Pred kratkim sem obiskala Port Said. Zaradi obveznosti, ki so me tam čakale in stiske s časom, žal nisem uspela obiskati vse, kar bi si želela.Mi je pa mesto samo bolj simpatično od Aleksandrije in se bom tja prav gotovo še vrnila.(inshallah)

Prvič mi je zanimanje za Port Said vzbudila informacija, da bi pravzaprav kip svobode, ki stoji danes v New Yorku moral stati pred Port Saidom. Auguste Bartholdi, ki je oblikoval kip je namreč imel idejo, da bi le ta stal pred Port Saidom in sicer bi se imenoval luč Azije. Vendar je takratni Khedive (voditelj) Ismail projekt zavrnil, saj naj bi bil predrag.

Tako egipčanska luč Azije danes stoji v ZDA, kot kip svobode.

Port Said je ustanovil Paša Said leta 1859, kot delovno taborišče. Tu so živeli moški, ki so delali na Sueškem prekopu. Danes je to prijetno malo mestece, med tem ko na drugi strani Suškega prekopa je Port Fuad, ki je še danes spalno naselje za zaposlene samske moške.

Je pa Port Said precej malo mesto ob Sredozemskem morju z 520.00 prebivalcev že od devetnajstega stoletja naprej zelo pomembno pristanisšče in tu velike ladje vstopajo v Sueški kanal.Čeprav je bilo v času osem letne vojne do leta 1973, mesto precej poškodovano, je danes obnovljeno. Skoraj, da del mesta pa je tudi ne tako majhno slano jezero Manzala.

port said in sueški prekop iz zraka

Kar je še zanimivo je, da je bilo dolga leta mesto Port Said davkov oproščeno in čeprav naj bi to pred kratkim ukinili, še vedno sicer prosto vstopate v mesto, medtem ko ob izstopu iz mesta, pa moraš skozi carino, kot če bi prečkali državno mejo, pa ste pravzaprav vse skozi v Egiptu.

Sicer so cariniki zelo prijazni, ko sem šla mimo njih prvič sem na križišču, kar po občutku zavila desno, morala pa bi levo. Se zgodi, saj pred križiščem ni nobenih smerokazov.S to svojo odločitvijo, po občutku, pa sem se vrnila naravnost nazaj v mesto.

Preostalo mi ni nič drugega kot, da grem še enkrat skozi carino.Seveda so se cariniki nasmejali in mi povedali pravo pot, ter v slučaju, da morda še parkrat zgresim in narobe zavijem, ponudili celo prenočišče…Potem sem le zavila levo in ne moreš verjet, ko zaviješ levo že čez nekaj metrov je tabla, ki ti pove, da je to pot do Kaira. Res ne vem kaj bi jih stalo, če bi jo postavili raje pred križišče.

port said

Zanimiva pa je tudi pot do Port Saida. Zadnjo uro se vse skozi voziš vzporedno z velikimi tovornimi ladjami, ki plujejo skozi Sueški prekop. Le da si z avtom seveda hitrejši.

Čeprav sem bila tokrat ne samo hitrejša od ladij, ampak celo prehitra za cesto, saj sem dovoljeno hitrost prekoračila za 20km/h in s tem olajšala svojo denarnico za 150LE. Kar je cc 21 eurov.

Policist mi je predvidevam, da zaradi mojega lepega obnašanja, saj sem plačala brez prepira in pregovarjanja, nato še povedal kje na nadaljni poti naj bom še previdna. Z drugimi besedami izdal mi je mesto še stoječih radarjev. :)

Še dve stvari, se mi zdita vredni omembe. Ulice Port Saida so veliko bolj urejene in čiste, kot v Kairu in pa, na cesti celo dobiš občutek, da ti ljudje pa morda celo poznajo nekaj CPP- ja saj se pred rdečo lučjo na semaforju celo ustavijo, kar je zelo pohvalno. Tudi taksiji, ki so belo modri so veliko bolj všešni od naših prav morbidnih črno belih v Kairu.

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  gladiolagladiola
  13/06/2009 ob 6:48 PM

  Ej mala, ql………uživam v branju tvojih blogov, me kar popeljejo od tu v exotiko. mmmmmm

 2. 2
  jure
  13/06/2009 ob 7:46 PM

  Zanimiv opis – kje se pa potikaš? Na bluzeriji te že hudo pogrešam – pa ne samo jaz. Odgovor bom čakal na bluzeriji. Lp :o ))))

 3. 3
  nevenkanevenka
  13/06/2009 ob 8:19 PM

  Oh, jaz sem pa mislila, da je ameriški kip svobode od nekdaj bil Ameriki namenjen. Luč Azije, o to si moram zapomniti. Tvoj blog je pa res zanimivo brat. Tak neposreden utrip življenja znaš vnesti v besede, kar potujem s teboj.

 4. 4
  batabata
  17/06/2009 ob 12:20 PM

  gladiola:

  Hvala :)

  jure:

  Pridem, pridem na bluzerijo. Potikam se pa povsod malo. Trenutno je sezona porok in zarok in vsega kar pase zraven in sem cist skoz vabljena na vsako ” pasjo procesijo”. Kar lahko izpustim na vecino pa se zal moram vsaj pokazat, ker bi bila drugace huda zamera. ;)

 5. 5
  batabata
  17/06/2009 ob 1:06 PM

  nevenka :

  Jah, zalostno je da se egipcani sami ne zavedajo kako bogato zgodovino imajo in kaj vse je vezano na njih.Kolonizacija najprej Francije in potem Anglije je tudi prinesla kar nekaj. Sicer po njihovem mnenju nic dobrega, jaz pa menim da veliko dobrega. Egipt je bil naprimer druga drzava na svetu z zeleznico. Takoj za Anglezi.

  Eiffel je drugace izdelal kar nekaj zeleznih mostov v Cairu…

  Pa ce pogledamo malce naso zgodovino, Tito je bil zelo dober prijatelj z egipcanskim predsednikom Nasserjem.

  Znani politik – diplomat Butros Gali je imel ko je bil mali varusko Mileno, ki je bila slovenka.

  Se pravi ne samo od faraonov naprej bogata zgodovina, tu se najde za vsakega nekaj. Mene edino to res navdusuje v Egiptu, ker je zame osebno najbogatejsa drzava na svetu, kar se tice zgodovine.In ker je v to zgodovino vpeto od Biblijskih ( Koranskih ) zgodb pa do faraonov, grkov, rimljanov, mongolov, turkov…pa do Tita in ene slovenske varuske. ;)

  saj pravim za vsakega nekaj. :)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank