...sredi ničesar (Sinai)

Na dopustu smo se imeli res zelo dobro. Hotel in vse hotelske površine še vedno čiste in urejene, uslužbenci izredno prijazni in ustrežljivi, le hrana se je poslabšala. Šef kuhinje nam je povedal, da so hrano morali prilagoditi narodnosti večinskih gostov. Hotel se prodaja največ angležom, le ti pa so baje znani, da imajo najslabšo hrano na svetu (vsaj tako mi je bilo rečeno od ljudi, ki so Anglijo že obiskali ), torej to naj bil razlog za to, da se zredila od brezdelja ravno nisem, hvala Bogu.

Torej, če pozabimo na hrano in na dejstvo, da je bil mož zopet službeno zadržan je bil dopust  res super, se je pa zato zapletlo na poti domov.

Vozim avtomobil, ki je sicer star komaj tri leta in redno servisiran, torej bi bilo za pričakovati, da ravno na cesti me naj ne bi pustil. Pa me je!

Približno 180km iz Sharma proti Kairu, cc 40km pred Ras Abu Rudeisom. Tam nekje sredi ničesar v Sinaiski puščavi smo, kar naenkrat obstali. No ja hvala Bogu ne čisto sredi ničesar kajti dosti blizu je naftno črpališče in delavci od tam so nam tudi največ pomagali, da smo tistih osem dolgih ur čakanja prebili dokaj mirno.

Avto je zaribal. Jup in baje sem kriva jaz.

Zato, ker nisem mehanik in nisem do sedaj imela pojma, kaj vse se skriva tam pod “havbo”. Sedaj mi je tudi jasno, da je bil Jože mehanik, h kateremu sem v Sloveniji vozila avto zlata vreden, saj meni res ni bilo potrebno nikdar ničesar vedeti o njegovem poslu.

Tukaj pa se ne moreš zanest niti na pooblaščenega serviserja, se pravi Hyundai sam. Avto je namreč bil pri njih en cel dan in to samo dva dni pred odhodom v Sharm. Zamenjali so menda vse od filtrov olja in kaj jaz vem kaj še vse, plačala sem itak, kot da so mi vgradili še kaj zlatega noter, ampak voda, ki hladi motor to pa baje ni njihovo delo. Da je te vode dovolj naj bi skrbel pa kar voznik sam in jo tudi sam po potrebi menjal.

Avto vozim na pooblaščeni servis, da bo ja vse uredu pa očitno v Egiptu tudi to ni dovolj!!

A mi verjamete, da prvič slišim za to vodo?! Neumna kakor sem, kar se tiče avtomobila, pa vse eno sem znala preverit olje in vem kako pomembno je. Ampak neka voda tam…

Ma dej brez veze. Skratka avto ni samo zakuhal ampak sem skurila kar cel motor.

Iz Sharma smo se odpravili tam nekje opoldne in obstali smo že pred drugo uro… in potem dolgih osem ur, da je prišel mož po nas. Seveda bil je četrtek in ob četrtkih popoldan je v Kairu ne samo kaos, ampak prava prometna katastrofa. Predno se prebiješ ven na Suez road porabiš tudi po tri ure..

Torej v tem času tam sredi ničesar na žgočem soncu in ob precej močnem vetru. Tam nekje, ko ravno na vsake pol ure morda pripelje kdo mimo pa moram povedat, da se je ustavilo skoraj vsako vozilo in ljudje so nam želeli pomagati.

Med njimi tudi eden zdravnik in vsaj dest “mehanikov”, ki so ne močno šarili pod pokrovom tudi potem, ko smo avtu dali piti in se je ohladil, pa vse eno ni hotel več užgati.

Tako, da sem se v vseh teh urah naučila o avtomobilu več kot zadosti, skoraj, da bi lahko imela že popoldansko obrt in bila avtomehanik. ;)

Delavci iz bližnjih naftnih polj so nam poleg vode za motor  prinesli tudi pitno vodo in led, imeli pa smo tudi sami nekaj hrane.

Otroka sta bila prav presenetljivo mirna in tako smo dočakali tudi sončno zahod predno smo se le odpravili iz tistega neprijetnega mesta proti Kairu.

sončni zahod

Tisto ravnino in hribe, ki jo obdajajo prav gotovo ne bom pozabila nikdar. Ma po pravici povedano vsak detajl vam lahko narišem samo če zaprem oči…

Ni bilo prijetno. Ampak hvala Bogu bil je vsaj dan.

Evo tole sva posnela z sinom, ko nama je bilo vmes med čakanjem na prvega, ki bi ga lahko prosili za pomoč dolgčas, verjemite čisto tako spontano. Sin je rekel, daj posnemi me imam nekaj za povedat in sem ga posnela.  Žal se zaradi vetra ne sliši cel dialog, ampak govora je o tem kje smo in kje dobiti vodo in pa o kačah in škorpijonih…

http://www.vimeo.com/13282889 

Danes sem še zmeraj brez avta.  Še vedno je na Hyundai servisu. Koliko bo pa to moje  avto mehanično ne znanje stalo se pa itak sploh ne upam govoriti. Glava me boli že par dni zaradi tega. :(

Ampak ej, verjamem, da je že moralo biti tako in da je prav gotovo tudi ta stvar za nekaj dobra, samo, da jaz še ne vem zakaj točno.Tako, da kot za vse dobro tudi zato rečem alhamdolillah ( hvala Bogu ).

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  MMT (Aljoša)
  13/07/2010 ob 2:38 PM

  Mislim, da bi marsikateri evropski turist drago plačal, da bi lahko prebil kako uro v puščavi. Taki pravi puščavi … Recimo jaz :)

  Imela si zanimivo dogodivščino (hvala Bogu je šlo vse po sreči) in še si se naučila, da voda ni tako samoumevna prvina :) :)

 2. 2
  batabata
  13/07/2010 ob 2:56 PM

  MMT (Aljoša),

  kaj bi drago plačeval, če boš kdaj v Kairu jaz te peljem zastojn tuki dol malo na jug recimo pol urce pa si v pravi Sahari z samimi sipinami… te tam pustim grem naprej do Fayuma na jezero pa te nazaj grede poberem. ;)

  Voda pa…

  …menda bom res sedaj vsak teden zijala v tisto posodo a je voda not al ni.

  Saj, da ne bi imela dveh malih otrok zraven pa mamo, ki ima probleme z nogam ni dvakrat za rečt, da ne bi s starejšim sinom šla malo naokrog… pa ne v puščavo, ampak tja na zahod do morja. ;)

 3. 3
  nevenkanevenka
  13/07/2010 ob 4:40 PM

  Po enis trani še dobro, da ni zakuhal gorgrede. Bi ti čisto pokvaril dopust. Že tako se je najbrž težko izogniti slabemu občutku. A tako kot si rekla, morda je to res celo za kaj dobro. Čeprav se sedajle ne morem spomniti na čisto nič :-) Mene bi gotovo panika zgrabila, tam sredi puščave sama z otroki in mamo. Še dobro, da so ljudje prijazni in da pomagajo. Kaj si šla domov z avtobusom, avto pa so odvlekli na servis? Boš videla, kako zlat bo šele sedaj… :-(

 4. 4
  nevenkanevenka
  13/07/2010 ob 6:34 PM

  Veš, da me veseli, da govorite slovensko. Je pa tvoj sin čisto pravi najstnik, veliko misliti in veliko povedati in še več poskusiti, to je glavno v teh letih. In malo manj ubogati je ponavadi še zdraven :-) Je pa fejst fant. Ponosna si lahko. Upam, da nam kmalu postrežeš še s kakšno novo slikico princeske :-)

 5. 5
  suum
  13/07/2010 ob 7:55 PM

  Kot so rekli že drugi, dobro da ti je pomagal sin. No ja, draga mamica, bodi ponosna, da si svojega potomca produktivno vzgojila. Želim veliko sreče, vsem vam skuipaj .Lp

 6. 6
  Spela
  13/07/2010 ob 8:18 PM

  Glavno, da ste se imeli lepo na dopustu in da ste živi in zdravi prestali to dogodivščino, pa tud avto bojo popravli in bo vse ok. Vem pa, da ni fajn. Nam je enkrat na tej poti zakuhal avtobus in smo mogli tud čakat da se je nov pripeljal. Jaz sem mela pa še bronhitis od vašega kairskega smoga. Tako da je blo z visoko vročino še težje čakat na vročini ure in ure. Ampak ti po pravici povem, ne glede na to da sem bla ves čas bolna, je blo tam sred puščave lepše čakat, kot potem par dni kasneje 3 ure v vrsti stat ob 14h popoldne v najhujšem soncu v no-man’s-landu na meji za vstop v Izrael. Bruh bruh. Na koncu sem jih vse nadrla in se razjokala in pol so me končno not spustili.

  Sicer pa še dva komentarja: 1. tvoj sin je sila simpatičen. 2. ravno sem čist not padla v Kairsko trilogijo od Mahfouza. Prvo knjigo sem požrla, zdaj pa berem drugo. Tak lepo je brat knjigo, če poznaš večino ulic o kterih govori :)

 7. 7
  Lidija
  13/07/2010 ob 9:58 PM

  Dobrodošla nazaj.Še dobro da se je to zgodilo na poti domov.Vem pa da ni prijetno sredi ničesar čakati na pomoč.Še posebaj če so poleg majhni otroci.Glavno da se je vse srečno končalo.Bo pa najbrž ta avto zdaj res zlata vreden.Vsem skupaj en lep pozdrav iz končno poletne Ljubljane:)

 8. 8
  Techka
  14/07/2010 ob 8:20 AM

  Jst sem tudi mislila, da morajo na pooblaščenih servisih za VSE poskrbet. :-) Vsaka šola nekaj stane – in vse se zgodi z razlogom. Tako da kar brez skrbi. :-) Glavno, da ste se varno vrnili domov!

  p.s. Sem kar malo čakala na tvoj nov zapis… :-) Tvoji zapisi so res fajn!!!!

 9. 9
  batabata
  15/07/2010 ob 7:11 PM

  Nevenka,

  Ja od tega je že en teden pa se še zmeraj ne morem spomniti zakaj je to, da sem brez avta dobro ;) Je namreč še zmeraj na Hyundaiju. Vsak dan nama rečejo pokličte jutri. :(

  Domov smo prišli tako, da je po nas prišel mož iz Kaira. Avto pa smo pošlepali do prve policijske kontrole točke, da je bil na varnem. Naslednji dan pa so ponj prišli iz Hyundaia in ga odpeljali v Sharm na servis in tam je še danes.

  Bo že…jutri je nov dan. :)

  ……..

  Slovensko pa govorimo ja. Pravzaprav otroci imajo vgrajen nek mehanizem s katerim ne vedoč preklapljajo. Z mano in mojo mami na slovensko z očetom in taščo in vso ostalo familijo in egipčani preklopijo na arabsko. V šoli na angleško… Otroci so kot spužve… moj ta velik ni znal kaj dosti arabsko, ko smo se preselili sem. V manj kot treh mesecih je že govoril kot navit.In danes je res že pravi najstnik, ki ustreza tvojemu opisu ;)

  Slikce pa ob priliki bom res kaj nalimala.

  Hvala, ker si se oglasila.

  lp, bata

 10. 10
  batabata
  15/07/2010 ob 7:23 PM

  Suum,

  hvala tudi tebi in res sem lahko ponosna na vse tri mladiče.Rada jih imam bolj kot vse na svetu. :)

  Veliko sreče tudi tebi.

  lp, bata

 11. 11
  batabata
  15/07/2010 ob 7:31 PM

  Spela,

  saj me je prav sram povedat, ampak jaz še nisem prebrala te triologije. In drugo moj sin je spet par centimetrov zrasel, ko sem mu povedala kar si napisala. Trenutno je namreč v letih ko mu to ogroooomno pomeni. Hehehe…

  Izrael. Nisem še probala… in bolje je tako. FREE PALESTINA!

  lp, bata

 12. 12
  batabata
  15/07/2010 ob 7:35 PM

  Lidija,

  me veseli, da imate končno tudi v Ljubljani poletje! Hvala za prijazne besede.

  lp, bata

 13. 13
  batabata
  15/07/2010 ob 7:37 PM

  Techka,

  hvala, hvala… pa mi je res toplo pri srcu ko vidim, da imam kar nekaj internetnih prijateljev ;)

  Zapisi pa bodo kakor bo čas dopuščal. Upam, da čim več, ker za povedat imam veliko.

  lp, bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank