jagode v dedembru

jagode v decembru

V Kairu imamo trenutno približno take temperature kot bi bile v Sloveniji meseca maja. Podnevi tam do 27 stopinj ponoci pa okoli 15 stopinj celzija in pa vsak dan sonce, sonce, sonce.

Ker pa sem četrt stoletja le bila  navajena, da se decembra kida sneg in nas zunaj ščipa mraz v lička ter so dnevi bolj mračni kot sončni mi sedaj vsako leto nekako težko sede, da je v bistvu december jaz pa jem sveže domače jagode in sedim na sončku. Tudi nogavic letos še nisem iskala v omarah. ;)

V Egiptu imamo že vsaj dva meseca, kar se domačega sadja tiče na voljo samo banane, pomaranče, mandarine, granatna jabolka od tujega pa so edino jabolka in kivi nekako sprejemljiva cena. Tako da smo kar komaj cakali ta december, ko se začne sezona jagod. In sedaj so tu, njami. Decemberske jagode.

Če koga zanima cena. V trgovini so po 4 do 5 LE za kilo. Kar je dobrega pol eura za kilo. ( 7.5 LE -1€ )

………

Drugače pa trenutna moda v Kairu, tako kot vsako “zimo”. Zgoraj kapa, šal in debela bunda , pod njo predvidevam, da par puloverjev spodaj pa tanke hlače in od vsega najbolj zanimivo in neskladno z zgornjim delom telesa bose noge in na njih japanke ali kaki drugi natikači.

To lahko seveda razumem samo tako, da egipčani občutijo zimo samo nad 1 m višine ( zato kape, šali in bunde) med tem ko je pri tleh še vedno toplo in seveda posledično japanke in natikači zadostujejo. :lol:

Zaradi tega tudi otroke, ki se še nosijo po rokah in so s tem dvignjeni nad tisti 1m višine, oblačijo v smučarske kombinizone in seveda, kape in tudi volnene rokavice niso redkost. :lol:

………

Vsem, ki se skupaj družimo na tem blogu ter v teh dneh praznujete Božič in Novo leto, vam želim vesele in mirne praznike obilo sreče ter zdravja.

Mi pa smo Novo leto imeli prejšnji četrtek 17 decembra. Vstopili smo v leto 1431. :lol:

No ja ko zaideš va nekatere predele Kaira po tam videnem lahko mirno rečem da letnica ustreza. Na žalost.

Jah takle mamo.

lp bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  andy
  23/12/2009 ob 4:25 PM

  Mmm obožujem jagode, so se mi kar sline pocedile, pa še slika je tako mikavna, cena pa za naše razmere prav “smešna”. Hvala za lepe želje ob prihajajočih praznikih. Tebi in tvoji družini pa čeprav malo pozno: Kol sana wenti tayiba

  Lep pozdrav iz poledenele Koroške!

 2. 2
  slavko
  23/12/2009 ob 7:32 PM

  Hvala, Bata, za lep zapis, no, še posebej za čestitko in tebi tudi želim srečno zdravo in uspešno naslednle leto (številko si postavi sama, da ne bo pomote :-) .) Malce heca tudi ne škodi. Lep pozdrav v “Tople kraje” Slavko.

 3. 3
  hagunje
  23/12/2009 ob 8:13 PM

  njam,njam,

 4. 4
  batabata
  23/12/2009 ob 8:42 PM

  andy:

  Tudi jaz obožujem jagode. Ampak take taprave ne tiste brezokusne, “umetne”.

  Hvala za lepo voščilo in celo v arabščini :) Ti verjetno veš kaj pomeni ta stavek, za ostale pa naj povem jaz ; “Še na mnoga leta…”

  Leda ti ne zavidam, še manj pa vseh petard, ki pokajo v teh dneh… petarde pod nogami namreč sovražim, rada pa gledam ognjemete. Upam da boste imeli lepo vreme in za novo leto kak lep ognjemet.

  lp iz toplih krajev

 5. 5
  batabata
  23/12/2009 ob 8:51 PM

  slavko;

  Hvala tebi, da si se oglasil. Glede humorja pa, sem poskusila zlasti del z modo obrniti na hec, koliko mi je uspelo ne vem ;)

  tudi zate lepe praznike in miren božič želim

  bata

 6. 6
  batabata
  23/12/2009 ob 8:52 PM

  hagunje:

  ja njami njami….še bi mami ;)

 7. 7
  Masreya
  24/12/2009 ob 4:00 AM

  Jaz pa zmrzujem v Sharmu! Te dni je sicer malo bolje, ampak mene tale njihova daljna sorodnica zime vseeno poslata. S tahladno roko! Vsake toliko malo bolj zapiha. Bunda in japanke… To je res malo nenavadno. A verjames, da jaz tega nisem opazila, ko sva s Somescanko tavale po Kairu prejsnji teden.

  Priznam, po dveh letih in pol sem se odvadila nizkih temperatur. Ne morem si predstavljati, da bi zdaj sla na dopust v Slovenijo. Bi me orenk pretreslo, do kosti.

  “Komaj smo cakali na jagode. Decembra!” To je pa stavek, ki bi bil lahko dober naslov tvoje knjige, ane?

 8. 8
  nevenkanevenka
  24/12/2009 ob 7:41 AM

  ???? pri 27 stopinjah imate bundice? He, he….zima pa taka :-) Potem je pri nas za Egipčane celo leto zima in hud arktičen mraz. Jaz bi rada živela v nekoliko bolj toplih krajih. Ne maram mraza. Pa tudi zimsko pomanjkanje svetlobe me muči. Hvala bogu, da se dnevi spet daljšajo. V temi greš v službo, v temi prideš domov.

  Včeraj mi je mama kupila marelice. Sem tudi precej presenečeno gledala od kod so prišle. Niso ravno značilne za december. Jagode. Obožujem jagode s sladkorjem in smetano. In po novem jih prej vedno majčkeno popopram. Deluje kot ojačevalec okusa. Res. Za otroke morda to ni najboljši recept, ker naj bi imeli bolj nežne želodčke. Ampak meni je pa ta ideja neskončno všeč. Itak imam rada eksperimentiranje z okusi, škoda, ker živim sama. Včasih sem tako rada kuhala. Sedj pa živim bolj tako, kot da sem ves čas na izletu. Bolj na hitro sama sebe odrajtam. Sendviči pa to…. So te jagode pri vas vzgojene? V Slovenijo jih namreč velikokrat uvozimo iz Maroka.

  Oh, nisem vedela, da ste vi novo leto že odpraznovali. Tebi in tvoji družini želim veliko sreče in zdravja in tudi, da bi nov domek hitreje napredoval. Božič je pri nas državni praznik tudi za nevernike, kamor pašem. Praznujem ravno ne, a se mi prileže nekoliko bolj veselo vzdušje. Slovo od leta? Za menoj je eno zelo težko leto. Upam, da bo naslednje lažje. To je vse. Paravzaprav želim vsem, da bi jim bilo bolje kot letos, ne glede na to, kako so se imeli. Srečno!

 9. 9
  nada
  24/12/2009 ob 1:09 PM

  Košček dnevnega zimskega utrinka iz Slovenije (tako je bilo pred parimi dnevi)

  Vsa kuhinja diši po jutranji kavi. Sedim pri oknu in gledam proti svetlobi obcestne svetilke. Poslušam jutranji program radia Slovenija 1: Uršula Majcen me vsako jutro s svojim prispevkom navduši in uči o zdravem načinu življenja. Gibanje telesa v naravi. Nato nas vremenoslovec Andrej Velkavrh seznani o jutranjih temperaturah, ki so jih namerili ob peti uri zjutraj po Evropi in vse tja do Sredozemlja. Kredarica – 21, Kairo +14. Potem se vrti pesmica, ki gre nekako takole:

  “Sneg je spetu tu in noski rdeči postajajo, bele snežinke spet padajo in fantje dekletom nagajajo. Potem pa nas s poljubi osvajajo. Sneg je tu, čas veselja in miru……”

  Ob pitju kave se odločim. Ja, danes je tisti dan, da grem. Prihaja jutranji svit.

  Grem skozi mojo dolino in po mojih poteh. Srebrnkasta snežna vlakna, razpredena po vejevju se lesketajo. Smrekove veje se pod težo snega sklanjajo. Grmičevje, zame-teno s snegom in polomljenim vejevjem je dom gozdnim živalim. Mehko ležišče je bilo pozno jesenisveže nastlano in v votlini je toplo. Spustim se po strmini v globel k tolmunu. Zasneženi gozd se iskri kot bi posejal na milijone svetlečih se kresnic v snežnobeli puh. Ne, to niso kresnice, to so le drobni snežni kristali, ki jih je prinesel mraz. Tu se križajo gazi, ki jih za seboj puščajo živali. Puhnem v roke in jo mahnem naprej po dolini. Gazim po snegu in mraz mi grize v roke in noge. Na nihajočem srobotu se guga veverica. Hipoma obstanem. Pred seboj zaslišim pasji lajež. Ja tu je kmetija. Ustavim se, da se pogrejem in najem ajdovih žgancev posejanih z ocvirki. Tako sva sedeli z mojo prijateljico in zajemali iz lončene sklede. Vedno me pogosti in na moč bi bila užaljena, če bi odklonila. Obujali sva spomine, na ostre zime v najini mladosti. Ptice so prihajale v naselja ter s kljunčki trkale na okna in prosile vbogajme. Mi otroci smo s prsti brisali rože po šipi. Sneg je bil debel, da so plugi z vprežnimi konji zastajali na vaških cestah. Tudi v mestih in trgih ni bilo veliko bolje. Strehe so se šibile in dan na dan so stanovalci odmetavali sneg na kupe. Otroci so se veselili, saj so imeli hribovje kar po ulicah. Šolskega pouka tisti dan ni bilo in veselje je bilo tu. Od strešnih žlebov so visele sveče, male in velike. Otroci smo jih trgali in dajali na jezike. Na vaškem hribu ali klancu smo se sankali. Zaradi neprimerne obutve tudi veliko prezebli. Še veliko, veliko tega je bilo.

  Na poti domov sem se spomnila tiste stare slovenske pesmi “Pozimi pa rožice ne cveto, dekle kaj pa za pušelc bo……”

  Lepa je ta naša Slovenija, lep košček sveta v srcu Evrope.

  Radio Slovenija 1, ura je 15, 3o, poročila: V Sloveniji rešujemo strukturni problem brezposelnosti, na način socialne vzdržnosti za vse nas……

  Mir in zdravja vsem in vsakemu posebej v Egiptu in vsem katere nas je BATA združila.

  Egipčanski pisatelj Mahmoud Nagib (Nobelog nagrajenec) je zapisal v Kairski trilogiji

  “Obišči me vsaj enkrat na leto, kajti greh bi bil zapustiti me za vedno!”

 10. 10
  eka
  24/12/2009 ob 4:53 PM

  Uf, tole zgleda prav slastno ! Obožujem jagode ampak, vsako leto sem bolj razočarana, saj zelo težko dobim res tiste taprave, dišeče.

  Vesele in lepe praznike, predvsem pa veliko zdravja tebi in tvoji družinici!

  Eka

 11. 11
  nevenkanevenka
  28/12/2009 ob 11:56 AM

  He, he..ne boš verjela. Polna navdiha sem skakljala po trgovini in hotela vsaj malo ujeti vzdušje, polno priprav na slovo od leta…in sem kupila jagode. :-) Uvožene so iz Egipta.

 12. 12
  batabata
  28/12/2009 ob 5:38 PM

  nevenka;

  Super! Povej kakega okusa pa so? Pri nas so sladke in sočne… Za vas so jih verjetno pobrali še zelene, zato me prav zanima kakšen okus imajo?

  In pa kakšna pa je pri vas cena?

  lp bata

 13. 13
  batabata
  29/12/2009 ob 9:09 AM

  Masreya;

  Pri nas je mraz samo ponoči. Ponoči pa res ni za v kratkih rokavih okoli hodit in res rabiš, kar topel pulover. Pravzaprav se shladi takoj ko zaide sonce.

  Piha pa v teh dneh pri nas ne. Pihati bo začelo verjetno spet konec februraja in pa cel marec. Takrat nas ponavadi tudi kak peščeni vihar zamede.

  Glede bunde in natikačov. To moraš pa pridet sem k nam v predmestje na vas. ;)

  V mestu so bolj zrihtani ljudje in so čez vse leto v čevljih tu pri nas na vasi pa kar sandali in japanke rulls, pa naj bo zima ali poletje ;)

  Knjiga… Eh sej trenutno kar stoji, ker nimam časa, delam kariero v poklicu mamica. ;)

  Naslov pa jagode v decembru morda res ne bi bil slab, hvala za idejo.

 14. 14
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 9:34 AM

  Ja, Bata, so bile sicer rdeče, a niso bile sladke. Jih je bilo treba posladkati. Cena za 200 g je bila nekaj čez 1 EUR. Nisem si natančno zapomnila.

 15. 15
  batabata
  29/12/2009 ob 9:41 AM

  nevenka;

  Kar se tiče vremena bi kar rekla, da je to en velik + za Egipt, če bi delala primerjavo z Slovenijo. Meni kar odgovarja toplo vreme in pa sonce vsak dan.

  Spomnim se meglenih juter in mračnih zimskih dni z precej malo sonca in moram povedat, da to ni po mojem okusu…Tudi kadar je padal dež kar naprej to ni dobro vplivalo na moje počutje.

  Egipčanom v Sloveniji – govorim za mojega, pa ti lahko povem je pozimi res kar precej mrzlo toda poleti pa tudi komaj dihajo. Poleti je bil čisto hin od vročine pa je navajen tudi temperatur krepko čez 40 stopinjcelzija. Razlog je vlaga v zraku.

  V Egiptu je namreč suha vročina, ki se jo veliko lažje prenaša kot pa soparna vročina ki jo poznamo v Sloveniji.

  Marelice? Od nas niso prišle, ker jih še ni. Te bodo šele čez kak mesec ali dva. Jagode poprati pa če nisem poskusila pa mi ta ideja niti ne diši, ker ne maram popra ;) Verjamem, pa da mora biti zanimiv okus.

  Glede na to da imaš rada eksperimente z okusi predvidevam da bi ti bila tudi arabska kuhinja všeč. Jaz pa nisem tak tip. Jaz imam kar rada tisto česar sem navajena in zato malce težje vozim tukaj kar se hrane tiče. No za ljudi kot si ti pa to ni problem in vas občudujem. To je vsekakor zelo dobra lastnost!

  Kar se tiče jagod pa so kar domače – egipčanske. Jaz čez celo leto kupujem največ samo sadje z oznako local ali baladi. Se pravi domače egipčansko. Okus je kot bi bile doma z vrta.

  Največ itak kupujem kar pri uličnem prodajalcu, ki ima voz z osličkom in sadje ter zelenjavo dnevno prevzema kar od kmetov. Je pa to sadje in zelenjava lahko bi se reklo kar bio, ker se res zelo hitro kvari. Tako, da kupujem kar sproti.

  Ulični prodajalec itak pride vsak dan mimo. ;)

  Naše novo leto je čisto tako, samo na papirju. Ne muslimanskega pa niti tega po gregorijanskem koledarju, ki ga sledi in po katerem šteje cel svet ne praznujemo. Pri nas je 31 december pa tudi 1 januar normalen deloven dan.

  Kar se tiče božiča pa bomo tudi mi muslimani imeli prost dan ko praznujejo naši egipčanski kristjani to pa je menda 7 januarja. Kopti menda pašejo pod pravoslavne kristjane, ki pa imajo vse v primerjavi z slovenskimi katoliki za 14 dni zamaknjeno.

  Se mi zdi, da je kar se praznikov tiče v Sloveniji slabo urejeno. Saj morajo vsi biti dela prosti na katoliške praznike, kar ni prav. Glede na to, da imajo v Sloveniji, če se ne motim 3 cerkvene praznike, ki so postali tudi državni. ( velika noč, marijino vnebovzetje in božič, upam da nisem katerega spustila ) No glede na to, da so to trije dela prosti dneva bi lahko dovolili ljudem, da tako kot se morajo v službi zjasnit za to kdaj bodo koristili dopuast, da se zjasnijo kdaj želijo imeti 3 dela proste dni zaradi verskih razlogov! Tako bi lahko bili muslimani prosti za svoje praznike, pravoslavci za svoje, katoliki za svoje, judje za svoje in ateisti kakor jim paše. Kaj praviš na to idejo? ;)

  Kar se tiče preteklega leta, zame je bilo kar uredu in če bo naslednje vsaj tako, bom zelo vesela. Kar se pa tebe tiče, draga Nevenka tudi tvoje pesmi izražajo, kar dosti bolečine tako, da ti v naslednjem letu želim vsekakor, da bi bilo veliko bolje in pa predvsem zdravja in pa tudi ljubezen ne bi bila odveč, da bi bila le tista prava in iskrena!

  lp bata

 16. 16
  nevenkanevenka
  29/12/2009 ob 9:53 AM

  Hja, tvoj koncept praznikov bi bil z verskih vidikov bolj pošten, a potem bi jaz ostala brez praznikov, he, he. S tem pa ne bi bila čisto zadovoljna. Tudi podjetje težko organizira delo, če mu za praznik manjka tretjina ljudi. Vidikov na praznike je torej več. In kot ponavadi večina pretehta in zato je pač tako kot je. Hvala Bata za prijazne misli, a žal sem se določenim upanjem v življenju čisto odpovedala. Ne mislim nadomeščati izgubljenega. Bilo je enkrat in edinokrat. Bolje kot nikoli. Brez zdravja pa je težko biti. Vsi ga potrebujemo. Tudi za preživljanje najbolj običajnih, navadnih dni.

 17. 17
  batabata
  29/12/2009 ob 10:00 AM

  Nada;

  Iskrena hvala za ta utrinek. Podoživela sem ga s teboj in vzbudila si mi spomine. Sladke, tople spomine na mojo domovino Slovenijo. Na radijski program, ki ga sicer bi lahko spremljala tudi po internetu toda nekako smo se navadili zaradi moje mami, ki ima raje televizijo, da kar ta cel dan gori. Seveda na rtv slo. Na prijatelje, na zime na sankanje na…

  Torej hvala, da si me vzela seboj na sprehod po tvoji dolini in ker si me spustila v tvoje spomine. Lepo je bilo… in upam, da mi še kdaj napišeš kaj takega…

  Tudi jaz tebi in vsem tvojim želim miru in zdravja ter seveda veselja. …………………

  V Slovenijo pa žal ne bom mogla in ne morem hoditi letno, ker enostavno to ni dosegljivo našemu žepu.

 18. 18
  batabata
  29/12/2009 ob 10:06 AM

  nevenka;

  Se mi je kar zdelo, da ne morejo biti sladke. Saj jih poberejo verjetno še zelene, da pridejo do vas take, da so za prodajo. Jaz ko jih kupim tukaj zdržijo v hladilniku kak dan potem pa že gnijejo.

  Sem videla na bananah v živo kakšne vam pošiljajo. Popolnoma zelene.

 19. 19
  batabata
  29/12/2009 ob 10:11 AM

  nevenka;

  Ma ne bi ti ostala brez praznikov. Ti bi si izbrala svoje tri dni, kadarkoli bi želela :)

  Je pa res, da bi tako verjetno težko zorganizirali delo. Enostavno se sliši toda ko pomislim kako bi jaz to speljala kot delodajalec pa je res mal kriza…

  Glede izgubljenega pa… pusti času čas in imaš prav nikar ne išči in ne nadomeščaj. Jaz verjamem, da dobre stvari pridejo same in to takrat ko jih najmanj pričakuješ.

  Itak pa glede zdravja se ne bi mogla bolj strinjati. Tega prav gotovo vsi najbolj rabimo.

  lp in en topel objem ti pošiljam

  bata

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank