cairo tower

Kairo tower po arabsko Borj al-Qahira, se nahaja na otoku (gezira po arabsko) reke Nil in je del mesta, ki ga imenujemo Zamalek. Zamalek je eden izmed prestižnejših delov mesta.Tu se nahaja vse polno pomembnih veleposlaništev. Vile stare več kot 100 let, večina ne kažejo svojih let. V neposredni bližini stolpa ( cairo tower) se nahaja tudi Museum of Modern Art, Opera in pa športni klub Al Ahly.

Morda vam je Al Ahly ime poznano, saj je to že več let vodilni nogometni klub, ne samo v Egiptu ampak v celi Afriki.

al ahly klub od zgoraj

Kairo tower je visok 187m ter odprt 1961 leta. Ima obliko lotusa, ki je za egipčane druga najpomembnejša rastlina , takoj za papirusom, narejen pa je iz granita.

Veliko ljudi je mnenja, da je Kairo tower simbol Egipta, ki pride takoj za piramidami.

od spodaj

lift man

Na vrh vas popelje precej majhno dvigalo z prijaznim možicem v rdečem. Dvigalo naj bi bilo za 10 oseb ( 800kg) toda notri se pri najboljši volji lahko zbaše najvec 7 ljudi. Zato je treba v primeru navala turistov malce potrpljenja in pač počakati na vrsto.Je pa dvigalo zelo hitro, tako, da prav dolgo pa spet ne boste čakali.

vhod

Zadnja tri nadstropja tega stolpa so tisto, kar zanima turiste. Vrteča se restavracija, kamor so v preteklosti hodili obedovat vsi pomembnejši prebivalci Kaira . Še posebej priljubljena je bila ta restavracija za predsednika Abdel Naserja.

Tudi Tito je bil njegov gost.

Rotacija traja malce več kot 1 uro in tako dobite ves Kairo na dlan med tem, ko jeste. Sicer vse povsod piše da je rotacija tako počasna, da se sploh ne občuti toda iz prve roke vam povem, da malce se pa le občuti.

Nad restavracijo se nahaja kavarna in pa čisto na vrhu razgledna terasa. Na terasi imate na voljo teleskope za boljši pogled, vendar prej preverite kateri sploh obratuje, da ne boste zastonj zmetali kovancev notri. V angleščini na teh teleskopih piše 1 minuta 2 kovanca za 1 LE in v arabščini 1 minuta za 1 kovanec vrednosti 1LE. He,he, he..ni kej je treba zaslužit, kajti preverjeno dela že na 1 LE.

Za varnost na vrhu je primerno poskrbljeno, tako, da se lahko na ogled odpravite tudi z otroci.

Je pa prav gotovo za obisk stolpa najprimernejši sončen in nevetroven dan, ter del dneva, da še ujamete na vrhu pogled na Kairo podnevi, nato pa sončni zahod in pa čar luči, ki jih prinese noč.

Z vrha imate lep pogled na Kairo z Nilom, ter na Moqatam in pa tudi piramide. Hkrati končno dobite pravo predstavo o veličini tega mesta.

pogled na šobro

mokatam

južni del otoka

otok zamalek z opero

piramide v daljavi

tahrir in 6th october bridge

Odprto pa je od 9 am pa do naslednjega dne 1 am.

Vstopnina za tujce je trenutno 65 LE .Dobrodošli…

Lp iz Kaira

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  sonja
  14/12/2009 ob 1:44 PM

  “Svet je oder, kjer vsak igra svojo vlogo!”

  Iz srca želim, da je vloga princeske v teh rosnih letih odigrana po maminih željah.

  Srečno na poti mala šolarka!

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank