mohandesin klub

Mesta za zdravo in varno preživljanje prostega časa otrok in odraslih, tako imenovani klubi so obdana z visokim obzidjem in imajo omejen vstop.

Ker sem predno sem zaživela v Kairu take klube poznala le iz Anglije predvidevam, da so jih tudi tukaj zasnovali prav angleži za časa svoje okupacije Egipta. Danes je teh klubov veliko vendar so na žalost dostopni le tistim, ki si članstvo v njih lahko privoščijo.

Midva sicer nisva med kakimi mogotci, vendar se nama je članstvo v enem izmed njih zdi dobra naložba, ki se bo obrestovala če ne drugje, pa na zdravju otrok in predvsem na kvaliteti življenja.

Spogledovala sva se z novo nastajajočim klubom, še v gradnji po imenu Ruya club . Šla sva na ogled tistega dela kluba, ki je že zgrajen in pa na predstavitev, kako bo to izgledalo ob dokončanju vsega. Povabili so naju in otroke na intervju in celo psihološki test sva morala opraviti in ga tudi opravila.

Ponudba Ruya cluba je zelo všečna. Kilometre zelenic, jahalni konji, nogomet, odbojka, košarka, igrala za najmlajše, dva bazena, eden večji mešani bazen in manjši bazen samo za ženske in otroke, fitness med drugim tudi samo za ženske, masaže in razne spa storitve, restavracije, trgovina in pa organizacija posebnih dogodkov… Skratka ni da ni. Cena pa seveda zasoljena, kot vsak tak klub. Sicer ponujajo, da lahko plačas na obroke ( kredit ) in vmes že koristiš vse kot povnopraven član kluba.

Toda zmotila so naju dejstva, da glede na to, da še ni vse zgrajeno in gre le za kar precejšnjo vsoto denarja v primeru, da ne bi bilo zgrajeno, kot je obljubljeno ni vračila denarja in pa predvsem, da nimajo omejenega članstva. Najmanj, kar si želim, da čez kako leto ali dve ne najdem ne parkirišča in niti meter praznega prostora ob ali v bazenu in na igralih za otroke…

Sicer ti klubi delujejo tako, da se ob včlanitvi plača malce večji znesek tam okrog 9000 euro, nekateri klubi malo manj, nekateri pa tudi več. Ko plačaš ali začneš z plačili pa ima plačnik in njegova ožja družina doživljensko brezplačen vstop, ter lahko brezplačno koristi vse površine, ki jih klub ponuja..Doplača se samo hrana in pijača, ter letno nekaj malega za vzdrževanje okrog, cc 100 euro.

Skratka, na koncu sva se odločila, da z vpisom v kateri koli klub še malce počakava in prav je bilo tako.

Kajti trenutno sem našla veliko bližje našega doma na novo odprt klub. Ni tako nobel, kot tisti, ki sva si ga ogledovala najprej, je pa zelo zadovoljiv. Ima prav vse tisto, kar menim, da je zame in moje ptroke pomebno in pa kar je najpomembnejše, da je zelo poceni. Saj je za članstvo potrebno le, da si po izobrazbi inžinir in včlanjen v inžinirsko zbornico. Kartica, ki jo izdaja ta zbornica je kartica, ki omogoča vstop. Otroci in žena seveda brezplačno, za razne mame in tašče pa samo 5 LE, kar je manj kot en euro.

Tako, da sedaj otrokom lahko omogočim še kaj več, kot sprehode po nakupovalnih centrih in kopanje v bazenu na terasi. Ta klub ima dva bazena enega za majhne otroke in enega večjega in pa najbolj pomembno ima igrala raztegnjena na pol kilometra… Drugače imajo še nogometna in košarkaška igrišča, pa tenis igrišča in fitness, vendar to me trenutno ne zanima.

I’m lucky isn’t that so? :)

Ma prav fajn se mi zdi, saj nama bo tako prišparan denar omogočil zgodnejšo selitev na svoje.

V klub hodim vsak drugi ali tretji dan dopoldan, ko še ni ravno +40 stopinj in je na prostem še za zdržati. Ter ker dopoldan ni ljudi in imamo popolen mir. Kajti klub ponavadi zaživi zvečer in ponoči, osebno pa nimam nobenega namena naučiti otroke ponočevati.

Noč je za spat, dan pa za vstat je rekla moja stara mama. ;)

Še dve fotki.

igrala

športne površine

lp, bata

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  tom
  07/06/2009 ob 10:14 AM

  Samo da se ni treba družiti z rajo, ne?

 2. 2
  Prenosniki
  07/06/2009 ob 10:16 AM

  Lepo izgleda… ampak je le za izbrance s precej visokimi dohodki, ce sodim po “vstopnini”.

 3. 3
  batabata
  07/06/2009 ob 10:58 AM

  tom:

  Kaj pa naj bi to pomenilo?

  Klub na fotografijah pa ni pogojen z financnim stanjem osebe, kajti pogoj za clanstvo ni denar ampak izobrazba. In tudi sama nikdar ne izbiram prijatelje po tem kaj nosijo v zepu temvec po tem kaj nosijo v srcu.

 4. 4
  batabata
  07/06/2009 ob 11:19 AM

  Prenosnik:

  Vstopnina je 5 LE. To je zelo, zelo malo. Zato sem bila tudi vesela ko se je ta klub odprl. Samo srcno upam, da bodo ljudje znali spostovati tujo lastnino in da se bo obdrzala cistoca in da se igrala ne bodo namerno unicevala.

  Koliko je 5LE. Za primerjavo najcenejsa vstpnica za kino je 30 LE. S tem, da si tam omejen na cas ko traja film, v klubu si lahko neomejeno. Vstopnina v muzej od 15 do 30LE za egipcana. Ko gres v lokal v casu ko tam predvajajo nogometno tekmo ali pa doloceni lokali imajo to zadevo uvedeno kar tako in sicer minimum charge. In ta minimum charge se zacne od 25 LE naprej… Kar pomeni, da ce ne bos zapravil 25LE jih bos vse eno placal…

  In se naprej na primerjavi z zivili :)

  4 kosi baladi kruha, ki je najcenejsi = 1LE

  1l mleka = od 4.5LE pa do 7LE

  1KG jabolk = od 12LE navzgor

  1kg govejega mesa = od 45 LE

  1l soka = 6LE

  To so cene za domace proizvode, ki so najcenejsi.

  Po tem vidis, da ce se odpravita moz in zena in placata 5LE ni big deal. Ce sta oba inzinirja ne placata pac nic. Otroci imajo prost vstop. Doplacas pa 5LE za vse ostale, ki jih pripeljes seboj, tete strice, tasce, prijatelje…

  Se ti se vedno zdi drago?

  Med tem ko pa je tisti klub, ki sva si ga najprej ogledovala, pa ga nisva izbrala ( ruya club ) res kar precejsen znesek in je res dosegljiv le za visji srednji razred in navzgor.

 5. 5
  batabata
  07/06/2009 ob 11:49 AM

  Pa se to:

  V Slovenije lahko otroke peljes na igrisce je zastonj.Tudi na igrala v bliznji vrtec ga lahko peljes in ti noben ne bo tega preprecil. Tudi med bloki so v Sloveniji namescana igrala. V Egiptu vsega tega ni. Igrisca so v sklopu sol in vrtecv in zaprta za zunanjo uporabo ter v zgoraj opisanih klubih.

  V Sloveniji lahko otroka peljes na sprehod. Skoraj, da ga ni placa, kjer ne bi imeli lepih sprehajalnih poti z polno zelenja. V Egiptu je takoj ko se konca pozidan del pesek, pesek in pesek. Puscava. Mi sicer zivimo priznam, v zelo dobrem delu mesta in imamo nekaj zelenja in sem in tja celo kako zelenico, vendar je to redkost v Kairu. Pa tudi pri nas je puscava le nekaj 100m zracne linije, saj zivimo res na obrobju Kaira. V Kairu pa je drugace stavba ob stavbi in vse je prevec natlaceno.

  Ce zelis z otroci v Kairu kam it potem so to vedno ograjene zadeve in placljive ob vsakem obisku. Pa naj bo klub, zoo ali razni vrtovi kot Al Azhar gardens ali Orman botanical gardens. S tem, da se je do tja treba odpravit in prevoz ce nimas avtomobila tudi stane nekaj…

  Zato se vsakemu res veliko bolj splaca clanstvo v kakem od klubov.

  So pa seveda v Kairu tudi povrsine ( in ni jih malo ) zopet seveda zagrajene in za zidovi. Tam najdete vile z velikimi vrtovi, bazeni… Kdo tam zivi? Jaz ne ;) Bi pa takoj :lol: Priznam. Kdo pa ne bi?!

 6. 6
  Biba
  08/06/2009 ob 1:10 PM

  Ja, Slovenija je še vedno zelena! Povsod je devolj zelenja, gozdov, travnikov… Tisti, ki se tega zavedajo, so lahko dosti časa v naravi, brez da bi morali iskat urejene parke. Žal pa je vseeno čisto preveč otrok na cesti ali pa za računalniki. Pomanjkanje domišljije staršev…

 7. 7
  batabata
  08/06/2009 ob 5:05 PM

  Slovenija je res kot raj. Zelena. Kjerkoli ze si imas vedno v blizini zelene povrsine in to brezplacno. Verjetno imas prav tudi glede pomanjkanja domisljijem saj ne vem kaj bi drugega lahko bil razlog, da ima otrok travnik, gozd pred nosom in obsedi za racunalnikom…

 8. 8
  ema
  23/06/2009 ob 2:23 PM

  Pozdravljena! komaj danes sem odkrila tvoj blog in mi je prav žal, saj sem se pred kratkim vrnila iz Egipta, pravzaprav iz Hurgade, no pa tudi Kairo sem si malo pogledala (mesto mrtvih, muzej, malo ob Nilu….) in te popolnoma razumem glede tvoje želje po “zelenju”. Namreč, ko sem skozi okno avtobusa opazovala ves ta pesek in tu in tam malo zelenja, me je kar stisnilo. Imam pa eno prošnjo, če mi lahko pomagaš, mojemu otroku je bila zelo všeč ena vaša pesem, ki je imela refren nekako takole: la maza ma, no nekaj podobnega, ali mogoče poznaš izvajalca (moški poje) in naslov pesmi, hvala in LP

 9. 9
  batabata
  24/06/2009 ob 12:07 AM

  ema:

  Zal imamo v Egiptu vsak mesec vec dest novih hitov, tako, da res ne vem za katero pesem bi slo.

  Koliko pa so stari otroci? Je to otroska pesem? Kaksni ritmi, bolj v arabskem stilu ali bolj moderni? Mlad moski glas ali starejsi?

  lp bata

 10. 10
  ema
  24/06/2009 ob 8:12 AM

  Pozdrav v Kairo, moj je star 10 let, ko so imeli večerne animacije, so vedno zaključili z isto pesmijo in plesom, ritmi so bolj moderni, mislim da je bilo več glasov, samo refren si je zapomnil, ki naj bi se čez pesem ponavljal nekako , LA MAZA MA (vsaj tako smo razumeli), saj sem že brskala po “Yutubu” pa nisem nič našla. (aja, glas je bil bolj mlajši, ni bila otroška pesem)). Mi je pa všeč vaš melos, sploh odkar hodim tukaj doma na belly dance. Ja ,pa videla sem tudi, da se kar dosti snema in, da se da s statiranjem tudi lepo zaslužiti.

  LP

 11. 11
  batabata
  28/06/2009 ob 11:05 AM

  Na zalost ne vem za katero pesem bi slo imam pa idejo. Ce se je vedno animacija koncala z isto pesmijo bi lahko pisala e-mail v hotel in jih prosila, za naslov pesmi. Glede na to, da so egipcani znani po usluznosti sem skoraj sigurna da vam bodo odgovorili..

  lp bata

 12. 12
  nevenkanevenka
  28/06/2009 ob 11:27 AM

  Verjamem, da se ti zdi pomembno otrokom zagotoviti nekaj več življenja in prostora kot ga nudi zgolj stanovanje. Tu pri nas je zelenilo tako samoumevno, čeprav se tudi pri nas najdejo betonski navdušenci, namesto, da bi cenili vsako travico posebej. 5000 EUR za članstvo v klubu se mi zdi pa res veliko. Imela si res srečo, da si našla tako ugodno rešitev.

 13. 13
  batabata
  25/07/2009 ob 12:46 PM

  Jah, jaz grozno pogresam vse zelenje pa gozdove in potocke. Zato tudi drugace, ce se le da vsak petek, svignemo z otroci na kak zelen prostor, ceprav nas to stane denar in pa tudi tako enostavno ga ni najti.

  5000 euro je drugace za neomejen vstop vsak dan, vse dni v letu za uporabo vseh zemljisc in vsega kar nudi klub za celo druzino. Tako, da ce sestejes to recimo na ene 30 do 50 let za 5 ljudi morda res za nekoga ni veliko.Zame pa je trenutno tak znesek res prevelik .

 14. 14
  Taska
  25/07/2009 ob 10:48 PM

  Lepe pozdrave v Egipt.

  Šele danes sem naletela na tvoj blog. Vsaka čast, da si se preselila iz Slovenije v Egipt. Slučajno sem prebrala Emino vprašanje o pesmi – vsaj mislim, da je pesem ZAMA ZAMA, poje jo turški pevec (vsaj tako mislim) Takfarinas. sama sem jo prviš slišala v Tuniziji pred 4 leti, pa je še stalno aktualna na gusarskih ladjah. Najdeš jo tudi na you tubu na http://www.youtube.com/watch?v=t9-YKg2jggM ali napišeš v brskalnik zama zama. Od danes bom redno spremljala tvoj blog. Lep pozdrav iz Slovenije (Štajerske) v Egipt

 15. 15
  batabata
  25/07/2009 ob 11:23 PM

  Hvala, upam da bo ema prebrala in da je pesem prava. Saj mi je nerodno povedat, toda jaz jo prvic slisim. :)

 16. 16
  Taska
  26/07/2009 ob 10:47 AM

  Tudi jaz upam,da je prava in da bo Ema videla. Ne sekiraj se. Jaz jo poznam iz Tunizije, pravzaprav prvič sem jo slišala na poti v Saharo in se mi je zdela zanimiva, pa sem vodičko prosila, če mi lahko pove, kje naj jo dobim. Kupila sem kaseto (ker CD je lahko maček v žaklju) in mi jo je kolega prepekel na DVD. Meni je ta “arabska” glasba všeč, da ti energijo. Je pa še boljša Sidi mansour http://www.youtube.com/watch?v=sCewmGsR55k. V glavnem mislim, da sta obe železni repertoar gusarskih ladij v Tuniziji. Obe sem poslušala tako na Djerbi, kot v Hammametu. Kakšna pa je popolarna glasba v Egiptu? Podobna tema ali drugačna?

  Lep pozdrav iz Ptuja.

 17. 17
  batabata
  26/07/2009 ob 1:44 PM

  Tudi to prvic slisim. Popularna glasba v Egiptu ima cisto druge zvoke in pa predvsem barve glasu. Edini egipcanski pevec katerega bi lahko vsaj malo primerjala s tvojimi linki, ki mi pade na pamet je Mohamed Mounir.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank