Khan El Khalili je tržnica, po arabsko al souk lahko pa tudi khan, ki je ena od najbolj obleganih destinacij s strani turistov. Zgradil jo je Emir Djaharks el-Khalili leta 1382, kot del počivališča, za popotnike v karvanah . Tu so se po več dnevnem potovanju spočili predno so se odpravili naprej. Sproti pa so še malo potrgovali. V angleškem jeziku se taki postojanki reše caravanserai, kako pa v slovenskem, žal ne vem. Tržnica se nahaja v starem delu Kaira poleg mošeje Al Hussein in Al Azhar univerze z mošejo v sklopu.

Cesta, ki deli Al Azhar in Khan El Khalili je zelo prometna, zato je področje povezano z podhodom.

Tržnica je praktično nespremenjena že več kot 750 let. Nekaj obnove obzidja, ki je bilo poškodovano, kot posledica črne kuge, je sicer doživela že v 14 stoletju. Drugače pa obstaja še vedno v prvotni obliki.

Na tržnici lahko kupiti vso orientalsko kramo in spominke, kakršne koli vam srce poželi in to po zelo ugodnih cenah. Cene niso fiksne, pravzaprav koliko boste plačali za izbran artikel je odvisno samo od vaše sposobnosti barantanja. Je pa zanimivo, da so začetne cene povsod enake, naj bo na prvi ali zadnji stojnici. Deluje kot, da imajo med seboj nek dogovor, tako, da se vam ne splača iskati ceneje, temveč raje barantajte za nižjo ceno.

Za koliko ceno zbiti?

Moj zadnji pohod je bil namen nabaviti šiše- vodne pipe. Velike, kovinske, ker steklene se rade razbijejo. Stranka nam je naročila, da zanjo, da največ od 15 – 20 euro, kajti za toliko so oni zbarantali v Sharmu. Če povem po pravici se mi je ta cena zdela, kar primerna, imam pač evropsko pamet in brez skrbi velikokrat me peljejo scat, po domače povedano. Toda mož, ki je v barantanju bolj doma je tako vodno pipo dobil za 6 euro! In verjamem, da če bi seboj vzela taščo, ki pa je pravi doktor znanosti v barantanju, da bi jo dobila še ceneje :lol:

Tako, da barantajte in barantajte…v Sloveniji itak ne morete, pa si dajte duška vsaj v Egiptu.

Kaj vse se da tu kupiti;

arabska glasbila, papiruse, obleke in pripomočke za trebušni ples, začimbe in čaje, galabeje in tunike v arabskem stilu, pokrivala, torbe take in drugačne, tepihe, majhno pohištvo, kože, knjige, zemljevide, nakit, sandale, šiše in tobak, majice in porcelan in se nešteto malih spominkov, kot so obeski za ključe, pisala, piramidice, kipci staroegipčanskih božanstev, vžigalniki… no bi se lahko reklo ni da ni.

In vse to seveda z motivi starega Egipta. V sklopu so tudi zlatarne, vendar je zlato drago in pa precej rumeno.Tu najdete tudi, kar nekaj pafumerij, vendar vas opozorjam, parfumi niso kvalitetni z izjemo oljnih parfumov. Oljni so, kar dobre kvalitete in pa predvsem dolgo dobo imajo. Jaz imam eno stekleničko za vsaj eno leto pa ga uporabljam dnevno.

Prodajalci na tej tržnici so samouki poligioti in večina med njimi govori več jezikov. Prodajalec h kateremu hodim po galabeje jih govori 7 pa ima samo osnovno šolo. Je pa ob očetu odrasel na tej tržnici. Ponavadi se z možem malce zadrživa pri njemu in kakžno rečemo pa vedno znova preseneča, ko stranko nagovori najprej v angleškem jeziku:” Where are you from?”

In od tam kjer stranka pove, da prihaja, v tistem jeziku potem nadaljuje pogovor. Skratka vedno znova sem navdušena, kako se ti ljudje res trudijo za svoj posel. Toda, da boste našli koga, ki govoro slovensko pa kar pozabite ;)

Vedo pa, vedo, kje Slovenija je.

Da boste naleteli na zaprte trgovinice, stojnice in restavracije pa se ni za bati saj obratujejo zadnjih 200 let non stop.

Je pa od 22. Februarja, ko se je prav tu zgodil zadnji bombni napad varnost precej poostrena, vse polno je turistične policije, ki če jim delujete sumljivo pregledujejo tudi nahrbtnike in ostalo prtljago, ki jo nosite s seboj.

Kako do tja?

Če ste nastanjeni down town, pridete do Khan El Khalili tržnice, kot bi trenil po poti čez Al Azhar bridge – most. Imaste sicer pred klančino na most na istem mestu tudi na levo sran mostu možnost zaviti v Al Azhar tunel, samo naj vas ne zavede ime tunela, ker vas ne bo pripeljal naravnost na tržnico, kajti tunel je precej dolg, konča pa se v Atabi. Tako ime pa nosi ta tunel zato, ker teče pod območjem Al Azhar-ja in Khan El Khali tržnice.

In še za tiste, ki radi berete, novela Midaq Alley avtorja Naguib Mahfouz nobelovega nagrajenca, se dogaja tudi na Khan El Khalili tržnici.

Še nekaj fotografij iz khan al khalili tržnice, s klikom na fotografijo se ta poveča;

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  batabata
  10/06/2009 ob 7:18 PM

  Hm 40% prostora sem ze porabila v enem mesecu :( Ja, kaj pa pol, ko vse porabis? Moras nehat pisat in slikat…?

 2. 2
  nevenkanevenka
  10/06/2009 ob 8:05 PM

  Mene bi na tržnici obrali do kosti, ker ne znam barantat, nerodno mi je ceno zbijati, ko se mi zdi, da je za kakšno reč bilo potrebno veliko dela, meni se začne človek kar smiliti. Všeč so mi “Aladinove” svetilke. Verjetno bi se zelo ustavila ob pohištvu, take reči so mi zelo lepe. Dišijo po Tisoč in eni noči…

 3. 3
  cycocyco
  10/06/2009 ob 9:37 PM

  sem obiskal Kairo leta 03. Prvi dan sem samo malo kruzal po tržnici in si pridobival občutek kakšne so cene in koliko se da kej zbarantat. Naslednji dan sem šel v šoping in dobil za takratnih 2000 sit šišo, tobaka za pol leta, dvoje cevi za šišo, oglje in torbo :) Je pa res, da sem šišo kupil direktno pri proizvajalcu in ne v neki turistični štacuni. Seveda sem se pogajal kake tričetrt ure. Je treba it malo stran iz centra tržnice in se da dobit vse precej ceneje :)

 4. 4
  Grega
  10/06/2009 ob 9:53 PM

  Nimam pojma glede prostora, ampak ne nehaj pisat!

  Tvoje pisanje mi Egipt približa, kot da bi bil na drugi strani Ljubljane :)

  Vse pohvale… komaj čakam naslednji post!

 5. 5
  Biba
  11/06/2009 ob 8:57 AM

  Zelo lepo! Bata, v Egiptu se bo drastično povišalo število slovenskih turistov :-)

 6. 6
  batabata
  11/06/2009 ob 11:02 AM

  nevenka:

  Tudi jaz imam rada to trznico. In pred 10 leti so tudi mene obrali.Samo kaj ko se tega niti ne zavedas. Ti mislis kako si za dobro ceno kupil potem pa v hotelu razglabljas z drugimi turisti in vidis, da bi lahko pol denarja vec seboj domov odnesel ;) No danes se ze kar malce znajdem in gliham, toda moj evropski obraz me kljub moji opravi, ki se sklada z egipcansko izdaja in mi se zmeraj nocejo dati po ceni kot jo doseze kak spreten egipcanski pogajalec.

  Na zalost je danes na veliko stvareh, ki se na Knanu prodajajo ze zapisano ” made in china” in zaradi tega ne obcutim vec tistega navdusenja ko grem tja, kot pred leti. Ustavim se pa pri prav istih stvareh kot jih nastevas ti in sicer to so stvari, ki se v mojih mislih skladajo z orientom kot naprimer ” Aladinova svetilka ” :)

  Se raje kot na Khan zahajam v starinarnice…. tam je vse poleg izgleda in duha po orientu se pristno, toda zal tudi zelo drago. ampak vsaj gledat je pa zastonj ;)

 7. 7
  Avtoakustika
  11/06/2009 ob 11:05 AM

  Azijske, afriške in srednje/južno ameriške tržnice so res doživetje za čute Evropejca. Vonjave, prizori, zvoki… noro.

 8. 8
  batabata
  11/06/2009 ob 11:11 AM

  cyco:

  Po mojem skromnem mnenju si se vedno placal vec kot bi bilo treba, ker noben egipcan ne bo sel v minus.:) Si se pa zadeve res lotil pametno, vse pohvale.In vazno je, da si ti kot kupec zadovoljen in verjetno tudi prodajalec. Drugace pa shis – vodnih pip je ogromno vrst. So namrec vsaj tri velikosti pa od takih z ogromno stekla do takih , ki imajo samo bucko stekleno pa do celih kovinskih.Sicer pa si to verjetno ze sam takrat ugotovil ;) Jaz govorim zgoraj o 6 evrih za veliko kovinsko shiso. In to se mi zdi zelo solidna cena. Pa imas shiso zdaj za okras ali pa jo tudi kadis?

 9. 9
  batabata
  11/06/2009 ob 11:12 AM

  Grega:

  Hvala lepa, tak komentar mi pa kar zalet da… :)

 10. 10
  batabata
  11/06/2009 ob 11:28 AM

  Biba:

  Eh, turisti… Men bi sedlo, ko bi bilo se kaj slovenskih ” prebivalk” za obcasno druzenje. Se zadnja slovenka, ki je sicer zivela v Sharmu ampak sva vse eno prijateljevali se je odselila mislim, da ze decembra lani nazaj v Slovenijo:(

  Bi mi pa lahko res kaka provizija padla a ne od kake turisticne agencije :lol:

 11. 11
  cyco
  11/06/2009 ob 12:01 PM

  biba, seveda sem preplačal zadevo, ampak je bil pa priceless face expression prodajalke v eni večji turistični štacuni, ko sem ji rekel, za koliko lahko dobim šišo pri proizvajalcu. Me je clo ven napodila :) Nabavil pa sem čisto obično šišo, kakršno vidiš v vseh ahwah. Sem hotel tako. Sicer pa sem šišo kadil dolgo časa in se za nekaj časa zaradi nje celo odpovedal navadnemu tobaku. Zdaj, ko pa nimam več tobaka (in predvsem poštenega oglja – onega v tabletkah ne maram), mi šiša sameva v sobi… Sicer pa sem v barantanju nadvse užival in zaradi tega celo dobro spoznal nekaj prodajalcev, s katerimi smo potem ure in ure debatirali o islamu. Čudovita izkušnja!

 12. 12
  cyco
  11/06/2009 ob 12:01 PM

  joj… ne biba… bata sem hotel napisat :D

 13. 13
  Nur
  11/06/2009 ob 12:23 PM

  Glede prostora, mislim, da to zaradi preveč slike. Kolikor vem, da je prostor omejen. Najbolj optimalna rešitev je, da zmanjšaš velikost slike na primer: od 200k na 30k, tako boš imela dovolj prostora za lepe predstavitve Egipta. Tekste niso velike zato ne vzemjo skoraj nič prostora. To lahko sotriš v photoshopu. Salam

 14. 14
  Biba
  11/06/2009 ob 1:23 PM

  O.K., pa na Biba… :lol:

 15. 15
  Spela
  21/06/2009 ob 12:43 PM

  Heh ja na Sinaju že znajo slovensko ;)

  Valda ne vse, ampak par pozdravov pa kako si in to. Po dolgem potovanju okrog po Egiptu, ko je bla prednost da si iz Slovenije, ker pol so vsi ti gnjavatorji kr obupali, ko so ugotovili, da ne vejo kje to je in kaj to je, sem bla ful presenečena da je v Dahabu en stric znal kr dost slovensko.

  Sem pa spoznala v Siwi enga Irca, ker mi je tip iz hotela reko, da je tudi Slovenec. Izkazalo se je, da je Irec ugotovil kolk lažje je rečt da si iz Slovenije, ker te potem nihče ne gnjavi. Na koncu smo postali kolegi. Pač lepo je bit Slovenc ;)

 16. 16
  saily
  21/06/2009 ob 9:59 PM

  Bata prostor je sicer omejen, ampak ti predlagam, da slike shranjuješ na kako drugo mesto na spletu (npr. http://www.photobucket.com), jih uploadaš, tam imaš res ogromno prostora in ga zlepa ne boš zapolnila, potem pa od tam vzameš link od slike in ga nalimaš v tvoj prispevek in to je to.

  Tukej je pa prispevek (oz. prispevka) z mojega bloga, da ti bo lažje, če boš slučajno naletela na kako oviro:

  http://saily.blog.siol.net/2007/08/27/imageshack-in-allyoucanupload/

  http://saily.blog.siol.net/2007/08/20/vodic-za-upload-fotografij-photobucket/

 17. 17
  batabata
  22/06/2009 ob 11:54 AM

  Hvala za vse te uporabne informacije. Imam namrec ze 50% porabljenega prostora, kljub temu, da pomanjsujem slike…

 18. 18
  saily
  22/06/2009 ob 12:29 PM

  ni problema :)

 19. 19
  batabata
  23/06/2009 ob 5:38 PM

  Saily:

  Niakor ne morem priti skozi prijavo. Karkoli naredim vsakic mi izpise :

  “The action that you were trying to perform has failed.”

  “Click here to go back to what you were doing. “

  Ce se nisem 20x vrnila nazaj…

  Kaj delam narobe :(

 20. 20
  Zasanjana
  12/11/2012 ob 3:46 PM

  super zapis, zelooo lepe fotke :)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank