okrasene moseje

okrasena mošeje

Tale zapis je nastal že včeraj vendar je zaradi intrnetnega mrka objavljen z eno dnevno zamudo. :) Tudi fotografija je res zelo, zelo slaba , zato jo bom v teh dneh posnela na novo, insallah.

Danes je prvi dan meseca Ramadana, kar za muslimane pomeni prvi dan posta. Mesec ramadan naj bi bil mesec duhovnosti, miru, prijateljstva in ljubezni.

Zame osebno, pa bo tale ramadan letos verjetno eden od najbolj napornih. Zardi malih otrok vstajam precej zgodaj zjutraj in bodo postni dnevi res dolgi toda z dobro organizacijo se nadejam, da bomo zvozili brez slabe volje. Če sem lahko zvozila v Sloveniji ob 10 urnem delavniku potem mi sedaj, ko sem doma res ne bo hudega.

Poleg tega nam gre na roke celo država, saj so letos že včeraj prestavili uro na zimski čas. Tako, da sedaj nisem več eno uro pred vami, ki živite v Sloveniji. Sedaj si bomo časovno enaki, do konca oktobra, ko boste tudi v Sloveniji prestavili uro na zimski cas.

Kdaj točno se mesec Ramadan začne nikdar prav za sigurno ne vemo v naprej, saj se lunin mlaj lahko zamakne za kak dan, zato imamo astrologe in astronome, ki opazujejo nebo in nam šele dan pred po izračunih pričakovanem mlajem sporočijo, ali pričakovani datum drži in kdaj točno se začne in prav tako, kdaj točno se bo mesec ramadan končal.

O ramadanu nasplošno verjetno nima smisla tukaj pisat na dolgo in široko saj so informacije z lahkoto dosegljive nainternetu. Bi pa zato raje napisala malce o tem kako mesec Ramadan izgleda v Egiptu in pa pri nas doma.

V mesecu ramadanu čez dan malce manj gori tv in če že potem so to verske vsebine, veliko prebiramo Koran in se pogovarjamo ter družimo. Tudi moj vedno prezaposleni mož v mesecu Ramadanu pozabi na službo in je na prvem mestu Bog in družina.

Majhni otroci se ne postijo zato si jaz že v naprej pripravim lahka kosila za njiju. Tako, da potem čez dan nič ne kuhamo. K kuhanju se spravim šele kako uro pred maghrebom. Maghreb je beseda, ki pomeni zahod sonca in v mesecu ramadanu oznanja konec posta. V arabskem svetu nam ni potrebno gledati na uro, kdaj je magreb saj nas na to opomni adhan to je klic k molitvi.

Ko zaslišimo klic k molitvi, ki oznanja konec posta najprej izrečemo dovo ( dova je prošnja k Bogu ) in šele na to popijemo požirek vode. Moj mož kot arabec pa naredi tako kot je sona ( sona je tisto kar je počel Poslanec Mohamed s.w. ) in najprej popije kozarec mleka z dateljni. Na žalost zbirčna kot sem, tudi dateljnev ne maram in se lotim raje kar samo vode. ;)

Za tem se vsedemo k mizi in zaužijemo obrok, ki se mu reče iftar.

Iftar je v bistvu zajtrk, vendar so jedi pripravljene, kot za kosilo. Se pravi juha, meso, riž ali testenine morda krompir, solata in seveda sladica… V Egiptu je navada, da na iftar povabimo znance, sorodnike in prijatelje. Tako, da tudi mi potem velikokrat jemo iftar pri drugih družinah.

Letos sem sicer prosila moža zaradi otrok, ki me potrebujejo čez dan, zvečer pa gresta zgodaj spat, kot se za male otroke pač spodobi, da ta druženja ob iftarju malce omejimo in se bomo držali bolj doma.

Skratka cel dan ne pijemo ne jemo nimamo spolnih odnosov, tisti ki kadijo ne kadijo poleg tega pa se je potrebno vzdržati še slabih dejanj, kot so naprimer laganje, obrekovanje…

Ko pade mrak pojemo obrok in nato zmolimo, ter se poveselimo. Za tem pa se mož in starejši sin odpravita v bližnjo mošejo, na Teravih, ki je precej dolga večerna molitev. V vseh ostalih mesecih se moli samo Al Aisha in ne traja več kot 5 minut v mesecu ramadanu pa molijo poleg Al Aishe še Teravih, ki včasih tudi po celo uro. Kadar smo bili na iftarju pri znancih ali sorodnikih pa se na to molitev odpravijo vsi moški skupaj.

Ko se moški vrnejo domov, zopet kaj malega pojemo. Ponavadi so to se ostanki od iftarja največkrat samo kaka sladica. Nato se še malo podružimo in zatem se počasi odpravimo domov in spat. To je ponavadi tam okrog polnoči.

Vendar ta spanec ni prav dolg, saj odrasli vstanemo že malo po 3 uri zjutraj in zaužijemo obrok, ki ga imenujemo sohor. Saj se pri nas v Egiptu post letos začne par minut pred 4. uro zjutraj. Danes je bila zora se pravi začetek posta ob 3.53h. Obrok, ki ga zaužijemo pred postom pa je lahek in pa mora biti precej pametno izbran, da nas zaužita hrana ne bo naredila žejne čez dan.

Egipcani radi jedo za sohor, bob ( ki ga imenujejo ful ), jogurte, ne prevec slane sire, jajca…

Kljub postu so egipčani ta mesec strašno dobrovoljni in nasmejani.

Za mesec ramadan pa velja tudi, da hitro prepoznaš slabega človeka. Saj v tem mesecu Satan nima moči in ne more vplivati na ljudi. Se pravi, kar je ta mesec slabega, je slabega izvorno iz človeka.

Naj to malce bolj razložim. Ljudje počnemo slabe stvari in muslimani verjamemo, da je včasih to iz nas samih, včasih pa nam prišepetuje Satan. Ker le redki ljudje uspejo prepoznati satanovo prišepetovanje, ter se mu izogniti je težko vedeti ali so slaba dejanja storjena iz našega ali njihovega lastnega slabega jaza ali je zraven pripomogel še ta vražji hudič, katerega naloga na tem svetu je samo ta, da napolni pekel. ;)

Osebno lahko povem, da temu, da so v tem mesecu ljudje boljši z lahkoto verjamem, saj to tudi na lastni koži doživljam, ter vidim na lastne oči. Naprimer v mesecu ramadanu v Egiptu ni lačnih ljudi.

Če se slučajno znajdeš na cesti tik po maghrebu, to je v času iftarja te ustavljajo ljudje, ki te vabijo k njim domov na pojedino ali pa ti v roke stisnejo steklenico mleka z dateljni, kruh sadje…

Je pa zanimivo tudi to, da je mesec Ramadan za muslimane najboljši mesec, najbolj vesel in najbolj srečen in da se tega meseca veselijo, ter zato okrasijo ulice, domove ter mošeje. Lahko bi naredila primerjavo z veselim decembrom v Sloveniji.

Osebno imam na ramadan zelo lepe spomine. Zdravniki, tako v Egiptu kot v Sloveniji so nama namreč dali vedeti, da brez njihove pomoči otrok ne bova mogla imeti in po vseh mučnih preiskavah, ko sva že bila naročena za …

Pa je bil tik pred tem še mesec ramadan in ko so postni dnevi šli proti koncu sem se zavedala, da se postim že cel mesec in, da tukaj nekaj ne štima, saj ženske zaradi naših dni ponavadi par dni posta izpustimo in ga nadomestimo kasneje. No tako sem par dni pred koncem posta ugotovila, da teh ženskih dnevov tisti mesec ni bilo. Takoj sva se odpravila v bližnjo mošejo, v njihovo zdravstveno enoto, ter opravila krvni test za dokazovanje nosečnosti. In res se je izkazalo, da nama je ramadan prinesel najino deklico.

Zgodba se je ponovila še dve leti kasneje, ko sem ravno tako v mesecu ramadanu, zaradi izostanka ženskih dni spoznala, da pod srcem nosim novo dete.

Zato je postni mesec Ramadan tudi zame mesec veselja in priložnost, ko s postom izkažem Bogu mojo hvaležnost za vse, kar mi daje. Alhamdolillah.

Toliko za danes, več pa v prihodnjih dneh. Se opravičujem če sem, danes v svoj zapis vnesla preveč Islama, ampak brez tega v mesecu ramadanu pač ne gre.

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  jure
  23/08/2009 ob 10:49 AM

  Samo, da se imate fino !

  Kar se pa mlaja tiče, ti pa lahko iz SLO pošljem koledar na katerem so označene lunine mene (tudi mlaj !) za leto dni v naprej – če boš pa hotela več, pa seveda priskrbim zadevo za naslednje desetletje ali celo stoletje. Tako ne boš odvisna od vaših “astrologov” ampak od naših astronomov. Veš, astronomija je v zadnjem tisočletju hudo napredovala in take napovedi (mlaj) niso več nobena posebnost. ;o))) Ker se za astronomijo (kot vem) nič ne zanimaš, ti je ta podatek verjetno nov. Zato prosim, da mi ne zameriš, če sem v komentar natresel malo pekoče soli. Kritika gre bolj tebi kot veri, bolj tvojemu nezanimanju za te zadeve. Če želiš ti pošljem nekaj linkov za fotografije iz globokega vesolja. Šele ko to vidiš, zares občutiš, kako nepomembno majhen je človek in kako velik je Bog v resnici. Ko dojameš, da si virus na drobcu prahu.

 2. 2
  gladiolagladiola
  23/08/2009 ob 10:50 AM

  Prijetno praznovanje ramadana ti želim.

  RAMADAN ŠERIF MUBAREK OLSUN (upam da sem prav napisala)

 3. 3
  Milan
  23/08/2009 ob 12:41 PM

  Hvala za dober in lep opis Ramadana, ter tvojih osebnih izkušenj v tem mesecu. Srečno še v naprej!

 4. 4
  Ani
  23/08/2009 ob 12:53 PM

  Ta praznik ki ga imajo muslimani, je meni kot čisto krvni Slovenki zelo pri srcu. Zdi se mi da je to čiščenje telesa in seveda duše. Mislim da mi Slovenci nismo sposobni oz, niso sposobni kaj takega kot muslimani, ker resnično spoštujejo svojega boga. Pri nas v Sloveniji, ko imamo kakšne praznike, ljudje gledajo bolj da so polne mize in da so doma. V Sloveniji ni prave duhovnosti, to zelo pogrešam. Ker se pač okvarjam z jogo in gedam na duhovnost in boga rez z dušo. Vsem ki praznujejo praznik Ramandana vse lepo.

  A::::::::::::

 5. 5
  batabata
  23/08/2009 ob 12:54 PM

  Jure,

  :lol: Nic me ne boli ali pece tale sol. Ker imas po eni strani prav pa vendar… jaz vse eno verjamem da se je ravno letos se posebaj izkazalo, da vasi ali pa nasi astrologi, po katerih potem tiskajo koledarje niso imeli prav. Saj je bil mlaj predviden ter na koledarju ( slovenskem ) oznacen ze za 19. avgusta. Toda astrologi ne samo nasi ampak tudi vasi so potrdili da je mlaj nastopil letos 20 avgusta. :)

  Ta zmeda se lepo vidi tudi pri Slovenski islamski skupnosti ki so se zaradi tega zaceli postiti ze en dan pred vsemi ostalimi muslimani na tem svetu. ;) No ja slovenski in vse ostale podruznice Sarajeva. Sicer pa oni so itak nekaj posebnega, pa naj se ramadan imajo en dan prej :lol:

  Drugace pa Jure tudi mi imamo za celo leto ali pa 10 let v naprej izracunano vseh 5 pozicij sonca ob katerih izvajamo molitve ;)

  Samo mesec ramadan je pac nekaj posebnega in se vedno radi gledajo v nebo da ugotovijo res pravi cas in dan. Poleg tega je to tradicija, tega pa ves kako tezko se je otresti :)

  Hvala , da si se oglasil :)

 6. 6
  batabata
  23/08/2009 ob 12:59 PM

  gladiola:

  Popolnoma pravilno. :)

  Milan:

  Hvala tudi tebi, da si se oglasil. :)

 7. 7
  batabata
  23/08/2009 ob 1:02 PM

  Ani hvala tudi tebi za tvoje mnenje in dobre zelje.

 8. 8
  mustang
  23/08/2009 ob 5:14 PM

  Post OK, ampak ne tak da se ponoč nažeraš. Post je brez hrane, Jezusevih 40 dni je lahko vzgled vsakemu. Pa srečen in vesel praznik vsem ljudem islamske veroizpovedi.

 9. 9
  ateistka
  23/08/2009 ob 6:40 PM

  Bata, res lep prikaz ramadana. Čestitala ti bom pa čez mesec dni, ob Bajramu.

  Ani bi rada povedala, da imajo tudi Katoliki post, tj. po pustu do Velike noči. Ampak koliko ljudi se tega drži je pa druga… Ni tako strog kot v Islamu, namen je isti.

 10. 10
  batabata
  23/08/2009 ob 8:24 PM

  mustang,

  Namen ramadana ni samo to, da se telo ocisti ampak predvsem je to osebna preizkusnja koliko si pripravljen potrpeti in se odrekati kot dokaz svoje pripadnosti Bogu. Bez jest in predvsem brez pijace prezivljati dneve na +40 in vec stopinjah ter zraven se opravljati kako delo prav gotovo ni zdravo, je pa to tisto kar sem zgoraj opisala, osebna preizkusnja.

  Pravi ramadan nikdar ne izgleda tako, da se cele noci naziras. Ne vem ali si dobil tak obcutek iz mojega pisanja? Saj osebno vedno shujsam v ramadanu, pa ne zato ker bi hotela ampak ker pac veliko manj in bolj skromno jemo.

  Seveda pa obstajajo primerki ljudi, ki se postijo na nacin, da zamenjajo dan za noc in to je to. Podnevi spijo, ponoci pa pocnejo vse kar bi normalen clovek delal podnevi. No to seveda ni nikakrsen post ampak o tem bo sodil Bog. Je pa res, da je takih ljudi, ki se postijo na ta nacin zadnje case ogromno. No jaz hvala Bogu nisem med njimi. :)

 11. 11
  batabata
  23/08/2009 ob 8:31 PM

  ateistka,

  Hvala za razlago. Za katoliski post vem in sicer menim, da se ga pa res ni tezko drzati saj ce me spomin ne vara se odrekajo samo mesu in alkoholu… Je pa tudi res, da ne poznam nikogar, ki bi se ga drzal. Vem, pa da kar veliko katolikov uposteva tista dva velika postna dneva ko naj se ne bi jedlo mesa.

  O Eidu , ki mu bosanci pravijo bajram bom pa tud se kaj napisala in seveda bom vesela tvoje cestitke. :)

 12. 12
  Blanka
  23/08/2009 ob 11:24 PM

  Bata, danes sem prebrala vse tvoje bloge… Koliko zanimivih in neznanih stvari sem izvedela. Imam še mnogo vprašanj…prav tako tudi namen obiskati Kairo, je pa odvisno od okoliščin in predvsem dopusta v službi :-) In takrat se najdeva na soku…ti pa prinesem kakšno slovensko dobroto… Pozdravček iz deževne Slovenije

  Blanka

 13. 13
  batabata
  24/08/2009 ob 12:25 AM

  Blanka dobrodosla v Egiptu in seveda castim sok. :)

  lp iz zelo vrocega Egipta

 14. 14
  Masreya
  24/08/2009 ob 4:00 AM

  Seveda tudi od mene (še na blogu) Ramadan Karim ali po “naše” Kol sana wenti tayiba ya 3asal. Hvala, ker si tako poljudno opisala mesec ramadan. Jaz bi pripisala zgolj to, da se v ramadanu nekateri ne-muslimani vseeno postijo, v znak solidarnosti. Jaz sem lani naredila en tak polovični post, ko sem čez dan malo manj jedla, vedno pa sem se udeležila sohorja s prijatelji. Letos imam en tak bolj svoj prehranjevalni režim. Veliko mislim na lačne ljudi po svetu in zato jem manj, bistveno skromneje. Sicer pa sem že tako ali tako v življenju bolj pridne sorte, ne kadim, ne pijem kave, ne jem nobenega mesa pa z alkoholom sem tudi bolj na “vi”. Lani sem spoznala nekega ortodoksnega kristjana, ki jih je tu v Egiptu kar precej. Postil se je v času pred veliko nočjo in tudi on je imel nekakšne stroge postne zapovedi, med drugim ni nič jedel niti pil med sončnim vzhodom in zahodom. Pa ne vem, če ni bil to tisti 40-dnevni post.

 15. 15
  mustang
  24/08/2009 ob 9:29 AM

  Kjer živim, je kar močna muslimanska skupnost. Mer ramadanom jih opazujem in se pogovarjam z njimi, večina prav trpi, bogi reveži. Ne štekajo smisla in so pač oddaljeni od njega. In se ponoči tudi nažirajo, seveda. Zelo malo je tistih, ki tole zadevo jemljejo dobesedno. Nažalost. Kr se pa tiče posta in delat 40 dni med njim, če si zdrav, to ni problem (niti men pr 61 letih). Če pa se seveda že med letom nažeraš in živiš tko, ka se danes živi, pa seveda nimaš moči nikakršne.

 16. 16
  batabata
  24/08/2009 ob 1:29 PM

  Masreya:

  Hvala za lepe zelje. Rs je marsi kater ne musliman se iz spostovanja in solidarnosti vzdrzi. Jedo in pijejo bolj na skrivaj, da niso ravno na oceh tistih, ki se postijo.

  Posledicno cez dan gostinski obrati ( coffi shoopi) samevajo. Restavracije pa v glavnem kar priredijo delavni cas. Seveda v turisticnih predelih to ni mozno in tam vse deluje tako, kot vsak drug dan.

  Ocitno imava kar nekaj skupnega v prehranjevalnih navadah ;) Tudi sama ne kadim in ne pijem ne kave ne pravega caja, v katerem se egipcani prav utapljajo. Mesa rdecega sploh ne maram, jem samo prsni kos od piscanca. Alkohol pa sploh ne vem kako izgleda, pa niti nimam zelje po spoznavanju. ;)

  Nimam pa se za pridno glede prehrane, saj rada jem predvsem neumne in nepotrebne stvari kot so cokolada, sladoledi in vse ostale sladkarije… Od tega bi pravzaprav lahko zivela. Trenutno imam manijo na jagodne napolitanke.

 17. 17
  batabata
  24/08/2009 ob 1:44 PM

  mustang:

  Verjamem. Tudi sama sem v Sloveniji naletela na ogromno muslimanov, kot jih opisujes. Osebno menim, da ramadan verjetno nima smisla ce zraven trpis in se smilis sam sebi in jamras. Jaz se ramadana veselim in kot sem rekla tudi za egipcane je to najboljsi in najsrecnejsi mesec. Takim ljudem, kot jih opisujes, clovek res ne ve kaj bi rekel…

  Ne vem ali si me morda zgoraj pri stevilki 40+ narobe razumel? :) Pravzaprav sem skoraj prepricana, da se nisva razumela. Osebno nisem imela v mislih let ampak stopinj celzija.

  Torej 40+ stopinjcelzija…. ljudje pa brez vode in hrane delajo na zgocem soncu.

 18. 18
  mustang
  24/08/2009 ob 4:09 PM

  Ne, dobr sva se razumela. Jest grem pr svojih letih brez problema tut na Šmarno goro vsak dan, ko sem na postu (ponavadi si vzamem čas za to opravilo v SLO) BTW, probi meso dat na kant, doživetje posta ti bo lepše na kvadrat. Gnijoča trupla v tebi obremenjujejo telo in um.

 19. 19
  batabata
  24/08/2009 ob 5:01 PM

  mustang:

  Aha, no pol pa uredu ce sva se prav razumela. :)

  Mesa ne maram, jem samo prsni kos piscanca in to je morda enkrat na teden…prav zaradi tega ker mesa ne maram mi arabska kuhinja ni blizu…

  Ce smem vprasat:

  Se pravi ti se 40 dni postis tako, kot mi ? Ne jes in ne pijes od zore do mraka ?

  Ce sem prav razumela si potem kristjan, to sem zakljucila po podatku 40 dni ;) Kajti post pri muslimanih traja manj dni. Samo en lunin mesec.

  Pa je tak post zapovedan prav s strani Cerkve ali pa to delas samoinaciativno?

  Kajti kot mi je znano je krscanski post tak, da 40 dni ne jedo mesa in ne pijejo alkohola, med tem ko normalno pijejo vso ostalo tekocino in normalno jedo vso ostalo hrano. Potemtakem se jaz postim vecino dni v letu. :)

  Skratka to da se odpoves mesu in alkoholu se mi pac ne zdi neka huda zadeva in mi je prav zato tezko razumljivo, da se tudi tega ljudje ne uspejo drzat, se posebaj ce so verni.S tem ne govorim o tebi osebno, saj te sploh ne poznam. V mislih imam svojo sorodstvo v Sloveniji, ki se imajo za hudo verne, ampak post jim pa ne uspe drzati. Ampak, vsak po svoje, pravim jaz in pa zivi in pusti ziveti :)

  Se opravicujem zaradi svoje radovednosti…

 20. 20
  mustang
  24/08/2009 ob 5:14 PM

  Oh, radovedna si pa lahko kokr češ! Ker sem tudi jaz tak. Nisem katolik, ker sem bil rojen ravno v času, ko to ni bilo ravno popularno (1948). Postim se že od mladosti, samoiniciativno, seveda. Najprej je blo po en teden, 2, pa 20 dni… S postom me je seznanil pokojni menih Ćiril iz samostana Dečani, (JZ Srbija). Cerkev pa, saj veš… kot je muslimanom post priporočen po zmožnostih, predvsem zdravstvenih, tako je tudi s strani “naše” cerkve. Moj post je 40 dni brez kakršnekoli hrane 24/7, seveda. To je pravi post, ne neke izpeljanke, ki so nastale, da ne bi ob osvajanjih novih teritorij in duš le-te bile preveč prestrašene za svoje življenje (najbrž veš, da se je krščanstvo spremenilo skoraj na glavo, potem, ko je blo proglašeno za uradno vero imperija).

 21. 21
  batabata
  24/08/2009 ob 5:25 PM

  UFFF!

  40 dni sploh ne jes? Uzivas pa verjetno ogromno vode in kake zeliscne zadeve?

  No ce je temu tako potem ti lahko povem, da je to pa res pravi post! Osebno menim, da se tako telo res precisti in “opere”.

  Verjamem tudi vsem tistim ljudem, ki pravijo, da se tako da celo lazje oblike raka pozdraviti.

  Enkrat sem z zanimanjem poslusala g. Peterleta na to temo…

  Kako pa v takem postu nadomescas minerale in vitamine? Ce nisem prevec furbcna me zanima tudi ali izvajas prav tisti ultra strogi post v katerem se v prvih dneh izvaja tudi klizma?

  Pa kaj nisi nic lacen?

  Eh, spet sem firbcna… pa saj si rekel, da lahko. :lol:

 22. 22
  mustang
  24/08/2009 ob 5:38 PM

  Ja, z g.Peterletom sem se spoznal pred leti na predavanju društva Preporod. Ampak on je nič le surovo hrano, jaz jem pa tudi kuhano, čeprav malo. Kar se tiče čiščenja, malce previdnosti ni odveč, predvsem v obliki klistiranja. Kar se tiče vode, seveda, pa ne preveč. Zelišča ne, kako svež sok iz sadja/zelenjave pa ja, max 2dcl dnevno (odkar sem v stiku z zgoraj omenjenim društvom, prej sem poslit le na vodi). Bolezni pa zginejo same od sebe, če tkole živiš. Američani temu rečemo bulletproof. V društvu Preporod sem BTW spoznal kar nekaj ljudi, ki so se pozdravili hujših oz. najhujših vrst raka in ostalih bolezni, ne le blažjih. Seveda pa ne pomaga niti post, če si v glavi nejevernež oz. šleva ali pezdetek, al kako je že mel navado govorit pokojn i dr. Rugelj.

 23. 23
  batabata
  24/08/2009 ob 8:22 PM

  Rugelj je bil res ena a clovek! Sicer malce cudaski v nekaterih pogledih toda tam kjer je treba povedati direkt in brez ovinkov je on to tudi naredil.

  Ce ima to drustvo kak forum ali internetno stran bom z veseljem malce pobrskala po njihovih straneh. Ker resno razmisljam o takem postu pa morda za zacetek samo par dni.

  Saj clovek umiva stanovanje avto se ceste pomivamo zato menim, da bi bilo nujno pomiti tudi notranjost telesa predvsem prebavila, kjer se nalagajo razni strupi in od tam vsrkavajo v telo.

 24. 24
  mustang
  25/08/2009 ob 12:30 AM

  http://www.zavod-preporod.si/index.php

  Kr se pa Ruglja tiče, bil je pokončen človek. Če se je kdo počutu užaljenga ob njegovih besedah, je blo to le zato, ker se je v njih najdu oz. vidu. Kr se pa tiče čiščenja notranjosti, nujna je. 90% zastrupitev in posledično bolezni izhaja iz debelega čreva. Tko da kr v akcijo. Pa fajn molt in meditirat ne pozabt!

 25. 25
  mustang
  25/08/2009 ob 10:54 AM

  http://www.zavod-preporod.si/index.php

  Ja, tko bom reku, tisti, ki je bil užaljen zaradi Rugljevih besed, se je verjetno prepoznal v njih, ker drugače bi šli mimo njega. Priporočaam poglabljanje in malce literatur z zgornjega naslova. 90% vseh zqastrupitev in bolezni izhaja iz debelega črevesa. Treba ga je pucat, ja.

 26. 26
  batabata
  03/09/2009 ob 10:42 PM

  Hvala mustang za link, sem ze malce pojadrala. Sicer ne dosti, ker sem trenutno res totalno zasedena… ampak ko bo kaj vec casa pa mi bo ta link prav gotovo prav prisel.

  Se pa vsem opravicujem, ker se nisem utegnila it poslikat in nalimat malce boljso sliko…

 27. 27
  Jozef
  09/09/2009 ob 8:00 AM

  Hvala lepa Bata za zanimiv blog. Ze dolgo me muci vprasanje in tebi ga bom zastavil. Ali lahko nevernik (nemusliman) obisce Meko?

 28. 28
  batabata
  09/09/2009 ob 11:53 PM

  Pozdravljen Jozef,

  Res je kot pravis. Ne muslimanom ni dovoljen vstop ne v Meko ne v Medino. Ti dve mesti sta za muslimane nekaj posebnega, se posebaj Meka kjer se nahaja KABA ( to je tista kamnita zgradba, ki je pokrita z crno tkanino, ki jo je zgradil Abraham z svojim sinom ). Beseda Kaba v arabscini pomeni Bozja hisa. Zaradi tega dostikrat pride do dezinformacije, da muslimani castimo Kabo. Mislimani namrec ne castimo Kabe je pa res, da je Kaba v Meki orientacijska tocka h kateri se obracamo ob molitvah, kjerkoli na svetu smo. S tem se sklene krog.

  Da nemuslimani nimajo vstopa v Meko in Medino pa predpisuje savdijski zakon. Ta zakon je sprejet ze pred vec kot 300 leti, ko so je nekaj nemuslimanov odlocilo poskodovati in podreti Kabo. Takrat je kralj KSA sprejel zakon, ki velja se danes in prepoveduje nemuslimanom vstop v ti dve mesti.

  Ce se ti rata pretihotapiti in te dobijo ti grozi od 6 mesecev do 1 leta zapora in pa izgon iz drzave.

  Sicer ne vem kako je z delovnimi vizami. Mislim, ker se tam kar naprej nekaj gradi, predvsem v Meki okrog Kabe… ne vem ali so tudi vsi delavci muslimani ali pa v takem primeru morda, dobi dovoljenje tudi kak nemusliman?! Tega sicer sedajle ne vem, vendar z lahkoto pridobim tudi to informacijo…

  Drugace pa je Meka mesto romanja za muslimane cez vse leto, takemu romanju recemo Omra (Umrah), med tem ko je najvec romarjev tam vsako leto na romanju , ki ga imenujemo Hadž ( sem sla prav kopirata tale ž :) ). To romanje pa je samo enkrat letno in ob tocno dolocenem casu in sicer tik pred praznikom, ki ga imenujemo Eid al Adha….

  Upam, da sem ti odgovorila zadovoljivo.

  Hvala za pohvale mojemu blogu in lp iz kaira :)

  bata

 29. 29
  nevenkanevenka
  10/09/2009 ob 4:58 AM

  Verjetno tvoj praznik še traja, najbrž se spodobi zaželeti lep ramadan?

 30. 30
  batabata
  10/09/2009 ob 8:26 PM

  Hvala nevenka…

  Sem se pa ze sprasevala kje si. In danes sem kliknila na tvoj nick in kaj vidim… Umetnica! Res dobro poezijo pises.

  lp bata

 31. 31
  nevenkanevenka
  11/09/2009 ob 5:38 PM

  Ah, veš, včasih sem malo manj na netu, pa mi nekatere sicer ljube teme pobegnejo, pa potem spet poskušam ujeti niti. Hvala, rada pišem pesmi. lp

 32. 32
  Melka
  05/10/2009 ob 8:15 PM

  zelo mi je všeč …:))in me veseli da si srečna:))

 33. 33
  batabata
  06/10/2009 ob 12:30 PM

  Melka:

  Ja sem srecna, alhamdolillah. Hvala ti za komentar in dobrodosla se v bodoce. :)

  nevenka:

  Danes grem ko koncam z komentarji spet mal k tebi firbcat ;)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank