samia gamal

samia gamal

Toda bo res malo, ker je tudi to zelo obširna tema.

Raqs sharqi – orientalski ples v Sloveniji bolj poznan pod imenom trebušni ples v tujini pa belly dance.

Glede nastanka je več teorij in sicer od tega, da so ga plesali že v faraonskem Egiptu, pa do tega, da naj bi ga uporabljale ženske v prisotnosti žensk, ki so rojevale, kot nekakšno spodbudo in kot sugestijo kako si olajšati porod. No glede izvora pa je najverjetneje, da izvira ta ples iz Egipta in ostalih arabskih držav kot Irak v času Babiloncev…

Stilov trebušnega plesa je kar precej in kar je meni najbolj zanimivo, je tista očitna razlika med plesalkami, ki niso rojene v arabskem svetu in v tej glasbi, ter na drugi strani tistimi, ki zrastejo ob arabski glasbi. In sicer, ko gledaš neko tujko pa naj bo rusinja ali slovenka ali pa … se ta zelo potrudi in naredi koreografijo na točno določeno glasbo, ter poskuša vključiti vse gibe, ki jih obvlada. Tako, da na koncu dobiš res občutek tale pa obvlada. Med tem pa, ko bi ji zavrtel neko glasbo, ki bi jo prvič slišala, bo njen ples izgledal precej nepovezan in niti ne tako fajn.

Med tem ko arabske ali turške plesalke plešejo na katerokoli glasbo in prav čutijo kaj prihaja in kater gib paše na tisto. Še posebaj sem imela priliko v živo videti to razliko med rusinjo ( ki je drugače prav razturala sceno) in egipčanko. Ko je prišlo po programu, kar tako drum solo brez priprav je rusinja izvenela, kot popolna amaterka…

Želela sem povedat, da arabke to glasbo čutijo in je del njih in lahko plešejo kadar koli na karkoli brez neke v naprej pripravljene koreografije, med tem, ko z tujkam ni tako.Nasplošno imam občutek, da tu v Egiptu se, kar vsi že rodijo s temi gibi v krvi, tudi moški.

Sicer je tudi najbolj znan učitelj trebušnega plesa na svetu prav egipčan in sicer po imenu Tito. Dodajam en njegov klip. Z njim na odru pa je Nagwa, ki je pevka toda tudi ples, kot vsaki arabki ji ni tuj.Toda Tito je tisti, ki pa res obvlada.Toliko, da ne bo kdo rekel, da je to samo za ženske in da samo ženske obvladajo. ;)

YouTube slika preogleda

Torej, kot sem že zapisala je več zvrsti tega plesa. Najbolj znani so bolj folklorno obarvani Baladi in pa Saaidi in pa Šaabi.Potem pa seveda raqs sharqi z razno raznimi pripomočki. Tančice, sablje, palice…

Med tem pa na arabskem polotoku prevladuje malce drugačen ples, ki ga ženske ustvarjajo z lasmi.

Sicer je moja osebna izkušnja, da se je osnov orientalskega plesa precej enostavno naučiti in ni pomembna ne starost, ne teža, kar se gibov rok tiče je pa res, da je potrebno precej mehkobe…Glede teže bi dodala, da so egipčanske plesalke večinoma bolj okrogle in da vse skupaj prav lepo izgleda, ko se tudi obline zatresejo, vsaj meni. ;)

Sam ples je sestavljen iz gibov z boki in rameni, ter tresenji, ki jim rečemo shimmy in seveda osmicami, ki se izvajajo tako z boki, kot tudi z prsnim košem in jih je tri vrste. Seveda pa je eden bolj pomembnih sestavnih delov tudi valovanje tako trupa, kot rok.

Arabski orientalski trebušni plesi se razlikuje že med jugom in severom Egipta. Tako je povsem normalno, da se razlikujejo tudi od države do države. Osebno mi je najbolj pri srcu Libanonski stil.Med tem, ko kolikor vidim po tv se v Sloveniji najbolj pleše turška varianta.

Bom še potem na koncu nekaj stvari napisala, tukaj pa sedaj dodajam nekaj klipov iz youtuba:

Saaidi ples s palico v izvedbi Fifi Abdu, ki gre po letih že proti 60 letom, kar se tudi že malo pozna, toda še vedno ena izmed najbolj cenjenih plesalk v Egiptu. Sicer se zadnja leta bolj posveča filmu, pa vse eno še vedno velja za divo orientalskega plesa.

YouTube slika preogleda

In še en čisto ta pravi egipčanski saaidi.

YouTube slika preogleda

Naslednji video je baladi, pleše pa prav tako zelo uspešna egipčanska plesalka Dina. Dina je najbolj poznana po tem, da ne pleše samo s telesom ampak je pravi užitek gledati tudi obrazno mimiko. Sicer to dokaj dobro obvladajo vse egipčanke toda prav gotovo je prva med njimi Dina. Žal je posnetek precej slab in zaradi oblačila ni toliko vidno gibov telesa. Menda je na to oddajo prišla le, kot gostja pa so jo sprosili, da nekaj tudi zapleše, zaradi tega pač ni primerno oblečena. No kakor koli že mimika na obrazu pa je dobro vidna.Torej Dina in egipčanski baladi.

YouTube slika preogleda

Raqs sharqi z mečom. Rania, ki je sicer hči egipčanskih staršev, vendar rojena, ter živi in poučuje v Ameriki. Lahko pa povem, da sem se za trebušni ples pred več, kot desetimi leti navdušila tudi sama prav zaradi Ranie. Takrat namreč v Sloveniji še ni bilo nič na to temo in je bilo treba na delavnice hodit ali v Avstrijo ali pa v Turčijo, ali pa iskati koga, ki to obvlada preko neta. Sicer pa sem Ranio izbrala predvsem zato, ker je res profesionalna plesalka ( BDSS ), ki ima telo in gibe natrenirane do perfekcije, pa vendar paše v tisto skupino zgoraj omenjenih, ki nimajo ritma v krvi in mimike na obrazu. Torej manjka tisto nekaj, kar imajo arabke, ki zrastejo s to glasbo in jim je v krvi.

YouTube slika preogleda

Ples ki se imenuje po staroegipčanski bogini Isis. Ga pa prištevajo pod plese s tančicami.Ponovno Rania.

YouTube slika preogleda

Pa, da se vrnem nazaj k arabkam, še en ples s tančico. Pleše pa libanonka Baheja.

YouTube slika preogleda

In še ena bolj znanih libanonk Maya Abi s plesom, ki vsebuje tako hitre kot umirjene takte in tudi na koncu drum solo v zelo hitrih taktih, kjer se lepo vidi, da ima glasbo kar v sebi tako usklajena je z bobni..Vsekakor vredno celotnega ogleda. Prišepnem lahko, da je meni osebno prav ona poleg Dine nekako najljubša.

YouTube slika preogleda

In na koncu še ena tipična egipčanska klubska plesalka. Malce starejša dama z bujnimi oblinami. Žal nimam najmanjšega pojma kako ji je ime, pa tudi tisti, ki jo je snemal mu je bil izgleda nekako najbolj ljub njen trebušček saj ji je glavo proti konca videa kar odsekal. ;)

YouTube slika preogleda

In ena malce boljša egipčanska klubska plesalka Aleya.

YouTube slika preogleda

Res čisto za konec pa bi rada pojasnila še to, da orientalski ples nima nikakršne povezave z islamom. To pa zato, ker nemalokrat slišim iz ust slovenskih punc, da vse slupaj tako ples pa Egipt, arabski svet in Islam povežejo v nekaj, kar gre z roko v roki. Pa temu ni tako.

V islamu je namreč večina glasbe prepovedana. Dovoljeno je samo vse, kar človek lahko ustvari sam z glasom brez inštrumentov in pa morda bobni. Ampak to o bobnih je pot morda, ker se s tem ne strinjajo vsi islamski verski učenjaki.

Seveda z Islamom v štric ne gre niti ples v javnosti, kaj šele golota.

Med tem, ko doma za zaprtimi vrati vpričo moža lahko delate kar vas je volja :)

Orientalski plesi pa izhajajo iz časov pred Islamom. Seveda pa egipčanke skoraj, da vse znajo kljub temu zazibat boke in ogromno plešejo doma sama dekleta ali pa kasneje samo možu. Med tem pa trebušne plesalke, ki nastopajo javno v Egiptu kljub temu, da je precej moderniziran in ne sledi šeriatskemu pravu v celoti pri domačinih požanjejo ogromno zgražanja in neodobravanja ter zaničevanja. Tako, da morajo imeti kar trdo kožo. Sicer pa je v zadnjih letih Egipt preplavilo ogromno plesalk iz Rusije in ostalih republik nekdanje velike Sovjetske Zveze.

To bi bilo za danes vse lep pozdrav iz žalostnega Kaira v veselo Slovenijo ( nogomet).

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  eka
  21/11/2009 ob 3:46 PM

  Super si tole razložila. Res lep in zanimiv prispevek! Ja, nogomet je pa tema st.1 ta hip v Sloveniji :)

 2. 2
  andy
  23/11/2009 ob 4:07 PM

  Krasen prispevek :) . Orientalski plesi so mi od nekdaj zelo všeč…tako skrivnostni so. Sedaj razumem kako to, da so plesi, ki jih vidiš v Tuniziji tako drugačni od tistih v Egiptu. Zadnjič sem po TV gledala oddajo v kateri so nastopale naše trebušne plesalke, saj so se trudile in dokaj odbro odplesala, ampak za tisto nekaj več pa moraš res imeti to glasbo v krvi. ;)

  Lep pozdrav iz mrzle Slovenije !

 3. 3
  batabata
  14/12/2009 ob 12:24 AM

  Hvala vama obema za komentar in posiljam vama toplo sonce v mrzlo Slovenijo.

  lp bata

 4. 4
  Nataša
  05/07/2013 ob 11:56 AM

  Super članek! Tudi sama se učim orientalskega plesa, vendar je pravi balzam za oči gledati plesalke, rojene in vzgojene v orientalski muziki. Me se trudimo prebuditi boginjo v sebi in crkljamo svojo dušo, ki je morda pred nekaj življenji res bivala v tem svetu … Hvala za tole! Srečno!

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank