V Kairu so se odločili, da nas malce prevzgojijo, zato so tudi pri nas v 6. Oktobru postavili na, kar petih mestih semaforje.

Seveda  so ogromni, ker pač morajo biti, da jih sploh kak egipčan opazi, čeprav se mi dozdeva, da nekateri med njim še vedno mislijo, da gre za  dekoracijo. No, potem so zraven namontirali še odštevalnike časa, ki nam povedo koliko časa bo še rdeča ali zelena luč. Super stvar.

Moti pa me, ker ta isto sekundo, ko se ugasne zelena vsi ustavljeni besno trobijo… Itak se egipčanom mudi samo na cesti…Na cesti za volanom v peti, potem izven avtomobila pa v prvi ali drugi. :)

Samo žalostno je to, da so morali poleg semaforjev postaviti še cel kup policistov, katerih delo je, da ko je rdeča na semaforju stopijo na cestišče in ustavijo vozila.  ;)

Ker brez živega zidu iz policistov, rdeča na semaforju v Egiptu ne pomeni prav nič. Seveda so ti policisti, tisti malce višjega ranga, ki znajo tudi pisati in so opremljeni z beležko in svinčnikom.

Tisti , ki kljub temu, da je rdeča luč na semaforju in kljub temu, da policist stoji na cesti z dvignjeno roko ter kaže: “Stop!”, odpeljejo mimo njega, jih potem seveda takoj zapiše v beležko in sledi denarna kazen.

Sicer so namontirali tudi kamere, toda ne vem ali že delujejo glede na to, da policisti kar pišejo in pišejo…

No meni je slučajno uspelo posneti enega takega policista,  mimo katerega je kar nekaj vozil prevozilo rdečo luč. Se pravi pisočega policista :)

 http://www.vimeo.com/12770459

Sicer naj bi tale semafor bil zato, da bi pešci varno pri zeleni prečkali cesto. Toda, tudi tistim egipčanom na dveh nogah bi lahko in pravzaprav sedaj, ko so uredili prehod za pešce, pisali kazni, saj le redko kdo izmed njih čaka na to zeleno in gredo čez cesto kjer jim odgovarja in kadar jim odgovarja.

Zanimovo pa je da je bila prva stvar, ki sem se je v Egiptu morala  naučiti, prečkanje ceste. In ne, to ni hec! Za to je treba imeti, res izkušnje in to je v bistvu lahko bi se reklo adrenalinski šport, sploh z malimi otroci ali z vrečkami…

Glede policijskih kazni pa… Včasih “padeš” na radar in moraš takoj plačati ali pa jim podpišeš listek, ampak potem je kazen veliko višja kot na licu mesta.

Vse ostalo pa… od radarjev, ki te poslikajo, ko si peljal prehitro,  pa do napačnega parkiranja, se ti lepo nabira in enkrat na leto, ko je potrebno obnoviti registracijo, moraš predno dobiš prometno dovoljenje to poplačati.

Jaz sem registracijo podaljšala danes in kljub temu, da sem se bala ker vem, da sem ponoči tudi kak radar prevozila prehitro sem plačala samo 10 EGP kazni ( 1,5 evra recimo naokroglo) za neko napačno parkiranje. Joj, res hvala Bogu!

Priznam, da sem bila na trnih. In potem sem razmišljala, da morda pomaga to, da sem se v prilagajanju egipčanskemu stilu vožnje, naučila voziti brez luči in me potemtakem ponoči niso mogli poslikat? Morda, kdo bi vedel…

Ampak samo, da je to za mano. Za eno leto seveda. ;)

lp bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  DajanaDajana
  24/06/2010 ob 10:40 PM

  kva??? brez luči? Joj, to je pa še hujše kot pri nas. :roll:

 2. 2
  batabata
  24/06/2010 ob 10:46 PM

  Ma ja, pri nas so vse ceste zelo razsvetljene in egipčani so kar nervozni, če ga obsvetiš z lučmi. Mislim nasprotno vozilo. Ko ti bo sel nasproti ti bo “blendal” in signaliziral, da ugasen luči, pa če je kak živčen še kako lepo besedo rekel.

  Tudi, če je na cesti policijska zapora tako, da spuščajo samo eno pa po eno vozilo moraš, ko greš mimo nujno ugasniti luči. Tako zahtevajo policisti. Baje, da bolje vidijo osebe v avtomobilu.

  Nimaš kaj, težko sem se prilagodila ampak sej se navadiš… ;)

 3. 3
  gladiolagladiola
  25/06/2010 ob 7:14 PM

  Tole je pa čist noro in nam nepredstavljivo. Jaz si ne bi upala tam voziti. :(

 4. 4
  batabata
  26/06/2010 ob 4:31 PM

  Gladiola,

  ti verjamem, ker je prav promet najbolj nerazumljiv ljudem, ki prihajajo iz držav, kjer so te stvari urejene tako kot se spodobi. Tudi sama se nisem kar prvi dan vsedla za volan pa gas. Kolikokrat se mi je na začetku, ko sem začela vozit tudi tukaj naredilo, da sem prižgala vse štiri smernike in počakala, da bo ta hujši kaos mimo…

  Potem pa se počasi vsega navadiš in predvsem mi je postalo jasno, da če bom še naprej vozia po pravilih, da sem v večji nevarnosti kakor, če se prilagodim egipčanskemu kaosu…

 5. 5
  DjadjaEmAnkh
  26/06/2010 ob 10:04 PM

  Me prav zanima kako se bo tole obneslo. Saj drugod po Egiptu se mi zdi da še kar normalno vozijo. Z nekaj sreče bodo tudi kairčne navadili voziti se tako kot je treba inšalah.

  To da zapreš človeka v plehnato škatlico in mu daš možnost da se premika hitreje kot peš ima pa povsod posvetu podoben efekt, voznikova pamet začne po svoje delati. Avto sam po sebi pa žal nima pameti kot so jo imeli recimo včasih konji :)

 6. 6
  Lidija
  26/06/2010 ob 11:00 PM

  ja ta njihov promet je res nor.Tudi jaz sem prvič, ko sem se peljala iz letališča cez cel Kairo, doživela šok.Nobenih pravil,vožnja čez dva pasa,trobljenje,mahanje,izsiljevanje,moč močnejšega.Bolj adrenalinsko kot v Gardalendu.To da vozjijo brez luči sem pa tudi opazila.Ponoči smo se peljali proti oazi,pa smo v glavnem vozili brez luči.Ampak človek se vsega navadi.Želim ti da se semaforji čimprej ulavfajo. lp

 7. 7
  batabata
  28/06/2010 ob 9:18 PM

  Djadja,

  ja tako nekako ;)

  Lidija,

  to je to! Tako kot si napisala se pri nas vozi. In ali se prilagodiš ali pa znoriš. :lol:

  lp, bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank