Ker sem včeraj pisala o zdravstvu bi bilo dobro, da napišem še nekaj na temo zdravil v Egiptu. In pa predvsem na kaj je treba biti kot tujec, turist pozoren v Egiptu, ker sem pred kratkim kar od nekaj oseb slišala naravnost grozne zgodbe na to temo, ampak o tem na koncu zapisa.

Najbolj popularno zdravilo, ki ga turisti v Egiptu kupujejo tako za tukajšnjo uporabo, kot tudi za domov je prav gotovo Antinal. Antinal so kapsule ( za otroke pa obstaja tudi sirup ), ki preverjeno takoj pomagajo pri tako imenovani turistični diareji. Pomagajo pa tudi pri želodčnih težavah in prebavnih motnjah.

Znano je namreč, da vam pri driski, ki jo pokasirate kot turisrt v Egiptu sabo prinešena zdravila iz Slovenije ne bodo kaj dosti pomagala. Zato me vsi veliko sprašujejo na to temo in se več, kadar potujem v Slovenijo moram zmeraj prinesti vsaj 30 škatlic tega zdravila, saj se v Sloveniji menda ne dobi nič primerljivega, kar bi res takoj pomagalo.

V Egiptu so vsa zdravila v prosti prodaji razen res močnih analgetikov in opijatov, kot so recimo Tramal in Morfin in podobne zadeve. Za te potrebujete poseben zdravniški recept in še to se potem dodatno preverja. Med tem pa, kot sem rekla so vsa ostala zdravila vključno z antibiotiki v prosti prodaji. Zaradi tega prihaja seveda tudi do zlorabe in napačne rabe predvsem antibiotikov in posledic, kot so tudi slab imunski sistem, kar egipčane najbolj tepe prav v teh dneh ko doživljamo pravo epidemijo te nove gripe, ki jo v Egiptu sicer vztrajno imenujejo svinjska gripa ( influenza di hanzir ).

Sedaj pa k tisti zgodbi o goljufivih fermacevtih, ki me je prav šokirala, saj sama nikdar nisem doživela ničesar podobnega. Kar od nekaj oseb ( slovenskih turistov ) sem namreč zvedela, da v turističnih destinacijah kot so Hurghada in Sharm El Sheikh lekarnarji za zdravila računajo veliko več kot, ta dejansko stanejo. In z turisti celo barantajo za ceno! Neka gospa mi je povedala, da je za škatlico Antinala plačala celo 120LE in nek drug gospod pa 50LE in to seveda je bila že zbarantana cena. Stane pa dejansko 5LE!

POZOR, ne dajte se okrog prinesti!

Kar se tiče zdravil in cen moram povedat, da je vsaj to v Egiptu urejeno.V Egiptu imajo namreč vsa zdravila enotno ceno. Ne glede na to kje jih kupite ali so vam dana. Ni pomembno ali jih dobite v lekarni v hotelu ali v državni ali pa v najboljsi privatni bolnici. Antinal povsod stane 5LE!

Še več vsaka škatlica zdravil ima ceno. Če je starejšega datuma ima kodno nalepko na kateri je cena ( ki jo je bilo seveda moč odstraniti ). Sedaj nekje od spomladi pa imajo zdravila ceno že vtisnjeno in sicer na dnu poleg datuma proizvodnje in datuma veljavnosti. Cena je zapisana z vsem razumljivim številkami.

Dodajam nekaj skeniranih škatlic zdravil na keterih sem označila kje je cena. Dvakrat kliknite na skenirano fotografijo in se poveča, ter postane bolj razločna.

Na zdravilih starejšega datuma proizvodnje so cene na nalepkah :

antinal

antinal

Antinal še stara embalaža = 5LE.

paracetamol

paracetamol

Paracetamol še stara embalaža = 2.25LE.

In na zdravilih novejšega datuma cena izgleda takole :

svecke proti kaslju

svecke za balzitev kaslja

Svečke proti kašlju = 6LE.

uvamin antibiotik

uvamin antibiotik

Uvamin antibiotik = 9 LE.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  nevenkanevenka
  05/11/2009 ob 2:27 PM

  Hvala Bata, to so gotovo koristne informacije za vse ki potujejo v Egipt. Da jih ne bo kdo opeharil.

 2. 2
  dr. h.c. Peter Legiša
  05/11/2009 ob 5:22 PM

  Ti se hecaš? Kak dolgo si te na svetu, da zdaj komaj zveš, da lekarnarji v Egiptu trgujejo s strankami in barantajo? Kdor je tak nor, da plačuje polne cene, ni niti sposoben potovati, tak da se naj rajši arabskih destinacij izogiba. Za Antinal sem dal v Hurgadi 10LE, očitno sem dokaj dobro prišo skozi :)

  Goljufija je Slovenija, hecni Egipčani in ostali Arabci so daleč od goljufov, so samo hecni možiclji, ki se jim je treba nasmejat. In, ko ustavljajo in govorijo: “hey my friend, I’ll make u a good price”….jim samo odvrneš: “make me a good price and i’ll make a better price”, pa se da dobit nizke cene vedno…

 3. 3
  batabata
  05/11/2009 ob 6:12 PM

  Peter:

  Prav stara se nisem… prav mlada pa tudi ne ;) V Egiptu zivim ze kar nekaj let in v Kairu se mi se nikoli ni zgodilo, da bi me okoli prinesel kak lekarnar. Redno to poskusajo pri frizerju, zelenjavarju in na trznici… ampak lekarnar pa noben niti poskusal ni. Nadalje zgodbe ljudi so me presenetile predvsem zato, ker se mi zdi da je fermacija nekako urejeno podrocje, saj ima vecina lekarn ze racunalnike in ti zdravilo itak poskenira in izda racun…potem pa slisim kako tudi fermacevti ” nategujejo” turiste in sem itak, da cist paf :lol:

  Ves meni ko jih gledam vsak dan, arabce – egipcane mi niso prav nic smesni mozici in goljuf je goljuf ;) Kako se zbaranta pa sem verjemi, da po vseh teh letih ze vesca. Toda obstajajo prostori kjer ni barantanja in so cene znane in eden izmed takih prostorov je tudi lekarna, cene pa so celo na zdravilih. Zato moras razumet, da sem bila res presenecena :lol:

  In tale blog nisem spisala zase ali kot izkusnjo ampak bolj kot koristen nasvet za ljudi, ki k nam redno potujejo.

  Hvala za simpaticen komentar ;)

 4. 4
  dr. h.c. Peter Legiša
  05/11/2009 ob 8:15 PM

  Ni kaj :)

  No, nikakor nisem mislil nič slabega, vsekakor je dobro, da to napišeš, kajti ko vidim kakšni “nepoznavalci” vse potujejo, jim vsaka info koristi. Fantastično se mi zdi tudi to, da nekdo piše blog o in iz Egipta, čeprav si sam ne znam predstavljati življenja v mestu, kjer ni urbanističnih načrtov, osli ležijo v jaških, soljudje so skoraj brez zob, “mesto mrtvih” pa še da dodaten pridih vsemu…razen ene Keopsove piramide zame nič navdušujočega, ampak zgolj zanimivo mesto za obisk. Ampak, vsakemu svoje, in prav se mi zdi, da si tam! Super za prispevke in “keep up the good work”

 5. 5
  batabata
  05/11/2009 ob 8:49 PM

  Sej tvojega komentarja nisem vzela za slabega :)

  To, da sem tukaj pa… vcasih se mi zdi da je bila pravilna odlocitev spet drugic pa da je bila totalno zgresena odlocitev. ;) Ampak kar je je in sedaj smo tu.

  Vidis meni pa je v Kairu privlacno mnogo drugih stvari in prav piramide so mi samo tako za zraven. :) Saj ne recem prvic sem bila navdusena nad njimi potem pa se clovek tako zelo navadi da…

  Veliko tega kar si zapisal je tudi morda res ampak kje za vraga si nasel skrbaste egipcane :) Jaz se ze vsa leta cudim od kje jim ti lepi beli nasmehi ob tako pomankljivi skrbi?

  Se enkrat hvala za zopet prijeten komentar. Me bo veselilo, ce se se kdaj oglasis.

  lp bata

 6. 6
  eka
  06/11/2009 ob 2:33 PM

  Dobrodosla nazaj, me prav veseli, da si bolje! Ja, tole z urejenostjo lekarn me je prav presenetilo…si nisem mislila da je sploh kaksno podrocje v Egiptu, ki tako funkcionira. Glede barantanja pa sem osebno prepricana, da bi ljudje (vsaj evropejci), precej vec kupovali, ce prodajalci ne bi bili tako vsiljivi. Jaz se, kljub stevilnim obiskom v dezelah kjer je barantanje nujno, tega nisem mogla navaditi. Tako velikokrat raje sploh nisem nic kupila, kot da bi se spravila barantat…. Lp in veliko zdravja :)

 7. 7
  Masreya
  06/11/2009 ob 4:43 PM

  Moja izkušnja – prvič zadnjič in nikoli več: Živim in delam v Šarmu in pred kakim letom sem šla v lekarno v hotelu, kjer sem živela in delala. Bilo je v času ramadana – v obdobju, ko se vse pregrehe obesijo na klin. Kupila sem kremo Moov, ki se uporablja za lajšanje bolečin v mišicah (po preobremenitvah). Doktor Mohamed (lastnik lekarne) mi je kremico prodal, brez da bi trznil, za dvajset funtov. Kasneje sem na škatlici našla ceno 3,5 funte ter bila šokirana. Pri tem “doktorju” seveda nisem kupovala več. A si predstavljaš, Bata, da mi ta SOB ni hotel stisniti roke v pozdrav (kao ramadan), prav nič pa ni okleval pri goljufanju, ko mi je za artikel zaračunal 7x več?!?! :-/ Aja… kako nepoučeni potujemo… Jaz osebno potujem, da se naučim in ne obratno :)

 8. 8
  dr. h.c. Peter Legiša
  09/11/2009 ob 9:18 PM

  Hm…ne morem verjet, jaz pa vse Arabce v Tuniziji in Egiptu, ki jih srečujem, imajo škrbaste zobe. Zanimivo :) Ja, velja, te vzamem za besedo, drugo leto mislim Sharm obiskat (zaradi pohoda na Sinaj), pa se dobimo v Kairu :) Upam, da se najdemo, ker Garmin baje tam ne dela. Lp, se slišimo in komentarimo kmalu

 9. 9
  batabata
  16/11/2009 ob 6:23 PM

  eka:

  Hvala za lepe zelje, kar se tice zdravja. Res mi gre na bolje hvala Bogu. Lekarne so pa po mojem mnenju urejeno podrocje prav zato me je zelo presenetilo, da turiste tako ” nategujejo”.

  Glede barantanja, po pravici povedano tudi meni se ne da. Ce mi na trznici ponudi previsoko ceno in mi je ze iz tega jasno, da bom rabila ogromno pregovarjanja da zbijem na nekja sprejemljivega se raje kar takoj brez besed odpravim naprej.

  Moja tasca… ooo ta pa je pravi ekspert in prav ne more brez barantanja. :lol:

  lep pozdrav nazaj bata

 10. 10
  batabata
  16/11/2009 ob 6:32 PM

  Masreya:

  Hm… Jaz bi sla prav gotovo nazaj in mu povedala kar mu gre. Najbolj v tvoji zgodbi pa me je zabolelo to, da se ti je to zgodilo v mesecu Ramadanu. Takrat namrec satan nima moci in vse slabo kar naredimo je del nas in pride iz nas. Torej je tale dr. Mohamed res en $%^&*#@…

  Po drugi strani pa vsaka sola nekaj stane in res je tako se ljudje ucimo. Tudi jaz sem potovala nepoucena . Naucilo me je zivljenje! Samo z lekarnarji tukaj v Kairu pa res se nisem imela slabih izkusenj.

  Jaz na vsake toliko rabim antibiotik, ki se dobi samo v obliki i.m. inekcij in ti povem, da grem raje v lekarno da mi jo dajo kot pa v bolnico. V bolnici placam zato da mi jo dajo 40 LE pa se hematom sem pokasirala zraven. V lekarni mi jo dajo zastonj in se nikoli ni bilo nic narobe…

  Saj pravi iz izkusenj se ucim. :)

  lp bata

 11. 11
  batabata
  16/11/2009 ob 6:37 PM

  Peter:

  Vzeto na znanje. ;)

  Germin so pri nas kar taksisti. Kadar se jaz izgubim v Kairu si vedno pomagam samo z njihovo pomocjo, nikdar z policisti. Policisti tisti ta nizji rang poznajo samo tisti plac kjer stojijo pa morda se 10 kvadratnih metrov stran v vse strani in to je to :lol: Taksisti so zakon, samo je pa res, da razen svetlih izjem ne govorijo anglesko to je pa pol tud problem za turiste .

  Me pa zanima ce imas slucajno podatke, ali sploh kateri gps sistem deluje v Kairu?

  lp bata

 12. 12
  ancksha
  08/01/2011 ob 7:54 PM

  haha midva sva v Alexandriji pred leti dala ene 5 EUR za ciprofloxacin (Ciprobay), za keterega v naši lekarni odšteješ (na recept) 18 EUR. Zmaga :D

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank