Skoraj da že mesec dni je od tega, kar smo imeli nepovabljeno gostjo v stanovanju in sploh ne vem kako sem lahko kaj takega pozabila obelodaniti tudi tu v mojih zapisih. Pa če se samo spomnim koliko skrbi in strahu sem imela okoli tega obiska.

Včeraj pa ko je šola zopet odprla svoja vrata in je doma po 14 dneh, kar naenkrat postalo zelo mirno in tiho sem se lotila malce pospravljati saj se bomo upam, da kamlu selili. In tako sem na balkonu med kramo, čisto na vrhu zagledala tisti jogurtov lonček prekrit z folijo. Itak sem takoj vedela kaj je notri.

Notri je truplo tiste male kače, ki nam je povzročila velike skrbi! Ma kaj velike, ogromne!

Jup, kača. Taka čist ta prava.

Pred kakim mesecem sem med pospravljanjem duplo kock v zaboj našla kačo. Pri nas kocke in tudi ostale igrače še vedno pospravljamo samo odrasli. Otroka mi vedno raztreseta čisto vse po celi dnevni sobi, ko pa prosim, da pospravita kar naenkrat oglušita. Zaradi tega, ker se mi enostavno ne da več vsak večer pospravljati vso kramo, ki jo imata sem že vse igrače pospravila v škatle na omare in jima takrat pustila samo še zaboj duplo kock.

Naivno sem mislila, kako ju bo to prisililo, da bosta pospravljala. Ma kaki! Sedaj sem pospravila tudi duplo kocke in dajam samo po eno igračo na dan. Še vedno upam, da se bosta tako naučila pospravljati in pa, da jima bo vsaj zanimivo, saj tako nimata vsak dan istih igrač.

srednje razmetano

srednje razmetano

Fotografija je stara in je še iz časov ko je mami vsak večer pospravljala . Stanje na fotografiji pa bi lahko ocenila srednje razmetano, kajti še vedno se vidi tla. ;)

Kakršenkoli nasvet v zvezi s tem kako se otroke nauči pospravljati zelo dobrodošel.

No, spet sem zašla iz teme… V glavnem, ko sem takrat posprvljala kocke raztresene po celi sobi, sem si vzela kar metlo in jih najprej z metlo zrinila na kup potem pa iz tistega kupa v zaboj in ko sem jih tako grabila sem jo zagledala.

Zvijala se je med kockami in čeprav majhna je bilo razločno videti razcepljen jeziček. Uf, seveda sem zavpila in na pomoč je takoj pritekla moja mama, ki se jo je po hitrem postopku lotila kar z copatom.

Jaz ob takih dogodkih, kar otrpnem. Moja mami, ona pa.. no ona je z kmetov doma in imeli so tudi vinograd polen slepcov, ki menda ni kača in gadov, ki pa je kača, tako, da kakega strahu pred kačami tudi nima.

Skratka potem smo truplo seveda spravili saj sem kot popolen laik želela vedeti vsaj kake vrste je ta kača in da mi nekdo pove od kje za vraga je prišla v drugo nadstropje?

Potem smo zaradi tega ker je bil petek in še prazniki neuspešno iskali kogarkoli, ki bi nam lahko podal kake konkretne odgovore.

kača

kača

Fotografija kače. In sicer najbolje kakor sem znala, saj ne znam slikati makro stvari.  :(

Še najbolj so mi pomagali prav na enem slovenskem forumu, kjer mi je par zelo prijaznih kačeljubcev podalo kar nekaj koristnih informacij. Če koga zanima debata dodajam link;

Pomoč kačjeljubcev

Kasneje ko so prazniki minile pa smo le dobili odgovor o vrsti te kače. Čeprav je minilo od tega dogodka šest dni pa so nam tu v Kairu na veterinarski fakulteti povedali, da gre za mladička Walterinnesia aegyptia  ali z drugim imenom Desert Black Snake  in pa poznana tudi kot Desert Cobra

Skratka poleg ščurkov, ki sem jih sploh prvič v življenju videla v živo ravno tu v Egiptu sem sedaj v lastnem domu imela še bližnje srečanje z kačo. No ja samo še kak škorpijon se mi manjka pa bo slika popolna.

lp bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  batabata
  28/12/2009 ob 6:11 PM

  :lol: :lol:

  Me je internetni prijatelj opozoril, da se je še stric Skopušnik ustrašil kače…

  Ampak ko bolje pogledaš fotografijo res vidiš, kako smešno naključje. Stric skopušnik vpije in tisti razbojniki hitijo na pomoč z orodjem… ta naša mala kačica pa izgleda za like v mikijevem zabavniku kot anakonda…

  :lol: :lol:

  Mikijev zabavnik je bilo prvo kar sem zagrabila, da sem jo dala gor in poslikala…in potem pride taka fotka.

 2. 2
  StAn_
  28/12/2009 ob 9:20 PM

  eee boga mala žvauca :( , ni mi všeč ko nekateri pobijajo živali sam iz ”prirojenega” strahu :(

 3. 3
  igo
  28/12/2009 ob 10:13 PM

  Hmmm… izgleda precej mikro kača. Kot da bi se izlegla pred nedavnim. In gotovo v gnezdu ni bilo zgolj eno jajce. Kaj pa “mamica” je tudi na zimskm spanju kje v bližini?

  Ne bi te rad plašil, a malo bolj temeljito se razglej po sobi. Dvignjeni podi, spuščeni stropi, pod omaro, za opažno steno, za letvicami okrog poda, pod preprogo, …

  LP, Igor

 4. 4
  batabata
  28/12/2009 ob 10:41 PM

  StAn;

  Imaš popolnoma prav. Če bi prej vedela toliko o kačah kot vem sedaj, ko so me kačjeljubci malo osvestili prav gotovo ne bi ta kačica končala kot je.

 5. 5
  batabata
  28/12/2009 ob 10:54 PM

  igo;

  Pav taka vprašanaj so se meni podila po glavi. In seveda smo najprej obrnili celo stanovanje na galvo…

  Nato pa sem od enega prijaznega kačarja izvedela, da se kačja jajca uničijo če se jih premakne. Torej varianta, da je bilo jajce prinešeno odpade. Prinešena je morala biti mala kačica ali pa je sama prilezla v drugo nadstropje, kar je spet čisto možno baje.

  Kače same pa baje nimajo materinskih čustev in izležejo jaca in jih zapustijo. razen dveh vrst kač, eden piton in še ena, ki jajca zapustijo takoj ko se mladiči izležejo. Tako, da bojazni, da bom srečala mamo kačo prav tako baje ni.

  Pa vse eno hvala za nasvet in morda je sedaj po enem mesecu spet ćas, da zopet pregledamo celo stanovanje bolj temeljito in pa predvsem vrt in grmovje, da niso kje še bratje in sestre. Vem, pa da če jih najdemo, da jih ne bomo pobili, saj baje kače nikdar ne napadejo če niso ogrožene. Tako, da je treba samo veliko hrupa zganjat pa gredo same stran. Baje ;)

 6. 6
  April
  29/12/2009 ob 1:57 AM

  Slepec ni kača! Pa še sploh strupen ni! Stan_ se popolnoma strinjam s tebo, včasih kar ne morem verjet, da pri vseh podatkih, ki so na danes na voljo, pa še tako dostopni so, ljudje pa še vedno tako neozaveščeni. Ko mene obiščejo taki in podobni gosti, jih pospremim lepo ven…

 7. 7
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 6:02 AM

  Menda se včasih skrivajo v bananah. Tudi za tak primer sem že slišala, celo tu, pri nas. Najbrž je bila kačica res mladiček. Jaz bi kar sama preverila po Internetu najbolj pogoste kače v Egiptu in primerjala lastnosti, ki jih vidim s prostim očesom s tistimi, ki so na netu. Ne bi imela miru, dokler ne bi izvedela. Nisem ravno ljubitelj kač in v stanovanju me prav gotovo ne bi veselile.

 8. 8
  batabata
  29/12/2009 ob 8:04 AM

  April;

  Sem popravila v zapisu in dopisala, da slepec ni kača ;)

  Drugače pa vsaka, čast če bi ti na mojem mestu odreagirala drugače. Jaz sem pač zavpila ter otrpnila in samo otroka, ki jo je želel prijeti stran potegnila…

  In res bi danes odreagirala drugače zato ker sem tudi sama proti pobijanju živali kar tako. Verjetno bi jo dali v kak kozarec in potem nekam spustili. Toda ko tako razmišljam kam? Edino nazaj v puščavo od kjer je verjetno tudi bila prinešena…

  Drugače pa so mi na veterinarski fakulteti tu v Kairu povedali, da je v Egiptu več kot 40 kač in vsaj 10 med njimi zelo strupenih. ( upam, da sem si prav zapomnila te številke ) Naša nesrečna najdenka pa so mi povedali, da je poznana kar pod tremi imeni. In sicer;

  Walterinnesia aegyptia ali pa Desert Black Snake in pa Desert Cobra.

  Se opravičujem, ker sem ta pomemben podatek pozabila navesti v blogu.

 9. 9
  batabata
  29/12/2009 ob 8:10 AM

  nevenka:

  Saj smo iskali po netu ampak teh kač in še črnih v Egiptu je kar nekaj. In seveda nisem odnehala dokler nisem dobila odgovora. Sem sedaj šla prebrat blog in sem videla, da sem ta pomemben podatek pozabila dopisati, grem popraviti.

  Kača naj bi bila kobra in sicer črna kobra latinsko walterinnesia aegyptia in bila je res mladiček.

  Glede banan pa sem tudi jaz že slišala, da so tako sem in tja kako kačo tudi uvozili v EU.

  lp bata

 10. 10
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 8:44 AM

  Ja, med tem sem tudi jaz brskala po netu in iskala črne kače v Egiptu. Tudi sem naletela na kobro kot najbolj verjetno. Vsi kačji mladički so majhni, to ne pomeni, da ne bi zrasla večja kača. In tudi majhne kače so strupene, je že prav, da ste jo likvidirali, nevarnost je bila prevelika. Lahko bi koga pičila. Čeprav bi bilo bolj elegantno poklicati ustrezno službo, ki bi kačo varno odstranila in vrnila v njeno naravno okolje. A take službe imajo v Angliji. Tudi pri nas jih ni. Dvomim, da bi bile v Egiptu. Vsaj za vas se je srečno končalo.

 11. 11
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 9:42 AM

  Aja, pa v Avstraliji, ki je tudi nekoliko toplejša dežela, imajo profesionalne kačolovce.

 12. 12
  batabata
  29/12/2009 ob 10:22 AM

  nevenka;

  Ne, ne pri nas takih služb nimamo. Tukaj so razni kačjelovci, ki se s tem preživljajo kar tako na lastno roko ampak prav organizirane službe pa, da bi jaz vedela ni.

  Jah, ta kača bi seveda zrasla in postala zelo nevarna. Samo težko verjamem, da tudi če bi jo pustila namiru, da bi ostala. Saj kače menda ne marajo hrupa.

  Ampak že tako sem cel mesec hodila naokrog in samo oprezala kje bo še kakšna prilezla in mi na pamet ne bi padlo, da jo kar pustim tam med igračam!!

  Največ kar bi bila sposobna narediti , če bi bila tak tip človeka je da bi jo dala v kak kozarec za vlaganje in možu, ki redno hodi po puščavi, ker imajo tam gradbišča, da jo nekje naprostem spusti…

  Tako pa smo pač odreagirali, kakor smo. Vem, da morda ni najbolj prav da smo jo ubili, toda tako je in pika.

  Kobra je le kobra in z nobeno od njih si ne mislim deliti doma ;)

 13. 13
  batabata
  29/12/2009 ob 10:28 AM

  Avstralija je verjetno bolj organizirana in urejena država. Predvidevam.

  In taka služba bi bila prav gotovo super zadeva in očitno, da kar potrebna tudi v Egiptu.

  Čeprav so me pomirili, da to kar se je nam zgodilo je zelo redko. Parv gotovo je bila prinešena iz puščave…

  Če verjameš, da smo se takole malce med sorodniki pogovarjali in niti eden še ni videl kače tako v naravi, še manj pa v Kairu… Tako, da sem nekako pomirjena, da je šlo zgolj za nesrečen slučaj.

 14. 14
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 10:34 AM

  Uh, jaz bi vsekakor preverila vse možne razpoke. Tako, da bi zagotovo vedela, da ni gnezda v bližini. Verjetno, da je res nesrečen slučaj, a previdnost ne bi bila odveč.

 15. 15
  nevenkanevenka
  30/12/2009 ob 4:43 AM

  V Avstraliji in Angliji, morda še kod imajo društva za zaščito divijh živali, ravno tako kot domačih, ki so po svetu nekoliko pogostejša. V Sloveniji imamo menda samo eno, kamor lahko odpelješ divjo žival, ki je iz kakršnegakoli razloga zatavala v urbano okolje ali pa se ponesrečila. Zadeva je čisto v povojih in sploh ni dobro organizirana. Vedno je problem denar. V zadnjih letih so odprli vsaj nekaj zavetišč za domače živali, ki jim poskušajo najti nove lastnike. V okviru takih organizacij ponavadi delujejo tudi specialisti za reptile. Sem sodijo tudi kače. Lovijo pobegle hišne ljubljenčke, ki so lahko zelo eksotični in strupeni in seveda živali, ki se zatečejo v vrtove in v hiše. Ne bi niti vedela, če ne bi toliko z zanimanjem spremljala programa Animal Planet in National Geographic. Ali v Egiptu imate kakšne programe za zaščito avtohtonih živali. Vsaj take, ki bi jih varovale pred izumrtjem? Več ali manj se po celem svetu srečjujejo s to problematiko. Ali imajo otroci možnost kje videti te živali v kakšnem rezervatu, živalskem vrtu?

 16. 16
  ha,ha,ha...
  04/01/2010 ob 10:32 AM

  prav zanimivo, kako nekateri mešajo pojme.nevenka, samo v vednost: kače ne pičijo, ker nimajo žela kot ose, čebele ali komarji. kače UGRIZNEJO, ker imajo zobe ;)

 17. 17
  barbara
  06/01/2010 ob 12:45 PM

  A p nu no, tako malo :) . Jst sm prčakvala vsaj 30 centi. Verjamem da si otrpnla, jst to nardim pr pajkih, čeprav se tut učim kulirat, pa jih zdej (sicer s kopico pripomočkov) ven mečem :) .

 18. 18
  batabata
  06/01/2010 ob 8:43 PM

  ha, ha,ha…

  Veš, saj nas veliko dela to napako. Seveda vsi vemo da kače ugriznejo in da imajo zobe strupnike ampak nekako kar delamo napako in rečemo da kača piči. Menda zaradi tistega razcepljenega jezička:)

 19. 19
  batabata
  06/01/2010 ob 8:51 PM

  Barbara:

  Jup tak mini mladiček je naredil ogromen strah… Ampak , ker se ljudje bojimo tistega česar ne poznamo sem se šla malo izobrazit na forum k kačjeljubcem in sedaj bi verjetno odreagirala drugače. Pajki… uf, hvala Bogu jih tuki nisem še srečala. Ampak unih ta suhih , ki jim pravijo suha južina se itak ne bojim. Samo kosmatih in debelih, pa tud jaz ne bi gledala v stanovanju…

  Sicer pa si najmanj želim srečanja z škorpijoni…

 20. 20
  nada
  08/01/2010 ob 9:48 AM

  Na knjižnem sejmu v Frankfurtu se je založniška hiša na plakatu hvalila: “Končno knjiga brez napake! Pri naši založbi!” Če to zapišejo Nemci, natančneži, bo že držalo.

  Pa so privoščljivci listali po knjigi. Nemcem se je zareklo in tudi napak zapisalo.

  Kače imajo moč, da nam zmešajo pamet, pojme in pravila. Zato tudi sebe postavim v seznam vseh tistih, ki bi lahko zapisali napačno.

 21. 21
  Masreya
  15/01/2010 ob 12:14 PM

  A s kuscarji pa nimas izkusenj?

  Prvega sem srecala v sobi hotela, kjer sem prvic delala. En tak miniaturni primerek se je zadrzeval v kopalnici in sem mu rekla, da v sobo ne sme. Dala sem mu ime Stefan :) Po kakem tednu sem ga nasla drobencljati po sobi in sem ga morala eliminirati. Iz sobe ven na zelenico, namrec. Ujela sem ga tako, da sem ga pokrila s kozarcem (sem morala biti hitra) in pod vse skupaj podlozila papir. Nato sem ga kakih pet minut ogledovala v kozarcu in ga ostela, da naj bo to njegova lekcija :) Zatem je zazivel svoje srecno zivljenje v travi zunaj.

  En dober pripetljaj… Po kakem letu bivanja v Egiptu sem zvecer v hotelski sobi padla utrujena na posteljo pred TV. Po nekaj minutah se mi je zdelo, kot bi me nekdo opazoval. Obrnem se vstran in na blazini poleg mene zagledam enega stefana… Kar me ni kap! Pa sem uporabila isto strategijo – kozarec varijanta – in ga spustila na zelenico. Samo ne vprasaj, kako sem odskocila, ko sem zraven sebe zagledala tisto nenavadno bitje…

  Pajkce srecujem obcasno (tiste, ki hitro lezejo in vcasih preskakujejo kot kobilice). Ampak tiste vidim bolj na zunanjih zidovih hise. Ce pa kdaj kaj prileze noter, pometem ven.

  Scurki od 0,5 do 2,5 cm… Bluaaaaaaak. To pa sprejamo in – po sili razmer tudi s kakim natikacem napademo.

 22. 22
  batabata
  16/01/2010 ob 6:27 PM

  Ojla Masreya,

  Kuščarjev sem pa navajena. :) Mi imamo na stopnišču take male luškane ki me spominjajo na tiste, ki živijo v Istri, mi smo jim rekli martinčki… Te male živalce – kuščarji, verjameš ali ne me prav nič ne motijo, saj vem da niso nevarne in pa itak se poskrijejo ko prideš v bližino.

  Tale zgodba z Štefanom je prav prijetna. :)

  Kar se tiče ščurkov pa…. da ne govorim…. bljakkkk je kar dober komentar :lol:

 23. 23
  nevenkanevenka
  17/01/2010 ob 6:09 AM

  Ha, ha. ha, v slovenskem jeziku se reče, da kača piči. Čeprav vsak človek ve, da ugrizne. Ugrizne tudi komar, pa se tudi reče, da piči. In če pogledaš še malo bolj natančno, kača v resnici piči, rana namreč ni raztrganina, kot je značilno za ugriz. Z dvema zoboma piči in spusti strup na način, ki je značilen za pik. Toliko o mešanju pojmov. Kdo pa pravi, da piči samo želo, kot da zob ne more.

 24. 24
  nevenkanevenka
  08/02/2010 ob 8:30 AM

  Pogledujem tule po blogu, če si se kaj oglasila. Pa lahko pustim samo en pozdravček.

 25. 25
  batabata
  14/02/2010 ob 1:31 PM

  Ojla, nevenka.

  Vsega pomalem je bilo v januarju pa nikakor, da se spravim sem gor…. Hvala za lep pozdravček. Vračam tudi jaz enega.

  lp bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank