orman gardens

Orman gardens

Orman botanični vrt se nahaja v Gizi in sicer nasproti ZOO. Spada pa v kategorijo parkov. Osebno me je premamilo za ogled predvsem ime botanični, seveda sem imela v mislih, da se bom nagledala rožic. No ja, rožic pa nikjer. :)

Je pa zato v tem vrtu veliko zelenic in pa predvsem ogromno različnih vrst dreves. Orman gardens je bil ustanovljen leta 1910 in sicer kot privatni vrt po imenu Limonin vrt. Vendar je kasneje že od leta 1917, pa tako še dan danes, dan v upravljanje Ministerstvu za kmetijstvo. Na začetku je ta vrt meril dobrih 23 hektarjev, vendar je bila glavnina vrta odvzeta in dodana k živalskemu vrtu. Nekaj tega vrta pa je bilo enostavno spremenjeno v danes precej prometno ulico Gamaa, ki še danes deli Zoo in Ormanov vrt.

Danes ima Ormanov vrt le še dobrih 11 hektarjev. Tu se nahaja ogromno redkih rastlin od grmovnic pa do dreves iglavcev in palm. Vrt je urejen, kot park, zato je ogled zelo preprost, saj ima ogromno urejenih sprehajalnih poti.

Obstaja pa tudi herbarij, vendar ogled in dostop ni dovoljen. Zakaj ne pa nimam pojma. :(

Na sredi parka je tudi majhen ribnik, ki je prav tako poln rastlinja, žal jaz razen lokvanja vseh teh rastlin ne poznam. So pa tu ob ribniku na travniku mizice in stoli tako, da lahko v senci mogočnih dreves tudi kaj popijete.

Vstopnina je smešno nizka in sicer 0,50 LE. In to ne glede na to ali ste tujec ali domačin.

Ceni vstopnine primerno se tudi tu, tako kot v Zoo najde vse vrste ljudi, ki hodijo sem počet vse drugo, kot pa se sprehajat in si ogledat kako zanimivo drevo.

Tako, da ni nobeno presenečenje, ko zagledas na zelenici pogrnjene tepihe in oddeje, ter ogromno število loncev s kuhano hrano…celo gorilnike na katerih si kuhajo čaj si prinesejo. Le kaj bi bilo narobe s takim v termoski?

In pa seveda obvezna oprema, teh ljudi so otroci, ki divjajo za nogometno žogo…

Verjetno mi ni treba še bolj podrobno opisovati… da dobite sliko.

Skratka lahko bi rekla, še en lep prostor v Kairu ( Gizi ), ki ga vztrajno uničujejo prebivalci tega mesta.

Sama sem bila tam na normalen delovni dan, zato si lahko samo predstavljam, kako to izgleda ob praznikih in petkih, še posebaj zato, ker se upravljalcem ne zdi potrebna namestitev košev za smeti. Mi smo ga iskali in iskali in s težavo našli enega, pa še ta je že zdavnaj za odpis, tako je zvit in zarjavel.

Zmotilo me je tudi, da nekatera drevesa rastejo zelo postrani in to mlada in stara. Sicer se na te zadeve ne spoznam toda izgleda kot, da je to posledica slabega vzdrževanja.

Srce pa mi je zaigralo ob pogledu na iglavce med katerimi sem prepoznala bor in macesn, pa tudi smreko imajo. ;)

Več pa kot ponavadi na fotografijah.

lp bata

ptice ob cevi za zalivanje

ptice ob cevi za zalivanje

edini kos za smeti pa se ta za odpis

edini kos za smeti pa se ta za odpis

orman gardens

orman gardens

orman gardens

orman gardens

iglavci

iglavci

ob ribniku

ob ribniku

palme in ribnik

palme in ribnik

mocno zarascen ribnik

mocno zarascen ribnik

lokvanji

lokvanji

orman gardens

orman gardens

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  batabata
  07/08/2009 ob 1:49 PM

  nevenka,

  sem mislila nate, ko sem pisala tale zapis in izbirala fotografije ;)

 2. 2
  dr. Onyx
  07/08/2009 ob 2:07 PM

  Zelo zanimiv blog, samo me pa moti, ker so vse slike nekako popačene. Kot da se višina ohrani, širina pa skrči na širino bloga (420 pikslov).

 3. 3
  batabata
  07/08/2009 ob 2:15 PM

  A tudi ce dvakrat kliknes na fotko? Sicer nisem prof.fotograf, toda meni se vsaka fotka poveca in postane jasna z dvema klikoma na njo.

 4. 4
  dr. Onyx
  07/08/2009 ob 3:10 PM

  To deluje v redu ja, samo da se pa verjetno tudi pr tebi na sliki nastavit, da naj jo ustrezno pomanjša (prilagodi širini bloga) potem pa dodaš še link do slike v polni velikosti. Če jaz recimo pogledam na wordpressu, imam pri slikah opcijo Full size, kar sliko prikaže čez cel blog v širino in jo linearno pomanjša, tako da ni popačena.

 5. 5
  batabata
  07/08/2009 ob 3:27 PM

  Aha… no vzeto na znanje. Upam, da bom znala to tud narest.

 6. 6
  jure
  07/08/2009 ob 6:55 PM

  lepo – ni kaj … enkrat bom tako ali tako uletel k tebi, da pofotografiram piramide tam v bližini

  Lp

 7. 7
  gladiolagladiola
  07/08/2009 ob 10:14 PM

  Ej super, ful so mi všeč tele tvoje privatkane reportaže. :o ) Komej čakam da te spet vidim, bova zaharale mal tut na ta vrt. ;)

 8. 8
  Masreya
  11/08/2009 ob 6:53 AM

  WoW! Kar EN CEL koš za smeti na 11 hektarjih botaničnega vrta. To je pa čisto dekadentno… Sama imam Egipt in Egipčane zelo rada. Čeprav imam bolj občutljiva ušesa, jim njihovega dretja vsepovprek ne zamerim. Ne morem jim pa odpustiti brezglavega svinjanja in katastrofalnega odnosa do okolja. Škoda, ker je Egipt tako zelo lep in poseben…

 9. 9
  batabata
  11/08/2009 ob 1:50 PM

  Ja. Enga sem nasla, pa se to a si videla kaksen je. Ves zarjavel in zverizen in pa seveda prazen :(

  Mene njihovo vpitje zabava. Zelim povedati, da ce ravno ne moti mojega spanca ali otrok potem naj kar vpijejo kot jim pase. Se vsaj kaj dogaja. :lol:

  Moti pa me blazno ta ista stvar kot tebe. Odnos do okolja! Pa ceprav to opravicujejo z besedami, ces saj je samo pesek in kamenje…

  Sicer me moti se cel kup drugih detajlov v njihovem obnasanju ampak o tem, pa kdaj drugic…verjetno tudi jaz motim njih. :lol:

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank