Današnji dan pa je bil nekaj posebnega. Posebnega z velikim P!V Kairu smo imeli ne samo obilen dež ampak tudi ledene padavine – točo!

Kar se tiče dežja moram povedat, da že leta čakam, da bi se vse to drevje in bloki ter ulice končno pošteno umili. Danes so se! Predvsem pa sem si želela biti enkrat spet do kože mokra od dežja.Tudi ta želja se mi je danes več kot izpolnila.

Tukaj v Kairu namreč dež pada zelo redko in  še takrat ko pada je to par minut nekega pršenja. Toliko, da se ves prah v okolici spaca v packarijo. Pri takih padavinah seveda sploh ne rabiš dežnika niti zavetja.

Ponavadi so te padavine – pršenje tam največ do 10 minut. Seveda tudi strel in grmenja ni poleg.

Danes pa smo dobili vse v paketu.

Pa da vam povem kako je to bilo.

Popoldne sem sina odpeljala na nogometni trening. Vreme se je nekaj kisalo. S tem mislim, da so sonce kar naprej zakrivali oblaki in pričakovala sem spet kakšen vodni prš. To zimo je pršilo že več kot desetkrat, kar je nenavadno veliko.

No in ko sva z hčerko tako sedeli na tribuni se je počasi nebo stemnilo in v daljavi se je zaslišalo grmenje in strele so začele plesati svoj ples z neba do zemlje.

Nekaj mladih fantov v moji bližini so hiteli vleči na plano mobitele in snemati to za njih edinstveno dogajanje. Večja ko je bila strela in bolj ko je grmelo, bolj se je slišalo: ” Wauuuu!”

Moj sin in ostala nogometna ekipa pa se niso dali motiti in so kar igrali. Potem pa se je začelo. Najprej par debelih kapelj dežja, kar je že nenavadno. Zatem pa je začelo deževati bolj in bolj. Trener se je končno odločil, da fantom, da prosto in da zaključi trening saj je vedno bolj padal dež. In tako smo šli počasi proti garderobam ko se je začelo.

Toča! Velika kot debel grah.V momentu so bile vse zelenice in igrišča prekrita z ledom. Fantje pa so vpili in vreščali ter tekli v zavetje kot bi jih podil sam hudič. Nekateri, ki so bili že na pol sezuti so pustili kar čevlje kjer so jim padli z nog ter tekli  bosi v zavetje, drugi so pograbili stole in si jih dvignili nad glavo, tretji so poskusili malo igrati na ledu… Toda kakšno vpitje je to bilo! ;)

Seveda razumem njihova čustva strahu, toda ne morem si pomagati meni je bilo vse skupaj smešno in ko sem spravila hčerko na varno sem delček tega tudi posnela. Žal sem imela pri sebi le mobilca, zato je malce slabša slika.

Ko smo se na koncu počasi zbrali pod slamniki in so počasi dojeli, da ni ravno konec sveta in da je vse skupaj mimo pa so sledili komentarji, katerim sem se ravno tako od srca nasmejala.

Naprimer Omar, ki ima sicer že 8 let pa česa takega še ni videl pravi, da sneg sploh ni qul kot je to prikazano v filmih in da je to vse ena laž, kajti sneg boli.  :lol:

Tudi moja 60 letna tašča je prvič doživela točo in prav brala sem v njenih očeh kako si zopet misli, da sem malo prismojena kajti pokala sem od veselja in sreče ker sem bila končno spet premočena do kože zaradi dežja.

Zgodba ima še nadaljevanje, toda zaenkrat samo tole, več ne utegnem.

Dodajam dva posnetka iz mobilca. Se pa opravičujem, ker zraven ko snemam razlagam svoji hčerkici, kaj se dogaja. Kajti nič ji ni bilo jasno. Ne kaj je ta voda, ki pada z neba in potem kaj so te bele kroglice in zakaj vsi tok vpijejo mamica je pa kar dobre volje…kar na mute me dajte, pa sam video poglejte.

lp bata

http://www.vimeo.com/9743009

in še eden ko so se že malo pomirili…

 http://www.vimeo.com/9743189

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  tatjana
  26/02/2010 ob 9:37 AM

  Mene seveda ni navdušila toča, ampak me je dobesedno fasciniralo to, da je svet tako majhen. Ni mi treba nikamor in sem tam. Me veseli, da pišete blog tudi o čisto navadnih stvareh.

 2. 2
  Khadija
  26/02/2010 ob 9:43 AM

  Čudovito, da si s kamero (mobitelom) ujela ta” egiptovski čudež”. Moram priznati, da sem se tudi jaz ob branju in gledanju res dobro nasmejala.:) Ubogi fantje, kako so bili zmedeni in prestrašeni. Le kako pa ne bi bili? Vprašanje je, če so že slišali za točo. Pa še grmenje in bliskanje poleg dežja. Vse neprijetne vremenske pojave so prejeli na hitro “v paketu”. Ne vem, ne vem kaj se dogaja v Cairu….ampak od 33 stopinj do dežja in toče v enem tednu…….:)

  Kaj je padala toča samo v vašem delu ali tudi v ostalih delih Caira?

 3. 3
  NordStar
  26/02/2010 ob 10:04 AM

  Zanimivo poročilo. Ja drugi kraji, drugo podnebje… Ljudje pa “delujejo” povsod podobno.

 4. 4
  barbara
  26/02/2010 ob 11:50 AM

  Jp, v Kairu letijo pod streho, pr nas letijo pa avte pokrivat :)

 5. 5
  slavko
  26/02/2010 ob 7:03 PM

  Pri nas je poleti tako vreme kar pogost pojav, ampak vseeno je takole točico lepo gledati, zlasti v tako oddaljeni deželi in kako ljudje na ta nenavaden pojav reagirajo. Ko sem bil v Tuniziji, me je najbolj zanimalo, kako navadni ljudje živijo. Lep blog. Hvala, Bata.

 6. 6
  Masreya
  03/03/2010 ob 12:42 PM

  Enkrat po dolgem casu sem spet malo pokukala k tebi in vidim, da si pridno pisala. Tvoj video s poplavljenimi cestami sem prilepila na svoj FB, da si ga ogledajo se moji prijatelji. A lahko prilepim se ta dva? “Sneg sploh ni tako kul, kot zgleda po televiziji, sneg boli” tale me je spravila v smeh :D

  Fajn bodi in lep pozdrav iz Sharma.

 7. 7
  batabata
  03/03/2010 ob 3:38 PM

  Tatjana;

  Saj toča res ne prinese nič lepega, še posebaj za naravo. Toda ko toliko let ne doživiš da bi kaj padlo z neba pa naj bo dež, sneg ali pa toča vsega se razveseliš. Hvala da si se oglasila in pustila komentar.

  lp bata

 8. 8
  batabata
  03/03/2010 ob 3:50 PM

  Khadija;

  Glede posnetka, sem glavno dogajanje precej zamudila, saj sem morala najprej poskrbeti za mojo tri letnico, da jo spravim v neko zavetje.Šele potem sem posnela fante in hkrati sem morala seveda še vedno njej razlagati kaj se dogaja. Seveda le redko v Kairu doživijo bliskanje strel in grmenje za točo pa itak še noben, ki ni potoval po svetu ni slišal. Zato je res povsem naravno, da so bili popolnoma zmedeni in prestrašeni. Res je čudno to vreme letos…

  Kje vse je toča bila, pa ne vem, ker je v časoposih pisalo za Kairo in Gizo nasplošno nič po predelih… Mož ima pisarno v Maadiju in tam jo ni bilo. Tako, da predvidevam, da se je to dogajalo samo na jugo zahodu, se pravi Giza in 6. Oktober city.

 9. 9
  batabata
  03/03/2010 ob 3:53 PM

  NordStar;

  V bistvu je že Barbara v komentarju za teboj povedala, da majčkeno razlike pa je… ;)

 10. 10
  batabata
  03/03/2010 ob 3:55 PM

  Barbara;

  Jah tukaj imajo glede materialnih stvari res precej drugačen odnos in sicer ne glede na to ali so revni ali ne. Avtomobili so pa itak vsi bunkasti in opraskani tudi brez toče, pa se ne sekirajo kaj dosti. ;)

 11. 11
  batabata
  03/03/2010 ob 3:59 PM

  Slavko;

  Hvala, da si se oglasil in pustil komentar. To je pohvalno če ljudi zanima kadar so na potovanjih še kako je izven območja kjer se nahajajo turisti, samo kaj ko je največkrat za to premalo časa ali pa celo ni možnosti. Iz tega se človek tudi veliko nauči, če ima priliko vstopiti v svet domačinov.

  lp bata

 12. 12
  batabata
  03/03/2010 ob 4:03 PM

  Masreya;

  Seveda lahko nalimaš moje posnetke, nimam nič proti. ;)

  Ja… a ni svetska izjava. Je rekel češ kakšen “bull shit” so vsi ameriški filmi ko folk nekaj romantiko špila po snegu… v bistvu pa ko sneg pade nate zelo boli. :lol:

  lp v SHS iz Kaira

  bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank