Ko si človek išče svoj dom, pa naj bo to stanovanje v bloku ali pa hiša, se ponavadi pri novogradnjah vedno najprej pogleda okolica in parcela. In pri tem je v Egiptu res potrebno ogromno domišljije…

Spomnim se, ko mi je mož rekel, da greva pogledat nekaj parcel, pa kjer mi bo vseč, tam bova kupila. No v Sloveniji bi se res lahko vozila cel dan in kamorkoli bi prišla povsod bi bilo kaj za videti. Tukaj pa sem se po ogledu dveh parcel že lahko takoj odločila. Moja odločitev je bila naj se odloči on sam. Kajti kamorkoli sva prišla sem videla podobo identicno na spodnji fotki. Povsod daleč okrog nič pred menoj pa samo pesek, kamor ti seže oko…

se nepozidana parcela

pesek, pesek pa se malo peska...

No ja sicer ti kupi peska imajo lahko zelo različne cene. Tale parcela na sliki je od mojega trenutnega domovanja oddaljena kakih 300m zračne linije. Toda zaradi lokacije ima astronomsko ceno. Sicer lokacija tudi v Sloveniji, kar veliko šteje in vpliva na ceno zemlje, le da v Egiptu pod dobro lokacijo štejejo popolnoma drugi faktorji, kot v Sloveniji. Tu ni pomembno ali je v bližini vrtec , šola, pošta, banka… ker tukaj so meje tistega, kar se štejejo, da spada pod opis besede blizu vse, kar je nekje v radiju 50 km. Razdalje tu niso tako pomembne, kot v Sloveniji. Menda tudi zato ker je sredstev javnega prevoza ogromno in je poceni, pa tudi bencin je poceni.

V Egiptu je za dobro lokacijo dovolj že samo to kaj bo tam zgrajeno. In za kater razred ljudi.

No, da nadaljujem temo od prej. ;)

Moj mož se je potem sam odločil in izbral nekaj, kar je bilo dosegljivo najinemu žepu ampak obtavno. Seveda, ker je to stanovanje v bloku sva potem lahko izbirala nadstropje in pa postavitev prostorov in take stvari. Ampak vse to je takrat, ko moraš izbrati samo na risbah in jaz priznam imam glede tega bolj slabo predstavo. Nekako sem se odločila za duplex in sicer v pritličju z lastnim vhodom, predvsem zaradi vrta. Danes je ta vrt še vedno pesek ampak, ko se preselim bo tam travica in kako lepo drevo, da nam bo delalo senco.

In tako sem, ko sva izbrala in začela že plačevati še dolgo hodila gledat tisti kos puščave, da bi videla, kdaj se bo začelo kaj graditi. In začelo se je.

Toda zopet sem naletela na nekaj zame precej neobičajnega. Ko v Egiptu gradijo, naprimer naselje, ki bo imelo 50 blokov jih ne gradijo vse na enkrat, kot pri nas. Tu delajo vsakega izmed njih od zacetka do konca… Tako, da tisti katerih bloki so zgrajeni med prvimi lahko praktično živijo še, kar nekaj časa na gradbišču.Saj stanovanje dobiš takoj in ne šele, ko je cel kompleks zgrajen.

Tako sredi puščave rastejo naselja in ko je vse zgrajeno uredijo še ulice in okolico, če gre za ograjen kompleks se seveda vse obda z zidom in takrat je čas tudi za zelenje. Posadijo se palme in drevesa, trava… In kar naenkrat iz pred leti le kupi peska postanejo lepo naselje.

Kjer živim danes so bloki stari od 20 do 30 let. In imamo ogromno zelenja.Prav zato sem si po tem lažje predstavljala, da bo tudi najin takrat, še kup peska postal dom obdan z zelenjem. Na spodnjih dveh fotografijah lahko vidite kako sredi puščave raste novo naselje. In pa naše naselje kot primer kako potem ta puščava izgleda čez nekaj let. Za vse to pa gre zahvala reki Nil. Brez vode ne bi bilo Egipta. ;)

novo naselje

……

staro naselje

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Jure
  10/10/2009 ob 7:06 PM

  Lepo, Lepo

 2. 2
  Jaz
  10/10/2009 ob 7:25 PM

  ravno včeraj sem imel na obisku sorodnike iz Phoenixa, Arizona in je tam dokaj podobna situacija (glede peska). puščava kamorkoli se obrneš.

 3. 3
  nevenkanevenka
  11/10/2009 ob 3:46 PM

  Tole zelenje pred bloki se mirno lahko kosa z zelenjem pred našimi bloki, čeprav naš ljubljanski župan niti ni preveč navdušen nad zelenicami, se mi zdi, da ima raje beton. Pri vas je parcela verjetno dobro komunalno urejena, če ima tudi namakalni sistem? Brez tega puščava težko ozeleni. Praviš, da Egipta ne bi bilo brez Nila. Verjetno črpalke potegnejo vodo do zemljišč? Od kod izvira vaša pitna voda?

 4. 4
  nevenkanevenka
  16/10/2009 ob 5:50 PM

  Kje si račka, že cel teden? Menda si se od zadnjič uspela pozdraviti do konca?

 5. 5
  batabata
  17/10/2009 ob 5:13 PM

  Bolna… :(

 6. 6
  nevenkanevenka
  21/10/2009 ob 6:12 AM

  Upam, da se kmalu pozdraviš in spet kaj lepega napišeš.

 7. 7
  eka
  30/10/2009 ob 9:45 AM

  Ko sem enkrat zbolela v času bivanja v Egiptu so mi prinesli sladko, vročo limonado :) zelo mi je bila všeč in še danes jo naredim svojim otrokom, ko se slabo počutijo. Poskusi – mogoče te bo pa spravila pokonci!

  Hitro okrevanje ti želim!

 8. 8
  batabata
  30/10/2009 ob 11:16 AM

  Nevenka:

  Skoraj vsa “pitna” voda v Egiptu je iz reke Nil. Pri Aswanu je jez na Nilu, kjer je statisticno dovolj vode za 9 let za cel Egipt, pravijo.

  Zato je Nil Edina stvar pri kateri se nas predsednik Mubarak ne pogaja. 95% Nila mora priti v Egipt in pika pravi in tako tudi je. Egipt dovoli drzavam juzneje da vzamejo iz Nila kolikor hocejo vendar jim jeza ne dovoli postaviti…ko se je enkrat samo zacelo nekaj na to temo govorit je Mubarak takoj rekel, da to pomeni vojna…

  Zato pravim da brez Nila ne bi bilo Egipta.

 9. 9
  batabata
  30/10/2009 ob 11:23 AM

  eka:

  Ja tukaj vse zdravijo z limonado. :) Vse! Zal meni limonada pri moji zadevi ne nuca kaj dosti, mi je pa sedaj ze bolje in se pocasi sestavljam, veliko mi pomaga predvsem Ventolin… pa nekako gre.

  Hvala vsem ki mislite name, za pisat imam pa res veliko… samo voljo pa energijo se rabim. ;)

 10. 10
  Moiisa
  31/10/2009 ob 6:04 PM

  Mislimo nate, da se pozdraviš!! Prijeten in lep preostanek vikenda.

 11. 11
  nevenkanevenka
  03/11/2009 ob 7:07 PM

  Upam, da že lažje dihaš in da kmalu ne boš več potrebovala zdravil. Držim pesti, da sem čim preje pozdraviš. Vsak dan pogledujem na tvoj blog, v upanju, da boš kmalu zapisala kakšno novo, radoživo zanimivost. Lepo te pozdravljam. Dobesedno :-)

 12. 12
  andy
  04/11/2009 ob 4:12 PM

  Bata pozdravljena, vsak dan pogledam tvoj blog in upam, da si že bolje. Želim, ti da se čimprej pozdraviš in nas razveseliš s kakšnim prispevkom :)

  Lep pozdrav iz zasnežene Koroške :)

 13. 13
  batabata
  04/11/2009 ob 4:23 PM

  Joj hvala vam vsem. Sploh nisem vedela, da imam toliko virtualnih prijateljev. Res hvala… tuki bi nalimala unga smajlija , ki vas vse objame pa ne znam… pa naj bo smesko namest njega :)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank