V Egiptu je ljubezen do domovine pri ljudeh zelo močna. Radi imajo Egipt in ponosni so na svojo državo.

Ob vsaki možni priliki razvijejo zastave in plapolajo z njimi, pa naj bo nogometna tekma, poroka kakega pomembneža, otvoritev kakih novih prostorov… ali pa praznik.

Egipčanska zastava se vsako jutro dvigne v šolah pred poukom, pa naj se gre za privatne ali državne. Med tem ko se dviguje zastava, pa otroci pojejo himno. Pravzaprav je bila egipčanska himna prva pesem in celo besedilo, ki ga je moj sin prav zaradi tega vsakodnevnega jutranjega opravila, obvladal brez napake.

egy zastava

Iz te ljubezni do države potem tudi sledi, da ne mine mesec ali dva, ko je na tržišču s strani popularnih glasbenikov pesem, ki opeva Egipt. Si predstavljate v Sloveniji Dan D ali pa pred leti Sidartho, ki poje hvalospeve ali ljubezensko pesem Sloveniji?

Osebno sicer menim, da ne bi bilo slabo, toda za uspeh in dobro prodajo singla pa ne jamčim.

No sicer nimam namena pisati o narodni zavesti, le en kratek uvod za pesem, ki bi jo predstavila sem želela narediti. Ker sem do sedaj predstavila samo moške pevce sem se danes odločila za žensko in sicer Šerin, ki je prav gotovo najuspešnejša egipčanska pevka novejše popularne glasbe zadnjih 8 let.

Torej predstavljam vam Šerin Ahmed in pesem posvečeno Egiptu z naslovom Mashrebtesh Men Nilha – Ali nisi pil iz njenega Nila.

YouTube slika preogleda

Pomen besedila v slovenskem jeziku.

Naša država je amana (amena pomeni nekaj, kar ni samo naše in nekaj na kar moramo paziti ) v naših rokah. Držimo jo pokončno, dokler živimo. V njej živimo leta. In leta se počutimo varne.

Ali nisi pil iz njenega Nila

Ali si ji poskusil peti

Ali si poskusil, ko si žalosten se sprehoditi po njenih ulicah in se ji potožiti

Ali se nisi sprehodil po njenih prelepih predmestjih

Ali nisi odrasel v njej

Ali nimaš fotografije na pesku ob njenih morskih obalah

Poglej v svojo notranjost in našel boš, da je tvoja domovina prijatelj in družina.

In bo težko pozabiti jo.

Morda si pozabil ker si tu v njej in je ne pogrešaš.

In nikdar nisi bil stran od nje.

Toda tisti, ki so poskusili oditi, pravijo, da ni ničesar na svetu kot ona.

Bil sem stran in hrepenel po njej.

Pozabil sem svet in se vrnil v njo.

Ko sem prišel se je obudilo miljone spominov, ki jih nosim v svojem srcu.

Naša domovina je za nas dragocena in bo ostala v naših očeh.

Dokler ljubimo našo domovino jo lahko naredimo še boljšo.

Mi smo tisti, ki jo držimo visoko in jo ohranimo v naših rokah.

Najlepšo za nas in za naše otroke, ne glede na vse.

In še arabsko v latinici :

Baladna Amana Fe 2edeina Ne3aleha Madam 3ayshen Ne3esh Feha Senen we Senen We7na metamenen.

Mashrebtesh Men Nilha tab Garabt Teghanelha Garabt fe 3ezz ma te7zean Temshy fe Shaware3ha we Teshkelha Mamshetsh fe dawa7eha tayeb makbertesh feha Wala Lek sora 3alramla Kanet 3al shat Fe Mawaneha

Dawar Gowak Tel2aha Heya El So7ba we heya El Ahl 3eshret Balady betb2a Nesyanha 3al Bal Mesh Sahl Yemken Nasy La2enak Feha mosh wa7shak wala ghebt 3aliha Bas elly megareb We fare2ha 2al fel Donya Mafesh Ba3deha

En ghebt Ba7anelha Wansa El Donia we Agelha Wen get Ansa Tefakrny be Million Zekra le 2albi Shayelha

Ghalya Baladna 3alina we Hatefdal fe 3eneina We madam Ben7eb Baladna yeb2a 7atetghaiar Be 2edeina E7na Elly Ne3aleha .. be 2edeina Nekhaleha Agmal Lena we lewladna mahma El 3omr Ye3ady 3alina..

Dawar Gowak Tel2aha Heya El So7ba we heya El Ahl 3eshret Balady betb2a Nesyanha 3al Bal Mesh Sahl Yemken Nasy La2enak Feha mosh wa7shak wala ghebt 3aliha Bas elly megareb We fare2ha 2al fel donya mafesh Ba3deha

Številke v besedilu so glasovi, ki jih ni mogoče zapisati v latinici zato uporabljamo številke.

2 – hamza, 3 -ain, 7 – ha

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  blaz3k
  15/09/2009 ob 12:19 AM

  ni malo čudno , Egipt še slabe skrbi za svoje prebivalstvo , domoljubje pa je večje , svojevrsten paradoks .

 2. 2
  hagunje
  15/09/2009 ob 1:30 AM

  lepa pesem

 3. 3
  gladiolagladiola
  15/09/2009 ob 8:19 AM

  Hudo. Lepa pesem in pevka. :) Kar se pa tiče Slovenskih pesmi……ne, tu se poje kvečjem o mami in rožicah. LOL

 4. 4
  eka
  16/09/2009 ob 9:18 PM

  Pozdravljena, ze nekaj casa spremljam tvoj blog in moram reci da mi je zelo vsec. Sama sem (po sluzbeni dolznosti) veliko hodila po Egiptu in po drugih (pretezno) muslimanskih drzavah in vedno znova sem bila pozitivno presenecena. Po drugi strani pa sem vedno debelo gledala, ko so me ljudje (slovenci), ki se nikoli nikjer niso bili, prepricevali, kako je povsod umazano in kako so ljudje primitivni…in kako lahko hodim tja. Zato samo upam, da tvoj blog berejo tudi t.i. “slovenceljni” in da bodo vsaj malo zaceli drugace razmisljati. Vse dobro tebi in tvoji druzini!

 5. 5
  Masreya
  18/09/2009 ob 7:07 AM

  Eka, zaplankani Šentflorjanci so in bodo ostali taki, kot so. Ko sem jaz enkrat na obisku pri svojih žlahtnikih na Pohorju omenila dopust v Libanonu, je ena sestrična prav modro izjavila: “A to je pa tista Alkajda tam, ane?” Sem se odločila, da je pač določene teme treba vsebinsko presejati in se z zaplankanci pogovarjati o njihovih otrocih, vremenu, poslušati njihovo jamranje o šihtu in cenah ter hvalisanje o dopustu v Istri. Drugače pa je Kairo v svetovnem merilu znan kot eno najbolj “usranih” mest. Če nam je ta oznaka všeč, ali ne. Dejstvo je, da se nikakor ne morejo navaditi ene take splošne čistoče. Bomo videli, kako bodo vladni programi vplivali na stanje čez 20 let.

  Sem skrenila s teme… Egipčanski patriotizem… Zanimivo je, da želijo Egipčani biti pokopani v Egiptu, tudi če so živeli na tisoče kilometrov stran. To zna precej zakomplicirati situacijo, ko naprimer nemška žena hoče svojega moža pokopati v njunem domačem kraju, njegovi sorodniki pa sprožijo celo sodno vojno, da dobijo truplo in ga pokopljejo v rodno grudo.

 6. 6
  nevenkanevenka
  20/09/2009 ob 12:58 PM

  Nobene škode ni, če imajo državljani v svoji duši in tudi navzven izraženo pripadnost svoji domovini. Pri nas so včasih pesniki pisali več domovinskih pesmi kot danes, pripadnost naciji je bila v drugačnih časih bolj pomembna, danes pa jo uničuje razklana politika. Od muzike pa mi je še najprej na pamet prišla: Slovenija od kod lepote tvoje.

 7. 7
  batabata
  06/10/2009 ob 11:40 AM

  blaz3k:

  Res je to domoljublje svojevrsten paradoks. Pred nekaj dnevi sem poslusala Omar-ja Sherifa ko se je v enem intervjuju dotaknil tudi te teme. Kot svetovljan, ki je vec zivljenja prezivel zunaj Egipta kot tu pa se vedno egipcan pravi, da se nikjer na svetu ni videl, da tudi revezi in tisti ljudje na dnu tako zelo ljubijo svojo drzavo kot v Egiptu. In moram mu pritrditim kajti take so tudi moje izkusnje.

  hagunje:

  Hvala da si se oglasil-a.

  gladiola:

  Pesem je res lepa. Tudi pevka Sherin je meni cist o.k…. samo egipcani pa pravijo da je manj lepa… kdo bi jih razumel, kajneda?! ;)

 8. 8
  batabata
  06/10/2009 ob 11:43 AM

  eka:

  Iz srca hvala za tvoj komentar. Vse kar si povedala je res in tudi sama dozivljam, kadar pridem v Slovenijo. Se enkrat hvala in upam, da se se kaj oglasis.

 9. 9
  batabata
  06/10/2009 ob 11:57 AM

  Masreya:

  Glede cistoce, lahko recem samo kar je res je res. Toda to se nanasa na tisto kar bi moralo pristati v zabojnikih za smeti.

  Ne razumem pa ljudi ki komentirajo kako umazane so stavbe pa kako so umazana drevesa??

  Mislim a se ti ljudje res ne zavedajo da je to puscava in da tu nikoli ni dezja. Stavbe so stare po nekatere 1000 in vec let, ja normalno da je vse zapraseno. Tiste dvakrat na leto ko pade par kapljic dezja in samo malo narosi pa se ta prah se dodatno spaca tako na drevesih kot na hisah.

  Jaz se spomnim ko me je konec februarja obiskala prijateljica z druzino iz Slovenije. In seveda sem hotla da bi bilo vse se dodatno ekstra ultra cisto. Pa sem dva dni pomivala od polken do sten na balkonih ma vsak koticek sem spucala v nulo.

  In potem pride dan ko je priletela iz Sharma in pazi to ravno tisti dan se je ze zjutraj dvignil pesceni vihar. Precej mocan, tako, da smo se bali da letalo morda ne bo moglo pristati, ampak ni pa bil tisti ta najmocnejsi ko v momentu sredi dneva postane tema. Skratka vse je bilo v tistih parih urah viharja nazaj rumeno… ne samo od zunaj kjer sem pesek iz teras lahko kar pometla, ampak tudi notri. Vse povrsine so bile kot da jih ze en mesec ne bi nihce obrisal… :)

  Ma ne mores verjet, ce ne dozivis.

  Ljudje v glavnem ne vedo, da moram jaz naprimer, ki zivim na obrobju Kaira se pravi sva z Saharo sosedi, vsak dan vse prebrisat in pomit tla. Ker je vsak dan vse rumeno od peska pa tudi ce imam polkna zaprta…

  V novem stanovanju sem dala vgraditi alu okna in to dvojna z vakumom… ce bo se tam vse prasno pol pa ne vem no…

  Skratka hotla sem sam povedat da je Kairo in Egipt dvojno umazan… za eno umazanijo to so smetiso krivi ljudje za drugo pa podnebje in vreme.

  Glede zaplankanosti si lahko predstavljas kako je meni ko pridem med svojo zlahto na dolenjskem. So se odlocili, da zato ker nosim ruto se me je treba sramovati. Jah… :(

  Glede trupla pa. Tukaj ima veliko za opraviti tudi Islam. Muslimani povsod po svetu zelijo biti pokopani v muslimanski drzavi in po muslimanskih pravilih ker je to pac zelo pomembno. Tudi jaz si zelim biti pokopana v Egiptu. :)

 10. 10
  batabata
  06/10/2009 ob 12:03 PM

  nevenka:

  Meni pa pride na misel poleg te se:

  Samo miljon nas se zivi od agropopa

  in pa morda bi pod domovinsko lahko steli tudi:

  Siva pot od Aleksandra Mezka

  potem se pa res da ze neha…

  Bi bilo pa kar fajn ce bi popularni glasbeniki posvetili kako pesem tudi domovini. :)

Trackbacki

 1. bata » Blog Archive » Razmišljana o Egiptu I.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank