Fotografije dela mesta, ki je meni osebno precej pri srcu imam sicer na netu naložene že, kar nekaj časa, danes pa sem končno našla nekaj časa, da jih tudi uredim.  

Gre za Islamski Kairo ali z drugim besedam Fatimidski Kairo.  

Menim, da je to del mesta, kateremu je treba posvetiti veliko več časa kot samo površni obisk tržnice ter nakupovanje na njej.  

Za zažetek malce zgodovinskega ozadja. Muslimani – arabci so pod vodstvom Amr-a ibn-a al As-a  v Egipt  vstopili leta 641. Čeprav je bila takrat prestonica Aleksandrija in so obstajala tudi druga mesta ( Memfis, Karnak… ), so se odločili postaviti popolnoma novo mesto in sicer El Fustat, kar pomeni šotor.  

Od El Fustata, ki je danes del mesta, ki se imenuje Old Cairo, ni nič kaj dosti ostalo in tam res ni kaj videti.  

Ko pa so iz Tunizije v Egipt prišli Fatimidi. So leta 969 ustanovili svoje mesto, ki so ga poimenovali Al Qahira – KAIRO, kar pomeni zmagoviti. To pa je današnji Fatimidski/Islamski Kairo in za temeljiti obisk le tega in vsega, kar je tam že tudi več kot 1000 let, pa bi potrebovali več dni.  

Fatmidski Kairo je po ustanovitvi kaj kamlu prevzel vlogo prestolnice in predstavljal moderno mesto, univerzitetno mesto z ogromno knjižnico, palačami, vodnjaki…  

O najstarejši še delujoči univerzi na svetu Al Azhar, sem že pisala in sicer na blogu z istim imenom  Al Azhar .  

Opisala sem tudi del Islamskega Kaira, tržnico, ki se imenuje Khan el Khalili .  

Danes pa vas s fotografijo popeljem naprej od tržnice Khalili po ulici  Al Muizz li Deen Illah vse tja do obzidja in Bab (vrata) Al Fatuh.  

Islamski Fatimidski Kairo

Fotografija predstavlja utrip tega dela mesta. Prodajalci, ki stojijo pred svojimi trgovinami ter nagovarjajo turiste. Prodajalec kruha na kolesu, ženska, ki nosi tovor na glavi, ter ostali mimoidoči, ki hitijo po svojih opravkih. V ozadju pa že minaret Madrese Sultan-a Qala’un-a.  

Madresa v arabščini pomeni šola. Ko pa  se beseda madresa uporablja izven arabskega sveta pomeni šolo, ki poučuje vse v povezavi z Islamom.  

Desno in levo od ulice po kateri hodimo so labirinti ozkih ulic. Tukaj se lahko z balkona rokuješ s sosedom. Nekatere med njimi so tlakovane in urejene, druge pa blatne in polne smeti.  

labirint tesnih uličic

Del zgoraj omenjene ulice Al-Muizz  po kateri se sprehajamo so že od nekdaj med domačini imenuje  Bein Al Qasreen, kar pomeni med palačama. Iz imena je sklepati, da naj bi tu stali dve palači in tudi sta. Vendar pa  ju ni več že vsaj 600 let. Stali sta vsaka na svoji strani ulice vmes pa je bil v tistih časih osrednji trg.  

Danes tu stojijo stavbe iz časa Mameluških dinastij. In vse naštete stavbe v mojem blogu si lahko ogledate tudi če niste muslimani.  

Torej, če gremo iz Khana na sever proti obzidju je najprej na desni strani Madrasa in Mavzolej Al Saliha Najm al-Din Ajub-a (Al Salihiyya).  

Madrasa in Mavzolej Al Saliha Najm al-Din Ajub-a (Al Salihiyya)

zgornji del in minaret

Al Salih Najm al-Din Ajub je bil ubit v spopadih z križarji. On niti ne tako znan med tem, ko pa je bil njegov dedek verjetno vsem poznani Slahadin. Za časa svojega življenja je zgradil to Madreso ( šolo ) in sicer med leti 1242 -1244. Movzolej pa je kasneje dala postaviti njegova žena Shajarat al Durr in sicer 1250. Shajarat al Durr je bila tudi prva sultanka Egipta.  

Na nasprotni strani ulice pa se začne dolg kompleks v katerega so združene stavbe, kar štirih sultanov.  

Prva med njimi je kompleks Madresa in mavzolej  Sultan-a Qala’un-a iz leta 1284. Madresa na zunaj z ulice kaže  precej siromašno podobno, med tem pa je mavzolej z naravnost  osupljivo notranjostjo bil proglašen za najlepšo stavbo v Kairu. Torej vredno ogleda. Kompleks naj bi, po eni izmed zgodb, pomagali graditi križarski ujetniki.  

Del te stavbe je tudi manjša bolnica, ki brezplačno zdarvi  ljudi že več kot 700 let.  

Madresa in mavzolej Sultan-a Qala'un-a Madresa in mavzolej Sultan-a Qala'un

Sicer je ta ulica zaprta za promet in kot taka res prijetna za sprehod. Toda v zadnjih letih, od kar se je nova vlada odločila, da ta del mesta preurediti v živi muzej, kar naprej nekaj urejajo in prekopavajo.  

Madresa in mavzolej Sultan-a Qala'un-a

V tej ulici je precej obrtnih delavnic in manjših trgovinic, ki pa smejo prodajati samo tisto kar se ujema z prostorom. Tako, da tu se da nabaviti kar nekaj starin.  

Kompleks  Sultan-a Qala’un-a se potem nadaljuje v Madreso  in mavzolej poimenovan po enem od njegovih petih sinov, Sultan Al Nasir Muhammad, ki je vladal Egiptu med leti 1293 – 1340. Kompleks je v podobnem stilu kot kompleks njegovega očeta zgrajen pa je bil 1295. To madreso krasi pročelje in vrata v gotskem stilu, saj so ga ob dokončni zmagi nad križarji,  sneli z cerkve sv. Janeza v mestu Acre ( Akka ) -Izrael.  

Madresa Sultana Al Nasir Muhammad-a

Za tem pa sledi  Madresa Khangah Sultana Al Zahir Barquq-a. Zgrajena v letih med 1384 in 1386.  

Madresa Khangah Sultana Al Zahir Barquq-a

Madresa Khangah Sultana Al Zahir Barquq-a

V sklopu je tudi mavzolej, vendar v njem ne počiva sultan.  

Za tem pa je tam stala še Madresa Al Malik al Kamil ( popolni princ ) Mohamed-a, ki je bil nečak poznanega Slahadina. Na žalost od te stavbe ni kaj dosti ostalo, samo nekaj ruševin.  

Na desni strani pa Baybar’s Madrassa ter cela vrsta palač. Uthman Katkhuda Palace in pa Besthak Place.  

ena izmed palač

Vmes  med palačam se nahaja Ismail Pasha  Sabil-Kuttab. Tale fotografija  je vredna povečave in pogleda bolj od blizu….   

Ismail Pasha Sabil-Kuttab

Sabil Kuttab je ime za stavbo, ki je sestavljena iz dveh delov. Sabil je vodnjak ali fontana z čisto pitno vodo. Ponavadi so bile ob vodnjaku obešene bakrene skodelice, da so si mimo idoči lahko postregli z vodo. Kuttab pa je sicer pokrita terasa vendar z treh strani odprta, tako da tistega , ki se tam zadržuje hladi prijetna sapica. Take stavbe so bile močno povezane z Islamom, saj izpolnjujejo kar dve stvari ki jih je učil Poslanec Mohamed s.v.s.. Napojiti žejne in nuditi znanje nevednim.  

sabil kuttab abdela katkhude

Potem pa, ko se ulica razdeli je na sredi nje, Sabil-Kottab of Katkhuda, sicer zgrajen veliko kasneje in sicer iz leta 1744. Na fotografiji tudi moja zlata mama. Na vsako stran palače na sredi pa Sabil-Kottab.  

Nato pa na desni, majhna a zelo pomembna mošeja El-Aqmar. Nekateri ji rečejo tudi Siva mošeja ali pa z mesečino obsijana mošeja.  

mošeja al aqmar

Mošeja al-Aqmar je dal zgraditi fatimidski kalif Al Mustansir in sicer 1125 leta. Tako ime je menda dobila zato, ker je, ko je bila zgrajena kamen odbijal lunino svetlobo. Ta mošeja je najstarejša kamnita mošeja v Egiptu. Kajti pred tem so bile stavbe grajene iz opeke.  

Prav tako je mošeja edinstvena zaradi svojega tlorisa, ki je usklajen z ulico, kar pa zahteva da dobimo znotraj pravilno obliko različno debelino sten.  

mošeja Al Aqmar na desni

Le par korakov naprej pa je verjetno najboljši primerek Ottomanske hiše v Kairu. Imenuje se Beit as Suhayami. Ta hiša je v bistvu zgrajena v dveh delih, ki predstavljata celoto. Prva del je bil zgrajen l 1648, drugi del pa šele 1796.  

Vhod v hišo z ulice je ozki hodnik , ki pa se v notranjosti konča na osrednjem dvorišču z vodnjakom na sredini.  

Sobe v pritličju so imenovali salamlek, tam so se ponavadi zadrževali moški,  med tem pa, ko je zgornji del hiše haramlek namenjen samo ženskam in družini. Te hiše imajo ponavadi lesene zaslone pred  okni, ki onemogočajo mimoidočim, da bi videli v hišo, hkrati pa zastira sončno svetlobo, prostor je zračen in pa ženske lahko neopazno spremjajo dogajanje na ulici.  

Hiša ima v notranjosti čudovite poslikave stropov in razkošne dekoracije prostorov.  

Beit al Suhayami

V bližini še ena zanimiva hiša.  

vhod v hišo

Notranje dvorišče z linami za posode z  vodo.Ta hiša je namreč služila za počitek popotnikom, ki so tu lahko najeli sobo.

notranje dvorišče

 

Pa nasproti še ena, ki ima celo steno prvega nadstropja, ki gleda na ulico zastrto. Izgleda da je tukaj živelo ogromno firbčnih bab ;)

hiša

 pa še en slabše ohranjen vodnjak.  

vodnjak

 Spredaj še ena od palač v ozadju pa minaret mošeje Sulejmana Aga.  

ulica al muizz

 Vmes pa na ulici Al Muizz nič ohranjenega iz časov srednjeveškega Kaira. 

ulica al muizz

In potem tik ob obzidju, mošeja Al Hakim bi Amr Allah-a. Z gradnjo so pričeli leta 990 po naročilu kalifa Al Aziz Billah-a, zaključili pa 1013 v času Al Hakim bi Amr Allah-a. Ta Al Hakim je bil drugače poznan kot precej čudaški, diktatorski in surov človek.Vladal je od svojega 11 leta. Zaradi  svoje naravi, bedastih odlokov in nasilnih dejanj pa ni bil nikdar priljubljen med ljudmi. Bil je tudi zatiralec žensk in je celo izdal odlok o prepovedi izdelovanja ženskih čevljev…  Ob  neki priliki, pa je celo izjavil, da je on sam Božji subjekt in edinstven med vsemi vladarji… Potem pa se je nekega dne podal na Moqatam in se nikdar ni vrnil.   Mošejo pa so v preteklosti uporabljali v mnoge namene. Služila je kot zapor za ujetnike križarje, ki so jo uporabljali tudi kot cerkev. Pa potem v času Slahadina konjušnica in v Napoleonovih časih skladišče. V času Naserja pa kot deška šola, vmes nekje pa še kot tovarna svetil.   Potem pa so se v zadnjih desetih letih odločili, da jo prenovijo in ji vrnejo sijaj in prvotno namembnost.   Mošeja sama je druga največja v Kairu iz časa Fatimidov. Ima velik notranji odprt prostor prekrit z belim poliranim marmorjem, na sredini tega pa je vodnjak.   Edini izvirni deli mošeje pa so Minareti.  

mošeja al hakim

 Vhod z ulice al Muizz.  

mošeja al hakim

Sprehod zaključim, ko za korakam na drugo stran severnega obzidja skozi Beb al Futuh (vrata osvojitve). 

severno obzidje

Upam, da vas nisem preveč zamorila z zgodovino. Sem proti koncu namerno izpustila precej stavb, ki bi še bile vredne omembe… ;)   

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Khadija
  30/03/2010 ob 3:14 AM

  Super! Najlepša hvala za podroben pregled fatimidskega Caira. Ker se odpravljam v Cairo in sem videla že vse klasične turistične znamenitosti, je moj namem ogled fatimidskega Caira. Začela sem že brati nekaj literature na to temo, vendar so tvoji opisi dosti bolj podrobni in slikoviti. Komaj čakam, da jih bom videla “v živo”. Nameravam vsaj en dan preživeti v tem delu Caira…upam, da bo dovolj za najnujnejše. :)

 2. 2
  batabata
  30/03/2010 ob 3:21 AM

  En dan bo ziher premalo, če boš še vstopala v notranjost. Če pa boš vse tako na hitro obhodila in hitro hodiš potem pa mogoče ;)

 3. 3
  Biba
  30/03/2010 ob 8:55 AM

  Zelo lepo! Vsakič, ko berem tvoje zapise me prepričaš, da bo treba dol…

 4. 4
  ametist
  30/03/2010 ob 9:01 AM

  Vse je zelo, zelo zanimivo. Srečno se vrnite.

 5. 5
  Techka
  30/03/2010 ob 2:27 PM

  Si že razmišljala, da bi postala turistična vodička? Vsaj za nas, tvoje redne bralce? ;-) Lepo, lepo…

  In ja, se strinjam z Bibo – bo treba čimprej tud te tople kraje obiskat!

 6. 6
  nada
  30/03/2010 ob 2:52 PM

  Arhitekrura in književnost, dve veji umetnosti, z roko v roki.

  Prvi del v zbirki Kairske trilogije nosi naslov POT MED PALAČAMA. (mislim, da je v tem delu opisano “ogromno firbčnih bab”)

  Še ena zanimivost, ki se nanaša na arhitekturo Kaira in je na nek način povezana s Slovenijo.

  Leta 1856 se je v slovenski družini rodil arhitekt Anton Laščak. Po študiju je odpotoval v Egipt. Zaradi službe na dvoru egiptovskega podkralja je dobil plemiški naziv beg. V Kairu je projektiral vrsto palač za bogate meščane, narodno banko Misr, kraljevo palačo Abdin, monumentalno galerijo Menasce v Aleksandriji, železniško postajo Ramleh …..

  Ena od njegovih del je tudi v Gorici v Rožni dolini. Vila Rafut, ki jo je zgradil zase. Je arhitekturni biser neoislamske arhitekture v Evropi.

  Lep pozdrav vsem

 7. 7
  nada
  30/03/2010 ob 4:10 PM

  Khadija, zanima me ali potuješ tja preko agencije ali greš privatno. Prosim te za adgovor!

 8. 8
  Khadija
  30/03/2010 ob 8:58 PM

  Nada, privat bom šla. Sem že nabavila avionsko karto in komaj čakam!!!!!! Ravno včeraj sem brala zapise in si ogledoavala načrt fatimidskega Caira….in nato kot strala z jasnega Batin članek…nekaj mora biti v zraku :D

 9. 9
  nada
  31/03/2010 ob 8:35 AM

  Khadija, Veš nekaj je zanimivo! Če si iz Ljubljane in seveda, če si za to se dobiva na enem kofetu,

  LP

 10. 10
  Khadija
  31/03/2010 ob 8:34 PM

  Nada! Ne vem kaj je zanimivo! Naj ti Bata da moj e-mail. Pa se dogovorive.:)

 11. 11
  Kara
  31/03/2010 ob 10:18 PM

  Zelo lepo in zanimivo opisano in prikazano! Sama sem bila v Kairu lani maja in se vrnila s prekrasnimi vtisi. Pred tem sem prebrala Mahfouzovo trilogijo in sem hotela poiskati v knjigi omenjene lokacije. Na Khan el Khalili sem spraševala po Bein Al Qasreen, pa mi nihče ni znal povedat kje je… Zdaj bi se s tvojo pomočjo znala orientirat :-) Čakam na nove zanimivosti…

 12. 12
  batabata
  03/04/2010 ob 3:25 PM

  Biba,

  Dobrodošla! :)

  ametist,,

  O vrnitvi še ne razmišljamo. Po resnici povedano me je po vsem tem času že kar malo strah. Saj ne vem če bi se še znajdla v prelepi urejeni Sloveniji.

  Techka,

  Turistična vodička? Ja, za Kairo bi pa res lahko bila… se mi zdi, da mi je že kar v krvi. Predvsem imam eno prednost, vem kako ljudje tukaj, se pravi domačini razmišljajo ;) Za vas na blogu pa itak z veseljem napišem tudi kaj takega, da predstavim tiste zadeve, ki v Kairu neopazno čakajo, da jih obiščejo ljudje, ki tako spoznajo, da je Kairo veliko več, kot samo piramide in muzej…

  lp vsem trem, ki se vas združila v en komentar,

  bata

 13. 13
  batabata
  03/04/2010 ob 7:47 PM

  Nada,

  O arhitektu Antonu Laščaku sem že kar nekaj slišala. Vendar je največji problem okoli njega v tem, da se je rodil slovencema, ki nista bila prav zavedna in si je sam izdajal za italijana ter vse svoje življenje deloval pod imenom Antonio Lasciac. Potem lahko razumeš kako težko ga predstavljam kot slovenca. :(

  Njegova vila pa… verjetno je za slovensko in celo evropsko okolje res nekaj posebnega. Jaz pa, ko sem videla fotografijo sem bila kar malce šokirana. V eno stavbo je namreč namešal vse možno…

  Kako naj se izrazim? Zdi se mi kot bi jaz bila ljubitelj gozdnih živali in bi del življenja delovala v gozdu in bi potem naredila bitje na katerega bi dala tace medveda trup lisice pa sprednje tace volka in glavo risa ;) A razumeš? Sicer sem totalen laik čeprav tudi sama hči arhitekta, ki je bil prav tako precej odžtekan ;) toda neznan. Samo res prosim naj mi nihče ne zameri , ampak tak je bil moj vtis ob pogledu na fotografijo. Seveda pa dopuščam možnost, da je stavba v resnici nekaj , kar morda fotografije ne zmorejo prikazati.

  Med tem ko so Laščakove zgradbe v Egiptu pa druga pesem. Res lepe palače!

  vila Rafut v Sloveniji

  lp bata

 14. 14
  batabata
  03/04/2010 ob 7:53 PM

  Kara,

  Hvala tudi tebi za tvoj komentar in morda se pa še vrneš v Kairo. ;)

  Ni mi pa sicer jasno kako, da niso znali povedati kje je Bein Al Qasreen… Ker je kar nekako lokalno ime to ;) No drugič boš ti povela njim! Inshallah.

  lp bata

 15. 15
  Christian L.
  16/05/2010 ob 10:27 PM

  Great share, great article, very usefull for me…thank

  you.

 16. 16
  batabata
  26/05/2010 ob 8:46 PM

  Thank you.

 17. 17
  Willa
  14/06/2010 ob 1:03 PM

  If only more people would read about this!

 18. 18
  batabata
  16/06/2010 ob 2:14 AM

  Thank you Willa.

  In fact I dont think much of who reads.Thats why I write in slovenian…

  But I am very happy that u visit my blog and live a comment.

  Thank you, greetings.

  bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank