživaj v prostih dnevih, upam, da imate vsaj lepo vreme, da greš lahko v naravo.

  kosoblejka,

  hvala za lepe želje in naj te potolažim, jaz v postu uživam, ker me občutek, da to delam za Boga nasiti in napoji… nič ne more nadomestiti tega notranjega zadovoljstva, ko premagaš sam sebe in svoje potrebe, ko ti rata en dan za drugim se postiti in delati dobra dela. Zame je to neopisljiv občutek. Verjetno veš o čem govorim saj kot vidim si bila v Maroku del tega ;)

  Gladiola,

  tudi tebi hvala za voščilo. Zdravila pa… vzamem ko pade mrak in pred jutranjim klicem, tako, da ne skrbi. ;)

  DjadjaEmAnkh,

  zelo lepo misel si napisal. Enako želim tebi, inshallah.

 10. 10
  batabata
  12/08/2010 ob 5:02 AM

  Khadija,

  hvala ti za lepe želje.Pozdravi doma :)

  Spela,

  se, kar strinjam z tvojimi besedami. Osebno mi je v Islamu nekaj najlepšega, da ko dam denar za Boga, Bog želi, da ga dam revežu na cesti. Ta res prava dobrodelnost, ko sam nekoga osrečiš je zame postalo že kot droga ;) Včasih, se kar vozim okrog in iščem koga, ki se mi zdi, da res potrebuje… Ramadan je zame najlepši mesec v letu in tebi, ki si ga doživela pri nas in celo v puščavi, res ne rabim razlagat zakaj. :)

  Moiisa,

  hvala :)

  Špelca,

  res lahko se razumemo, če se le hočemo :) Hvala tudi tebi za voščilo.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank