Vsi, ki me obiščete sem in tja lepo pozdravljeni. Danes bi z vami rada delila eno majceno prigodo, ki me je danes pošteno nasmejala.

In sicer, odločila sem se, da ne bom imela več mednarodno vozniško dovoljenje, ampak si bom dala narediti kar egipčansko. Seveda samo zato, ker egipčanske pač ni treba, kar naprej podaljševati in bom malce dinarčkov prišparala.

Torej za to, da jo pridobim pa moram nabrati, nekaj malega dokumentov in eden izmed njih je zdravniško potrdilo.

Vem da kamorkoli grem pregledal me tako ne bo nihče, zato sem se odločila , da grem kar v zdravstveni dom v sklopu mošeje, ker tam je najceneje.

Ko pridem do sprejemnega pulta, gospe razložim kaj potrebujem in napiše mi račun za 30LE. In potem začne pisati obrazec…

Gospa vpraša : ” Kako vam je ime? “

Jaz: ” Sabina.”

Gospa napiše Sabin .

Potem pa jaz rečem sinu, ki stoji poleg: ” To ni Sabina.” 

S tem sem želela samo njemu povedat, češ lej spet so mi ime napisali narobe oziroma pomanjklivo…

Hkrati pa gospa vpraša:” Ime očeta?”

Ker v Egiptu na uradnih dokumentih nimajo priimkov ampak se njihova imena sestojijo iz najprej lastnega imena, sledi ime očeta nato pa ime dedka in na koncu pradedka. Potem pa vsak naslednji rod zadnji odpade…

Torej gospa je mislila, da govorim njej in da je mojemu očetu ime  to ni in tako tudi napisala.

Ko sva z sinom zagledala, da mi je ime  TONI SABINA, sva seveda bruhnila oba v nepotešljiv smeh. V istem hipu pa sem že bila na vrsti in seveda sem potem zdravniku pojasnila, da jaz sem Sabina in tudi on se je od srca nasmejal.

lp bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  slavko
  30/03/2010 ob 11:23 PM

  he he, to so take luštne prigode. Nekoč sem v Ljubljani kupoval vozno karto za vlak, pa me blagajničarka vpraša, kam grem, jaz pa pravim “v Divačo grem” na vlaku pogledam in ugotovim, da mi je dala karto za Ivančno gorico. Ha ha ha, razdalja podobna, cena pa tudi, tako da nisem takoj opazil. Lepo te pozdravljam v tople kraje. Slavko.

 2. 2
  Techka
  31/03/2010 ob 7:40 AM

  Uf, prav res zanimiva prigoda. :-)

  So ti potem ime popravili in si dobila vozniško dovoljenje???

 3. 3
  Khadija
  01/04/2010 ob 10:04 AM

  Moja prva misel ob tem ko sem prebrala prva dva odstavka je bila: ” Oh ne ! Pa ja nisi morala iti v Mogammo.” Ogromno sivo stavbo na Tahrirju. Sama sem jo morala enkrat v življenju “obiskati” zaradi podaljšanja vize. Že ob pogledu na ogromno sivo stavbo, polno administracije me je streslo! Kaj šele ko sem prispela noter in iskala nadstropje, pisarno, osebo, kjer bi lahko uredila podaljšanje vize. Strah me je bilo že zaradi tega, ker mi je viza dejansko že potekla in sem bivala v Egiptu brez vize. Kaznivo dejanje! S prijateljem sva iskala in spraševala po nadstropjih. Končno sva našla pravo nadstropje in okence. Pred okencem se je vila dolga vrsta čakajočih. Gospa na drugi strani okenca je delovala izjemno neprijazno, tako da me je bilo kar strah. Vendar po prvih nekaj stavkih, ko sem ob pomoči prijatelja razložilasvojo situacijo se je izkazalo, da je izredno razumevajoča in prijazna. Nič ni komplicirala (pa bi lahko- zelo!!!!!!). Uredila in podaljšala mi je vizo brez komplikacij. Z nasmehom na obrazu mi je celo zaželela da se naj še kdaj vrnem v Cairo.:)……..in se še zmeraj vračam. Očitno sem njene besede vzela zares :)

  Tako, to so moje izkušnje z egiptovsko amdnistracijo……zaenkrat pozitivne.

 4. 4
  maja
  03/04/2010 ob 6:26 AM

  Ej, vask dan pogledam ali si kaj napisala, ker vedno napišeš kaj zanimivega. Samo eno vprašanje, ki se ne tiče tega prispevka. Ali imate v času velike noč vi tudi praznike?

 5. 5
  batabata
  03/04/2010 ob 8:11 PM

  Slavko,

  Glavno, da ti kondukter ni težil zaradi karte ;)

  Lep pozdrav v Slovenijo

  bata

 6. 6
  batabata
  03/04/2010 ob 8:16 PM

  Techka,

  Ime mi je zdravnik popravil. Danes pa sem bila na uradu kjer bi morala dobiti egipčansko vozniško in je nisem! Sploh ne vem, če jo bom dala delat, ker sem bila danes potem tako jezna.

  Več pa napišem v blogu, ker imam veliko za povedat ;)

  lp bata

 7. 7
  batabata
  03/04/2010 ob 8:19 PM

  Khadija,

  Ne v Mogamo mi ni treba več hodit odkar smo pred dobrim letom postali samostojno mesto, hvala Bogu!

  Mogama mi je sicer pustila, kar nekaj spominov in niti ne slabih. Je pa precej bolj urejeno v Mogami kot v uradih tu pri nas v 6 oktobru.

  Kar se pa viz in bivanja tiče. Jaz moram moji mami vsako leto podaljševat in itak vedno zamudim kak mesec ;) Pa ni nikoli problema. so kar prijazni.

  lp bata

 8. 8
  batabata
  03/04/2010 ob 8:22 PM

  maja,

  Da! Jutri in v ponedeljek imamo v Egiptu praznike. Pravzaprav kristjani jih imajo ampak tudi mi smo prosti ;) Ni šole in uradi so zaprti… muslimani, privatniki pa delajo tisti, ki pač želijo delati.

  Hvala za vprašanje in lp bata

 9. 9
  boba
  14/03/2011 ob 12:39 AM

  Berem tvoje stare bloge … No, pri tem si mimogrede napisala, kako se imenujejo moški v Egiptu – lastno ime, nato pa trije moški predniki. Kaj pa ženske, kako je z ženskimi imeni oz. “priimki”? LP

 10. 10
  batabata
  17/03/2011 ob 9:18 PM

  Boba,

  pri ženskah je popolnoma enako.Najprej lastno ime in potem tri moška imena(očetovo, dedkovo in pradedkovo ime). Muslimanu ali muslimanki se ime nikdar ne spremeni niti ob poroki in prav tako ni dovoljeno spreminjat imen na primer v primeru posvojitve otrok. Očetje so očetje in ta imena so vedno del tvojega imena…

  Imamo pa v Egiptu skoraj vsi tudi neke vrste priimek po katerem nas poznajo, ampak ti priimki niso uradno nikjer na dokumentih. Ti priimki se uporabljajo neuradno, za vse člane neke družine…

  Tako nekako kot v Sloveniji tista stara kmečka imena za kako domačijo… kot naprimer pri klobasarju in potem bi vsi, ki bi izhajali iz domačije, ki bi jo tako imenovali bili poznani kot klobasarjevi…pa čeprav bi se priimek uradno morda že parkrat spremenil. Upam, da sem dovolj razumljivo razložila, če pa nisem, me pa kar pocukaj za rokav…

  Sicer malce traja te dni, da najdem čas za računalnik ampak odgovor bo prišel vedno inšallah :)

  lp, bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank