Jezus – Issa

Islam 12/05/2009

Vem, da vsi veste kdo je bil Jezus, ne glede na to ali ste vernik ali ne. Vem, da večina vas tudi pozna njegovo zgodbo in vlogo v okviru krščanstva. Ne vem pa, če veste, da tudi muslimani verjamemo v Jezusa, kot Božjega poslanca.

Danes bom nakratko napisala Jezusovo zgodbo v katero verjamemo muslimani.

Med tem, ko judje Jezusa tretirajo, kot prevaranta in kristjani na drugi strani kot Božjega sina in ga temu primerno častijo, kjer gre za dve skrajnosti po mojem mnenju… Je muslimansko verovanje nekje vmes.

Jezusa muslimani imenujemo Issa, (lahko najdete tudi zapisano kot Aissa), ob omembi njegovega imena pa izrečemo še: صلى الله عليه وسلم – Salla Allahu Alaihi wa sallam, kar pomeni, naj bo Božji blagoslov in mir nad njim. Te besede muslimani izrečemo ob imenu vseh Božjih poslancev. ( Od Adama – Adhem, Abrahama – Ibrahim, Mojzesa – Musa… pa do poslednjega Mohameda).

Bistvo Islama, ki se izraža kot popolna pokornost Bogu je bila nam ljudem razodeta preko vseh Božjih poslancev. Bog je preko vseh njih dajal napotke za nas ljudi kako živeti, da si bomo zagotovili Njegovo milost. Eden izmed teh poslancev je bil tudi Jezus.

Zato muslimani verjamemo, da vsa neujemanja in nesoglasja v primerjavi z drugimi religijami izvirajo iz človeškega faktorja.

Jezusova zgodba.

Del Jezusove zgodbe je prav gotovo njegova mati Mraija- Merjema. Marija je bila ena izmed 4 najboljših žena, kar jih je kdaj živelo in jih bo kdaj živelo na tem svetu.

Angel Gabrijel ji je sporočili, da jo je Bog ustvaril čisto in jo izbral izmed vseh žena na svetu in jo povzdignil nad vse žene ter, da mora biti poslušna svojemu Gospodarju in naj se mu klanja z obrazom k tlom in naj moli (Koran 3/42,43).

Kajti čakala jo je težka naloga, postala bo mati Poslancu, ki mu bo ime Jezus in ne bo imel očeta.

Angel je rekel Mariji:”O Marija, Gospod ti pošilja radostno vest, svojo Besedo.Ime mu bo Jezus, Marijin sin. Spošovan bo na tem in onem svetu .Eden od tistih bo, ki so Bogu blizu. Že iz zibke bo govoril ljudem in tudi, kot odrasel bo živel pravično-krepostno.”(Koran 3/45,46).

Marija je bila prestrašena in začudena kako bi le lahko imela otroka, saj se je noben moški ni dotaknil in angel ji je povedal, da je to Božja volja ter, da Bog naredi kadar hoče, kar hoče.

“Gospod “: je rekla Marija, ” kako bom rodila otroka, ko pa se me noben moški ni dotaknil? ” Glej, tako, Gospod ustvari kar hoče.Ko se za nekaj odloči samo reče “Bodi ” in zgodi se.(Koran 3/47).

In potem ji je angel povedali, da bo Bog Jezusa o vsem poučil o modrosti in o Knigah (Taura in Evangelij), ter, da bo delal čudeže, da bodo ljudje to videli kot Božje znamenje in verjeli vanj.

In naredil ga bo za poslanca sinovom Izraelovim.Rekel bo: ” Prinašam vam znamenje vašega Gospoda. Iz ilovice bom naredil nekaj v obliki ptice, dahnil bom vanjo in po Božji volji bo postala ptica in oživela.Ozdravil bom slepega in gobovca in mrtve bom oživljal z Gospodovim privoljenjem. Dal vam bom vedeti kaj lahko jeste in kaj hranite v vaših domovih.Če ste verniki bo to zadosten dokaz.” (Koran 3/49)

In Jezus je povedal ljudem:

” Bog je resnično moj in vaš Gospodar. Njemu se pokoravajte, to je prava pot.(Koran 3/51)

Jezus ni Božji sin.

To, da Jezus nima očeta ga ne naredi Božjega sina, ker po tej logiki bi bil tudi Adam Božji sin.Tudi Adam ni ne rojen niti ni imel staršev. Da je Jezus kot Adam, piše tudi v Koranu in sicer 3/59:

V Gospodovih očeh je Jezus kakor Adam- iz zemlje ga je ustvaril in rekel: ” Bodi! ” In pojavil se je.

Da Jezus ni Božji sin in da je ljudem že za svoje življenje prepovedal to govoriti je zapisano ne samo v Koranu ampak tudi v Evangeliju. In sicer Evangelij po Luku 4/41.

Iz mnogih so odhajali tudi demoni, vpili in govorili: “Ti si Božji Sin.” On pa jim je zapovedoval in ni pustil, da bi govorili, ker so vedeli, da je on Mesija.

V Koranu pa piše 5/116:

In ko bo Gospod dejal:” O, Jezus, Marijin sin, ali si govoril ljudem: “Sprejmite mene in mojo mater kakor dva boga, poleg Gospoda? ” bo Jezus odvrnil:” Hvaljen bodi! Nimam pravice zahtevati tega, do česar nimam pravice. Če bi tako govoril, bi Ti vedel za to.Ti veš, kar vem jaz, jaz pa ne vem, kar veš Ti.Ti resnično poznaš vse skrivnosti! ”

Jezus je bil poslan ljudem tistega časa, ker so se oddaljili od Božjih naukov.In tako kot je bilo njegovo rojstvo čudežno je bilo tudi Jezusu v njegovem življenju dano, da je bil zmožen ustvariti mnogo čudežov.Ta dar mu je Bog naklonil, da bi ljudje lažje verjeli vanj in se vrnili na pravo pot. Jezus je tudi napovedal še enega Božjega poslanca, ki pride za njim-Mohameda. In tudi to je zapisano ne samo v Koranu ampak tudi v Evangeliju in sicer: Evangelij po Janezu 15/26 in večji del 16/7-14.

Jezus ni umrl na križu.Bil je povzdignjen v nebo.V Koranu 3/54-55 je opisano kako so neverniki snovali zaroto proti Jezusu in ga želeli ubiti vendar jim je Bog to preprečil in ga povzdignil v nebo. Bog v Koranu tudi govori 4/157:

In zaradi njihovih besed: ” Ubili smo Jezusa, Mesijo, Marijinega sina in Božjega poslanca! ” A niso ga ubili in niso ga križali, ampak so si le domišljali.”Tisti, katerih mnenja o Jezusu so se razhajala, so bili tudi sami v dvomih.Ničesar gotovega niso vedeli, ampak so le ugibali.Prav zares ga niso ubili.”

V Islamu verjamemo, da so križali moškega podobnega Jezusu. Nekateri pa pravijo, da naj bi bil križan Jezusov učenec Juda.

In potem ponovno Bog pravi Koran 4/158:

temveč ga je Bog povzdignil k sebi.On je mogočen in moder.

V islamu verjamemo, da je Jezus živ bil v nebo vzet in da se bo vrnil na zemljo pred Sodnim dnem. Koran 4/159:

Niti enega slednika Knjige** ne bo, ki bi resnično ne začel verjeti v Jezusa pred njegovo smrtjo.In on bo pričal proti njim na Sodni dan.

**Knjige ( Taura in Evangelij) torej judje in kristjani.

Sama nikoli nisem dvomila v obstoj Jezusa, toda, ko sem prvič slišala zgodbo, ki jo predstavlja Islam in sem jo sedaj na kratko poskusila opisati tu v tem blogu, sem enostavno vedela, da je to resnica. Vse se mi je zazdelo veliko bolj verjetno od tistega, kar sem bila naučena poprej… in tukaj se bom ustavila ker moj namen ni žaliti ljudi, ki verjamejo kar uči krščanstvo ali pa judizem…

Bi pa rada tukaj za konec zapisala še nekaj verzov iz Korana, ki se nanašajo na kristjane in posledično tudi na Jezusa.Ti verzi tudi pojasnjujejo zakaj zgodba o Jezusu ni povsod enaka… Koran 4/171:

O sledniki Knjige! (kristjani)Ne izgubljajte se v svoji veri in govorite le resnico o Gospodu! Mesija Jezus je samo poslanec Boga in njegova beseda! Bog je poslal to besedo Mariji in vdihnil Jezusu življenje. In verujte v Boga in njegove poslance! Ne govorite: ” Bog je trojstvo.” Boljše bo za vas, če nehate tako govoriti.Gospod je Edini Bog, naj bo slavljen! Mar naj bi imel otroka? Njegovo je vse, kar je v nebesih in na zemlji in njegova zaščita zadustuje.

Koran 2/79:

Gorje tistim, ki sami napišejo knjigo, potem pa trdijo:” Glejte, to je Božja beseda ” da bi imeli od tega majhno korist.Gorje jim zaradi tega, kar pišejo, gorje jim zaradi zasluženega denarja.

Čisto za konec pa bi rada še povedala, da sama predno sem spoznala Islam niti nisem vedela, da muslimani verjamejo v Jezusa in njegov obstoj.In ko sem spoznavala Islam sem spoznala tudi, da smo si muslimani in kristjani po veri zelo blizu in hkrati daleč.

Ter :” I am muslim and I love Jesus!”

Zapisano,17.04.2007

bata

Opomba avtorice zapisa; “V citatih niso dobesedni prevodi Korana, ker si ga ne drznem prevajati, so le povzetki kaj tam piše.”

  • Share/Bookmark
 


Komentarji

Trackbacki

  1. Zakaj ravno islam? | dajana & co. -

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank