clip_image002%5B1%5D.jpg

Oj! Evo mene, da vam malo povem kaj se dogaja in pa da vam povem par zdravstvenih zgodb. O zdravstvu namreč še nisem pisala me pa velikokrat vprašajo kako je s tem v Egiptu in izkušenj iz prakse imam na žalost res veliko.

Na začetku se vam opravičujem, če občasno mal mrknem z interneta, imam neko koronično bolezen, ki me na vsake toliko malo pribije ob zid in takrat ni nič od mene. Ne zamerite toda več o moji bolezni pa ne bi takole javno pisala…

Poleg tega imam še dva mala otroka in pri teh je pa povsod po svetu isto. Prva tri leta so menda, kar precej bolani in tako je tudi pri nas, angine, vneti ušeski pa razni prehladi in viroze nam niso prihranjene čeprav živimo v toplih krajih. No in takrat seveda tudi jaz, kot vsaka mama odklopim vse ostalo in se posvetim samo otrokom.

Evo dosti nakladnja gremo na temo tega zapisa.

EGIPT – ZDRAVSTVO

V Egiptu poznamo tako javno zdravstvo, kot zasebno in pa se eno obliko, ki niti ne vem kako naj jo poimenujem recimo, da “prostovoljno”. Ne poznamo pa v Egiptu zdravstvenega zavarovanja v taki obliki, kot je v Sloveniji. V Egiptu sicer obstajajo podjetja, ki vam kot zaposlenemu nudijo popolno zdravstveno zavarovanje in ga za vas plačujejo oni, pa vendar si potem vezan samo na točno določeno bolnico, kjer imaš vse storitve brezplačne.Če greš v neko drugo ti tisto zavarovanje ne velja nič.

Nudijo pa zdravstveno zavarovanje tudi tuje zavarovalnice, kjer seveda plačuješ sam in nudijo tudi več različnih paketov. Lahko imaš popolno zdravstveno zavarovanje seveda si zopet vezan na točno določene bolnice in pri nekaterih paketih imaš celo zdravila brezplačno.

Toliko na kratko o zdravstvenih zavarovanjih, ki so na voljo. Večina ljudi v Egiptu pa seveda zdravstvenega zavarovanja nima in si vse storitve in zdravila plačujejo sproti.

Bolnice in ostale zdravstvene ustanove, kot sem že zgoraj omenila sama grobo delim na tri kategorije:

Tiste, ki sem jih zgoraj imenovala kot “prostovoljne” so zdravstveni domovi v sklopu mošej. Tam so od zdravnikov specilaistov pa do labolatorijov, res da je vse skromno. Je pa tudi po minimalnih cenah. Saj te zdrvaniki delajo tam brezplačno kot prostovoljci. Sama sem v takem labolatoriju v sklopu mošeje že dala kri in sicer za potrditev nosečnosti. In na lastne oči videla kako se trudijo s tistim malim, kar imajo zagotoviti skoraj, da brezplačno zdravstveno oskrbo.

No tistikrat, ko sem dala kri zdrvanik ni imel ničesar pri roki s čimer bi naredil žilno prevezo zato je na pomoč prišla ena gospa, ki je mojo roko enostavno z obema svojima rokama za čas odvzema v predelu nadlakti stisnila. In med tem je zdravnik preverjeno z na novo odprto iglo odvzel vzorec krvi.Preverjeno, ker jo je moral najprej meni pokazati ali je vse original zaprto ;)

Tudi razkužil mi je roko preden me je zbodel in na koncu sem celo na mesto vboda dobila obliž. In pa, kar je najbolj pomembno v zelo kratkem času sem dobila tudi izvid in sicer bil je + :)

Pravzaprav sem se tu v Egiptu že strenirala, da v bistvu ni pomembna oprema prostora ampak pamet zdravnika. Kar pomeni, da je meni prav vse eno ali ležim na ultra moderni elektronski mizi z mehko odejo in blazino pod glavo ter gledam v LCD tv med tem, ko čakam na pregled ali pa sedim na leseni klopi.

Sedaj mi je že dalj časa pomembno znanje, ki ga poseduje zdravnik ne pa okolje v katerem deluje.In pa predvsem ali mu že tako na 6 čut zaupam. :) Sicer pa saj lahko tudi v ultra moderni bolnišnici naletiš na šalabajzerja… ( spet govorim iz izkušenj ).

Osebno jaz in otroci obiskujemo precej dobro bolnišnico, ki se imenuje Dar Al Fouad Hospital -DAFH. Sami pravijo, da so najboljša bolnica v Egiptu. Radi se tudi pohvalijo, da si pri njih rezervirajo prostor ob uradnih obiskih za primer bolezni vsi visoki obiskiovalci od Busha do Obame… Zahvalna pisma visijo po čakalnicah in tako naprej…

Da sama hodim v to bolnico je zgolj slučaj saj mi je v bistvu najbližja in da je poleg te drage še ena državna, brezplačna v katero gre prav tako lahko vsak, do pred krtakim sploh nisem vedela…

Torej DAFH moram priznati je res bolnišnica na nivoju, kakršnega v Sloveniji sama nisem izkusila. Pa če začnem že samo pri čakalnicah, ki spominjajo na udobno dnevno sobo opremljeno z LCD televizorji in natakarjem, ki vas prijazno povpraša, če bi kaj spili…

Nadalje osebje in inventar je vedno res čisto in urejeno. Zdravniki pa… od takih h katerim se redno vračam pa do šalabajzerjev za katere sem morala spisati tudi pritožbo saj nekaterih stvari enostavno ne morem prežvečit… Se pravi v DAFH je glede zdravnikov malo mešano v zlatem gradu.

Če koga zanima kako ta bolnica izgleda prilagam njihovo spletno stran, vem da imajo tudi virtual tur in galerijo fotk tako, da si verjetno lahko ogledate tudi notranjost na tej spletni strani:

Da Al Fouad Hospital

Torej v tej bolnici in ostalih privatnih se, kar lepo vse plačuje in to ne malo. Sicer je vsaka od teh bolnic specilaizirana za točno določena bolezenska stanja a kljub temu vsak delovni dan v pritličju obratujejo vse možne specialistične ambulante med njimi tudi pediatrična.

Kako izgleda obisk zdravnika v tej bolnisnici?

Seveda se moraš najprej naročiti. Sicer si na vrsti vedno še tekoči teden, pa vse eno brez tega ne gre. Ko prideš na svoj datum tja se registriraš in potem seveda takoj za tem zaviješ k blagajniku, tam seveda najprej plačas za posvet. Nakar si ponavadi, kar hitro na vrsti. Sicer se zgodi, da čakaš tudi kako urico, ampak to so potem že posebne situacije. Ko pa opraviš posvet ti zdravnik spiše recept ali preiskave, ki jih moras opraviti.

V primeru, da cepiš otroke ti po pregledu pediater na recept napiše, kar potrebuje za cepljenje. Seveda greš potem v njihovo bolnišnično lekarno in tam kupiš, kar je zapisano na receptu prineseš nazaj k pediatru, ki potem z tem, kar si po njegovem naročilu kupil pocepi otroka. Nakar moraš potem plačati še ta poseg ( da ga je cepil ) posebaj.

Sicer imam z njihovo lekarno zelo slabe izkušnje. Razen cepiv skoraj ničesar drugega, kar ponavadi predpišejo zdravniki nimajo…

Če pa ti zdravnik napiše preiskave, potem greš v labolatorij in seveda moraš zopet prej zaviti do blagajnika in z potrdilom, da si pred tem vse skupaj plačal ti odvzamejo vzorec na preiskavo.

Če ti zdravnik spiše recept pa greš v lekarno, kjer seveda zopet kljub receptu plačaš vsa zdravila.

Tako, da sem sama že odkrila kakšne so najboljše variante v točno določenem primeru…

In sicer, ker imamo v Egiptu tudi ogromno privatnih labolatorijev se veliko bolj splača, da greš preiskave opraviti k njim, kot v tej bolnici, saj so cenejši pa lahko mirno rečem, da na istem nivoju, če ne celo boljši. Recimo sama obiskujem Al Borg in nimam pripomb.

Če koga zanima več o njih sem poiskala spletno stran:

Al Borg lab.

Nadalje vsak od teh zdravnikov specialistov, ki delajo enkrat do dvakrat na teden ambulanto v DAFH ima seveda tudi svojo privatno ambulanto na drugi lokaciji, poleg tega pa jih je večina še profesorjev na fakultetah… Skrtaka dela in denarja jim ne manjka. :)

V Egiptu je 100% najbolj donosen posel biti zdravnik.

Želela pa sem povedat, da se sedaj kadar gre za cepljenje otrok raje izognem zgoraj opisanem postopku, saj je precej zoprno slačit in oblačit otroka, pa vsako stvar posebaj hodit plačevat, pa še vmes moraš v lekarno… no way to je čist to much zame!

Zato se raje odpravim, ko pride čas cepljenja k tej isti pediatrinji, ki dvakrat na teden sicer dela v DAFH, ima pa tudi privatno ambulanto, ki je sicer na drugi lokaciji in kjer seveda ravno tako plačam in znesek je prav tako primerljiv z tistim, ki ga plačam v bolnici.

Razlika pa je v tem, da vsaj najprej stopim z otrokom do nje in tam ona vse opravi od pregleda do cepljenja, saj ima cepiva v ambulanti in šele potem ob odhodu vse skupaj na enkrat plačam in to je to.

Poznamo pa v Egiptu tudi državne bolnišnice, ki pa so precej bolj zanemarjene z slabso opremo in z čistočo, ki verjetno ni sprejemljiva za evropejce, ker so navajeni, da celo najslabsa Veterina v EU izgleda bolje.

V teh bolnišnicah pa je veliko stvari brezplačnih, plača se največkrat samo preiskave in pa zdravila med tem, ko je pregled in posvet z zdravnikom brezplačen.

Tudi če gre za urgenco ne sprašujejo najprej po denarju ampak takoj nudijo prvo pomoč seveda po zmožnostih.

Obstajajo pa tudi državne bolnišnice v katerih je vsa nujna medicinska pomoč brezplačna, je pa res da so te bolnice v zelo, ampak res zelo slabem stanju, kar se tiče inventarja in prav tako zaposlenih. Brez zamere ampak tja ne bi peljala niti psa. :(

Kot sem zgoraj omenila do pred krtakim sploh nisem vedela, da je poleg bolnice DAFH v katero hodim že vsa ta leta še ena državna bolnišnica odprta za vse zunanje paciente. Nisem vedela zato, ker je v sklopu medicinske fakultete.

No pa se je zgodilo, da je pred kratkim moj mali med prerivanjem z starejšo sestrico padel z sedežne direkt na glavo. Na tla, ki so v Egiptu skoraj povsod kamnita. Ker se ni takoj zajokal in je zrasla precej velika buška, poleg tega pa je deloval še precej zmedeno sem seveda odhitela na urgenco, kot ponavadi v DAFH kjer so mi povedali, da bo potrebeno slikati glavo in da jim na žalost aparat ne dela in naj poskusim v bolnici poleg njih.

Tako sem se odpravila v to državno bolnico na kateri sem že večkrat prebrala napis, ki je sicer samo v arabščini ampak bi pomenilo v prevodu Egipčanska fakultetna bonica in se seveda nahaja v sklopu Medicinske fakultete. Zato sem mislila, da je to bolnica zaprtega tipa.

Inventar v njej sicer zelo reven, kot je v Egiptu za državne bolnišnice značilen. Urgenca v katastrofalnem stanju ampak zdravnik – specialist nevrokirurg, ki je prišel pregledat sina je pa bil pravo presenečenje.Urejen gospod z prfektnim znanjem angleščine… In tudi drugače vse osebje od vratarja naprej zelo prijazno… nobene ” darfuedovske” nadutosti.

In naredili so mu CT glave mu oskrbeli buško. Tudi eno kremo za ublažitev hematoma je dobil za domov. Plačala pa sem samo CT slike in to 150 LE kar je manj kot plačam v DAFH samo zato, da lahko rečem zdravniku, dober dan…

Prav gotovo bom še kdaj zavila k njim, pa ne zaradi tega, ker so brezplačni ampak predvsem zaradi odnosa, kako so naju sprejeli in obdelali. Samo rjuho moram drugič sabo vzet.

Smešno?

Pa žal resnično… tiste pregledovalne mize so dotrajane in usnjene prevleke zlizane in natrgane, in žal rjuhe ali papirja s čim bi jo prekrili nimajo.

Žalostno… :(

In nazadnje se zgodba sicer že izpred dveh let, ampak vse eno se mi je utisnila v spomin za vekomaj. Zgodilo se je v bolnici imenovani Zuhur hospital tu v 6. Octobru, kjer živim. Sicer je bolnica privatna ampak za slovensko oko v slabem stanju.Torej…

Moja tašča je sladkorna bolnica, seveda se dite ne drži kljub temu, da je stanje precej resno in mora redno jemati zdravila, ampak to je že druga zgodba, na temo saj bo če bo Bog tako hotel… V glavnem eno popoldne je nikakor nisem mogla zbuditi, ko je popoldan legla k počitku in mi je že pred tem potožila, da se slabo počuti. Čeprav sem ji nekako uspela dati za spiti sladko vodo po žlički, je nikakor ni bilo možno spraviti k polni zavesti in zato sva jo z možem odpeljala v njej najbližjo bolnico zgoraj omenjeno Zuhr hospital. Ko sva jo pripeljala tja so jo seveda sprejeli na urgenco in…

Najprej sva plačala, da so jo sprejeli. Ko jo je pregledal zdravnik je rekel, da bi bilo dobro preveriti vsebnost sladkorja. Seveda tega ni naredil dokler se mož ni vrnil z blagajne z potrdilom o plačilu. Potem pa jo je le zbodel s tistim svinčnikom v prst… Nakar je bilo z sladkorjem vse uredu, glede na njeno stanje seveda in je zdravnik rekel, da bi naredil še EKG srca. Seveda tudi tega niso niti priklopili dokler ni mož zopet prišel s potrdilom od blagajnika in tako naprej za vsako preiskavo, najprej k blagajniku. In to naj bi bia urgenca! Na koncu seveda niso nič našli, niti po CTG slikah glave in je na osnovi ne vem česa že… zdravnik, ki jo je vodil zaključil, da gre najverjetneje za manjšo možgansko kap in predlagal, da bi jo obdržali na opazovanju kak dan ali dva. Seveda najprej je moral iti mož v naprej plačat, šele na to so jo odpeljali v sobo… Skratka, če ne doživiš ne moreš verjet.

Od takrat naprej verjamem tudi zgodbo sorodnika, ki mi je pravil, da je žena pri porodu močno krvavela in je potrebovala nujno transfuzijo pa ne samo, da je v tisti bolnici, kjer je rojevala niso imeli, niti priskrbeli jo niso oni… Baje je možakar hodil od bolnice do bolnice, da je nabavil tisto kri.

Tako da… pri nas se, kar se tiče zdravstva dogaja tudi tisto, kar si je težko predstavljati.

Iz vsega, kar sem že doživela vem, da ni kriva samo država ( vlada ). Saj se le ta trudi, vendar so tu ljudje, ki jim ne gredo naproti in to od zdravnikov, ki jih tak sistem, kot je sedaj bogati in jim zato odgovarja, pa do ljudi, ki se nikakor ne morejo naučiti živeti pod določenimi pravili in po nekem sistemu…

Pred časom je bilo v časopisu zapisano…Da naj bi ministrstvo za zdravstvo ( žal se ne spomnim več, kje točno ampak bilo naj bi nekje ven iz Kaira) kupilo neko manjšo stavbo v kateri naj bi bile ambulante in zdravniki. Seveda vse brezplačno za ljudi, saj naj bi ministrstvo samo financiralo vse skupaj.

Čez čas so z ministerstva poslali nekoga pogledat, kako ta stvar deluje in…

Ne samo, da zdravniki, ki naj bi delali in so bili zato plačani niso delali, celo nekateri med njimi so svoje ambulante dali v najem in tam je človek z ministrstva lahko namesto pregleda dobil kakšno novo oblačilo, saj je bilo kar nekaj izmed ambulant preurejenih v trgovine z oblačili. Seveda so najemnino kasirali dotični zdravniki.

Jah, only in Egypt :lol:

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  blaz3k
  05/11/2009 ob 12:46 AM

  Država so ljudje!-?

 2. 2
  batabata
  05/11/2009 ob 7:04 AM

  Drzava so tudi ljudje.Toda ko jaz zgoraj omenjam drzavo imam v mislih predsednika z njegovo ministersko ekipo.

 3. 3
  nevenkanevenka
  05/11/2009 ob 8:58 AM

  Dobila sem malce anarhičen vtis o egipčanskem zdravstvu. Veliko je odvisno od tega, koliko kakšen človek pozna posamezne istitucije, tako, da velika odgovornost za zdravje leži kar na pacientu in ne na zdravstvu. Tako se mi zdi, da so ljudje z vidika teh uslug močno diferencirani kljub temu, da imate tudi brezplačno zdravstvo, a kaj ti to pomaga, če ti tam na koncu ne morejo pomagati. Bi bilo pa zanimivo primerjati cene določenih storitev, ki so samoplačljive z našimi. Pri nas so namreč resne preiskave, kot je CT, kar drage in si je ne moreš privoščiti kar tako. Cena CT glave v Medialab je cca 150 EUR. Sicer se v resnih situacijah človek tudi pri nas vedno večkrat obrne na zasebno zdravstvo predvsem zaradi časa, kdaj sploh prideš na vrsto. Da ne govorim o zobozdravstvu, ki je v totalnem kolapsu. Čudno je, da je tudi vaša urgenca tako zbirokratizirana, saj tam včaish štejejo tudi sekunde. Kaj zdravniki nič ne odgovarjajo za preživetje pacienta, da imajo čas čakati na vsa dokazila o plačanih računih? To me od vsega najbolj čudi. Imate zdravniško zbornico, ki ugotavlja strokovnost in etičnost zdravniškega delovanja? Ali zdravnika lahko sodno preganjate, če zakrivi smrt iz malomarnosti? Naša zbornica sicer ščiti bolj zdravnike kot paciente, a pod težo dokazov včasih tudi vzame kakšno licenco.

 4. 4
  batabata
  05/11/2009 ob 9:48 AM

  Nevenka:

  Saj imas pravilni vtis.Res je vse skupaj brez reda. Sicer je vse povezano z ljudmi in njihovimi pricakovanji in kaj se jim zdi sprejemljivo potem take storitve tudi iscejo. Nekateri zivijo revno in ko pridejo v drzavno bolnico se jim zdi tisti inventar uredu ter zaposleni ljudje tam cisto na nivoju. Seveda, ker boljsega niso navajeni pa tudi nimajo zelje po boljsem. Te stvari je zelo tezko razloziti. Se sama sem rabila par let da jih vsaj delno razumem. Egipcane namrec.

  Ti si ne mores mislit kako zelo si jaz zelim mojo tasco enkrat pripeljat v Slovenijo za kak teden. Zal smo enkrat ze poskusili pa so nam vizo zavrnili. Se v casu ko je bil prejsnji konzul. Menda je sedaj pod novim veliko lazje dobit vizo… No v glavnem rada bi jo peljala v Sloveniji malo naokrog in pa da vidi da so vse sole enake da so vsi zdravstveni domovi in bolnice prblizno enake… kako je cisto, zeleno. Po mojem se ne bo mogla nagledat. Saj si po mojih pripovedovanjih menda ne zna niti predstavljat kaj ji razlagam… Predvsem mi nikakor ne verjame, da se zdravstvo razen zob in ocal v Sloveniji nic ne placa. Ne verjame da dobis zdravila na recept. Me more tudi verjeti, da se operacije opravljajo brezplacno in to v dobrih bolnicah in s strani dobrih specialistov… No ona v glavnem ko pride v Egiptu v drzavno bolnico ne vidi, da bi bilo tam kaj hudo narobe, ker je tako navajena ze celo zivljenje.In po drugi strani ne razume kaj ji jaz razlagam kako je to pri nas.

  Zato se bo ona v drzavni bolnici v Egiptu pozdravila in bo zadovoljna z uslugami. Med tem ko bova jaz ali ti od tam pobegnili z strahom, da poleg tega kar naju ze pesti fasem se kaksen hepatitis…

  Glede cen ti lahko takoj naredim primerjavo prav za CT.Ampak primerjavo med dvema bolnicama ki stojita ena poleg druge. Saj je tudi moja mami prav pred enim mesecem morala opraviti CT. Seveda sem jo peljala v DAFH. Tam sem za CT odstela 600 LE.

  Tako, da se kar precej tolcem po glavi saj nisem vedela, da je v sosednji stvabi to isto zadevo mozno opraviti za 150LE. No sedaj vem tudi to.

  Koliko CT stane v Slo. pa nimam pojma. Predvidevam pa da okrog 300 euro.

  Pri nas je pa ne samo, da vse zbirokratizirano. No sicer se mi na urgenci v DAFH se nikoli ni zgodilo, da bi morala najprej vse placevati. Vedno do sedaj so postimali pa sem na koncu poracunala je pa res, da ti ze ob sprejemu povedo, da se pri nijih vse placa. :)

  Je pa tudi res da sama se nikoli hvala Bogu nisem bila v zivljenski nevarnosti, da bi videla kako to deluje takrat. Ker kolikor vem je ministrstvo za zdravstvo pred kratkim izdalo odlok, da se naprimer ponesrecence ali ljudi v zivljenski nevarnosti pripelje v najblizjo bolnisnico se jih tam brezplacno spravi iz ta hujsega in potem sele premesti v javno ustanovo ce nimajo denarja za naprejsnje zdravljenje.

  Kar se tice zdravnikov in odgovornosti ter vsega kar si nastela. Vse imamo in se vec. Ce naletis na “ciste” ljudi potem imas moznost da uspes in tudi tukaj sledi odvzem licence. Seveda pa je treba imet denar in veliko sreco, da se izognes korupciji.

  Trenutno je zelo odmeven primer nekega decka, ki je pred dnevi umrl za posledicami nove gripe. Menda naj ne bi bil primerno zdravljen in se raziskujejo okoliscene. Kaj bo pa sledilo bomo pa se videli…

  Drugace pa jaz sem se enkrat pritozila ze cez enega zdravnika in to zaradi postopka in zaradi njegove nadutosti. Potem me je poklical manager in sva se pogovorila na koncu je rekel, da bo ustrezno ukrepal. Kaj je naredil ne vem samo tega zdravnika pa nikdar vec nisem tam srecala.

 5. 5
  Masreya
  06/11/2009 ob 4:55 PM

  Ne skrbi, tudi v Sloveniji bo kmalu tako… Saj se v vsem hočemo zgledovati po Ameriki. Če nimaš denarja, lahko crkneš… Jaz sem se odločila, da si bom začela plačevati članarino v neki bolnišnici in če do česarkoli pride, me lahko zdravijo tam. Kaj pa mi drugega v tem kaosu še sploh preostane?

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank