tv ekran

Ze dalj časa sem prav jezna, mah sedaj že besna na rtv slovenije. Zakaj?

Zato ker…

imamo možnost spremljati vse tri njihove programe preko satelita ali pa interneta. In do cc enega leta nazaj je bilo to z satelitom enkratna zadeva. Sedaj zadnje leto pa se gredo ene čudne igrice- packarije.

In sicer, kar naprej izklapljajo program, z obrazložitvijo, da nimajo pravic za predvajanje v tujini. O.k. razumem za športne tekme, še posebaj, če so pomembne tekme sirše poznanih reprezentanc. Razumem, če se gre za film ali nadaljevanke tuje produkcije, še celo za dokumentarce bi razumela.

Toda, da morajo izklapljati tudi risanke in tisti ubogi živ žav ob nedeljah, to se mi zdi pa prava kriminalka.

Vsak dan lepo teče program, sledi tista uvodna špica za risanko in nato takoj, črni ekran in sporočilo: ” No audio and video” in nazaj se vklopi ali že pri odjavi, da lahko vidimo katera risanka se je odvrtela in kdo vse je posodil glasove ali pa nam namenijo samo še Lumpija in:” Lahko noc umiti zobki”

Včasih pa tudi pozabijo izklopiti in vidimo prvo minuto risanke, potem pa tema. :(

Mi sicer imamo program kjer so 24 ur risanke v arabskem jeziku, imamo pa tudi Cartoon network in Jetix, toda to ni to.

Sama se trudim na vse načine svojima otrokoma močno približati slovenski jezik in roko na srce, samo govorjenje doma pač verjetno ni dovolj, zato je televizija ena enkratna zadeva in seveda kaj bi bilo boljšega, za enoletnika in triletnico, kot risanke.

Toda risanke redno izklapljajo!

In ob tem se mi poraja vprašanje.

Pa koliko vendar stanejo te pravice, da bi se lahko risanke predvajale tudi preko satelita? Je to res tak strošek ali kaj?

Ker sem lastnica nepremičnine v Sloveniji in ima ta nepremičnina tudi tv sprejemnik, se seveda na moje ime redno plačuje tudi naročnina, zato me še dodatno razjezi, to izklapljanje. Saj tudi sama nekaj prispevam v njihovo malho…

Seveda sem pred časom poslala e-mail na rtv slo in po, kar dolgem času, dobila odgovor, ki se je glasil, da:

” …obstaja rešitev in sicer nakup SAT kartice, ki omogoča tudi ogled kodiranih vsebin. Ta bi uporabnico, glede na to, da v Sloveniji plačuje naročnino, stala 15,86 evra, s tem, da za uporabo potrebuje tudi Viaccess3 modul.”
Na moje nadaljne vprasanje, kje se to nabavi in ali lahko to naredi moj zastopnikv Slo. pa ni odgovora, pa čeprav sem jim e-mail v zadnjem mesecu poslala že večkrat.

Skratka moja mala deklica sedaj že, ko se začne uvodna špica za risanko reče: ” Spet bojo vzeli meni lisanko, ti gldi, gldi stlici tam v soveniji…”

Aja pa še to.

Tole izklapljanje je precej zanimivo, kar se tiče reklam, ker te pa Bog ne daj, da bi pozabili kdaj nazaj priklopit. To pa mora biti, pa tudi če jih imamo možnost gledati samo 10 minut med dvema izklopoma. Zanimivo je tudi, da zadnje čase izklapljajo tudi že slovenske vsebine. Nazadnje je bilo veliko razočaranje v nedeljo zvečer, ko je mama želela gledati slovenski film, pa so ga izklopili. Uh, kako je bila huda… še dobro, da sta otroka že spala, ker bi jima bilo potrebno pokriti ušesa. ;)

Jaz pa se ob takih izklopih potihoma že, kar zaskrbljujoče sprašujem, koliko časa bomo sploh še lahko gledali, kar nam namenijo. Saj kot kaže gre vse skupaj k točki, ko bo program možno spremljati iz tujine samo še ob dodatnem plačilu.

No temne misli, pa me še dodatno obiščejo, saj za enkrat rtv slo te počitnice zelo slabo skrbi za moje zdravje, ker me vsako jutro že prav davijo z oddajo, Na zdravje. ;)

Sicer moram biti lepo tiho, ker imata otroka tudi ” govejo ” glasbo zelo rada. Pa tudi z leti sem se že navadila, da je mesec avgust mesec govedine. Saj vsako leto gledamo po 10 ali več ponovitev raznih popevk in festivalov, letos pa še dodatno obujamo spomine verjetno, že najmanj petič z Borisom Kopitarjem in kihamo z Boštjanom in Jasno. Uf, kako mi je slednja zoprna… Pa kaj čem, moram biti potrpežljiva, saj v tem najbolj vročem mesecu ogromno časa preživimo doma in tv ” laufa ” na polno.

Bi pa bilo veliko lepše in bolj plodno, če bi zjutraj ponavljali Ribiča Pepeta in Zajčka Bineta, ter podobne zadeve…

se opravičujem za tole jamranje, ampak mi je prec lažje, ko sem se zlajala :)

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  blaz3k
  18/08/2009 ob 1:08 PM

  …. kaj pa na internetu ? ….. tudi izklapljajo ?

  ld , lp

 2. 2
  batabata
  18/08/2009 ob 1:13 PM

  Na netu pa ze vse skozi izklapljajo. Preko satelita pa manj kot leto dni.

  Je pa zanimivo, ker ne vem kako to gre ampak se mi zdi, kot bi to nekdo na roke delal al kaj… ker vcasih vidis pol minute risanko pa jo potem zmanjka, vcasih takoj ko se zacne…

 3. 3
  BejdiBejdi
  18/08/2009 ob 1:49 PM

  to delajo, ker nimajo pravic za predvajanje izven Slvenije, samo bilo bi fer, da bi imeli za satelit drug program in ne bi oddajali samo črnine, …

 4. 4
  batabata
  18/08/2009 ob 1:54 PM

  Saj vem… in imas popolnoma prav.

  Toda ko kupujejo risanke ki trajajo par minut, pa verjetno tudi ni tak strosek ce kupis pravice za oddajanje tudi v tujini?

  Ne vem.

  A je to velik strosek?

  Nimam pojma, zato pa sprasujem.

 5. 5
  blaz3k
  18/08/2009 ob 2:25 PM

  a reklame od Mekurja pa vidite ? Saj pol se lahko na njihov račun smejiš do naslednje oddaje .

  :)

 6. 6
  saskia
  18/08/2009 ob 3:56 PM

  Z veseljem prebiram tvoj blog. Sem šla pogledat na google kakšna kartica je Viaccess3 in so jo očitno da kupit, vsaj v Nemčiji.

 7. 7
  batabata
  18/08/2009 ob 8:47 PM

  blaz3k:

  u got it…anithing u want, bejbiiiiii :lol: Itak… Vse reklame vidimo niti top shop ne pozabijo…

 8. 8
  batabata
  18/08/2009 ob 8:49 PM

  saskia:

  Nimam pojma, kaj bi jaz to vse mogla imet. Se vedno upam, da mi posljejo odgovor na moj mail, kaj in kako.

  Pa, hvala, ker me beres in da si pogledala zame malo na google. Koliko pa ta zadeva stane si kaj videla?

 9. 9
  saskia
  19/08/2009 ob 4:12 PM

  cene kartic so od 40-60 eur. pazit moraš, da imaš tak sprejemnik, da ti to kartico sprejme (čitalec dekodirnih kartic). na RTVSLO ji kar mal zateži, da ti čim več obrazložijo, sploh to glede sprejemnika/čitalca. mal si poglej: http://www.antene-zupancic.si/slo.html , http://www.google.si/search?hl=sl&q=viaccess+3&btnG=Iskanje+Google&meta=&aq=7&oq=viaccess http://www.google.si/search?hl=sl&q=viaccess+3+kupi&btnG=Iskanje&meta=cr%3DcountrySI

  meni je tudi bolj zanimivo, če so risanke na TV takrat, ko so na sporedu in ne posnete na DVD.

 10. 10
  batabata
  19/08/2009 ob 8:42 PM

  Hvala!

  Bom jaz to raziskala kako in kaj…

  Mi sploh DVD playerja nimamo :( Pravzaprav imamo , ampak samo na racunalniku, to pa mojih tamalih dveh se ne zanima, TV je vecji ekran pa jima je verjetno zato vsec.

  Sicer pa bi mi DVD je tud moral kdo prinest iz Slo. in potem je ze bolje da mi kdo prinese te zadeve. da lahko gledam kodirane vsebine.

  No tebi hvala za trud, jaz pa grem v akcijo , da dobim koncno kak odgovor na vprasanja, ki jih imam s tem v zvezi.

  lp bata

 11. 11
  Masreya
  24/08/2009 ob 4:09 AM

  No, tole bo pa mene tudi hudo zanimalo! Tudi jaz sem do pred kakim letom lahko gledala slovenijo 1 in 2, zdaj pa ju sploh več ne najdem na satelitu! samo še slovenijo 3 – parlament in reklame.

  Ni kaj, Nacionalna televizija – prejemnica sredstev iz državnega proračuna, podjetje, ki prodaja oglasni prostor za velike denarje in ki zaračunava vsakemu plačniku električnega priključka v SLO še naročnino za radio in televizijo – res dobro skrbi za nacionalni interes. Očitno ni v nacionalnem interesu, da bi Slovenci po svetu imeli še kak stik s slovensko kulturo, katere glasnik naj bi, recimo, Nacionalka bila.

 12. 12
  batabata
  24/08/2009 ob 1:53 PM

  Masreya:

  Mi sicer se vedno lahko gledamo vse tri programe vendar samo oddaje domace produkcije. Tako nas sedaj v mesecu avgustu, ko imajo dopuste prav dusijo z ponovitvami! Verjeno bi se dnevnik ponavljali ce bi ga lahko. No saj nekaj casa so obujali spomine in vrteli porocila iz pred 20 let…ampak to v popoldanskem casu :)

  Letos so se odlocili, da nas prav ubijejo z oddajo Na zdravje na primer. Najprej so jo vrteli od zadnjega dela proti prvemu pa potem sedaj spet od prvega proti zadnjemu… Res morece in ze prav skodljivo zdravju. V nedeljo so celo pozabili izklopiti Ziv Zav.. izklopili so ga 9.20, tako da sta otroka vec kot 1 uro gledala risanke. In prav mucno je gledat hcerko, ki pri svojih treh letih ze razume, zadevo in v napetosti gleda koliko casa se jo bodo se usmilili in kdaj bo iz ekrana zazevala crnina…

  Nimam besed res…

 13. 13
  batabata
  24/08/2009 ob 2:06 PM
 14. 14
  monita
  30/08/2009 ob 8:26 PM

  hey bata. full dobre prispevke pišeš na svoj blog. Morda že imaš, drugače pa si lahko z neta potegneš na slovenskih torrentih stare slovenske pravlice kot so sovica oka, zvezica zaspanka, janko in metka,… in tvoji otroci tudi na tek način ohranjajo stik s slovenski jezikom, Jaz sem to full rada poslušala kot otrok in tudi še sedaj si jih kdaj zavrtim, če imam kak dan ko me muč nespečnost.

 15. 15
  batabata
  03/09/2009 ob 9:40 PM

  monita:

  Najlepsa hvala. Sama tega z torenti sicer ne znam, ampak bom pa v akcijo poslala moza ;)

  Tudi jaz bom z veseljem poslusala kaksno pravljico , ki me spominja na otrostvo. :)

 16. 16
  monita
  10/09/2009 ob 8:10 AM

  če vama ne bo uspelo, ti lahko tudi posnamem na cd in pošlem po pošti.

  piši mi na mail: barbara09 (at) gmail.com

  Uživajte…

 17. 17
  batabata
  10/09/2009 ob 8:28 PM

  O hvala. Po Ramadanu upam, da bo moz nasel kaj casa tudi za te stvari, ce pa ne pa te bom kar prijela za besedo … :)

 18. 18
  monita
  11/09/2009 ob 12:22 PM

  Ej res mi ni panike… kadarkoli želiš… čeprov kot sem rekla, to boš našla sam na slovenskih torentih, to je naprimer http://www.partis.si/prijava če se ti zdi preveč zkompliciram, me piši mail. Lp.

 19. 19
  tomaz
  12/09/2009 ob 12:34 AM

  RTV nima pravice oddajati tuje produkcije izven SLO. Za to bi morala kupiti pravice. in to za vsako drzavo posebej :) ) Kar pa je popolnoma skregano z zdravo pametjo. Preprosto nemogoce. Avtorske pravice so varovane. In za to ni kriva RTV Slovenija.

 20. 20
  batabata
  12/09/2009 ob 1:00 AM

  tomaz,

  Govora je bilo o risankah. In ni res, da morajo kupiti za vsako drzavo posebaj pravice, ampak se kupijo pravice samo za oddajanje tudi preko satelita.

  Sicer pa smo ze ugotovili , kako in kaj in satelitska kartica bo kamlu v Kairu in potem bodo otroci gledali tudi v slovenscino sinhronizirane risanke, inshallah. :)

 21. 21
  batabata
  12/09/2009 ob 1:05 AM

  monita:

  Brez skrbi, ce ne bom znala te bom pocukala za rokav :)

 22. 22
  Kali
  05/02/2011 ob 12:27 AM

  Nevem kako ste kaj imeli sreče z risankami saj je od tega bloga minilo že kar nekaj let ampak sama zelo rada pogledam predvsem stare risanke (čebelica maja, a je to, lolek in bolek, smrkci, snorkci, stripy, palček smuk, tofsi, la linea (črta mož), he-man…) Precej teh starih risank sinhroniziranih v slovenščino se najde na že poprej omenjeni strani http://www.partis.si …za kakšne krajše pa tudi po youtube-u pobrskam :) sicer kvaliteta ni bohved kaj ampak vsaj so risanke ;) (pa stara sem 26 in jih še zmeraj rada pogledam hehe)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank